Cheescake med lagrad ost och gräslök

Det är midsommar på gång och vi ska i sedvanlig ordning fira den på landet. På dagen äter vi lunch tillsammans med Calles familj och ofta innefattar lunchen snaps, något med västerbottensost och nypotatis (och jättemycket sill, hu). Och jordgubbar till efterrätt, såklart! Det här året tänkte jag ta med den här cheesecaken med stark, lagrad ost och gräslök som vegetariskt alternativ för att väga upp sill-dominansen...
 
 
Det där med garnering hade ju varit trevligt men det glömde jag alldeles av så föreställ er er en snygg liten klick med tångkaviar och några citronskivor i mitten, ok?
 
Cheesecake med lagrad ost och gräslök
10-ish bitar
 
75 g smält smör
12 digestivekex
 
3 gelatinblad*
4 dl crème fraiche
5 dl riven lagrad ost
1 dl skuren gräslök
salt & nymald svartpeppar
 
75 g tångkaviar
finhackad gräslök
1 citron
 
Smält smöret, krossa kexen i en matberedare och blanda de båda. Tryck ut i botten på en rund form med löstagbar kant (24 cm i diameter) och ställ i kylen för att stelna under tiden som du gör fyllningen. Lägg gelatinbladen i en kastrull med kallt vatten i några minuter. Blanda crème fraiche med ost och gräslök och smaka av med salt och peppar. Häll av vattnet från gelatinbladen och smält dem på svag värme. Rör ner lite av ostmassan i de smälta gelatinbladen och rör sedan ner gelatinblandningen i resten av smeten. Bred ut ostmassan i formen och täck med plastfilm och ställ i kylskåp för att stelna - gärna över natten! Garnera med tångkaviar, gräslök och citron precis innan servering.
 
*Gelatin är inte vegetariskt, som en läsare snällt påpekade. My bad. Jag har inga problem med att äta rätter med gelatin i men om man inte vill göra det funkar det utmärkt att ersätta gelatinet med till exempel agar-agar. Kolla på förpackningen där det brukar stå hur mycket som behövs för att ersätta gelatinbladen!

Skickat kärleksbrev till Matrepubliken? Frågor om ett recept? Håll ut, snart kommer det ett svar!
Postat av: Sara på Vardag.nu

Jag tar då mycket hellre din cheesecake än sill. I år vetetusan vad vi ska göra på midsommarafton, jag vågar mig inte utanför lagom radie från ett BB och alla midsommarfiranden verkar pågå ute på vischan någonstans. Suck!

Svar: Nej, ni gör nog rätt i att hålla er nära ett BB! Man vet ju liksom aldrig när det sätter igång!
Charlotta Ljungblad

2015-06-11 @ 09:11:32
URL: http://vardag.nu/
Postat av: Kim

Vi bestämde oss för att stanna i stan på midsommar. Vilket jag aldrig gjort innan...! Det blir nog bra det med. Jag vill ha både sill och cheesecake.

Svar: Vi firade midsommar i stan för två år sedan och det var AWESOME! Fick lite 28-dagar-senare-känslor för det var typ helt folktomt. Vi var i Saluhallen helt själva och kunde välja och vraka mellan godsakerna. Sen blev vi packade och dansade till Håkan Hellström resten av kvällen...
Charlotta Ljungblad

2015-06-13 @ 12:37:28
URL: http://tantrussinsbak.blogspot.com
Postat av: Caroline

Gelatin är inte vegetariskt...

Svar: Nej det är sant, det är det inte. Agar-agar är ett bra substitut om man inte vill använda gelatin, det har jag använt flera gånger. Tack för heads-upen!
Charlotta Ljungblad

2015-06-23 @ 00:16:20
Postat av: Caroline

Japp, Agar-agar funkar utmärkt! :)

2015-06-28 @ 20:17:22

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

Mailadress: (publiceras ej)

URL/bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0