Linsbollar

Ny vecka, nya tag som man brukar säga. På lördag har vi kalas för Clara och eftersom vi ska bjuda gästerna på snittar och bubbel måste jag göra en djupdykning bland kokböckerna och leta upp några bra recept på småplock och snittar som (helst) går att förbereda några dagar i förväg. Har ni tips? Hojta i så fall! 
 
 
Nåväl, nog om snittar och plockmat. De här linsbollarna åt vi för några veckor sedan med brunsås, inlagd gurka och potatis. Linser och brunsås? Det funkar. Lovar. Vill ni inte byta ut era köttbullar tror jag att de här linsbollarna är toppen till en kall sås (med sting!) och lite ugnsrostade grönsaker. Tack, Russinet, för receptet!
 
Linsbollar
20 st, ungefär

200 gram röda linser
5 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
1 liten gul lök
2 vitlöksklyftor
2 msk tomatpuré
3 msk olivolja
40 gram havregryn
1 tsk paprikapulver
1 nypa cayennepeppar
salt, nymald svartpeppar

Skölj linserna och koka dem mjuka i buljongen. Låt rinna av ordentligt och pressa gärna ut lite vätska! Finhacka löken och vitlöken, stek dem mjuka i olja tillsammans med tomatpurén. Blanda linserna och löken med övriga ingredienser och smaka av med salt och peppar. Låt stå i kylskåp i minst 30 minuter. Sätt ugnen på 200 grader och rulla ca 20 bollar och lägg på en bakplåtspapperslädd plåt. Baka i mitten av ugnen i 15 minuter (och vänd bollarna då och då så att de får jämn färg!)

Skickat kärleksbrev till Matrepubliken? Frågor om ett recept? Håll ut, snart kommer det ett svar!
Postat av: Elin

Två vegotips:

Friterade risottobollar-vad-de-nu-heter-på-italienska är aldrig fel!
Sen är ju små bitar av vit pizzza med ricotta/parmesan/grönaörter gott; http://www.ragazze.se/2014/08/19/vit-pizza-med-ricotta-parmesan-och-orter/

Svar: Men JA! Vad heter de där bollarna…? Måste googla direkt. Åt när vi var i Rom senast, galet goda!
Charlotta Ljungblad

2015-03-02 @ 21:01:37
URL: http://www.ragazze.se
Postat av: Desiree

Vi åt faktiskt något så hellylle svenskt idag som köttbullar och potatismos men jag provar gärna ditt recept på linsbollar. Jag gör då och då veggo köttfärsås med just röda linser. Falsk köttfärssås som min Calle brukar säga men han gillar den.
Kul med kalas men en hel del fix också om det ska ordnas med snittar vilket kan vara kul om det inte blir för stressigt.Lite förslag så här helt appropå:
Små filodegsknyten med någon god röra?
Crostinni med någon röra eller tomatsalsa
Luftorkad skinka fylld med lite färskost och sedan ihoprullad
Små snaps glas med någon kall soppa

Svar: TACK för tipsen! Crostinis är ju så gott, mmmm.
Charlotta Ljungblad

2015-03-02 @ 21:11:36
Postat av: Pernilla

tips på grymt god röra:
1 avokado
mjuk getost efter smak
citronpeppar
rör ihop och servera på crostini, knäckebröd, whatevs.
MUMS!!

Svar: Tack, kompis! :=)
Charlotta Ljungblad

2015-03-03 @ 04:24:09
URL: http://chibichibimoon.blogg.se
Postat av: Katarina

Mums, goda bollar :)

2015-03-03 @ 04:56:30
Postat av: Johanna

Piroger på färdigköpt smördeg med linsröra och ost! Går att göra klara och frysa ogäddade och sen ba vips! in i ugnen en stund på dagen D!

Knäckebröd och röra är ju alltid en hit. Bönsallad som får ligga och götta sej i nån god marinad ett par dagar... och paj. Lycka till, ser fram emot eventuell rapport om det! :)

Svar: Tack för tipsen!!
Charlotta Ljungblad

2015-03-03 @ 21:45:43
URL: http://mormorsplommonmarmelad.blogspot.
Postat av: Mårtenssons kök

Nötbollar har vi testat men inte linsbollar, fast så goda dom där nötbollarna blev så kan vi bara misstänka att dessa också faller oss på läppen!

Svar: Ja, de var supergoda! Som typ allt som jag hittar hos Russinet!
Charlotta Ljungblad

2015-03-10 @ 21:17:31
URL: http://martenssonskok.blogspot.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

Mailadress: (publiceras ej)

URL/bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0