Pasta med paprika och kapris
Att gräva i kylskåpet eller skafferiet och laga något på det jag hittar, det är lite av min nya grej. Oftast resulterar det i någon slags pastarätt, inte sällan med tomatsås som grund. Lite ost på det så är saken biff.

En nya favorit är den här kylskåpsrensarpastan som vi gjorde för ett tag sedan. Grillad paprika på burk, alltså. Perfekt att ha hemma!
Pasta med grillad paprika, kapris och fetaost
2 portioner + matlåda
4 portioner pasta
1 burk krossade tomater
1 gul lök, finhackad
1 vitlöksklyfta, riven
200 g grillad paprika, skivad
1 msk kapris
0,5 paket fetaost
salt, nymald svartpeppar
Fräs löken i lite smör och olja i en stekpanna tills den har blivit alldeles mjuk och genomskinlig. Häll på tomaterna och låt puttra ett tag, 10 minuter eller så. Tillsätt paprikan och kaprisen och smaka av med salt och peppar. Koka pastan och blanda sedan med såsen, lägg upp på tallrikar och strö över fetaost och dra några varv med pepparkvarnen.
Baklängesmatsedeln v39
Den här veckan tog evighetslängtan efter Calle slut eftersom han kom hem från sin (evighetslånga) tjänsteresa i fredags. Hurra! I matväg har vi ätit Ottolenghisallad, bakat pizza (nähä? really?) och avslutat med en klassisk söndagsmiddag. Det här har vi ätit i veckan:
I måndags hittade jag en gorgonzola i kylskåpet så till middag gjorde jag en broccoli- och gorgonzolapaj. I pajdegen bytte jag ut lite av vetemjölet mot skrädmjöl, blev supergott!

I tisdags åkte vi tillbaka till Göteborg igen och till middag blev det Ottolenghis sallad med ugnsrostade citroner, tomater och granatäpplesirap - och en hel del andra godsaker, såklart. Till salladen gjorde jag en varm macka med getost, honung och pinjenötter.
I onsdags kom min kompis Sandra över på ost-och-vinkväll och jag hade satt ihop en ostbricka med lite olika godsaker - en gorgonzola/mascarpone (min favoritost, för tillfället), en brillat savarin, en vällagrad prästost, en gruyère och en färskost med vitlök och örter. Till ostbrickan hade vi även några färska vårrullar med en enkel dip på sweet chilisås, soja och sesamfrön.

I torsdags kom familjen Vassaste Kniven på besök och till middag åt vi min favoritlinssoppa, dock i något modifierad version. Den här gången med både citron och citrongräs, men utan chipotle och curry.
I fredags kom Calle hem från sin långa jobbresa i USA och vi firade med flamingofredag och pizza, såklart. På pizzan hade vi ett gäng olika ostar pga rester från ostbrickan jag åt tidigare i veckan, och såklart klassiker som oliver, jalapenos, kronärtskocka och mozzarella.
I lördags hängde vi hemma hos min bror med familj och spelade spel med kidsen och till middag blev det en pasta carbonara med svamp (till mig) och bacon (till de andra). Äggulan på toppen glömde vi men ett lass med parmesan gjorde susen.
Idag är det söndag och snart kommer Magnus och Sara över på söndagsmiddag. I ugnen står ett lass med vegetariska kåldolmar som jag gjorde igår, och till dem ska vi äta kokt potatis, brunsås och pressgurka.
Canneloni med kronärtskocka
Vi hade en period för några år sedan när vi gjorde canneloni i tid och otid, sen tröttnade vi (surprise, surprise!) och cannelonin hamnade i skamvrån - fram tills Minna och Manne bjöd på den här varianten med kronärtskocka (!!!!). Alltså, om det är något jag älskar i denna värld så är det kronärtskocka. Kan sätta i min en hel burk om jag får chansen.

Egentligen ska man han färska kronärtskockor i det här receptet men det orkade jag inte fixa med så jag köpte en burk kronärtskockshjärtan och det funkade alldeles utmärkt.
Canneloni med kronärtskocka och spenat
4 portioner
3 msk olivolja
1 burk kronärtskockshjärtan
1 gul lök, tunt skivad
2 vitlöksklyftor, tunt skivade
1 tsk finhackad rosmarin
1 dl torr vit vermouth (eller torrt vitt vin)
250 g spenat, sköljd och torkad
4,5 dl vispgrädde
75 g parmesanost, riven
en gnutta riven muskot
250 g lasagneplattor
smör till formen
salt, nymald svartpeppar
Häll olivoljan i en kastrull och fräs kronärtskockorna och löken på medelvärme i fem minuter. Smaka av med salt och peppar. Tillsätt vitlök och rosmarin och låt fräsa lite till, häll sedan i vätskan och låt reducera i några minuter. Tillsätt spenat och rör runt tills den har mjuknat. Tillsätt 3 dl av grädden och koka upp, tillsätt sedan hälften av parmesanosten och muskoten. Koka pastaplattorna i en kastrull med vatten och lite olivolja i ungefär 10 sekunder (om den är färsk, använder du torkad får den koka i ungefär 5 minuter) . Torka av plattorna lite lätt med en kökshandduk så att de är någorlunda torra när du ska rulla cannelonisarna. Värm ungnen till 180° och smörj en ugnsfast form. Lätt ut plattorna på arbetsbänken och lägg på en klick fyllning på varje. Rulla ihop varje platta till en tjock rulle och lägg i formen med skarven neråt. Häll över resten av grädden, strö över parmesanosten, dra några varv med pepparkvarnen och grädda i mitten av ugnen i ungefär en halvtimme tills cannelonisarna har fått fin färg. Låt stå i några minuter innan servering så sätter den sig lite.
Tomatsoppa med aprikoser
Igår kväll när jag och mamma tog kvällsrundan med Isbjörnen kändes det som höst på riktigt. Jag vet att jag skriver det här varje år men jag tycker hösten är den bästa årstiden av alla! Lövhögar, polotröjor och soppa varje dag (nåja, nästan i alla fall...) - det är grejer det.

Tomatsoppa är bra snabbmat, och hela grejen med chili och aprikoser gör att den blir lite sötstark. Himla gott! Receptet hittade jag hos Ica.
Tomatsoppa med chili och aprikoser
4 portioner
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 röd chili
2 msk rapsolja
3 burkar hela, skalade tomater
2 msk tomatpuré
8 dl grönsaksbuljong
20 torkade aprikoser
1 dl crème fraiche (och extra till garnering)
salt, nymald svartpeppar
Skala och hacka lök och vitlök. Fräs tillsammans med chili i olja i en kastrull i några minuter. Tillsätt tomater, tomatpuré, buljong och aprikoser och låt puttra i minst en kvart. Kör soppan i en matberedare tills den är slät, häll tillbaka i kastrullen och tillsätt crème fraiche. Värm soppan och späd med lite buljong om det behövs. Smaka av med salt och nymald svartpeppar. Servera med en klick crème fraiche.
Baklängesmatsedeln v38
Den här veckan har jag varit på MBT med tema Ottolenghi (!!!) och dessutom vi varit på kalas för mitt äldsta syskonbarn Tilda som bjöd på tacofest och pyjamasparty. En bättre vecka, helt enkelt!

I måndags kom våra grannar över med en påse kantareller. Om vi blev glada? JA. Till middag blev det en enkel kantarellpasta (stek lök och vitlök, stek svampen, häll på grädde, lantbuljong, svartpeppar och lite salt. Häll i lite kokvatten från pastan, riv i parmesan) som vi åt med lite skivad salladslök på toppen.
I tisdags hade vi MBT med tema Ottoleghi. Möjligtvis det bästa temat vi någonsin haft (bortsett från #nutellaärenost) för sällan har jag ätit så mycket gott som jag gjorde då. Kvällens stora favorit var tveklöst Åsas bidrag, en sallad med bland annat tomat och ungsrostad citron. Eller ja, ALLT var egentligen toppen. Blomkålskakan, pajen med chèvre och fikon, salladen med grönkål och granatäpple, bet- och fänkålssalladen... Mitt bidrag? Bananbröd som man rostade i ugnen och sedan ringlade tahini över. Gooo-hooott. Återkommer med recept.
I onsdags åkte vi till Skåne och eftersom vi åt ganska mycket till lunch gjorde vi varma mackor till middag. Mina toppade jag med senap, oliver, tomat och ett lager med lagrad ost och oregano.
I torsdags var vi tur och retur till Helsingborg över dagen och vi kom hem sent. Till middag blev det knäckebrödspizza och en enkel ostbricka. Har ni provat knäckebrödspizza, förresten? Väldigt gott! Ta en knäckemacka, bred på tomatpuré, lägg på vad nu vill ha på och toppa med ost och oregano. Grädda i ugnen på sisådär 200° i 5-10 minuter.

I fredags gjorde vi Flygande Jakob, denna klassiker. Jag gjorde en vegetarisk variant med sojabiffar istället för kyckling och hade på extra mycket sås och jordnötter på min. Och jo, banan. Varm banan.
I lördags hade vi kalas för min brorsdotter och hon hade beställde tacos till middag, så tacos it was! Varje syskonbarn verkar dessutom ha sin favoritingrediens - en vill ha paprika, en annan vill ha ostsås och någon vill ha banan (eh vänta, det är ju jag). Till efterrätt åt vi brownies!
Idag är det söndag och mina syskon åkte precis hemåt. Jag stannar kvar i någon dag till och alldeles strax ska jag laga middag och idag blir det något av det bästa jag vet - blomkålsstuvning. Hurra!
Scones med ost och vallmofrön
Vill du ha ett grymt recept på scones som du kan slänga ihop lite snabbt och lätt till frukosten? Cool. Gör de här små godbitarna med lagrad ost och vallmofrön! En klick smör på och du är hemma.

Jag använde en vällagrad cheddarost, men det mesta som smakar något funkar, såklart. Receptet hittade jag hos Lotta!
Scones med ost och vallmofrön
12 st
8 dl dinkelmjöl, siktat
1 tsk salt
2 tsk bakpulver
100 g rumsvarmt smör
2 dl standardmjölk
1 dl vispgrädde
1 dl riven, lagrad ost
1 uppvispat ägg till pensling
vallmofrön
Ta fram smöret i god tid så att det är mjukt när du ska göra degen. Sätt ugnen på 225°. Lägg mjöl, salt och bakpulver i en bunke och blanda i smöret och mjölken. Knåda lite snabbt tills det blir en slät deg. Dela degen i två bitar och tryck ut till två plattor. Ta ut sex rundlar med hjälp av ett glas eller vad du nu än har. Lägg på en bakplåtspappersklädd plåt. Pensla med ägg och strö över vallmofrön. Grädda i mitten av ungnen i ungefär 10-15 minuter tills de har fått fin färg. Låt svalna på galler.
Färska vårrullar med mandel
Ända sedan vi beställde in summer rolls när vi var på Pegu Club för några år sedan har jag velat prova att göra egna. Det är ju så fantastiskt gott med färska vårrullar, och de här blev precis så goda som jag hade hoppats på! Receptet hittade jag i Allt om Mat.

Det där mandelskrosset gör sig nämligen alldeles perfekt tillsammans med grönsakerna. Det här ska jag helt klart göra snart igen! Vi gjorde en lite mindre sats och åt vårrullarna med krispig tofu och varsin kopp misosoppa, det blev alldeles lagom som middag.
Vårrullar med mandel
20 stycken rullar
2 msk olivolja
0,5 liten purjolök
1 morot
1 avokado
2 dl sötmandel
1 mango
1 kruka koriander
1 tsk flingsalt
1 kålrabbi
20 stora runda rispapper
50 g ärtskott
2 torkade aprikoser
1 vitlöksklyfta
2 tsk pressad citron
0,5 dl tamarisoja
1 msk riven ingefära
Sätt ungnen på 175°. Rosta mandeln mitt i ugnen i ungefär 15 minuter och låt sedan svalna. Mixa tillsammans med olja, salt och koriander. Skala och finstrimla morot och kålrabbi. Skala, kärna ur och skär avokadon och mango i mindre bitar. Ansa och strimla purjolöken. Lägg grönsakerna på en tallrik tillsammans med ärtskotten. Blanda sedan dipsåsen - mixa soja, citronsaft, aprikoser, vitlök och ingefära med en mixerstav (och se upp, det stänker en hel del).
Fukta en kökshandduk och lägg på köksbänken. Koka upp vatten i en stor kastrull och håll det sjudande. Blöt ett rispapper snabbt och lägg sedan på den blöta handduken. Lägg på lite mandelröra och lite av varje grönsak. Fyll inte för mycket! Vik ihop och rulla till en fin liten vårrulle. Lägg på ett fat och servera med dippen.
Vegetarisk paella
Ikväll ska vi ha MBT hos Johanna med tema Yotam Ottolenghi (!!!) och jag längtar redan. Vi har ju lagat en hel del av hans recept den senaste tiden, bland annat den här vegetariska paellan som är så otroligt god. Och fin att titta på! Godast var den nästan dagen efter tycker jag, så den passar perfekt som lunch om det blir något över.


Som vanligt är det en lång ingredienslista och vissa saker är något modifierade - som riset till exempel - men det borde inte spela så stor roll i det stora hela. Och hörni, glöm inte citronerna!
Vegetarisk paella
4 portioner
3 msk olivolja
1 liten gul lök
0,5 röd, grön och gul paprika (ta bort fröna och skär i tunna skivor)
0,5 fänkål, skuren i skivor
2 vitlöksklyftor, skalade och rivna
2 lagerblad
0,5 tsk rökt paprikapulver
0,5 tsk gurkmeja
0,5 tsk cayennepeppar
150 g avorioris
100 ml sherry
1 tsk saffran
500 ml grönsaksbuljong
havssalt, nymald svartpeppar
12 körsbärstomater, halverade
1 burk grillade kronärtskockor, delad i mindre bitar
300 g sojabönor
10 kalamataoliver, urkärnade
2 msk grovt hackad persilja
4 citronskivor, till servering
Baklängesmatsedeln v37
Den här veckan har vi fått till massor med fina middagar! Pasta - som alltid - men även paj, och dessutom traditionsenlig pizzakväll i fredags. Såhär gick det för oss andra veckan i september:
I måndags gjorde jag en paj! Det händer sällan numera, trots att jag tycker det är så himla gott. Den här gången blev det en variant med getost, päron, soltorkade tomater och valnötter och till den hade vi en enkel sallad med dijonvinaigrette. Perfekt restmat!

I tisdags svängde jag ihop en valnötspesto (ungefär 1 dl valnötter, 0,5-1 dl olivolja, 1 kruka basilika, 1 vitlöksklyfta och 0,5 dl parmesan, mixa ordentligt, salta och peppra och tillsätt mer olivolja om den är för tjock) som jag blandade med färsk pasta, klyftade körsbärstomater, tunt skivad salladslök, grovt hackade pistagenötter och några kluttar med gorgonzola/mascarpone på toppen.
I onsdags grävde jag fram några pitabröd ur frysen och de fyllde vi med morots- och jordnötsbiffar, grönsaker och en enkel tahinidressing (blanda lite yoghurt med tahini, citronjuice och ev lite vatten). Gör dubbel sats av biffarna och frys in de som blir över!
I torsdags var vi på invigningsmiddag hos Magnus och Sara som har flyttat och nu bor ett stenkast från oss. Hurra! Vi beställde mat från thaikrogen runt hörnet och festade till det med vegetariska vårrullar, gryta med röd curry och thaibasilika och pad thai med tofu (vill man göra egen pad thai har jag ett grymt recept här). Till efterrätt hade jag bakat en brownie med hasselnötter.
I fredags kom våra vänner över på middag- och spelkväll och vi bjöd på whisky sour, pizza, Marabou black och Bloody Marys i precis den ordningen. Pga vissa missöden (jo, och precis som vanligt ska pizzadegen läggas på pizzaspaden innan man lägger på fyllningen...) blev det även inbakad pizza. För vissa.
I lördags var vi på bröllop och blev bjudna på en jättebuffé med allt från tomat- och getostsallad, pärlcouscous med grönsaker, vegetariska biffar, majsaioli, krämig potatissallad med dijonsenap och en uppsjö med andra godsaker. Tårta var det också, såklart.

Idag är det söndag och jag har för första gången rullat egna vårrullar. De fyllde jag med finstrimlad mango, avokado, kålrabbi, purjolök, morot och ärtskott. Till vårrullarna hade vi krispig tofu, dipsås (med aprikoser, vitlök, ingefära och pressad citron) och varsin kopp misosoppa.
Brownie med hasselnötter
Lördag igen! Hurra! Vi ska på bröllop, men först ska vi äta väldigt sen (!) frukost och läsa tidningen. Igår hade vi pizza- och spelkväll med the Banklers så vi är något, eh, trötta idag. Men ack så glada, för vilken fin kväll vi hade! Spelkvällar är grejen, säger jag bara. Även om vissa av oss hade alldeles för mycket otur i Zombie Dice...

Det här receptet på världens godaste brownie har jag Calles två syskonbarn att tacka för. De fick hänga med in i köket på restaurangen de besökte och kom ut därifrån med både efterrätt och recept. De där systrarna Björk, alltså. Haha.
Brownie med hasselnötter
24 bitar, ungefär
100 g rostade hasselnötter
270 g smör
2 dl kakao
3 msk oboy
4 ägg
4,5 dl strösocker
0,5 tsk salt
2 krm vaniljpulver
3 dl vetemjöl
0,5 tsk bakpulver
(havssalt att strö över)
Sätt ugnen på 175°. Lägg bakplåtspapper i botten på en fyrkantig springform (som bör vara ungefär 20*30 cm). Rosta hasselnötterna i en torr stekpanna och hacka sedan grovt. Smält smöret och rör ner kakor och oboy. rör ihop ägg och socker i en bunke, vänd ner kakaoblandningen, salt, vaniljpulver, nötter och mjöl blandat med bakpulver. Bred ut smeten i formen, strö över några flingor havssalt och grädda i mitten av ugnen i 20-25 minuter. Låt svalna och skär i bitar.
Pitabröd
Jag gillar principen med mat i bröd. Tortillas, varma mackor, libabröd, alles. För några veckor sedan blev jag akut sugen på pitabröd så jag letade upp ett recept och gjorde egna och jag blev så löjligt glad för att de här blev bra eftersom falafelbollarna som skulle vara i blev en fullständig katastrof. (Note to self - fuska inte när du gör falafel. Gör inga konstiga abrovincher, det funkar ALDRIG.) Receptet på pitabröden hittade jag för övrigt hos Ann-Louise!

OBSERVERA att det här brödet blir bäst om det får jäsa lääää-hääänge. Nu har jag sagt det. Jag har nämligen själv, otaliga gånger, läst recept slarvigt och sedan kommit till punkten där det står "jäs nu degen i kylskåpet över natten..." Ridå.
Pitabröd
20 st
50 g jäst
8 dl vatten
1 dl olivolja
5 dl rågmjöl
15 dl dinkelmjöl, siktat
1 tsk salt
Rör ut jästen i vattnet och tillsätt olivolja och salt. Arbeta in mjölet, lite i taget och börja med rågmjölet. Låt degen vara ganska lös när du slutar knåda den! Pudra över lite mjöl och täck med en kökshandduk. Låt degen jäsa över natten i kylen - alternativt sätt degen på morgonen och baka ut den på kvällen, det gjorde jag och det funkade utmärkt. Sätt ugnen på 250°. Dela degen i 20 bitar och rulla till bollar och platta ut så tunt som möjligt på ett bakplåtspapper. Låt jäsa i 30 minuter och grädda i 8-10 minuter. Låt svalna på ett galler och lägg på en kökshandduk.
8 dl vatten
1 dl olivolja
5 dl rågmjöl
15 dl dinkelmjöl, siktat
1 tsk salt
Rör ut jästen i vattnet och tillsätt olivolja och salt. Arbeta in mjölet, lite i taget och börja med rågmjölet. Låt degen vara ganska lös när du slutar knåda den! Pudra över lite mjöl och täck med en kökshandduk. Låt degen jäsa över natten i kylen - alternativt sätt degen på morgonen och baka ut den på kvällen, det gjorde jag och det funkade utmärkt. Sätt ugnen på 250°. Dela degen i 20 bitar och rulla till bollar och platta ut så tunt som möjligt på ett bakplåtspapper. Låt jäsa i 30 minuter och grädda i 8-10 minuter. Låt svalna på ett galler och lägg på en kökshandduk.
Couscoussallad
Vi äter sällan couscous. Alltså, ytterst sällan. En gång om året eller så får jag för mig att det kanske hade varit gott, men så står paketet där i skafferilådan och blir gammalt. Skandal. Har ni några bra couscousrecept på lager? Och, kanske viktigast av allt - hur blir den sådär fluffig och god? Tycker ofta att min blir kompakt och stabbig.

Den enda gången jag lyckas när jag gör couscous är när jag gör sallad. Den här tabbouleh-liknande salladen åt vi i somras och den är väldigt frisk och syrlig. Supergott! Receptet hittade jag hos Jamie Oliver.
Couscoussallad
4 portioner
250 g couscous
1 tsk kummin
1 tsk rökt paprikapulver
salt, nymald svartpeppar
1 rödlök
1 gurka
2 tomater
1 röd chili
1 kruka mynta
1 kruka färsk koriander
1 kruka persilja
1 msk tomatpuré
2 msk olivolja
1 citron, skalet och saften
Lägg couscous, kummin, paprika och salt i en skål. Blanda ordentligt och häll sedan över kokande vatten så att det täcker couscousen. Lägg på ett lock och ställ åt sidan. Finhacka löken, gurkan, tomaterna, chilin, myntan, koriandern och persiljan. Rör runt i couscousen med en gaffel och blanda i tomatpurén. Blanda i grönsakerna och de färska kryddorna och rör runt ordentligt. Häll på olivolja, citronskal och citronjuice och smaka av salladen med havssalt och nymald svartpeppar.
Baklängesmatsedeln v36
Vi kom nyss hem efter nästan två veckor på resande fot och även om det alltid är en fantastisk känsla att komma innanför dörren till vår lägenhet känns det lite... vemodigt. Jag tycker inte det minsta om avsked så att ha några av sina närmsta vänner på andra sidan Atlanten är helt klart trist. Nåväl, sånt är livet som man brukar säga. Nu var det ju mat vi skulle prata om, och den här veckan började med pizza i Geneva, upstate New York, och slutade med middag hemma hos Calles föräldrar. Såhär gick det för oss första veckan i september:
I måndags körde vi mot Finger Lakes och hann både gå på ostprovning och äta glass innan vi körde mot Geneva där vi hittade ett hotellrum för natten. Till middag körde vi the all american experience och körde (!) till pizzerian som låg bredvid hotellet. Vi köpte med oss jalapeno poppers, varsin pizza slice, en stor garden salad (som de så fint kallar det och som betyder skittråkig isbergssallad med några oliver och lite gurka) och Calle beställde dessutom några chicken wings. Middagen intogs sittandes på golvet på hotellrummet och vinet drack vi i plastglas som vi hittade på toaletten. Väldigt fancy pants, som ni hör.

I tisdags kom vi hem ganska sent från Finger Lakes så till middag blev det - surprise, surprise - en grön pasta. Oliver, basilika, zucchini, lite tunt skivad grön chili och ett lass med parmesan, basilika och flagad mandel på toppen. Till efterrätt åt vi resterna av tiramisun som vi köpte med oss från den lilla italienska delin i Milford.
I onsdags var vi ute och åt i den närliggande lilla staden Stroudsburg. Till förrätt åt jag garlic knots, små bullar fyllda med pesto som man doppar i tomatsås. Till varmrätt åt jag en sallad på rucola, pecannötter, päron, jordgubbar och panerad getost. Efterrätt? Nä, det fanns inte plats.
I torsdags var det vår sista dag hos Alex och Adam och vi firade genom att bjuda på hemmagjord pizza. Trots att de inte hade någon baksten blev den så himla bra, och toppingen blev ungefär samma som vi brukar ha hemma - kronärtskockshjärtan, oliver, jalapenos och lök, bland annat. Till förrätt gjorde Adam ugnsbakad butternutpumpa som han kryddade med salt, peppar och en gnutta kanel.
I fredags åkte vi hemåt igen så middag åt vi på flygplanet. Jag hade noll aptit men fick ändå i mig lite av blomkålscurryn med basmatiris som serverades. Vill ni göra egen blomkålscurry har jag ett grymt recept här!

I lördags spenderade vi en dag hos mina föräldrar i Skåne innan vi körde mot Göteborg. På grund av massiv jetlag blev det enklast möjliga kylskåpsrens som resulterade i en tacosallad med tabascoaioli som vi svängde ihop lite snabbt och lätt.
Idag är det söndag och vi svängde inom Calles föräldrar på väg hem för att äta middag. Som vanligt bjöd Bibbi på supergod mat, den här gången rotfrukter, ugnsrostad blomkål och tzatziki. Till efterrätt åt vi brownies, och det receptet ska jag fixa till er för hjälp, vad goda de där browniesarna är. Hasselnötter i smeten, need I say more?
Hejdå, sommar
Imorgon åker vi tillbaka till Sverige igen och det känns som att sommaren officiellt börjar lida mot sitt slut. Vi lägger några fina veckor bakom oss och jag är så glad och tacksam för att vi har haft möjligheten att vara hemma tillsammans hela sommaren. Det har varit varma dagar, kalla dagar, glada dagar, ledsna dagar. Vår resa i USA har gått så otroligt bra och det har som alltid varit så himla fint att träffa våra vänner och nu när jag sitter här på trädäcket utanför Alex och Adams hus känns det lite vemodigt att lämna det här. Men, så vet jag att jag, som vän av ordning, reda och rutiner, kommer vara glad när hösten kommer.



En av de finaste dagarna jag minns från denna sommaren var när jag, Calle, Johan och Johannah åkte till Tjörn för att äta lunch på Vatten. Strålande solsken, bubbel i glasen, god mat och de finaste vännerna man kan tänka sig. Vilken grym dag!



Hejdå, sommaren! Tack för allt. Det har varit några fantastiska månader. Vi ses nästa år! Nu ska jag packa ihop Calle och Clara och åka till poolen för lite häng innan vi ska förbereda kvällens pizza. Trevlig helg!
Finger Lakes, New York
Tidigare ikväll kom vi hem från vår mini-roadtrip till Finger Lakes som ligger ungefär tre timmar norrut härifrån. Vi har provat viner, spanat in omgivningarna och - bäst av allt - provat ostar. Yay!

Lively Run i Interlaken blev vårt första stopp och där hittade vi några riktiga pärlor i ostväg. Ok, nu ska jag inte överdriva för mycket här för om man jämför de här ostarna med franska stinkbomber måste jag nog säga att de franska vinner överlägset. De hade dock en gouda som var väldigt god, och även den stinkiga Seneca Blue Moon var en riktig höjdare! Vi köpte med oss två bitar och hade sedan picknick på hotellrummet. Det här var bästa stoppet på roadtripen!


På väg till Geneva som ligger norr om Seneca Lake sladdade vi inom Cayuga Lake Creamery och åt supergod glass. Jag tog en "liten" kula Seneca salted caramel och Calle körde på en klassisk choklad. Men alltså, ärligt - amerikanska varianten av en "liten" kula var ungefär lika stor som tre kulor glass hemma. Detta land, alltså.
På väg söderut körde vi inom ett gäng vingårdar och bäst av dessa var helt klart Wagner. Vi köpte med oss en chardonnay som var helt ok men meh, vinerna var inte så mycket mer än så. Förutom vinet vi köpte med oss var det inget - på någon vingård - som var sådär klockrent.
Sista stoppet innan vi körde mot Pennsylvania påminde om scenen i Deliverance när den lille killen spelar banjo på verandan. Nuff said, om man säger så. Nåväl, det gör inte så mycket. Jag ser fram emot att återvända till Finger Lakes, men då ska vi nog koncentrera oss mer på naturupplevelser än vinprovningar! Och den kommentaren låter mer bitter än vad jag menar, men jag tror helt enkelt att vi redan har upplevt våra stora vinupplevelser i det här landet och det gjorde vi i Oregon.