Baklängesmatsedeln v22

Till skillnad från föregående veckor har den här faktiskt varit ganska lugn. Vi har provat några nya recept (tacos med svamp och äggröra, oj vad gott!) och några inte alls nya recept (pizza - kommentarer överflödiga). Såhär gick det för oss sista veckan i maj:
 
I måndags gjorde jag tacos. Äggröra i botten, svarta bönor, avokado, portobellosvamp och koriander i mitten och friterad lök och riven ost på toppen. Så. Gott. Helt löjligt gott, faktiskt!
 
 
I tisdags blev det kylskåpsrens vilket resulterade i en pasta puttanesca deluxe. I våra skafferigömmor hittade jag nämligen ett paket kapris i havssalt och de har jag längtat efter att sätta tänderna i! Tillsammans med en riktigt fin bit mozzarella och några kalamataoliver blev det veckans godaste middag.
 
I onsdags blev vi bjudna på middag hemma hos Magnus och Sara och de bjöd på en ljuvlig lök- och tomatpaj och en sallad med fetaost och pumpakärnor. Till efterrätt fick vi jordgubbar med sötad gräddfil, citronmeliss och maräng. Återkommer med recept!
 
I torsdags plockade jag fram en pizzadeg ur frysen så vi stuvade om i schemat och körde fredagspizza en torsdag. Som alltid med det här receptet (ni kan det vid det här laget...).
 
I fredags åkte vi mot Skåne för att hänga i Lommarp tillsammans med Minna och Manne. När vi kom ner hade de lagat übergoda cannelonis med spenat och kronärtskocka. Det ska jag göra hemma asap!
 
I lördags körde vi på en gammal klassiker - kreolsk gryta. Jag gjorde en egen liten variant till mig med strimlade vegobiffar i istället för fläskfilé och chorizo. Till efterrätt bjöd Ann på en ljuvlig mandelbottentårta med grädde och lemoncurd på toppen.
 
 
Idag är det söndag och vi kom hem från Skåne för några timmar sedan. Ikväll har vi ätit pad thai med extra mycket limejuice och jordnötter på toppen. Hurra! Till efterrätt blev det några bitar av Blanxartchokladen vi köpte med oss hem från Focus innan idag. Hej, söndagskväll!

Auberginerullar

Under tiden som vi är i Skåne och hänger med Minna och Manne tycker jag ni kan fira fredag med ett gäng auberginerullar fyllda med riktigt stark och vällagrad prästost. Lite kallskuret till det här (och kanske en sallad och ett gott bröd) så är fredagsmyset fixat.
 
 
Bäst blir rullarna med extra stark prästost, gärna en så stark att öronen krullar ihop sig vid första tuggan.
 
Auberginerullar med ost
ca 15 st

1 aubergine
stark. lagrad ost av valfri sort
havssalt och nymald svartpeppar
oregano
olivolja

Sätt ugnen på 250 grader. Skär auberginen i tunna skivor på längden och pensla med olivolja. Stek dem i omgångar och krydda med salt, peppar och oregano. Lägg på ostskivor och rulla ihop. Lägg rullarna på ett smort ugnssäkert fat och gratinera i övre delen av ugnen i fem minuter.

Focaccia med västerbotten och dill

Det finns få saker som är så svenskt och midsommar-igt som dill, tycker jag. Det här brödet bjöd vi på för länge sedan när vi hade kalas för Clara, men det ska helt klart bli ett stående inslag på vårt midsommarbord (och snart är det dags...).
 
 
Observera att  brödet ska kalljäsa i TOLV TIMMAR. Kan vara bra att ha koll på för det finns vissa som, erm, missade den lilla detaljen första gången hon skulle baka det TROTS att Lotta skriver det klart och tydligt i receptet. Det där med att följa instruktioner alltså. Jeez.
 
Focaccia med västerbottensost och dill
1 plåt, 8-10 portioner
 
25 g jäst
3 dl kallt vatten
2 msk + 1 msk + 3 msk olivolja
2 msk flytande honung
1 msk + 1 tsk + 0,5 tsk flingsalt
1 dl hackad dill
450 g vetemjöl special
50 g västerbottensost i kuber
1 tsk dillfrön, krossade med mortel
 
Blanda ut jästen i vattnet. Blanda i 2 msk olja, honungen och 1 msk salt. Tillsätt hackad dill och mjöl, lite i taget. Knåda degen i assistenten i sisådär 5 minuter. Häll 1 msk olivolja i botten på långpannan och fördela 1 tsk salt på bottnen. Häll degen i formen och tryck ut den. Tryck ner ostbitarna i degen och fördela krossade dillfrön över degen och låt jäsa i kylen ca 12 timmar. Sätt ugnen på 225 grader. Ringla 3 msk olivolja över degen och strö över flingsalt. Grädda mitt i ugnen ca 15 minuter. Ta ut och låt brödet svalna ca fem minuter. Lyft sedan upp brödet och låt det svalna på galler innan servering.  

Gryta med tofu och röd curry

Jag är tillbaka i tofuträsket, vilket är ett högst angenämt träsk att hamna i. Den här grytan med tofu och röd curry gör jag lite då och då, och godast blir den såklart om man har i extra mycket röd chili (helst både i grytan och på toppen!) så den blir sådär sötstark. 
 
 
Glöm inte att det ska vara fast tofu! Den står alltid i kyldisken. Den tofun som inte står i kyldisken kallas för silkestofu och den är typ omöjligt att hantera pga jättemjuk.
 
Gryta med tofu och röd curry
4 portioner
 
2 röda paprikor (jag använde gul pga färgblindhet i affären)
1 burk bambuskott
1 röd chili
2 gula lökar
3 cm ingefära
1 paket tofu
1 burk kokosmjölk
2 msk röd currypasta
1-2 msk socker
limeklyftor till servering
 
Skär paprikan i ganska stora bitar och stek hastigt i olja i en het stekpanna och gör samma sak med löken och chilin.Flytta över till en gryta. Häll i bambuskotten, ingefäran, currypastan, tofun och socker och rör om. Låt det fräsa i några minuter och häll sedan på kokosmjölken. Låt grytan puttra i ungefär en kvart och koka under tiden riset. (Pressa eventuellt över några limeklyftor vid servering.)

Baklängesmatsedeln v21

Det är konstigt hur vissa av våra veckor helt oplanerat får ett tema. Den här veckan har det blivit en del texmexmat (inte mig emot!) - en texmexsallad med sojafärs och en gammal klassiker vi inte har gjort på evigheter - pulled pork. Såhär gick det för oss tredje veckan i maj:
 
 
I måndags fick jag akut sug efter tacos så jag gjorde en texmexsallad med sojafärs, majsaioli, massor med grönsaker och lite nachochips till det. Perfekt att göra om man råkar ha lite tacorester, dessutom. 
 
I tisdags åt jag pankopanerad getost och en sallad till det. Aldrig mer getost i ugnen, säger jag bara. Getost <3 Panko är lika med sant.
 
I onsdags var inspirationen inte direkt på topp så jag blandade ihop en pastasallad. Köpte med mig ett gäng godsaker från Riddherheimsdisken på Coop (oliver, fylld chili, soltorkade tomater och kronärtskocka, mmm) och blandade med pasta, skivad mozzarella, några cocktailtomater och ett gäng rostade pumpafrön på toppen. Lite citronpeppar och salt på det så har man ändå en ganska fin middag, faktiskt. 
 
I torsdags var det restfest för Calle som fick pastasallad och jag körde på stekt havregrynsgröt som jag älskar. Perfekt de dagar när jag har ätit lunch lite senare och inte är jättehungrig när det är dags för middag.
 
 
I fredags kom Johan, Johannah och Vera ner från Stockholm (smiley med hjärtögon infogas här) och vi hade pre-varvet-häng hos oss. Vi bjöd på pulled pork, för det var helt klart ett tag sedan nu. Till mig stekte jag på lite av Anammas vegofärs som jag kryddade med paprikapulver, spiskummin och salt. Till det hela hade vi alla möjliga tillbehör som till exempel syrad rödlök, guacamole och inlagda jalapenos.
 
I lördags var det after-run för de som sprungit och vi hade satt en rogan josh i crockpoten redan på morgonen. När vi kom tillbaka hem luktade det ljuvligt! Vi år grytan (här hittar ni förresten min vegetariska variant av receptet) med basmatiris, papadums, raita och en picklade citroner.
 
Idag är det söndag och vi har varit hos en kompis och knytkalas-grillat. Mycket trevligt! Calle hade med sin en kryddig chorizo och jag tog med mig en vegetarisk jordnötsbiff från Ekko Gourmet. Till det hela hade Matilda fixat ugnsrostad potatis, fetaostsås, en kyddig bearnaisesås och en stor sallad med bland annat rödbetor och getost. 

Potatis- och purjolöksröra

Äntligen har det börjat bli lite varmare i Göteborg och jag hoppas på solsken och minst femton plusgrader lite senare idag när vi ska heja på Johan som springer Göteborgsvarvet. Hör ni det, vädergudarna? Minst femton plusgrader. Och det är inte förhandlingsbart.
 
 
Innan vi sticker iväg tänkte jag tipsa om den här übergoda potatis- och purjolöksröran som Bibbi brukar bjuda oss på. Perfekt till typ... allt.
 
Potatis- och purjolöksröra
Sätt ugnen på 225 grader. Skär potatis i smala stavar och strimla purjolöken. Stek i smör i en stekpanna på medelvärme tills potatisen har fått färg och löken blivit mjuk. Lägg i en smord, ugnsfast form och grädda i mitten av ugnen tills potatisen har blivit mjuk.

Fyllda lökar

Den där Ottolenghi, alltså. Jag har sagt det innan och säger det igen - få kokböcker har inspirerat mig så mycket som hans Plenty. För några veckor sedan fick jag hans Plenty More i födelsedagspresent men jag har inte provat något därifrån. Ännu, vill säga.
 
 
De här fyllda lökarna blir så mjälla i smaken av den långa tiden i ugnen så även om det är lite pilligt så är det värt besväret. Lovar.
 
Fyllda lökar
4 portioner
 
smör till formen
 
5 dl grönsaksbuljong
3,5 dl vitt vin
4 stora gula lökar
3 små tomater
120 g brödsmulor från vitt bröd
90 g fetaost, smulad
80 g finhackade persiljeblad
3 msk olivolja
2 vitlöksklyftor, pressade
3 salladslökar, finskivade
en gnutta salt, nymald svartpeppar
 
Sätt ugnen på 175 grader och smörj en liten ugnsfast form. Häll buljongen och vinet i en kastrull och koka upp. Putsa en halv centimeter av toppen och botten av lökarna, klyv dem på längden och ta bort skalet. Lirka ut det mesta av innanmätet och behåll de tre yttre lagren. Lossa försiktigt de yttre lagren från varandra och lägg dem i den sjudande buljongen, några i taget. Koka i 3-4 minuter tills de börjar mjukna. Låt rinna av och svalna en aning. Spara buljongen.
 
Riv tomaterna på den grova sidan av ett rivjärn (släng skinnet!). Lägg de rivna tomaterna i en skål tillsammans med brödsmulor, fetaost, persilja, olivolja, vitlök, salladslök, salt och peppar. Lägg generöst med fyllning i varje löklager och dra ihop sidorna till en knubbig ciggarliknande form. Lägg de fyllda lökarna med skarven neråt i den smorda formen och häll över en knapp deciliter av buljongen, tillräckligt för att täcka botten av formen. Ugnsbaka i ungefär 40-50 minuter tills lökarna mjuknat och fått färg. Häll på mer buljong om formen blir helt torr innan lökarna är klara. Ringa över olivolja och servera varmt med en stor sallad och en bit bröd.

Bibimbap

Ok, på allmän Pernillas begäran kommer här receptet på bibimbapen som vi lagade förra veckan. Det finns två konstiga saker i receptet - gochujangsås och kimchi. Gochujangsås kan man köpa i asiatiska affärer och kimchi kan man göra själv om man är lite händig. Jag tänkte göra det (har fått ett recept på snabb-kimchi av Calles kollega) men fick inte tag på salladskål så jag köpte en burk istället.
 
 
Gochujangsåsen är för övrigt en koreansk, fermenterad chilisås och den är inte bara god, den är vansinnigt god. Tydligen kan man ersätta den med annan stark sås men meh, det blir inte riktigt samma tror jag. Receptet hittade jag hos GKS.
 
Bibimbap med tofu
2 portioner + matlåda
 
1 paket tofu
1-2 msk sesamolja
5 cm färsk ingefära, riven
2 lime, juicen
 
0,5 gurka
6 msk äpplevidervinäger
4 msk vatten
1 msk flytande honung
röd chili, finhackad
en gnutta salt
 
4 portioner ris (vi använde jasminris)
2 moröttter, skivade i tunna strimlor
200 g shiitakesvamp, skivad
1 knippe rädisor, tunt skivade
200 g färsk spenat
4 ägg, stekta sunny-side up
1 näve mungböngroddar
1 dl kimchi
sesamfrön att toppa med
gochujangsås
 
Skär tofun i mindre bitar och blanda med alla ingredienser till marinaden. Ställ i kylskåpet i minst en halvtimme så det får dra till sig innan du steker den. Dela gurkan och använd en liten sked för att ta bort kärnorna. Skiva den tunt och blanda sedan ingredienserna till lagen. Lägg i gurkskivorna och blanda ordentligt så att alla skivorna är täckta med lag. Ställ i kylen. 
 
Koka riset, skiva morötterna och rädisorna och stek spenaten tills den är mjuk. Skiva svampen och stek. Stek tofun några minuter på varje sida tills den har fått lite färg. Stek slutligen äggen på låg värme - äggulan får gärna vara lite rinnig! 
 
Lägg riset på en tallrik och fortsätt sedan med tofu, morötter, gurka, svamp, kimchi, rädisor, spenat och groddar i små högar. Lägg ägget på toppen, strössla över sesamfrön och glöm för allt i världen inte att lägga en klicka gochujangsås vid sidan. Precis innan servering rör du runt allting på tallriken så att den fint monterade maträtten ser ut som en faslig röra.

Baklängesmatsedeln v20

Den här veckan har det varit fullt upp. Sista rycket med badrumsrenoveringen, långhelg och dessutom några (soliga!) dagar på landet. Puh. Hade behövt en ledig helg efter helgen... Nåväl, såhär gick det för oss andra veckan i maj:
 
I måndags slängde vi ihop en wok av kylskåpsrens. Lite ris, lite sockerärter, lite morötter unt so weiter. Toppa med sesamfrön och cashewnötter för lite extra knaprighet.
 
I tisdags var det fullt upp hela dagen så vi beställde hem indiskt. Aloo gobi bland annat, en sorts potatis- och blomkålsgryta som var helt ok även om vi numera lagar så mycket indisk mat hemma att det nästan blir godare att göra det själv... (Hybris? Förstår inte vad du talar om...)
 
 
I onsdags gjorde jag något jag har tänkt göra ett bra tag - bibimbap med tofu. Komplett med den koreanska chilisåsen gochujang, dessutom. Helt klart en av de godaste rätter vi ätit den senaste tiden!
 
I torsdags grillade vi för första gången det här året. Majskolvar till mig (lägg i marinad en stund innan så blir det lite extra untz!) och min favorit-potatissallad med blomkål, pesto och kronärtskocka till det.
 
 
I fredags grillade vi igen, fläskfilé till de andra och en grönsaksbiff till mig. Till det hade vi potatis- och purjolöksröra (återkommer med recept för det är vansinnigt gott!) och till efterrätt hade vi tänkt chokladtårterester men vi var så mätta efter middagen att vi sparade den.
 
I lördags var vi på middag hos några vänner och de bjöd på min f-a-v-o-r-i-t-m-a-t just nu, ramen men en massa olika grönsaker och tofu. De andra hade även pulled pork till - en riktigt bra kombination hälsar Calle!
 
Idag är det söndag och vi har haft Calles föräldrar och några vänner över på middag. Jag slängde ihop en vegetarisk lasagne i all hast (ratatouille, svamp och mascarpone-oströra varvat med lasagneplattor, på med ost, in i ugnen) och till den åt vi en enkel caprese

Picklad chili

Jag gillar stark mat. Allt ska ha lite sting, och om det inte är i maten kan man äta det till - som de här picklade chilisarna, till exempel...
 
 
...de fick vi prova hos Johan och Johannah för första gången och jag läntar tills vi har några nyskördade chilis så vi kan göra en laddning själva. Vi har satt ett helt gäng hungarian hot wax-chilis enbart för att kunna lägga in! Gör ni det med - än är det inte för sent!
 
Picklad chili
1 stor burk
 
600 g medelstora chilis (gärna hungarian hot wax)
15 svartpepparkorn
5 lagerblad
2 msk korianderfrön
5 tsk salt
6 rågade msk socker 
1 liter vitvinsvinäger
 
Skär upp chilin från stjälk till spets och kärna ur. Häll kokande vatten över chilin och låt stå i fem minuter. Häll sedan av vattnet. Lägg kryddor, chili och salt i en stor burk. Häll socker och vinäger i en kastrull. Värm tills sockret löst sig, när vätskan är het men inte kokande - häll över chilin i burken. Låt svalna och sätt sedan på ett lock. Ställ i kylen och låt den stå i minst två tveckor innan du äter chilin. (Håller i kyl i fyra månader!)

Sötpotatisbiffar

Det är en sån dag idag. Regn (och då pratar vi inte lätta, fina regndropar utan MONSUNREGN som vanligtvis huserar i andra delar av världen) som fått mig att fundera över en flytt till närmsta öken. Ridå.
 
 
Tycker vi pratar sötpotatisbiffar istället. Tanken är att de här små godbitarna ska doppas i sesamfrön men det glömde jag alldeles av och använde istället ströbröd. Funkar bra det med, såklart, men allra godast blir det nog med sesamfrön! Receptet hittade jag hos Ann-Louise.
 
Sötpotatisbiffar
2 portioner
 
1 kg sötpotatis
3 msk kokosmjöl
2 ägg
2 tsk röd chili, finhackad
1 kruka färsk koriander, grovhackad
salt, nymald svartpeppar
ströbröd eller sesamfrön 
olja att steka i
 
Skala och tärna sötpotatisen. Koka i vatten tills bitarna är mjuka. Häll av vattnet och lägg potatisbitarna i en stor skål tillsammans med kokosmjölet, chilin och koriandern. Mosa ordentligt så att du får en slät smet. Smaka av med salt och peppar. Forma biffar och vänd i ströbröd. Stek i rikligt med olja på medelvärme tills biffarna är gyllenbruna.

Baklängesmatsedeln v19

Den här veckan har vädret varit lite sådär. Grått och regnigt, regnigt och grått. Vi har varit ute och rullat hatt på Mexikanska Monarkin och jag har gjort allt för att inte hålla mig hemma om dagarna pga renoveringen - det har blivit en del luncher ute, med andra ord. Middag har vi dock ätit hemma och såhär gick det för oss första veckan i maj: 
 
 
I måndags blev det restfest i form av en linsgryta med purjolök, paprika och champinjoner. Grytan toppade vi med grovhackade cashewnötter (och banan för min del - det är sant!) och istället för ris hade vi ett gott bröd till. (Note to self: bröd till gryta är MYCKET gott. Glöm ej.)
 
I tisdags hade vi stämma med vår bostadsrättsförening och jag blev sen hem så just därför blev det middag på stående fot för min del - pasta med tomatsås och några rivna morötter med citron till det.
 
 
I onsdags åt vi enchiladas. Ingen fancypants-variant utan den här enkla snabbvarianten med färdiga wokgrönsaker, crème fraiche, caypennepepparpaprikapulver och chili. Lite riven ost på toppen och en sallad till så har man en snabb och god perfekt-mitt-i-veckan-rätt.
 
I torsdags svängde jag inom Coop på väg hem och köpte med mig ett knippe salladslök och ett paket tofu. Till middag blev det ramen och förutom salladslök och tofu hade vi även i svamp, sesamfrön och sockerärtor. Väldigt gott att toppa med groddar men det glömde jag.
 
I fredags tog vi ut Magnus och Sara på middag och vi gick till Mexikanska Monarkin, en relativt nyöppnad restaurang på Kastellgatan i Linnéstan. Vi åt allt från guacamole (såklart) till tacos och svarta bönor och Calle beställde (som alltid) in ceviche. Bra vegetariska alternativ!
 
I lördags var Calle borta så jag stekte ris med grönsaker till mig själv. (Skiva morötter, svamp och sockerärtor, woka med ris, riven ingefära, soja och sweet chilisås. Toppa med massor av salladslök.) Det här är nya favoriten här hemma, tror jag.
 
Idag är det söndag och vi har precis ätit upp vår pizza. Som vanligt gjorde vi egen (det är allra godast!) med den här degen och som topping hade vi i sedvanlig ordning mozzarella, tomatsås, svamp, chili, paprika och oliver. Pizzasallad till det, såklart!

Karamellierade popcorn

Calle är borta för kvällen och jag går hemma i pyjamasbyxor, sorterar böcker, tvättar och rensar garderoben på samma gång. Låter förfärligt tycker kanske du men för mig som råkar ha en liten, liten tant inneboende i min kropp, älskar sånt här. Att gå hemma och skrota, plocka lite och gubbvila på soffan emellanåt.
 
 
I snacksväg har jag festat till det med karamelliserade popcorn. Det bjöd Russinet på en gång när vi hade MBT och allt sedan dess är jag fast.
 
Karamelliserade popcorn
1 påse
 
1 påse micropopcorn 
2 dl strösocker
75 gram smör

Poppa popcornen. Smält sockret på svag värme i en kastrull. Låt det bli ljusbrunt och tillsätt sedan smör. Rör tills du har en jämn smet. Vänd ner popcornen och se till att de blir hyfsat jämnt täckta av karamellen. Sprid ut dem på en bakplåtspappersklädd plåt med två gafflar och låt svalna.

Linsbollar i kokosmjölk

Det finns recept på linsbollar och så finns det recept på linsbollar. Det finns linsbollar man lyckas med och det finns linsbollar man inte lyckas med. Det finns även de som är slarviga med att följa recept och det finns de som följer recept slaviskt. Kan ni gissa vilken kategori jag tillhör? 
 
 
De här linsbollarna är nog bra egentligen, men jag rörde på något sätt till det och fick väldigt kladdiga och omöjliga-att-rulla-bollar. Ni får originalreceptet så får ni prova själva. Vill ni ändå prova ett annat recept på linsbollar kan jag varmt rekommendera den här varianten. Receptet hittade jag i Coops medlemstidning Mer Smak.
 
Linsbollar i kokosmjölk
2 portioner + matlåda
 
2 dl torkade röda linser
1 burk vita bönor
1 röd paprika
1 liten gul lök
0,5 dl mandelmjöl
1 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
salt & nymald svartpeppar
1 kruka koriander
olja att steka i
 
1 gul lök
1 msk neutral olja
1 msk röd currypasta
1 burk kokosmjölk
1 tärning grönsaksbuljong
1 lime
140 g färsk spenat
en gnutta socker
 
Koka linserna enligt anvisning på paketet. Låt svalna och mixa sedan tillsammans med bönorna och lägg sedan över smeten i en bunke. Finhacka paprikan och löken, blanda mjöl och bakpulver och hacka koriandern. Vänd ner paprikan, löken, koriandern och mjölblandningen i de mixade bönorna och blanda ordentligt. Forma till små bollar (ungefär 20 st ska det bli) och stek i olja på medelvärme tills de fått fin färg. 

Glasnudelsallad med tofu

Mitt inte-så-uttalade nyårslöfte om att laga mer asiatisk mat har gått över förväntan, måste jag säga! Vi har lagat en hel del indiska grytor, gjort pad thai på riktigt och senast gjorde vi en übergod glasnudelsallad.
 
 
Receptet hittade jag hos Therese som (förutom att vara fenomenal på att laga mat) råkar vara en barndomskompis från Skåne. Mången dagar har vi spenderat tillsammans (och those were the days och allt det där...) Hon tipsar även om ett vin att ha till - kolla in det här för var en riktigt höjdare tillsammans med maten! (Och just det, vill ni ha kött till glasnudelsalladen hittar ni originalreceptet med rumpstek här.)
 
Glasnudelsallad med tofu
4 portioner

50 g cashewnötter, neutrala
1 msk solrosfrön
2 msk sesamfrön
200 g glasnudlar
1 romansalladshuvud
1 stor morot
1 knippe rädisor
0,5 gurka
1 stor bunt koriander
3 salladslökar
1 ask krasse
1 ask alfalfagroddar
 
1 paket tofu
(soja och sesamfrön)
 
100 g gari
2 lime, saften
1 msk japansk soja
1 msk sesamolja
0,5 röd chili
 
Rosta cashewnötterna tillsammans med solroskärnorna och sesamfröna i en torr stekpanna på medelhög värme. Häll över i en skål när de fått fin färg och blivit lite glansiga. Riv salladen grovt, lägg glasnudlarna i en bunke med salt och häll på kokande vatten och låt stå ett par minuter innan du häller av och sköjer nudlarna med kallt vatten. Skär tofun i mindre bitar, stek på medelhög värme och häll på lite soja och en näve sesamfrön i stekpannan. Riv moroten, skiva salladslöken, dela rädisorna och kvarta gurkan i halvcentimetertjocka bitar. Blanda alla ingredienser till såsen. Montera salladen på ett stort fat - roman i botten och strössla sedan över resten av grönsakerna och lägg på nudlarna. Toppa med groddar, krasse, koriander och dressing. 

Baklängesmatsedeln v18

Vi kom nyss hem till lägenheten i stan efter en helg i Skåne, och utsikten från soffan är just nu... byggdamm, mjölkpapp och en väldigt tom hall. Badrumsrenoveringen går som på räls och jag hoppas att de blir klara i början av nästa vecka. Hur som helst, i matväg har den här veckan inneburit allt från snabbmat som pasta med pesto till födelsedagsmiddag och Valborgsfirande. Såhär gick det för oss sista veckan i april:
 
I måndags åt vi biber dolmasi, det är tunnskaliga turkiska paprikor som man fyller med en röra på ris, pinjenötter, tomat och mynta. Paprikorna serverade vi med en enkel tomatsås och några vinbladsdolmar som blev över efter söndagens middag.
 
 
I tisdags var det snabbmat deluxe som gällde - pasta med pesto. Mixa basilika, pinjenötter, olivolja och parmesanost, salta och peppra. That's it. Blanda med pastan och stek en grönsaksbiff till det så är saken, eh, biff.
 
I onsdags fyllde jag år och Calles föräldrar kom upp till landet och firade med oss. Vi bjöd på svamprisotto och konstaterade samtidigt att det var flera år sedan vi gjorde risotto senast. När man är vegetarian är det nämligen väldigt ofta just risotto man blir serverad på restauranger (eller canneloni med ricotta och spenat, snark) så jag tröttnade, helt enkelt. Nåväl, tror det är dags att plocka fram risotton ur skamvrån igen! 
 
I torsdags firade vi Valborgsmässoafton tillsammans med Calle föräldrar och vi åt en riktigt, riktigt god middag. Potatisbakelser, jordnötsbiffar/rostas och en übergod sallad med sparris, kronärtskocka och rostade pumpafrön, bland annat. Till dessert åt vi en underbart luftig cheesecake i glas, toppad med hallon.
 
I fredags åkte vi till Skåne och till middag gjorde vi tacos, ett säkert kort när det är sju barn hemma samtidigt. Efter att de länsat faten fick vi vuxna äta resterna, och sen var vi så mätta att vi storknade.
 
 
I lördags hade vi kalas för mig och jag bjöd på en liten buffé beståendes av pastasallad med olivergrillad paprika och fetaost, paj med rucola och soltorkade tomater, ostfyllda auberginerullar, verdesås och caprese. Till efterrätt hade mamma bakat min favorittårta!
 
Idag är det söndag och vi har ätit stekt ris med wokade grönsaker och cashewnötter. Det var första gången vi gjorde det hemma faktiskt, men när vi är i NYC är det min standardbeställning när vi ska äta kinamat. 

Myntate

Helt plötsligt blev det maj och man skulle kunna tro att längtan efter en varm kopp te borde vara ett minne blott. Well, inte direkt. Här är det kallt och majvädret verkar ha flytt till, eh, varmare breddgrader.
 
 
När vi var hos Minna och Manne för några veckor sedan drack vi myntate och allt sedan dess är jag fast. Jag har ett knippe mynta på tork i fönstret på landet men tills bladen är torkade tar jag helt enkelt och klipper av en kvist från min myntaplanta och lägger i hett vatten. Slår vilken tepåse som helst! Världshistoriens enklaste te, tror jag.

RSS 2.0