Krispig tofu
Flera av mina vänner som inte äter vegetarisk mat så ofta är nästan alltid nyfikna på tofu. Jag och tofu går inte direkt way back om man säger så för det var först förra året som jag verkligen fattade storheten med denna ljuvliga lilla sak men nu för tiden äter jag det minst en gång i veckan. OBS att det finns lite olika sorters tofu - den jag använder är fast och står alltid i kyldisken. Kung Markattas naturella gillar jag bäst!

Man får piffa tofun lite för att den ska komma till sin fulla potential och idén med krispig tofu hittade jag hos Russinet för ett tag sedan. Såhär brukar jag göra med tofun om vi ska äta pad thai till exempel, men om jag istället ska göra en wok brukar jag marinera tofun (mörk soja, sweet chilisås och sesamfrön) och sedan steka tills den får lite yta. Sitter ni inne på några bra tofurecept? Dela med er!
Krispig tofu
2 portioner
270 gram fast tofu
1 dl maizena
1 nypa chiliflingor
1 tsk salt
rapsolja
1 dl maizena
1 nypa chiliflingor
1 tsk salt
rapsolja
Häll upp maizena, chiliflingor och salt i en skål. Dela tofun i mindre bitar, rulla bitarna i maizenablandningen och stek sedan i rikligt med rapsolja tills tofun har fått en fin, krispig yta. Ät direkt.
Baklängesmatsedeln v13
Den här veckan började med sista avsnittet av Bron (jeez Louise, vad spännande!) och slutade med besök i Malmö (passande nog...) I matväg har den bjudit på pasta, pasta och pasta. Och lite annat. Lovar. Såhär gick det sista veckan i mars:
I måndags åt vi falafel. Riktig falafel, en sådan man hittar receptet på i Kryddor från Rosengård. Jag följde receptet på falafel nr 1 till punkt och pricka och Calle fick äran att fritera godsakerna. Till falafelbollarna hade vi pitabröd, isbergssallad, tomat, gul lök, saltgurka och tahinisås.

I tisdags åt vi en klassiker i det här hemmet - pasta med en sås på champinjoner, vitt vin, lök, grädde, timjan och parmesan. Jag tycker det är gott att även riva över lite apelsinzest.
I onsdags hade jag gäster på fika hela dagen så jag var inte speciellt sugen på att laga mat. Vad blir det då? Ja, gissa... Pasta med tomatsås och en stor klick harissa. Helt rätt. Tröttnar ALDRIG.
I torsdags kom mina två äldsta syskonbarn på besök och de fick bestämma maten. Vad de valde? Pasta carbonara. Jag däremot åt upp resterna av måndagens falafel. Alla nöjda, alla glada.
I fredags åkte vi till Malmö eftersom Calle, Manne och Gustaf skulle gå på Kallbadhusets midnattsdopp. Jag kände inget jättebegär efter att slänga mig i iskallt vatten mitt i natten så jag, Minna och Tove stannade hemma, köpte hem pizza och pratade om allt och inget.

I lördags bjöd Gustaf och Tove (och Betty!) på middag och vi började med tapas (vitlökschampinjoner, det ska jag göra hemma någon dag), fick en carbonara till varmrätt (vegetarisk med svamp och zucchini till mig, mmm) och mängder med glass till efterrätt.
Idag är det söndag och vi har nyss kommit hem från Malmö. Istället för att laga mat beställde vi mat från thairestaurangen runt hörnet och jag är nu mätt och belåten efter min tofu med jordnötssås och grönsaker. Ett avsnitt Suits på det här och söndagen är komplett!
Vegetarisk påskmat 2.0
Det märks att det snart är påsk för det är många som söker efter vegetarisk påskmat just nu. Hurra! Påsken är ju så mycket mer än lamm och sill och ärligt talat - ingen har dött av att äta lite mer vegetariskt. Lovar. Här hittar ni förra årets förslag på vegetarisk påskmat!

Den här potatissalladen med brynt smör och pepparrot är alldeles ljuvlig! Som vanligt går det att variera ingredienserna efter vad man själv tycker om men dressingen - den stannar. Ok?

Egentligen innehåller originalreceptet lammracks men när Calles mamma lagar den här allt-på-en-plåt-rätten med ugnsrostad potatis, svarta oliver och syrad rödlök brukar jag göra en egen liten form till mig och ersätta lammet med några goda, vegetariska biffar (exempelvis de här med morötter och jordnötter). Prova det här, det är riktigt gott!

Sparris med grapefruktsås åt vi en solig vårdag på landet för några år sedan och det här receptet har hängt med sedan dess. Spännande kombination med sparris och grapefrukt (och det funkar!)

Jag kallar den för sommarsallad, men den här varma potatissalladen passar perfekt framåt vårkanten. Ugnsrostad blomkål och potatis, pesto och kronärtskocka. Need I say more? (Nä, trodde inte det...)
Jordnötsbräck
Jag vet inte riktigt vad man ska kalla det här? Godis? Kaka? Powerbar? #ingenvetsäkert Oavsett är de fina att ha på lut i kylskåpet när hungern slår till och man behöver något att äta DIREKT. Annars? Jotack, det är bara fint! Vi har börjat titta på Suits, och än så länge verkar det lovande! Dessutom är det ju snart april och då fyller jag år. Hurra!

Jag tror att jag hittade det här receptet i något nummer av Allt om Mat men jag tyckte att originalreceptet innehöll för mycket socker så jag har justerat det något. Förvånade? Nä, trodde inte det.
Jordnötsbräck med pumpakärnor och solrosfrön
12-ish rutor
0,5 dl solrosfrön
0,5 dl pumpakärnor
1,5 dl jordnötssmör
0,5-1 dl farinsocker
0,5 dl kokosflingor
0,5 tsk ekologisk vaniljpulver
0,5 liter branflakes
50 g mörk choklad
1 dl jordnötter, grovt hackade
Rosta solrosfrön och pumpakärnor i en stekpanna tills de fått fin färg. Låt svalna. Blanda jordnötssmör och farinsocker i en kastrull och koka upp tills sockret lösts upp. Rör ner kokos, vaniljsocker, branflakes, solrosfrön och pumpakärnor. Blanda väl. Tryck ut smeten i en bakplåtspappersklädd form (20*30). Hacka chokladen och smält den i micron. Bred chokladen över kakan. Strö över jordnötter och ställ i kylen för att stelna - det tar ungefär två timmar. Skär i bitar och förvara i kylen.
Ugnsbakade ägg
Jag föredrar egentligen att äta fil, müsli och knäckebröd till frukost men när vi hälsade på Johan, Johannah och Vera i Stockholm för några veckor sedan åt vi Ottolenghis bakade ägg med chilismör till frukost och sedan dess är vi fast. Kombinationen av rucola, ägg och chilismör är genial så det är en skam om ni inte provar det här!

I originalreceptet ska man ha vitlök i yoghurten men det är lite för magstarkt för mig på morgonen så vi kör utan. Och just det, sist använde vi inte bara rucola utan en salladsmix med mangold, spenat och rucola - det var väldigt gott det med!
Ugnsbakade ägg med rucola och chili
2 portioner
300 g rucola
2 msk olivolja
4 ägg
1,5 dl grekisk yoghurt
50 g smör
0,5 tsk paprikapulver
chiliflakes
havssalt
Sätt ugnen på 150°. Hetta upp olja i en stekpanna och lägg i rucolan. Salta och stek tills rucolabladen slaknar och det mesta av vätskan har försvunit. Lägg rucolan i en ugnsfast form och gör fyra ganska djupa gropar. Knäck ett ägg i varje grop och var noga med att inte spräcka gulan! Grädda i mitten av ugnen 10-15 minuter tills äggvitorna har stannat. Smält smöret i en liten kastrull, rör ner paprikapulvret, chiliflakes och en nypa salt och fräs i 1-2 minuter till smöret börjar skumma och får en gyllenröd färg. Ta bort kastrullen från värmen. Ta ut äggen, klicka över yoghurt och häll över chilismöret. Servera direkt.
Baklängesmatsedeln v12
Den här veckan har jag åter igen varit ute och rullat hatt, denna gången med Pernilla för att fira hennes 30-årsdag! Förutom det åt vi fredagspizza i måndags och firade tvillingarna i lördags eftersom de fyllde hela fyra år. Såhär gick det för oss tredje veckan i mars:

I måndags gjorde jag inbakade pizzor för första gången i mitt liv, men inga vanliga med tomatsås och allt det där utan en variant med kesella och tacokrydda i botten, och på det svamp, ost, finhackade jalapenos och lök. Kul idé, och väldigt gott!
I tisdags firade jag och Pernilla hennes 30-årsdag genom att äta fin-middag tillsammans på Folk, den nya (helvegetariska!) restaurangen vid Järntorget. Oj, säger jag bara. Fantastiskt gott! Picklad ostronskivling, blomkålsshot, brysselkål med mandel och päronemulsion (och, erm, vin, bubbel och drinkar) var några av godsakerna vi stoppade i oss.
I onsdags åkte jag mot Skåne för att hänga med mina föräldrar några dagar. Eftersom min pappa fyllde år var det kalas för några vänner till familjen och mamma hade lagat någon Jansson-liknande gratäng och till det hade vi sallad och ostbricka. Till efterrätt blev det hjortronparfait.

I torsdags åt vi blomkålsstuvning till lunch så det räckte mer än väl med varma smörgåsar till middag. Chèvre chaud med honung och pinjenötter på toppen och en stor sallad till det.
I fredags var vi på middag hos våra vänner och vi blev bjudna på en storfavorit - tabbouleh med halloumi (till mig) och nötfärsbiffar (till de andra). En liten, liten försmak på att VÅREN ÄR PÅ VÄG PÅ RIKTIGT! Till efterrätt fick vi en riktig godbit - ugnsbakade päron med ett lager smör och kokosflingor. Till det vaniljglass. Genialt!
I lördags var det kalas för tvillingarna och de nyblivna fyraåringarna fick bestämma maten så det blev tacos. Jatack, säger jag! Tacos går alltid hem hos mig. Efter maten blev det tårta och kakor och godis (eller guuudis som tvillingarna brukar säga) som sig bör på kalas.
Idag är det söndag och vi kom nyss hem från en (numera traditionsenlig) söndagsmiddag hos Magnus och Sara. Vi blev bjudna på moussaka på quornfärs. Übergott! Till efterrätt? Glass och sällskapsspel! Hurra!
Sweet chilisås
Jag tror att jag har sagt det innan men det här året vill jag verkligen bli bättre på att laga asiatisk mat. Vi har börjat så smått och gjorde en alldeles ljuvlig pad thai för ett tag sedan, och nästa projekt är att göra vietnamesiska vårrullar. Jag vill dessutom prova att göra kimchi igen (här kan ni läsa om hur det gick sist...) men eh, det får dröja ett tag till pga skräckminnen som inte vill försvinna från min näthinna.

När vi var i Lund och hälsade på våra vänner Nisse och Tina för ett tag sedan hade de gjort två asiatiska såser som jag vanligtvis köper färdiga i affären. Kan inte förstå varför, nu när jag vet hur lätta de är att göra själv! No more sweet chilisås från affären, säger jag bara.
Sweet Chilisås
4 portioner
0,75 dl vatten
0,5 dl vitvinsvinäger
1 dl socker
2 röda chilis
3 vitlöksklyftor
2 tsk salt
Finhacka chilin och riv vitlöken. Blanda alla ingredienser i en kastrull och koka 4-5 minuter. Red med maizena och låt svalna.
Hoisinsås
2 portioner
5 msk japansk soja
6 msk vitt vin
3 msk socker
Blanda alla ingredienser i en kastrull. Koka upp och red med maizena.
Vegetarisk sjömansbiff
För några år sedan pratade jag och en kompis om att göra vegetariska varianter av alla recept i Tore Wretmans klassiska kokbok Svensk Husmanskost men så insåg vi att det var dels ganska svårt (ålaladåb och laxpudding, need I say more?) och dels ganska tidskrävande så det rann ut i sanden. Men, så lagade Mårtenssons sjömansbiff för några veckor sedan och den där idén om vegetarisk husmanskost dök upp igen.

Jag gjorde en vegetarisk sjömansbiff med quornstrimlor, men vill ni ha ett recept med kött istället kan ni kolla in Mårtenssons variant här. Jag är ju ingen frekvent användare av quornprodukter men i den här grytan passade quornstrimlorna finfint!
Vegetarisk sjömansbiff
4 portioner
300 g quornstrimlor
6-8 potatisar
4 mindre gula lökar
2 msk smör
salt & svartpeppar
1 flaska öl, 33 cl
2 dl grönsaksbuljong
2 lagerblad
hackad persilja (till servering)
Skala potatisen och löken. Skär potatisen i lite tjockare skivor och löken i lite tunnare skivor. Bryn löken i smör i en stekpanna. Ta upp den och stek sedan quornstrimlorna. Krydda ordentligt med salt och peppar och lägg sedan tillsammans med löken. Varva potatis, lök och quorn i en gryta. Potatisen ska vara både det översta och det understa lagret! Häll över buljong och öl, lägg i lagerbladen. Lägg på ett lock och koka på svag värme i ungefär en halvtimme tills grytan har gottat ihop sig. Garnera med persilja och servera med rödbetor och saltgurka.
Baklängesmatsedeln v11
Den här veckan har vi fortsatt med kylskåpsrensandet! Vi har dessutom varit ute och rullat hatt på Familjen och i tisdags hade vi fina vänner över på middag. Såhär gick det andra veckan i mars:

I måndags kom Calle hem sent från jobbet så jag åt rester av daalen jag gjorde i söndags. Smakar nästan ännu godare dagen efter! I kylen hade vi lite köttfärs som behövde användas upp så till Calle gjorde jag en köttfärssås med rökt paprika, massor med tomat och en skvätt grädde.
I tisdags kom Magnus och Sara på middag och vi bjöd på en en asiatisk glasnudelsallad med ryggbiff och/eller tofu och en grymt god ingefärsdressing till det. Återkommer med recept!

I onsdags dammade vi av en gammal favorit i det här hemmet - pasta med brysselkål. Den här gången hade vi även i svamp, och det hela toppade vi med riven parmesan och rostade pumpafrön.
I torsdags skippade vi matlagningen och gick till vår absoluta favoritrestaurang i den här stan - Familjen. Calle åt råbiff och drack en öl och jag festade till det med kroppkakor och ett glas vin.
I fredags blev det pizza - som alltid på fredagar. Och så drack vi en drink, såklart - en may day. Fantastiskt god!
I lördags ville Calle ha pad thai och vi hade nästan alla ingredienser hemma. Den här gången blev det dock salladslök istället för kinesisk gräslök men det funkade såklart fint det med.
Idag är det söndag och vi kom alldeles nyss innanför dörren. Vi har varit hos Calles föräldrar och ätit middag och vi fick som alltid übergod mat - potatisgratäng med västerbottensost, grönsaker och biffar och världens godaste chokladcheesecake till efterrätt.
Bada i räkskal, eller?
De senaste veckorna har det trillat in en hel del nya läsare och här kommer ett stort HEJ till er! Ni som har läst bloggen länge vet ju ganska mycket om mig redan, men för er som nyligen hittade hit kommer här en kort lär-känna-eder-Matrepublikan-intervju only for you.
Hej Charlotta! Du måste åka till en öde ö, typ nu på direkten. Vad tar du med dig i matväg (förutom det uppenbara som vatten, en kall öl osv)?
På direkten? PANIK! Jag hade nog packat ner hasselnötssmöret och ett stort paket Wasa Frukostknäcke, båda står högt i kurs just nu.
Hasselnötssmör? Eh, ok. Vad får dig att skratta? Jättehögt?
Alltså, det roligaste jag har sett den senaste tiden (förutom klippet när Björn Hellberg ska dreja - den är episk!) är den här emu-attacken. Skrattar så jag gråter. Varje. Gång. MÅSTE SES.
En emu, alltså. Ok. Vad lyssnar du på för musik?
Oj, svår fråga - jag lyssnar på mycket. De senaste åren har jag snöat in på exempelvis Beach Fossils, Wild Nothing, Neil Young, Little Dragon och Small Black (men för det mesta lyssnar jag egentligen mest på jazz som Miles Davis, Monica Zetterlund och Jan Johansson).

Nu blir det Ljungbladare resten av året!
Bada i räkskal eller bara äta mackor det kommande året.
Äta mackor. Lätt. (Räkskal, rrrrys!)
Vad gör du en tisdag kväll vid nio-tiden?
Ärligt? Den här veckan har jag och Calle snöat in på ett datorspel som heter Colonization. Det är alltså inget nytt, fancypants-spel utan ett strategispel från -94 men ganska taskig grafik. Och det, mina vänner, har vi spelat tillsammans typ hela veckan. Nerd alert. Jag vet.
Ok, slutligen - hur spenderar du din drömfredag?
Hemma! Med pizza, drinkar och ett välstädat hem. Ungefär som idag, med andra ord. Happy #flamingofredag till er alla!
Pad thai
Ännu en dag går sin gilla gång och hela dagen har jag känt mig sådär löjligt glad. Fint väder, fåglarna kvittrar och dessutom ska vi ut och äta ikväll. Jupp. Det där med att äta ute har vi inte gjort så mycket den senaste tiden för vi har lagat så fantastiskt god mat hemma men ibland är det ok att vara lite lat och då är det fint att bo granne med Texas Longhorn. Rävben till Calle, fajitas till mig och alla blir nöjda. Suget efter Bloody Marys tog överhand och vi styrde istället kosan mot vår favoritrestaurang all time - Familjen. SOM JAG SAKNAT det där stället men nu är vi tillbaka. Matrepubliken <3 Familjen. 4-ever.

Men, en sak jag antagligen aldrig mer kommer köpa hem är thaimat. För några helger sedan länsade vi nämligen den lokala thaibutiken och lagade till en riktig pad thai alldeles själva och den blev så mycket godare än den man köper. Det är sant. Har du ingen thaibutik i närheten går det såklart att ersätta några av ingredienserna men om det är något man absolut inte vill byta ut så är det tamarinden.
Pad thai
2 portioner + matlåda
1 paket risnudlar (Chan-nudlar ska det tydligen vara...)
2 ägg
1 paket gul tofu
2 dl mungböngroddar
6 stjälkar kinesisk gräslök
2 msk olja till stekning
2 msk ljus soja
2 msk tamarindpuré
1 vitlöksklyfta, finhackad
2-3 msk strösocker
chiliflakes, limeklyftor och krossade jordnötter
Blötlägg risnudlarna i rumstempererat vatten i 30 minuter eller tills nudlarna är mjuka. Häll på lite varmt vatten om det behövs! Skölj gräslöken och skär i mindre bitar. Skölj groddarna. Gör tamarindpurén genom att ta en klump tamarind, finhacka den och mosa med lite ljummet vatten och blanda i finhackad vitlök. Skär tofun i mindre bitar. Hetta upp olja i en stekpanna. Fräs på tofu och blanda i äggen. Tillsätt nudlarna och krydda med soja, socker, tamarindpuré och chiliflakes. Blanda i gräslöken och mungbönorna och några hackade jordnötter. Lägg upp på tallrikar och servera med chiliflakes, lime och jordnötter.
Hasselnötssmör
Mina frukostvanor går upp och ner. Ibland är det knäckebröd med ost och smör, ibland bagel med cream cheese och blåbärssylt men de senaste månaderna har jag varit i det närmsta besatt inne i en period när jag bara äter knäckebröd med hemmagjort hasselnötssmör.

Kung Markatta har en färdig variant man kan köpa om man inte har en mixer hemma men vill man göra det själv är det lätt som en plätt. Lovar. Förvara hasselnötssmöret i en burk i kylen - hur länge det håller sig är jag inte riktigt säker på för mitt tar slut på några dagar.
Hasselnötssmör
Rosta hasselnötterna i torr stekpanna (eller på en plåt i ugnen om du föredrar det). Lägg i mixer och mixa tills nötterna börjar släppa olja och du har ett smör. Hav tålanmod - det tar tid! För mig tog det lite mer än tio minuter av enträget mixande kombinerat med några stopp för att putta ner nötsmöret från kanterna på mixern.
Gratäng med quinoa
Alltså ärligt. Vårväder. Hur glad blir man? JÄTTEGLAD. Igår spenderade jag två timmar på en parkbänk utanför stadsbiblioteket med en kaffe i handen och solglasögonen på. Äntligen. Några meter framför mig stod Karin Boye så fin, med en blomma i handen som alltid. Det är min favoritstaty i hela Göteborg, tror jag. Den och Reuterswärds non-violence-pistol som står några meter längre ner på Avenyn.

Hur som helst, från Karin Boye till den här gratängen som vi åt för ett tag sedan, en sorts tacogratäng med quinoa. Übergott! Och kul idé med quinoa, måste jag säga - det äter vi nämligen nästan aldrig annars. Tack för receptet, Sara! (Och hörni, ingen mesig hushållsost på den här gratängen, det ska vara lite untz på toppen!)
Gratäng med quinoa
2 portioner + stor matlåda
3 dl röd quinoa
3 dl röd quinoa
grönsaksbuljong
1 purjolök
smör att steka i
1 burk majs (200 g)
1 burk svarta bönor (230 g)
4 tomater
1 paprika
2 dl crème fraiche
3 msk majonnäs
150 g riven smakrik ost
1 vitlöksklyfta
1 ägg
salt, nymald svartpeppar
tabasco
Sätt ugnen på 225°. Koka quinoan i buljong i ungefär en kvart. Strimla purjolöken och fräs den mjuk i lite smör. Blanda ner tacokryddan, majs och svarta bönor. Rör ner hackade tomater, hackad paprika och den kokta quinoan. Lägg blandningen i en ugnsfast form. Blanda crème fraiche, majonnäs, vitlök och ägg till en röra och bred ut ovanpå. Häll på några stänk tabasco och toppa det hela med riven ost. Grädda i mitten av ugnen i 20 minuter tills gratängen har fått fin färg.
Baklängesmatsedeln v10
Den här veckan har det varit högt och lågt på matfronten. Ambitiösa projekt som söndagens vindaloo till en lite enklare quick fix som pasta med tomatsås. Det här åt vi första veckan i mars:
I måndags behövde vi kylskåps- och skafferirensa så det fick bli en tofuwok till middag. Jag marinerade tofun (som alltid...) i soja, sweet chilisås, chili, riven ingefära och sesamfrön, stekte på morötter, vitkål, broccoli, lök och svamp, blandade ner lite kinesisk gräslök och toppade det hela med cashwenötter. Till woken hade vi ris.

I tisdags åt vi raggmunkar! Det var alldeles för längesedan sist. Till raggmunkarna hade vi rårörda lingon och rivna morötter med pressad citron (och Calle hade även bacon).
I onsdags hade vi mina syskonbarn på besök igen och vi gjorde tacos. Enkelt, barnvänligt och dessutom bra fortsättning på kylskåpsrenset som vi började med i måndags. Hur vi äter våra? Med mjuka tacoskal, hemmagjord tacokrydda, massor med grönsaker (banan! lök! gurka! tomat!) och toppar det hela med guacamole, salsa (blanda en burk chunky salsa med några matskedar crème fraiche och riv i vitlök - supergott!) och riven ost, helst en riktigt stark cheddar.
I torsdags åt vi middag tillsammans med min syster och hon var sugen på sushi så det fick det bli. Vi hade varken tid eller ork att göra det själv så vi köpte med oss från haket runt hörnet (men om du vill prova att göra sushi själv så finns det ett recept här!)

I fredags blev det såklart fredagspizza, och intet nytt under solen gällande toppingen, om man säger så - kronärtskocka, oliver och lök står fortfarande på topplistan.
I lördags hade vi kalas för Clara hemma hos Calles föräldrar och efter att ha druckit bubbel och ätit snittar hela eftermiddagen och kvällen var vi något, eh, trötta när vi ramlade innanför dörren vid halv nio-tiden. Till sen middag blev det pasta med tomatsås, denna räddare i nöden tillika stora favorit i det här hemmet.
Idag är det söndag och vi har precis ätit indiskt. Calle gjorde en rökig vindaloo på kyckling och jag gjorde en laddning daal till mig. Till det hade vi papadums, mango chutney och ett avsnitt Seinfeld.
Kalas!
Imorgon firar vi Claras ankomst till denna värld med kalas för de allra närmsta och vi ska bjuda på snittar, bubbel och tårta. Det behöver ju inte vara mer komplicerat än så tänker vi, så ikväll ska vi förbereda maten, äta pizza och dricka en drink - det är ju trots allt #flamingofredag...

Vet ni om att jag älskar dalahästar? Nej, det gör ni antagligen inte men då kan jag berätta det nu - jag älskar dalahästar. Den pastelliga pållen på bilden ovan har jag köpt till Clara som minne av hennes födelse. Så, då var rapporten från Barnrepubliken över - åter till #flamingofredagen. Vi tjuvstartade faktiskt igår och drack varsin Bloody Mary och är ni sugna på att göra det ni med hittar ni receptet här. Trevlig helg!
Brysselkål med ingefära och honung
Vi håller som bäst på att planera vad vi ska odla i år. Vissa saker kommer inte tillbaka i årets upplaga av odlingslotten (grönkål, till exempel) men andra gör - som brysselkål. Jag älskar brysselkål. Tyvärr fick jag aldrig njuta så mycket av förra årets skörd pga min graviditets-gallsten men det här året planerar jag att typ vältra mig i brysselkål.

När jag träffade Calles moster och hennes man för några veckor sedan tipsade de mig om att steka brysselkål med ingefära och honung. Eh, JA! Vilken genialisk kombination! Prova det här, ok?
Brysselkål med honung och ingefära
2 snacksportioner
8 brysselkålshuvud
riven ingefära
flytande honung
en gnutta salt
Dela brysselkålen på mitten. Stek i lite smör och olja i en inte allt för varm stekpanna. Riv över ingefära, ringla över honung och strö över lite salt. Servera direkt, som tillbehör till typ vad som helst eller bara som de är.
Varm avokadosoppa
Idag har Göteborg visat sig från sin bästa sida. Solsken, fågelkvitter (det är sant!) och fullt med folk i Slottsskogen. Jag har dessutom bakat gougères (eller ostpuffar som det också kallas...) och ätit raggmunkar med rårörda lingon. En bättre tisdag, helt enkelt!

Den här avokadosoppan bjöd våra vänner på när vi var där på söndagsmiddag för några helger sedan. Den är ljuvlig! Alldeles len (och ganska mäktig!). Vi åt den som huvudrätt med ett gott bröd till, men jag kan tänka mig att den även passar utmärkt som förrätt!
Varm avokadosoppa med svarta bönor
4 portioner
2 mogna avokados
0,5 citron
2 dl vispgrädde
4 dl grönsaksbuljong
1 krm curry
salt, nymald svartpeppar
1 burk svarta bönor
1 kruka färsk koriander
Dela avokadosarna på mitten och gröp ur köttet. Blanda avokados, citronsaft och de övriga ingredienserna i en mixer och mixa tills den är slät. Värm i kastrull på spisen tills soppan är varm, lägg på (avsköljda) svarta bönor och koriander precis innan servering.
Linsbollar
Ny vecka, nya tag som man brukar säga. På lördag har vi kalas för Clara och eftersom vi ska bjuda gästerna på snittar och bubbel måste jag göra en djupdykning bland kokböckerna och leta upp några bra recept på småplock och snittar som (helst) går att förbereda några dagar i förväg. Har ni tips? Hojta i så fall!

Nåväl, nog om snittar och plockmat. De här linsbollarna åt vi för några veckor sedan med brunsås, inlagd gurka och potatis. Linser och brunsås? Det funkar. Lovar. Vill ni inte byta ut era köttbullar tror jag att de här linsbollarna är toppen till en kall sås (med sting!) och lite ugnsrostade grönsaker. Tack, Russinet, för receptet!
Linsbollar
20 st, ungefär
200 gram röda linser
200 gram röda linser
5 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
1 liten gul lök
2 vitlöksklyftor
2 msk tomatpuré
3 msk olivolja
40 gram havregryn
1 tsk paprikapulver
1 nypa cayennepeppar
1 grönsaksbuljongtärning
1 liten gul lök
2 vitlöksklyftor
2 msk tomatpuré
3 msk olivolja
40 gram havregryn
1 tsk paprikapulver
1 nypa cayennepeppar
salt, nymald svartpeppar
Skölj linserna och koka dem mjuka i buljongen. Låt rinna av ordentligt och pressa gärna ut lite vätska! Finhacka löken och vitlöken, stek dem mjuka i olja tillsammans med tomatpurén. Blanda linserna och löken med övriga ingredienser och smaka av med salt och peppar. Låt stå i kylskåp i minst 30 minuter. Sätt ugnen på 200 grader och rulla ca 20 bollar och lägg på en bakplåtspapperslädd plåt. Baka i mitten av ugnen i 15 minuter (och vänd bollarna då och då så att de får jämn färg!)
Skölj linserna och koka dem mjuka i buljongen. Låt rinna av ordentligt och pressa gärna ut lite vätska! Finhacka löken och vitlöken, stek dem mjuka i olja tillsammans med tomatpurén. Blanda linserna och löken med övriga ingredienser och smaka av med salt och peppar. Låt stå i kylskåp i minst 30 minuter. Sätt ugnen på 200 grader och rulla ca 20 bollar och lägg på en bakplåtspapperslädd plåt. Baka i mitten av ugnen i 15 minuter (och vänd bollarna då och då så att de får jämn färg!)
Baklängesmatsedeln v9
I matväg har den här veckan varit upp och ner. Fredagspizza två gånger (hurra!) - bara en sådan sak. Såhär gick det sista veckan i februari:
I måndags var vi bjudna på middag hos våra grannar och de bjöd på en pumpagratäng med grönkål och salta jordnötter - fin kombination med salt och sött! Till det hade vi en ljuvlig tomat- och löksallad toppad med dill. Pumpa äter vi alldeles för sällan!

I tisdags åt vi en riktig klassiker, inspirerad av Mårtenssons som skrev om det här förra veckan - sjömansbiff. Calle fick en variant med lövbiff och jag hade quornstrimlor i min. Till det? Inlagd gurka, såklart!
I onsdags var mina två äldsta syskonbarn på besök. De brukar komma upp till oss och spela spel och äta mat och i sedvanlig ordning gjorde vi pizza tillsammans, toppad med grönsaker, färs och mozzarella.
I torsdags blev det sen middag så vi plockade ihop lite rester och fick ihop två stora tallrikar med nachos. Jag toppade min med linsröra (koka upp en burk krossade tomater och typ 1-1,5 dl röda linser och kanske 1 dl vatten, krydda med tacokrydda och låt puttra några minuter tills linserna mjuknat), en massa grönsaker och lite västerbottensost som låg och skräpade i kylen. P-e-r-f-e-k-t kylskåpsrens.
I fredags körde vi mot Stockholm för att hälsa på Johan, Johannah och Vera och när vi (äntligen) kom fram var fredagspizzan redo att gräddas. Den lyckan efter fem timmar i bilen, alltså. Den lyckan.

I lördags blev det Ottolenghi-fest! Vi valde ut fem recept ur hans kokbok Plenty och gjorde halva portioner. Karamelliserad fänkål med getost, tofu med svartpeppar, potatisvindaloo, fyllda lökar och quesadillas med svarta bönor. HELT SJUKT GOTT. Återkommer med recept.
Idag är det söndag och vi kom alldeles nyss hem från Stockholm! Att laga till någon middag är det inte att tala om så jag sitter as we speak och mumsar på knäckesmörgåsar med hasselnötssmör och en skål med fil och lite müsli. Funkar bra till middag, det med!