Långbakad rotselleri
Har du en timme eller två över när du lagar mat tycker jag du ska prova att långbaka rotselleri. I helgen åt vi det som tillbehör till en risoni, men i ärlighetens namn hade jag kunnat äta den precis som den är rakt upp och ner. True story. Det godaste av allt är skalet som blir sådär knaprigt att man svimmar lite av lycka vid första tuggan.

Här hittar du en annan variant på bakad rotselleri med brynt smör och hasselnötter som vi åt på nyår förra året.
Långbakad rotselleri
Sätt ugnen på 175°. Skrubba rotsellerin och lägg på en bakplåtspappersklädd plåt. Baka i ugnen i 2-3 timmar tills den är mjuk inuti och hård utanpå. Skiva upp och ät direkt.
Baklängesmatsedeln v48
Idag har vi tänt det första ljuset i adventsljusstaken (mer känd som Ulven) och regnet öser ner utanför, precis som det brukar vid den här tiden på året. Hur som helst, den här veckan har vi ätit allt från hommous (<3) till risoni - såhär gick det för oss sista veckan i november:
I måndags köpte vi med oss varsin burrito från Wrapped och travade upp till Johanneberg för att hänga med Calles pappa i några timmar. Vad jag tog för någon? Som vanligt den vegetariska varianten med svarta bönor, guacamole och picklad rödkål (bland annat).

I tisdags gjorde vi en variant av tabbouleh med kronärtskocka men utan mynta (för det glömde vi köpa...) som vi åt tillsammans med hommous, vinbladsdolmar och libabröd. Vinbladsdolmar kan man för övrigt köpa i bland annat saluhallen här i Göteborg, men även på Coop (och då är de paketerade i en platt konservburk).
I onsdags blev det snabbmat deluxe, en vegetarisk pasta med fänkål och getost som vi toppade med chiliflakes och pumpakärnor.
I torsdags kom mina två äldsta syskonbarn på besök så till middag blev det tacos, en helt vanlig variant med mjuka skal, färs, grönsaker, salsa, guacamole och lite koriander på toppen.
I fredags hade vi en helt oplanerad kväll så till middag blev det såklart pizza. Den godaste tomatsåsen gör jag för övrigt genom att mixa krossade tomater med en liten gul lök, en klyfta vitlök, salt, nymald svartpeppar, en gnutta socker, oregano och chiliflakes.

I lördags åt vi klassikern risoni med getost och gremolata, och till den hade vi långbakad rotselleri och picklad blomkål.
Idag är det söndag och vi har haft adventsmiddag tillsamans med Caroline, Fredrik och Ville. Vi har festat till det med ett helt vegetariskt mini-julbord komplett med fänkåls- och morotssallad med blodgrape, brysselkål med ingefära och honung, grönkålspaj med lagrad cheddarost och vörtbröd. Innan maten drack vi dessutom varm kryddad cider och åt mina favoritkakor med saffran och pinjenötter.
Picklad blomkål
Fredagar, alltså. Älskar känslan av att komma innanför dörren och veta att jag ska spendera två hela dagar tillsammans med mina två favoritpersoner. Den här helgen ska vi plocka fram julpyntet, hänga med kompisar och fira första advent. Yay!

Och så ska vi laga mat, såklart. Jag ska dessutom göra en ny sats med picklad blomkål för den förra tog slut på nolltid. Perfekt att plocka fram och äta till... nästan precis allt.
Picklad blomkål
1 sats
4 dl blomkål, nedskurna i små buketter
1 dl vitvinsvinäger
2 dl vatten
1 dl socker
1 lagerblad
Koka upp vinäger, vatten, socker och lagerblad. Slå den kokande lagen över blomkålen och låt kallna. (Jag har ingen aning om hur länge den håller i kylen för min varar bara i några dagar!)
Koka upp vinäger, vatten, socker och lagerblad. Slå den kokande lagen över blomkålen och låt kallna. (Jag har ingen aning om hur länge den håller i kylen för min varar bara i några dagar!)
Pasta med fänkål
Mitt förhållande till fänkål, har varit ganska, eh, frostigt de senaste åren men så helt plötsligt kommer jag på att det ju är ganska gott ändå. Speciellt i en pasta och speciellt tillsammans med getost.

Chiliflakes på toppen ger lite extra untz (man kan ju inte ha tabasco på allt. Väl?) och pumpafröna är ett måste. Har pumpafrön på allt numera.
Pasta med fänkål och getost
2 portioner
2 portioner pasta
1 fänkål
1 gul lök
1,5-2 dl vispgrädde
lantbuljong (vi använder Renée Voltaires)
svartpeppar
getost, chiliflakes och pumpafrön till servering
Koka pastan. Skiva fänkålen tunt och finhacka löken. Stek på hög värme i smör och sänk värmen när fänkålen har fått lite färg. Häll på grädde och smaka av med buljong och nymald svartpeppar. Låt koka in tills pastan är klar. Blanda pastan med såsen och smula över getost, chiliflakes och pumpafrön precis innan servering.
Bönburgare med cashewnötter
De här biffarna gjorde min kompis Sara till mig en gång för längesedan och de var übergoda, sen gjorde jag precis samma biffar för några veckor sedan och de blev... meh. Note to self - använd EGEN SALSA nästa gång (eller köp en god i butiken).

Nåväl, nu kan ni med facit i hand göra de här biffarna som egentligen är riktigt goda. Receptet kommer från ICA och i sedvanlig ordning har jag (surprise, surprise) ändrat lite.
Bönburgare med cashewnötter
2 portioner + matlåda
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 msk olivolja
1 burk kidneybönor
300 g salsa
1 tsk sambal oelek
100 g osaltade cashewnötter
2 dl stöbröd
salt, nymald svartpeppar
pumpafrön att panera i
Skala och finhacka löken och vitlöken. Fräs i olja i några minuter. Häll av och skölj bönorna och blanda med löken i stekpannan. Rör ner salsa, sambal oelek och cashewnötterna. Häll allt i en matberedare och mixa tills det är grovhackat. Rör ner ströbröd och smaka av med salt och peppar. Forma till biffar och panera i pumpafrön, stek sedan i smör, några minuter på var sida tills de har fått en fin färg.
Baklängesmatsedeln v47
Vi kom just hem från ett vintervitt Skåne till ett grådaskigt Göteborg och jag ska alldeles strax fixa en matlåda till morgondagen. Den här veckan har inte bjudit på några stora överraskningar i matväg men ack, så goda middagar det har blivit ändå. Såhär gick det tredje veckan i november:
I måndags åt vi vegetariska pannbiffar med massor av stekt lök, kokt potatis och brunsås. Hello, alternativa husmanskostshimlen!

I tisdags blev det en klassiker - pasta arrabiata med mängder av parmesan och persilja på toppen. Vår arrabiatasås gör vi med vitlök, olivolja, krossade tomater och chiliflakes. Simple as that.
I onsdags gjorde vi ett kylskåpsrens vilket resulterade i favoriten kokosdaal med basmatiris (lägg lite gurkmeja i kokvattnet så får riset en fin, gul färg), papadums och ett gäng picklade citroner.

I torsdags åt vi något så enkelt som en varm macka med getost, honung och pinjenötter, och till det hade vi en sallad med rucola, soltorkade tomater, kapris och pumpafrön.
I fredags hälsade vi på våra vänner i Långedrag och till middag åt vi - wait for it - pizza! Intet nytt under solen, som ni hör.
I lördags var vi på namngivningskalas och till efter-lunch-innan-middag bjöds vi på en jättebuffé med olika soppor, sallader (en med bland annat blomkål och matvete, så god!) och pajer, en massa olika såser och pizzabullar. Vi var så mätta när vi kom hem på kvällen att jag nöjde mig med en macka och lite filmjölk till kvällsmat.
Idag är det söndag och vi har just ätit middag! Jag gjorde en stor laddning kikärts- och quinoabiffar som vi åt med pasta och vitkålssallad.
Persiljepesto
Hur många varianter finns det på pesto? Hundratals? Här kommer en till, i alla fall, en med persilja och solroskärnor. Det är våra vänner Johan och Johannah som bjudit oss på det här och allt sedan dess är vi fast.

Persiljan ger en frisk smak till peston, och pinjenötter i all ära men en pluttig liten påse är ganska dyr och solroskärnor funkar precis lika bra (om inte bättre!) kan jag meddela. Prova.
Persiljepesto
1 stor sats (går att frysa!)
1 stort knippe slätbladig persilja
1,5 dl solroskärnor, rostade
2 vitlöksklyftor
1 dl parmesanost
1,5 dl olivolja
salt, nymald svartpeppar
Mixa allt i en blender eller med en stavmixer, smaka av med salt och peppar och tillsätt eventuellt mer olivolja om du tycker att det behövs!
Hallonkakor
Den här veckan börjar med småkakor, tycker jag. Hallongrottor, hallonkakor, sylkyssar eller vad man nu än må kalla dom - de här små rackarna är sjukt goda. Ha ett gäng i frysen och plocka fram vid behov!

Receptet hittade min mamma i en tidning men jag tror/misstänker/anar att det kan vara Monika Ahlbergs recept, faktiskt.
Hallonkakor
ca 30 st
200 g smör, rumsvarmt
1 dl florsocker
1 dl potatismjöl
4 dl vetemjöl
2 dl hallonsylt
Sätt ugnen på 175°. Rör samman smör och florsocker. Tillsätt potatis- och vetemjöl. Rulla degen till valnötsstora bollar. Lägg på en bakplåtspappersklädd plåt och gör en fördjupning med tummen i varje boll. Fyll hålet i varje kaka med en klick hallonsylt. Grädda kakorna i ungefär 10 minuter, tag sedan ut och låt svalna.
Baklängesmatsedeln v46
Den här veckan har vi fått till en bra blandning på maten. Jag har dessutom gjort en laddning av mina favoritpiroger med svarta bönor, chipotle och koriander och ikväll ska jag och Calle smita inom Familjen och ta en drink innan vi ska på Marcus Millers spelning på konserhuset. Hurra! Hur som helst, såhär gick det för oss andra veckan i november:
I måndags gjorde vi en (ny) favorit i repris - halloumi stroganoff. Denna gången hade Calle i en burk crème fraiche med smak av paprika och chili. Supergott! Som vanligt åt vi stroganoffen med ris och rivna morötter.
I tisdags åt vi linssoppa med bland annat chipotle, citron och persilja. Perfekt när man kommer innanför dörren efter att ha vandrat hem från jobbet i iskalla orkanvindar. Till soppan åt vi nybakat bröd.

I onsdags åt vi jättepastaskruvar med persiljepesto och morots- och jordnötsbiffar. Inspirationen till peston fick vi från Johan och Johannah och den blev så himla god! Återkommer med recept på den.
I torsdags sladdade jag inom Coop på väg hem och plockade på mig ett paket färdiga wokgrönsaker på vägen ut så till middag fick det bli enchiladas med wokgrönsaker, crème fraiche och chili.

I fredags hade jag och Calle (föga förvånande) pizzafredag. Innan maten drack vi en löjligt god drink med ingefära, cognac, sockerlag, cognac och grape bitters. Hallelulja!
I lördags var vi hos Calles föräldrar på middag för att fira Calles pappa som fyllde år och de bjöd på trattkantarellsoppa (!!!) och smördegsbakelser med ädelost. Efter maten festade vi till det med ost och kex och till efterrätt blev det tårta, såklart!
Idag är det söndag och vi ska snart äta en tidig middag eftersom jag och Calle ska på konsert senare ikväll. Jag har förberett vegetariska biffar med kidneybönor, salsa (!) och cashewnötter som jag snart ska panera i pumpafrön innan jag steker dem i grillpannan. Till biffarna ska vi äta en stor laddning guacamole och quinoasallad.
Hjärta Paris
En dag som den här går det inte att skriva om mat. Hela morgonen har vi följt rapporteringen från Paris och det som hänt känns så obeskrivligt sorgligt att jag nästan inte står ut. All kärlek till la ville lumière.

Vinterkålssallad
I helgen besökte vi vänner i Stockholm och i sedvanlig ordning lagade vi något från Ottolenghis vegetariska kokbok Plenty. De fick den boken av oss i inflyttningspresent för något år sedan och sedan dess har det blivit lite av en tradition att vi provar något recept ur boken när vi ses.

Den här gången gjorde vi bland annat den här kålsalladen (!!!) med - wait for it - karamelliserade macadamianötter på toppen. De nötterna, alltså. Hjälp, vad goda. Kan tänka att de även passar bra på en bakad brieost, till en ostbricka eller något liknande!
Vinterkålssallad med macadamianötter
6 portioner + lite till
100 ml limejuice
1 citrongräs, delad i mindre bitar
3 msk lönnsirap
2 msk sesamolja
1 tsk soja
0,5 tsk chiliflakes
4 msk olivolja
150 g macadamianötter
10 g smör
2 msk socker
0,5 tsk salt
0,5 tsk chiliflakes
170 g savoykål, tunt strimlad
270 g rödkål, tunt strimlad
1 mango, skalad och skivad i tunna skivor
1 papaya, skalad och skivad i tunna skivor
1 röd chili, finhackad
15 g myntablad
20 g korianderblad
Lägg alla ingredienserna till dressingen förutom olivoljan i en liten kastrull och reducera i 5-10 minuter tills den har blivit tjock och sirap-ig. När den har svalnat - sila och ställ åt sidan.
Rosta macadamianötterna i en torr stekpanna, tillsätt sedan smör och när det är smält tillsätter du socker, salt och chili. Rör runt tills sockret har smält och nötterna blivit karamelliserade. Håll koll för det går snabbt! Flytta över nötterna på ett bakplåtspapper och hacka grovt.
Lägg kålen i en stor skål, häll på dressingen och rör runt ordentligt. Blanda i resten av ingredienserna och toppa slutligen med macadamianötterna. Låt stå en stund innan servering.
Svamp- och broccolipaj med gorgonzola
Om jag får välja en lunch att äta varje dag för resten av mitt liv är det ganska stor chans att jag väljer broccoli- och gorgonzolapaj. Det är en oslagbar smakkombination, och dessutom är ju paj en såndär sak som nästan smakar ännu godare dagen efter. Har ni några tips på bra lunchlådemat? Släng iväg en kommentar i så fall!

Skrädmjöl i degen är en genial idé! Nu för tiden blandar jag ner skrädmjöl i nästan allt - frasvåfflor, pizzadeg, bröd - you name it.
Svamp- och broccolipaj med ädelost
2 portioner + matlåda
2 dl siktat dinkelmjöl
1 dl skrädmjöl
125 g smör, kylskåpskallt
3 msk iskallt vatten
300 g champinjoner
2 broccolistånd, delade i mindre bitar
1 stor bit gorgonzola
3 ägg
2 dl grädde
1 dl mjölk
salt, nymald svartpeppar
2 dl riven, lagrad ost
Skär smöret i små bitar. Nyp ihop mjöl och smör till en smulig massa. Tillsätt vattnet och blanda snabbt ihop till en deg. Kavla ut degen till en ganska tjock platta och tryck sedan ut i en pajform. Nagga bottnen och låt vila i kylen i minst en timme. Sätt ugnen på 225°. Skiva champinjonerna och stek på hög värme tills all vätska försvunnit. Koka upp rikligt med vatten i en kastrull och lägg i broccolibuketterna. Låt koka i ungefär 3 minuter och lägg sedan broccolibitarna åt sidan. Förgrädda pajskalet i ungefär 10 minuter och vispa under tiden ihop äggstanningen. Ta ut pajskalet, fyll med broccoli, svamp och äggstanning. Täck med gorgonzola (den är ofta så mjuk att det enklaste är att riva i bitar med händerna) och ett lager riven ost och grädda pajen i mitten av ugnen i ungefär 20 (-25) minuter tills den har fått fin färg.
Baklängesmatsedeln v45
Den här veckan började med två dagar i Stockholm (hej vardag! hej jobb!) och slutade med besök hos vänner i - ja, gissa - ... Stockholm. I matväg har vi festat till det med godsaker som pastsallad och raggmunkar, och i lördags hade vi storslagen Ottolenghifest igen. Yay! Såhär gick det för oss första veckan i november:
I måndags var jag i Stockholm med jobbet och vi orkade inte gå längre än till närmsta pub för att äta middag. Jag åt en übergod vegetarisk hamburgare med svamp, getost och - bäst av allt - saltgurka.
I tisdags åt jag middag på tåget ner, en riktigt god grekisk sallad som jag köpte med mig från Centralen. Glömmer ibland bort hur gott (och enkelt!) det faktiskt är med sallad till middag. Skärpning på den fronten.
I onsdags hade Calle fixat raggmunkar när jag kom hem från jobbet. Hurra! De åt vi som vanligt med rårörda lingon och ett stort lass rivna morötter med pressad citron. Mjölk dricker man till, dessutom Inget annat.

I torsdags slängde vi ihop en pastasallad till middag, den klassiska varianten med purjolök, fetaost, pesto, crème fraiche och tomater. Och tabasco, såklart. Om det finns en enda rätt i hela världen man ska äta tabasco till så är det den här!
I fredags åkte vi till Stockholm för att hälsa på våra vänner och när vi kom fram hade de fixat middag till oss. Hurra! Örtpolenta med svamp, och till det åt vi ugnsbakade cocktailtomater och en sallad på tunt skivade betor. Två tummar upp!
I lördags bestämde vi oss för att prova några nya recept ur Plenty (vilket vi alltid gör när vi träffas) och efter många om och men föll valen på en vintervitkålssallad med karamelliserade macadamianötter och en ljummen sallad med tofu, brysselkål och shiitakesvamp. Sweet mother of holy Jesus, vad gott! Förutom de två rätterna åt vi även färska vårrullar, tempuragrönsaker och tre olika dipsåser.

Idag är det söndag och ikväll har vi ätit sojafärssås med pasta, rivna morötter och picklad chili. I min sojafärssås har jag alltid (förutom det vanliga) mängder med tomatpuré, en skvätt rödvin och en stor klick crème fraiche. Längtar redan efter morgondagens lunchlåda!
Blomkålsströssel och krispig tofu
Lördag förmiddag och vi sitter som bäst och planerar vad vi ska äta ikväll. Än så länge har vi bestämt oss för tempuragrönsaker men resten är något, eh, oklart. Sitter med Ottolenghis Plenty och är sugen på allt.

Alltså, om det är något jag har fått dille på den senaste tiden är det krispig tofu. Jag äter det till allt. Den här förrätten kan vara världshistoriens enklaste men den är ack så god! Vi använder alltid Kung Markattas tofu, den är bäst!
Blomkål & krispig tofu
4 portioner
1 ganska litet blomkålshuvud
salt, nymald svartpeppar
270 gram fast tofu
1 dl maizena
1 nypa chiliflingor
1 tsk salt
rapsolja
1 dl maizena
1 nypa chiliflingor
1 tsk salt
rapsolja
Finhacka blomkål så att det blir som ett strössel. Lägg på en bakplåtspappersklädd plåt och grilla i ugnen på 225° tills strösslet blivit rostat. Det tar ungefär 10-15 minuter men håll koll, det kan gå snabbt. Häll upp maizena, chiliflingor och salt i en skål. Dela tofun i mindre bitar, rulla bitarna i maizenablandningen och stek sedan i rikligt med rapsolja tills tofun har fått en fin, krispig yta. Lägg blomkålsströsslet på en tallrik, lägg på tofun och garnera med lite persilja.
Tempuragrönsaker
Jag äter sällan friterad mat men alltså, tempuragrönsaker. Det är helt fantastiskt gott. Det enda negativa är att det inte är så gott att spara och äta till lunch dagen men nåväl, det kan man väl överleva.

Man kan använda precis vilka grönsaker man vill men jag kan v-a-r-m-t rekommendera purjolök, den var godast av alla! Tempurangrönsakerna doppade vi i två såser, en majonnäs (jag vispade äggula, matolja och pressad citron och smaksatte med wasabipulver) och en sojabaserad historia (med soja, sweet chilisås och sesamfrön).
Tempuragrönsaker
2 portioner
95 g vetemjöl
1 tsk bakpulver
0,5 tsk salt
150 ml bubbelvatten
3 isbitar
grönsaker - vilka ni nu har hemma
(vi använde brysselkål, fänkål, purjolök och blomkål)
1 liter naturell olja till friteringen
panko
Blanda de torra ingredienserna i en bunke. Tillsätt vatten och isbitar. Rör runt några varv med en gaffel (och obs att det inte gör så mycket om det är lite klumpigt). Häll oljan i en kastrull och värm på tills den är 175°. Häll upp panko på ett fat och doppa grönsakerna först i tempurasmeten och sedan i pankon. Lägg ner i kastrullen och fritera några bitar åt gången tills de fått fin, gyllengul färg. Ta upp grönsakerna med en hålslev och låt rinna av på hushållspapper innan servering.
Halloumi stroganoff
Hej från Stockholm! Förutom seminarier och workshops med mitt nya jobb spanar jag in funkisarkitektur och hänger med mina nya kollegor. Uteätande i all ära men i hemlighet längtar jag hem till middag med Calle och Clara, och imorgon när jag åter är på bästkusten tänker jag önska mig halloumi stroganoff till middag.

Har ni provat? Helt sjukt gott! Receptet hittade jag hos Russinet, men i sedvanlig ordning är det något modifierat.
Halloumi Stroganoff
2 portioner + matlåda
1 paket halloumi
1 gul lök, finhackad
1 röd paprika, tunt skivad
3 dl matlagningsrädde
2 dl mjölk
(minst) 2 msk tomatpuré
salt, nymald svartpeppar
chiliflakes
smör att steka i
Skär halloumin i strimlor och stek tills de har fått fin färg (jag gillar mina ganska hårda) och lägg sedan på en tallrik. Stek lök och paprik tills bitarna är mjuka, häll sedan på grädde, mjölk och rör ner tomatpurén. Låt koka in ett litet tag och vänd sedan ner halloumin. Smaka av med salt och peppar och strö över chiliflakes precis innan servering.
Baklängesmatsedeln v44
Den här veckan började och slutade veckan med burritos. Förutom det har jag varit ute och rullat hatt och dessutom har Magnus och Sara varit här och ätit pizza med oss. En fin vecka, som ni hör!
I måndags gjorde jag burritos! Det händer alldeles för sällan. Jag tog inspiration från Wrapped och gjorde en med ris (som jag kryddade med limezest, limejuice och finhackad koriander), svarta bönor, guacamole, stark sås, picklad rödkål (jag höftade ihop vatten, ättika och socker och kokade ihop en ganska start och söt lag, skivade rödkål tunt och blandade ner i lagen när den fortfarande var varm så att rödkålen blev lite mjukare och lät sedan det hela stå och svalna) och riven ost.
I tisdags var jag ute och rullade hatt med tre vänner för att peppa inför kommande jobbstart. Vi var på Spisa på Övre Husargatan och jag åt kronärtskocka (med pecorino, pinjenötter och citronmajonnäs), getost (med endiver) och tre olika ostar med bröd. Maten på Spisa är ljuvlig, verkligen, men servicen alltså. Nä. Inte toppen.

I onsdags gjorde vi en stroganoff (-svariant med halloumi) och precis som alltid baserade jag såsen på massor med fint hackad gul lök, crème fraiche, tomatpuré, chiliflakes och en skvätt grädde. Till stroganoffen hade vi ris och rårivna morötter.
I torsdags gjorde jag en broccoli- och gorgonzolapaj som vi åt med machésallad och dijonvinägrett. Ännu en grymt bra rätt för matlådor, för paj blir ju ännu godare dagen efter när den stått till sig. (Jag gör förresten min pajdeg på dinkelmjöl och byter ut 1 dl mot skrädmjöl, sjukt gott!)

I fredags kom Magnus och Sara över på middag och de väntade sig naturligtvis pizza och drinkar så pizza och drinkar it was. Till efterrätt festade vi till det med glass, den här gången en apelsinglass som vi gjorde förra veckan. Återkommer med recept för den var ljuvlig!
I lördags åt vi middag hos Calles föräldrar för att fira Calles födelsedag lite i efterskott och Bibbi bjöd på vegetarisk biff (och stek till de andra) med godsaker som potatisbakelse, brunsås och brysselkål. Till förrätt åt vi dessutom pumpasoppa och till efterrätt fick vi en gräddfilspannacotta. Vi rullade hem, som ni kanske förstår.
Idag är det söndag och vi ska snart äta burritos. Igen. Calle fick välja och han ville a-b-s-o-l-u-t ha det, så burritos it is! Precis som i måndags äter vi dem med ris och bönor, men även med paprika och lök som jag har stekt på låg värmen i snart en timme. Toppar gör vi med picklad rödkål, guacamole, stark sås och riven ost.