Svampbuljong med tortellini

Imorgon fyller jag år och jag funderar som bäst på vad vi ska bjuda på för middag imorgon. Pizza, plockmat, något mexikanskt... gaaah. Jag har ingen aning. Vi ska ut och dricka drinkar direkt efter jobbet och kommer antagligen vara hungriga som vargar när vi kommer hem så det får vara något enkelt. Nåväl, får återkomma i frågan.
 
 
Idag har vi ätit något jag aldrig har gjort innan - en svampbuljong med färsk pasta, grönsaker och ägg. Otroligt gott! Receptet hittade jag i  Allt om Mat men i vanlig ordning har jag ändrat om lite. 
 
Svampuljong med tortellini och ägg
2 portioner + ev matlåda
 
1 gul lök, tärnad
1 morot, tärnad
100 g skogschampinjoner, skivade
färsk timjan, några kvistar
1 msk olivolja
1 svampbuljongtärning
1 l vatten
 
0,5 dl calvados
2 ägg
100 g spetskål
50 g rädisor
50 g skogschampinjoner
200 g färsk tortellini, svampfylld
havssalt på toppen
 
Stek löken, moroten och svampen tillsammans med timjan i en gryta i några minuter. Sätt på locket och låt fräsa i några minuter till. Rör om då och då. Tillsätt vattnet och låt småkoka i ungefär 30 minuter. Sila buljongen genom en finmaskig sil och pressa ur all vätska. Smaka av med calvados och salt. Mjukkoka äggen, skala och halvera. Finstrimla kålen, skiva rädisorna och resten av svampen. Fördela kålen i botten på varje skål. Koka tortellinin i svampbuljongen. Ta upp tortellinin med hålslev och fördela i skålarna. Häll på buljongen och garnera med rädisor, svamp, ägghalvor, timjan och flingsalt. Servera direkt.

Svampquesadillas

Quesadillas är sjukt bra snabbmat och något vi ofta tar till när vi behöver ha maten färdig snabbt. Vi har alltid tortillabröd i frysen och man kan ju fylla dem med i princip vad som helst - som svamp, till exempel.
 
 
Vi brukar blanda en stor laddning guacamole att ha till, och så är det såklart ett måste att stänka lite stark sås på toppen innan man hugger in.
 
Svampquesdillas
Skiva ett paket champinjoner och stek på hög värme tills all vätska kokat bort och svampen fått lite yta.Plocka fram ett skal, lägg på svampen och riv över en smakrik ost, gärna västerbotten eller cheddar. Skiva eventuellt färska jalapeños och lägg på. Stek i en torr stekpanna tills quesadillan fått färg på båda sidor. Skär i bitar och servera direkt tillsammans med guacamole, salsa och en stor och matig sallad.

Baklängesmatsedeln v16

Vi kom nyss hem från Skåne och har passerat snö, hagel, regn och solsken på väg upp. Vad hände där? Nåväl, helgen har varit fin! I matväg avslutades just den här matveckan med huevos rancheros, men förutom det har vi ätit bland annat blomkålsstuvning och vegetariska hamburgare. Såhär såg det ut för oss i veckan som passerat:
 
 
I måndags åt vi blomkålsstuvning, som alltid med lättkokt blomkål (tuggmotstånd ska det vara) och massor med ost i stuvningen. Till blomkålsstuvningen åt jag några quinoa- och kikärtsbiffar.
 
I tisdags gjorde vi paprikor som vi fyllde med en tomatsås med röda linser. På toppen hade vi riven lagrad cheddarost och till paprikorna åt vi en enkel sallad med tunt skivad svamp.
 
I onsdags var vi på middag hos Magnus oh Sara och de bjöd på svamppaj och till pajen hade vi grön sparris med pinjenötter och citronzest och en sallad med tomat och fetaost. 
 
I torsdags åt vi burritos! Den här gången fyllde vi tortillasen med paprika och lök som vi stekte i smör på låg värme i tjugo minuter, guacamole, riven ost, svarta bönor och gräddfil.
 
I fredags kom vi till Skåne lagom till middagen och Minna och Manne bjöd på vegetariska hamburgare som vi åt med ugsnrostad potatis och en helt sjukt god sås med gräddfil, majonnäs, smörgåsgurka och chilisås (eller möjligtvis ketchup). Tror jag åt typ 5 dl sås helt själv.
 
I lördags inspirerades vi av Tommy Myllymäki och fyllde tunna rotselleriskivor som vi sedan rullade ihop till små cannelonirör. I cannelonisarna hade jag en röra på gröna linser, kronärtskocka, svamp, lök och helt bovete. Återkommer med recept för det var otroligt gott! Till rotsellerin hade vi potatismos och svampsås.
 
 
Idag är det söndag och vi har just ätit huevos rancheros, komplett med svarta bönor, löst stekta ägg och en himla massa guacamole.

Västerbottenschips

Greetings från Skåne! Vi är och hälsar på Minna, Manne och Kinga i Malmö och imorgon ska vi svänga inom mina föräldrar innan vi åker hem mot Göteborg igen. Vi ska snart ut och gå men innan vi packar ihop oss tänkte jag bara tipsa om världshistoriens enklaste drinktilltugg som vi äter typ varje helg nu för tiden.
 
 
Köp en påse färdigriven västerbottensost, klicka ut på en plåt och grädda i sisådär 3-5 minuter i 225° tills osten har smält och chipsen har fått fin färg. Ta upp från plåten med hjälp av en smörkniv och lägg på hushållspapper innan ni hugger in så blir de inte så fettiga.

Linssallad med rostade rotfrukter

Jag ska alldeles strax lägga mig raklång i soffan och kolla på ett (eller tre...) avsnitt av Murphy Brown och dricka en kopp te men först tänkte jag ge er receptet på den här linssalladen som vi åt för ett tag sedan. God, mättande och utmärkt som kylskåpsrens.
 
 
Receptet hittade jag i GP men jag har plockat bort lite (jordnötter) och lagt till lite (picklad lök) men det blev ack så gott ändå. 
 
Linssallad med rostade rotfrukter
2 portioner + matlåda
 
1 kg blandade rotfrukter, skurna i klyftor
3 hela vitlöksklyftor
olivolja, havssalt och nymald svartpeppar
250 g belugalinser
5 dl grönsaksbuljong, kanske lite mer
1 dl vitt vin
2 lagerblad
50 g rucola
1 liten rödlök, tunt skivad och picklad
150 g fetaost
1 citron
 
Skala rotfrukterna och skär i klyftor. Häll upp dem i en bunke tillsammans med vitlöksklyftorna, ringla över olivolja och strö på salt och peppar och blanda ordentligt. Häll ut allt på en bakplåtspappersklädd plåt och grädda i 200 grader, ungefär 35-45 minuter tills grönsakerna blivit mjuka och fått färg. Rör om lite då och då. Koka under tiden linserna i buljong, vin och lagerblad. Låt sjuda i ungefär 25-30 minuter och häll sedan av överbliven vätska. Häll upp linserna på ett fat, blanda med rotfrukterna, rucola och fetaost. Pressa över citronsaft och ringla över extra olivolja. Lägg på den picklade löken och servera direkt.

Baklängesmatsedeln v15

Den här veckan har det varit fullt upp. Två dagar i Stockholm, förberedelser inför jobbfrukosten i fredags och inte så mycket tid över för matlagning (eller något annat för den delen...). Bäst den här veckan då? Tomatsoppan med kokosmjölk och rostade kikärter som vi åt i torsdags. Såhär gick det för oss resten av veckan:
 
I måndags gjorde vi ett kylskåpsrens och slängde ihop en ugnsomelett med broccoli, svamp och lagrad cheddarost. Till den hade vi ett stort lass guacamole och några skvätt tabasco.
 
I tisdags åkte jag mot Stockholm för två dagars utbildning och på kvällen åt jag middag med två kollegor. Vi gick till en italiensk restaurang på Kungsholmen och på grund av pyttigt utbud av vegetarisk mat fick det bli en pizza med tomat, mozzarella och basilika. Inte så tokigt, faktiskt.
 
I onsdags åt jag middag på tåget ner hem från Stockholm. Jag köpte med mig en wrap som var fylld med helt bovete, picklade rödbetor, fänkål, fårostcrème, groddar och spenat. Till den fick man en kall sås med citron och en träskgrön smoothie. 
 
I torsdags skulle Calle bort så middag åt jag tillsammans med min kollega tillika partner in crime Christina. Vi gjorde en tomatsoppa med kokosmjölk och rostade kikärter som vi toppade med mozzarella. 
 
I fredags blev det pizza - är det fredag så är det... Pizzan toppade vi som vanligt med kronärtskocka, rostad paprika, champinjoner, mozzarella, ananas och lök. Och massor med ost, såklart!
 
 
I lördags gjorde vi en rotfruktspytt med dijonsenap och dragon och till den gjorde jag kikärts- och quinoabiffar. Till efterrätt åt vi chokladdoppade jordgubbar.
 
Idag är det söndag och till middag har vi ätit en paj med zucchini, rödlök, svamp, babyspenat och soltorkade tomater. I pajskalet var det quinoa och fyllningen toppade vi med lagrad cheddarost. Till pajen åt vi en enkel tomat- & rödlökssallad.

Chokladdoppade jordgubbar

Hej, hej lördagkväll! Regnet öser ner men livet är himla fint ändå, måste jag säga. Jag, Calle och Bibbi har just ätit god middag och avslutade matkoman med kaffe, te och ett gäng chokladdoppade jordgubbar. 
 
 
Kanske världens enklaste (och godaste...) efterrätt som inte kräver så mycket mer än en ask jordgubbar och en chokladkaka av fin kvalitet. Hoppas ni har en fin helg, allihopa! Vi hörs imorgon!
 
Chokladdoppade jordgubbar
Dela chokladen i mindre bitar och smält i microvågsugn eller i ett vattenbad på spisen. Doppa jordgubbarna i den smälta chokladen och lägg på ett bakplåtspapper tills chokladen stelnat.

Gorgonzolafyllda jalapeños

Jag sitter på tåget hem från Stockholm och har just ätit en übergod wrap + smoothie från mitt favoritställe Blueberry. Why god why finns inte det i Göteborg? Möjligtvis det enda som är lite bättre i Stockholm. Höhö.
 
 
Vi har som ni kanske har märkt snöat in på jalapeños den senaste tiden, och för några veckor sedan när vi träffade Helga, chilientusiast nummer ett tillika min svägerskas svärmor, tipsade hon om att jalapeños och ädelost är väldigt gott tillsammans. Vi värmde på ett gäng i ugnen men jag kan tänka mig att det på sommaren är väldigt gott att äta dem utan att de väms på i ugnen så de är sådär krispiga.
 
Ädelostfyllda jalapeños, varma eller kalla
Dela jalapeñosen på hälften, ta bort kärnorna under rinnande vatten och lägg chilin på ett fat. Lägg i en klick gorgonzola och servera direkt. Vill du ha dem varma gräddar du dem i ugnen i ungefär 10-15 minuter på 175° tills jalapeñon blivit mjuk och osten smält.

Minestronesoppa

Hej från Stockholm! Jag är på utbildning med jobbet och njuter av att spatsera omkring i det enorma funkishus som inhyser vårt huvudkontor. En del av huset är bevarat i original (!!!) och idag hade vi möte i det som innan var LM Ericssonfabrikens främsta styrelserum. Rena drömmen för en funkisfanatiker som jag, som ni säkert förstår...
 
 
Nåväl, nog med funkis och vidare till den här minestronesoppan som vi åt för ett tag sedan. Jag har inte gjort minestrone sedan... typ aldrig, men den här soppan blev så himla god att jag måste göra det snart igen. Receptet är Jamie Olivers och inspirationen hittade vi i ett av hans program när han reser runt i Italien.
 
Minestronesoppa 
2 portioner + matlåda
 
2 vitlöksklyftor, tunt skivade
2 små gula lökar, finhackade
2 dl selleri, tärnad
4 dl morötter, tärnade
1 stor zucchini, tärnad
5 dl grönsaksbuljong
5 dl vatten
1 burk krossade tomater
1 dl rött vin
1 burk stora vita bönor
2 dl risonipasta
färsk basilika
riven parmesanost
 
Värm olivolja i en stor gryta och stek lök och vitlök i några minuter på medelvärme. Tillsätt sellerin och morötterna och stek på i några minuter till. Tillsätt grönsaksbuljongen, vatten och krossade tomater och låt koka upp och rör runt hela tiden. Tillsätt vinet, sänk värmen och tillsätt bönor och zucchini och smaka av med salt och peppar. Låt puttra i 30-40 minuter ( - ju längre desto bättre...) Koka upp pastan i en annan kastrull och ställ sedan åt sidan. Lägg en slev pasta i en djup skål, häll på soppa och toppa med färsk basilika och riven parmesanost.

Baklängesmatsedeln v14

Den här veckan har vi mött våren i Berlin. Vi har även ätit hamburgare, fått till en god guacamole och bjudit på indisk gryta. Såhär gick det för oss andra veckan i april:
 
I måndags åt vi huevos rancheros. Min absoluta favoritmat, just nu. Stekt ägg, friterade majstortillas, stark sås, gräddfil, riven ost och bakade svarta bönor. Och koriander på toppen, såklart!
 
I tisdags var Calle borta med jobbet och jag festade till det med en svampomelett som jag toppade med gräslök, kronärtskocka och ost
 
 
I onsdags gjorde vi en indisk gryta med blomkål, kikärter och röda linser. Till grytan hade vi papadums (vi köper färdiga från Santa Maria som man grädda några sekunder i het ugn) och basmatiris.
 
I torsdags blev det snabb middag innan vi åkte mot Skåne så till middag blev det två stekta ägg, en laddning guacamole och lite stark sås
 
I fredags åt vi tvådelad middag - innan planet lyfte från Kastrup åt vi en bit mat och drack ett glas vin på en italiensk restaurang. Calle åt en pasta med kyckling och jag beställde in tre förrätter - caprese, grönsallad med pesto och bruschetta. När vi kom fram till Berlin hoppade vi in i en taxi mot Kreutzberg och slank in på första bästa ställe och åt varsin burgare. Kvällen avslutades med ett glas prosecco i hotellbaren.
 
I lördags åkte vi till Friedrichshain och åt meze tills vi stupade. Hommous, falafel, kronärtskockor, vinbladsdolmar unt so weiter. Efter maten drack jag en kopp myntathé innan vi (bokstavligt talat...) rullade hemåt igen.
 
Idag är det söndag och vi kom just hem till Göteborg. När vi mellanlandade i Skåne för att hämta upp Clara åt jag ett kokt ägg, fil och flingor och en knäckemacka med ost och det får väl räknas som middag, antar jag. Nya tag nästa vecka!

Paj med spenat och kronärtskocka

Den här pajen är right up my alley eftersom den innehåller både kronärtskocka och västerbottensost. Blir inte så mycket bättre än så. Som med alla andra pajer är den nästan ännu godare dagen efter så har du lite framförhållning kan du göra den dagen innan du ska äta den.
 
 
Receptet hittade Calles mamma Bibbi i GP:s bilaga Två Dagar men i sedvanlig ordning har jag ändrat lite. 
 
Paj med spenat och kronärtskocka
8 bitar
 
4 dl koka, kall quinoa
3 dl siktat dinkelmjöl, kanske lite mer
25 g smör, rumsvarmt
1 ägg
en gnutta salt
 
1 purjolök
2 msk olivolja
200 g bladspenat
5 ägg
1,5 dl grädde
1,5 dl mjölk
salt, nymald svartpeppar
1 finhackad vitlöksklyfta
75 g lagrad ost - vi använde västerbotten
1 burk kronärtskockshjärtan
 
Sätt ugnen på 225°. Koka quinoan och låt svalna. Blanda sedan med mjöl, smör, ägg och salt till en deg. Tryck ut i en smord pajform och förgrädda pajskalet i ungefär 10-15 minuter tills det har fått färg. Snitta purjolöken och skölj den noga i kallt vatten. Skiva tunt. Hetta upp oljan i en stekpanna och fräs löken tills den har blivit mjuk. Tillsätt spenaten och låt allt bli varmt och dra sedan bort pannan från värmen. Knäck äggen i en bunke och vispa ihop med grädde och mjölk. Smaka av med vitlök, salt och nymald svartpeppar. Riv osten grovt. Lägg purjo- och spenatblandningen i pajskalet, häll över äggstanningen och toppa med kronärtskockor (jag delade mina på hälften) och slutligen den rivna osten. Grädda i nedre delen av ugnen i 40 minuter tills äggstanningen stelnat och osten har fått fin färg. Låt stå en stund innan servering.

Baklängesmatsedeln v13

Den här veckan har inte bjudit på några direkta överraskningar i matväg men vi har gjort risotto för första gången sedan typ 2007 (hej skadad får-alltid-svamprisotto-på-krogen-vegetarian) och jag har dessutom varit på AW med mina kollegor. Såhär gick det för oss första veckan i april:
 
I måndags gjorde vi (fredags-) pizza eftersom det var det roligaste kylskåps- och frysrenset som vi kunde komma på. Det där med att ha pizzadeg i frysen, alltså. Genialt.
 
I tisdags stekte jag ett gäng kikärts- och quinoabiffar och de åt vi tillsammans med en enkel pasta med broccoli, bondbönor och lök.
 
 
I onsdags stekte Calle raggmunkar som vi som vanligt åt med rårörda lingon och ett stort glas kallt mjölk.
 
I torsdags var jag och Pernilla ute och åt middag på Levantine i Vasastan. Jag slog till på en löksoppa och ostbricka och Pee åt chèvre chaud till varmrätt och profiteroles till efterrätt. Gott!
 
I fredags var jag på AW med jobbet och vi åt burgare (min vegetariska var inte mycket att hurra för, dessvärre) och drack öl på ett ställe här i närheten. Kvällen avslutade vi på Rubys rooftopbar.
 
 
I lördags hade vi Idre-reunion och vi bjöd på svamprisotto, quinoabiffar (kallskuret till köttätarna) och en stor sallad. Till efterrätt åt vi jordgubbar (jaja, jag vet, jag kunde inte låta bli...) som vi doppade i mörk choklad.
 
Idag är det söndag och till middag ska vi äta en ljummen sallad med belugalinser, ugnsrostade rotfrukter, fetaost, syrad rödlök och hasselnötter. Till salladen ska vi ha en kall citronsås.

Fyllda champinjoner

Well hello, fredag! Idag skippar jag kvällens pizza till förmån för en efterlängtad AW tillsammans med mina kollegor. Yay! 
 
 
Vill ni ha något att snacksa på innan maten eller möjligtvis ett tillbehör till middagen kan jag meddela att de här übergoda, fyllda champinjonerna är riktigt fina. De blir klara på ett kick, dessutom. Fyll med vad ni har hemma - i mina blev det gräslök, gorgonzola och västerbottensost. Trevlig helg till er alla!
 
Fyllda champinjoner
Sätt ugnen på 175°. Bryt av fötterna på champinjonerna och lägg hatten upp och ner på en bakplåtspappersklädd plåt. Ringla över lite olivolja och fyll svamparna med vad du nu råkar ha hemma. Toppa med en smakrik ost. Grädda i 15-20 minuter till osten fått en fin, gyllenbrun färg och champinjonerna blivit mjuka. 

RSS 2.0