Pasta med sparris, broccoli och lök

Solen har äntligen hittat hit och vi har passat på att ta årets första tur med båten. Så. Himla. Skönt. Inte för varmt och inte för kallt, bara sådär lagom. Vi hade med oss enkel lunch i form av pastasallad (surprise, surprise...) och bäst av allt - en stor flaska med flädersaft. 
 
Sjöhestarna.
 
MEN nu var det ju pasta vi skulle prata om. Det blir en hel del snabba och enkla luncher när vi är här på landet och för några dagar sedan slängde jag ihop den här pastan, som - om jag väldigt blygsamt (!) får säga det själv - blev fantastiskt god. 
 
 
Tunt skivad broccoli, alltså. DET ska jag helt klart börja äta mer. Måste vara grymt gott att blanda ner i en sallad!
 
Pasta med sparris, broccoli och lök
2 portioner 
 
2 portioner pasta
1 knippe grön sparris
1 broccolistånd
1 stor gul lök
2 dl grädde
(lite kokvatten från pastan)
1 grönsaksbuljongtärning
salt, nymald svartpeppar
 
Koka pastan. Bryt av nedersta delen av sparrisen och dela sedan sparrisen i mindre (men inte för små!) bitar. Skiva broccolin tunt och skär löken i skivor. Stek i olja på ganska hög värme i några minuter så att grönsakerna får färg. Häll på grädden, smula i buljongtärningen och låt koka upp några minuter. Blanda i ungefär 1 dl av pastavattnet och tillsätt sedan pastan och rör runt ordentligt så att den blir helt täckt med sås.

Varm mozzarellasmörgås

Första officiella dagen på semestern och jag har varit i stan för viktigheter (...) som frisörbesök, lunch med en vän och upphämtning av grejer vi glömde hemma. Vi är på landet den här veckan och har inte en enda plan förutom båttur, trädgårdsfix och kanske ett dopp i havet
 
 
Något som jag gillar med semester är att det finns oceaner av tid till att göra goda luncher. Inte för att det behöver vara så avancerat, men det är himla fint att äta mat på trädäcket och kolla på båtarna som tuffar förbi. Varma mackor är ju himla fint, som den här varianten med pesto, mozzarella och soltorkade tomater. 
 
Varm smörgås med pesto och mozzarella
2 portioner
 
2 små levainbaguetter
0,5 burk pesto
2 bollar buffelmozzarella, skivad
8 soltorkade tomater, delade i mindre bitar
salt, nymald svartpeppar
1 paket machésallad
1 liten rödlök, tunt skivad
1 citron, skalet (och lite saft)
1 röd chili, tunt skivad
olivolja att ringa över salladen
 
Sätt ugnen på 200°. Dela baguetterna på längden och lägg på en bakplåtspappersklädd plåt. Bred på pesto, lägg på soltorkade tomater och toppa med mozzarella. Toppa med salt och nymald svartpeppar. Blanda alla ingredienser till salladen (och släng ner eventuella överblivna mozzarellabitar) och ringla över olivolja. Grädda baguetterna i mitten av ugnen tills osten har smält och fått fin färg, det tar ungefär 10-12 minuter.

Baklängesmatsedeln v26

Sista veckan innan Calle går på semester är över och nu väntar sex veckor av ledighet tillsammans. Underbart. I matväg har det blivit en hel del pasta, lite rester och middag på Familjen - för min del i alla fall... Såhär gick det för oss sista veckan i juni:
 
I måndags gjorde jag en gammal klassiker, en pastagratäng som har hängt med mig sedan jag bodde i Skåne. Champinjoner, purjolök och topping-of-your-choice. Vi hade riven, vällagrad ost på. Yum.
 
 
I tisdags blandade Calle ihop en pastasallad medan jag och Clara fastnade i bilkö utanför Ullevi där en miljard tonåringar hade samlats för att titta på One Direction. Den där pastasalladen är sjukt god - purjo, feta, tomater, pesto och crème fraiche. Och massor med tabasco!
 
I onsdags blev det rester av pastasalladen, och inte så mycket mer spännande än så. Släng ner några nya tomater och en klick crème fraiche så blir salladen som ny igen.
 
I torsdags var jag på Familjen tillsammans med ett gäng kompisar! Till varmrätt åt jag vit sparris med spenathasselnötter och smörsås och till efterrätt festade jag till det med jordgubbar, rabarbersorbet och bakad yoghurt. Familjen alltså. Alltid så gott.
 
 
I fredags flyttade vi ut till landet för ett litet tag, och det firade vi genom att äta en sorts, tja, vad ska man kalla det - gratäng med kokt, hackat ägg i botten, stekta champinjoner på det (räkor till de andra!) och sedan ett lager med bechamelsås och brödsmulor på toppen. Och lite skirat smör på det, såklart.
 
I lördags hade Bibbi lagat biffar med ajvar relish och mozzarella, och till det hade vi ugnsrostade rotfrukter och en enkel sås på ajvar relish och gräddfil. Till efterrätt åt vi jordgubbar med gräddmjölk och socker.
 
Idag är det söndag och vi har just ätit middag. Sparris med granatäpple till förrätt och lövbiff/vegschnitzel med potatisgratäng och rödvinssås till varmrätt (och ok, några chokladbitar till efterrätt...)

Göteborgsguide 2015

Här kommer årets upplaga av Matrepublikens Göteborgsguide - inte bara samma-samma men ändå inte helt olik förra årets lista. Sitter du inne på några toppentips? Släng iväg en kommentar! Tack!
 
RUNT AVENYN, INNANFÖR VALLGRAVEN
 
Bild från www.restaurangfamiljen.se
 
Familjen I Arkivgatan I (bra veg) I Lorensberg
Familjen är ett fantastiskt ställe. Få restauranger har så bra vegetariska alternativ, så coola drinkar (den senaste tiden har drinklistan gått från grymt bra till outstanding) och så trevlig personal. Man känner sig som hemma. Direkt. Vi brukar aldrig boka bord men är å andra sidan oftast här på vardagarna så om ni ska hit på helgen - ring och kolla läget först.
 
Tre små rum I Kristinelundsgatan I Lorensberg 
Har ni sett Seinfeld-avsnittet soup-nazi? Det här är Göteborgs motsvarighet om man bara byter ut soppan mot öl. Mannen bakom disken skämtar aldrig om öl. När jag tänker efter tror jag inte han skämtar om något, faktiskt, men stället har mer öl än något annat och jag gillar det, trots allt. Dessutom spelar de jazz, min andra stora kärlek här i livet.
 
Kanolds I Grönsakstorget STÄNGT!
Det är inte ofta vi äter frukost ute men om vi gör det vill jag gärna gå hit. Frukostbuffén är inte speciellt stor men den är god, och som avslutning kan man ta liten chokladpralin (Kanolds är en gammal anrik chokladtillverkare i Göteborg). Svårslagen början på dagen. 
 
Bar Himmel I Götaplatsen STÄNGT!
Äntligen har någon gjort något med Götaplatsen som annars mest är en samlingsplats för Volvoklubben (raggarversionen) på helgerna. Bar Himmel har fixat bra musik, bar och bästa läget i stan. Rullavstånd hem för mig, dessutom. Drinkställe framför matställe (så ät innan).
 
Takbaren på Ruby I Avenyn I NY!
Hit går man knappast för varken ölen eller drinkarnas skull (sist jag var där var utbudet ganska meeh) utan snarare för att det är löjligt fint att kolla in solnedgången från det här hotellets tak.
 
 
Storans uteservering I Stora Teatern I NY!
Vi har i ärlighetens namn aldrig ätit mat här men på kvällarna när Clara har somnat brukar vi packa ner henne i vagnen och smita hit för ett glas vin. Perfekt uteservering om man vill döna in med barnvagn men ändå inte känna sig i vägen.
 
Baren på Avalon I Kungstorget I Innanför vallgraven
En av Göteborgs bästa drinkbarer just nu. Inte det billigaste stället i stan men helt klart värt en slant extra.
 
Forssén & Öberg I Kyrkogatan I Innanför vallgraven
Trevligt häng med bubbel och smårätter på menyn.
 
Dubbel Dubbel I Surbrunnsgatan I Kungshöjd I (bra veg)
Litet ställe (utan bordsbokning) som serverar spännande dumplings som inga andra i denna stad. Trångt och litet men väldigt mysigt. Bra menyer som gör att man får inte lite av varje och kan smaka på mycket. Finns även en restaurang på Kastellgatan i Linnéstan.
 
Texas Longhorn I Södra Vägen I Lorensberg
Ständig favorit hos mig och Calle. Ironiskt att en av Göteborgs mest ikoniska köttrestauranger har ett så bra vegetariskt alternativ som får mig att vilja gå dit om och om igen... Men, det är sant. Gott är det, ganska dyrt men avslappnat och familjärt.
 
Wrapped I Södra vägen (bland annat!) I NY!
Jag och Calle har en pågående kärlekshistoria med Wrapped, kan man säga. Burritosen är grymma! Wrapped finns på flera olika ställen i stan.
 
Barrique I Berzeliigatan I Lorensberg
Restaurang som är rena himmelriket för oss som är intresserade av vin. Trevlig personal, bra läge nära stan och alltid vegetariskt alternativ (bra sådana, dessutom!) på menyn.
 
Rosencaféet I Trädgårdsföreningen I Lorensberg
Mången dagar har jag spenderat på en filt på gräsmattan med ett glas rosévin och ett bakverk från Rosencaféet. Knappast något speciellt i matväg men hit går man för omgivningen. 
 
vRÅ I Posthotellet I NY!
Lite som Nobu, fast i Göteborg. Boka bord! Prova sakémenyn! Njut!
 
Heaven 23 I Gothia tower, Korsvägen I (bra veg)
Längst uppe i ett av Gothiatornen ligger Heaven 23 som (tyvärr) mest är kända för sina enorma räksmörgåsar. Det är synd, för deras à la carte-meny är riktigt, riktigt bra. De har fina vegetariska alternativ, bra viner och en vidunderlig utsikt. Mer finmiddag än kväll-på-stan-middag.
 
Saluhallen I Kungstorget I Innanför vallgraven
Den nyrenoverade Saluhallen förtjänar alltid ett besök. Här finns det mesta i matväg och dessutom en stor park i närheten så du kan sätta dig ner och äta upp allt du köpt. Favoriter i hallen är Hildas ost och det där stället med fyllda pitabröd.
 
 
Gourmetkorv I Calles tips I Södra Larmgatan
Calles all time favorithak med en uppsjö av olika korvar, surkål, stark senap och rostad lök. Stället är pyttelitet så en solig dag är det bäst att ta med sig maten och sätta sig i någon park i närheten. En regnig dag trängs man eller går någon annanstans. Eller äter jättefort.
 
Lasse på Heden I Heden (doh...) I Calles tips 
Ännu ett av Calles favoritställen. Egentligen ett helt vanligt gatukök (det får man inte kalla det för Calle) med en chipotleburgare att svimma för. Gott potatismos, säger jag.
 
VASASTAN & LINNÉ
 
Röhsskas Café I Vasagatan I Valand
Caféet som tillhör Röhsska muséet samarbetar med Gunnebo Slott och serverar deras goda smörgåsar och bakverk. Hurra! 
 
Cyrano I Viktoriagatan I Calles tips
Skulle det inte vara för att Calle hade offrat sin ena njure för en pizza från Cyrano hade jag inte haft med det här stället på listan. Jag tycker pizzorna är för tunna och alldeles för dyra, men det tycker inte Calle. Här serveras så kallade medelhavspizzor modell tunn botten och Roxanne är pizzan som du kommer offra din njure för. Finns på fler platser i stan.
 
Hagabion I  Linnégatan I (bra veg)
Alternativt, kan vi kanske kalla det? Bra vegetarisk meny, speciellt färslimpan som serveras med potatis och gräddsås. Ljuvlig.
 
Språkcaféet I Esperantoplatsen I NY!
Übertrevlig uteservering där jag har spenderat många mammalediga vårdagar tillsammans med vänner. Getostpastan, säger jag bara. Yum.
 
Folk I Järntorget I NY!
Folkteaterns restaurang med helvegetariskt utbud. Stort gilla på den! Jag och Pernilla firade hennes 30-årsdag här och åt en alldeles ljuvlig avsmakningsmeny. Bra barhäng, dessutom!
 
Burgersson-burgare.
 
Burgersson I Skanstorget 
Göteborgs motsvarighet till Flippin Burgers. Göteborgs bästa burgare enligt Calle och Göteborgs bästa vegburgare enligt mig.
 
UTANFÖR INNERSTAN
 
Guldhedens vattentorn I Guldheden STÄNGT!
Inget speciellt i fikaväg (bryggkaffe och en trött kaka) men värt enbart för den otroliga utsikten. Man ser allt! Hissen upp är en historia för sig.
 
Gunnebo Slott I Möndal 
Mitt och Pernillas favoritcafé ligger på Gunnebo Slott vid Stensjön i Mölndal. Omgivningarna är outstanding och att sitta på uteserveringen och dricka te och äta kakor en ledig eftermiddag, det är svårslaget.

Kalljästa frallor

Det där med kalljästa frallor var ju på tapeten ett tag, sen vet jag inte riktigt vad som hände. Det är ju nästan löjligt praktiskt att slänga ihop en enkel del på kvällen och sedan bara kunna klicka ut och grädda på morgonen. De här små kompisarna är dessutom MJÖLKFRIA (hint, hint till min kompis Julia som just nu kämpar på med sin mjölkfria kost. Heja dig!)
 
  
Det här receptet tiggde jag till mig från min kompis mamma (TACK Aina!) när vi var där på besök. Helt klart de godaste kalljästa frallorna jag smakat, och vi har gjort dem flera gånger sedan dess!
 
Kalljästa frallor
10 bullar
 
12 g jäst
5 dl kallt vatten
1 tsk salt
1 dl grahamsmjöl
540 g vetemjöl special
 
Smula jästen i en bunke. Tillsätt lite av det kalla vattnet och rör ut tills jästen löst sig. Tillsätt resten av vattnet, salt, grahamsmjöl och vetemjöl special. Arbeta ihop degen (och ja, den ska vara kladdig). Täck med plastfolie och ställ i kylen över natten. Sätt ugnen på 225° varmluft. Klicka ut 10 kletiga deghögar på bakplåtspappersklädd plåt. Grädda i mitten av ugnen i ca 20 minuter och låt svalna på galler.

Biskvier

Jag är inte speciellt bra på att baka (nåja, inte sådana hära pill-kakor i alla fall...) men det är däremot Calles mamma Bibbi. Tråkigt för mig... Inte. De här biskvierna är helt fantastiska, och enligt henne är de inte så krångliga att göra som man kan tro. (Mm. Säkert.)
 
 
Såna hära är ju perfekta att göra några dagar i förväg och sedan förvara i kylen (med lås på burken) tills de ska avnjutas. 
 
Bibbis biskvier
35 st
 
200 g mandelmassa
1 stor äggvita
 
1 dl vispgrädde
250 g mörk choklad
50 g smör
1 apelsin, finrivet skal
2 msk citronlikör
ca 200 g mörk choklad till glasering
 
Sätt ugnen på 200°. Blanda mandelmassan och äggvitan till en smet i en matberedare. Klicka 35 små rundlar (i storlek med en tiokrona!) på en bakplåtspappersklädd plåt. Grädda i mitten av ugnen i 8-10 minuter. Koka upp grädden och tag bort från värmen. Hacka chokladen och blanda ner i grädden och rör ordentligt tills den smält. Låt svalna tills chokladkrämen är 35° och rör sedan ner smör, apelsinskal och likör. Låt svalna. Klicka ut tryffeln på bottnarna innan den stelnar och ställ sedan i kylen innan de ska doppas i choklad. Smält chokladen över vattenbad och doppa överdelen. Låt kallna och förvara sedan i kylskåp. 

Misosoppa

Även om Calle inte ännu har gått på semester känns det så eftersom han har varit hemma idag. Nåväl, fyra dagar kvar sen väntar dagvillhet, varma sommarkvällar (jodå, det har jag beställt) och landet, Skåne och lite Stockholm. Hurra! Den senaste tiden har jag snöat in på att laga mat som ska gå snabbt, men nu när vi har en ocean av ledig tid framför oss tänkte jag göra precis tvärtom.
 
 
Nåväl, tillbaka till snabbmaten. Jag tänkte göra egen misosoppa men fick inte tag på miso i affären, men jag hittade däremot Renée Voltaires snabbmiso som man helt enkelt bara rör ner i en kopp med kokande vatten. Perfekt! 
 
Misosoppa, snabbvarianten
Blanda 1 påse snabb-miso med kokande vatten. Strimla 1 stjälk salladslök och dela en näve svamp (jag använde ostronskivling!) i mindre bitar. Dela en bit tofu i mindre bitar och lägg i soppan tillsammans med svampen och salladslöken. Blanda runt och ät på direkten.

Baklängesmatsedeln v25

Midsommarveckan har inte riktigt varit sig lik. Jag har legat på Östra i några dagar för att operera bort min gallblåsa (som FYI innehöll ungefär 40 stenar och lite grus, och just det - icke att förglömma de fyra stenarna som satt fast i gallgången...) och som grädde på moset har jag blivit förkyld. Oh. The. Joy. Nåväl, lite mat har vi i alla fall ätit - och så har vi ju såklart firat midsommar! Såhär gick det för oss tredje veckan i juni:
 
I måndags var jag sugen på pasta så till middag åt vi penne med en tomatsås på krossade tomater, lök, vitlök, grillad paprika, salt kapris och lite smulad fetaost. Paprika i tomatsås, alltså. Så gott!
 
I tisdags blev jag inlagd på Östra och till middag fick jag i mig... precis inget alls. Jag var inte speciellt kaxig efter att ha varit sövd och blotta tanken på mat gjorde mig illamående. Uuuh.
 
I onsdags var jag fortfarande inlagd och till middag fick jag en riktigt god indisk gryta med quorn och ett helt gäng grönsaker. Till det fick jag ett stort lass med rivna morötter.
 
 
I torsdags fick jag äntligen komma hem och för att fira det åt vi pizza. Mmm. Pizza smakar alltid gott men aldrig så gott som när man inte ätit ordentligt med mat på två dagar... På min hade jag oliver, inlagd paprika och kronärtskocka
 
I fredags var det midsommarafton och vi firade på landet. På dagen åt vi klassisk midsommarlunch (sill! potatis! knäcke!) och på kvällen grillade vi. Potatissallad, två olika såser (en örtmajonnäs och en paprika-och-mandelsås) och det man nu ville grilla. För min del blev det portobellosvamp. Till efterrätt? Självklart jordgubbar med glass.
 
I lördags var det midsommardagen och vi åt dagen-eter-middag utan att vara speciellt dagen-efter. Potatisterriner (ICAs färdiga, de är grymt goda!) med tzatziki och elotes (grillade majskolvar med majonnäs, manchego och pressad lime) till det. 
 
 
Idag är det söndag och vi har en pulled pork på lut i ugnen. Till mig steker jag på Anammas vegofärs och till det hela äter vi guacamole, pico de gallo, svarta bönor, riven ost och gräddfil

Odlingen

Hur går det med odlingen undrar ni? Tack bra, hälsar vi! Det här året har vi beslutat oss för att odla på landet istället för på odlingslotten (det där med överflöd av tid kan man ju drömma om...) så Calle har byggt om två pallkragar till en jättestor och plötsligt har vi helt lagom med plats det vi har satt i år! Tomaterna och chilisarna får dock stå i ett vindstilla hörn på trädäcket där de verkar trivas bäst av allt.
 
 
Tomater och chilis har vi för övrigt dragit upp i mängder hemma, men det som ska odlas direkt på friland satte vi faktiskt inte förrän i söndags. Det har ju varit så fasligt kallt, men nu är det ju snart juli och jag hoppas att vädret skärper till sig. I år har vi satt salladslök, brysselkål, sommarsquash, popcornmajs, morötter och knölfänkål. Ska bli mycket spännande att se vad som kommer upp! Har ni odlat något? Berätta!

Sallad med grillad sparris

Jag ligger på en sal på Östra och mår döden. Jag har opererat bort gallblåsan (ÄNTLIGEN!) och känner mig som överkörd av en buss, ungefär. Varför i herrans namn jag bloggar? För att jag vill tänka på något annat än det konstanta illamåendet. Och för att jag vill. Sådeså.
 
 
Jag har inte ätit riktig mat på jag vet inte hur länge, men hade jag fått hade jag gjort den här salladen med en massa finfina saker i. 
 
Sallad med grillad sparris
2 portioner + matlåda
 
1 knippe sparris
10 romanticatomater
1 avokado
0,5 baguette (+olivolja)
1 näve valnötter
2 salladslökar
 
0,5 ask lätt-crème fraiche
blåmögelost efter smak och tycke (jag använde cambozola)
 
Stek sparrisen i olja. Halvera tomaterna, gröp ur avokadon, skiva salladslöken och rosta valnötterna i en torr stekpanna. Dela baguetten i mindre bitar så det blir små krutonger och stek i olja i några minuter. Blanda ingredienserna till såsen och smaka av med nymald svartpeppar. Montera ihop salladen på ett stort fat (lägg krutongerna överst!) och klicka över dressing precis innan servering.

Baklängesmatsedeln v24

Det blir en del flängande nu för tiden. Från hemma till landet till Skåne, till hemma till landet till hemma... Ja, ni fattar. De här veckan har bland annat bjudit på comfort food (varma mackor!) och ett första försök till en sallad med couscous. Såhär gick det för oss andra veckan i juni:
 
I måndags var jag hos mina föräldrar i Skåne och jag bestämde middagen. Kan ni gissa? Japp. Varma mackor. Stark senap, lagrad ost, tomat, oliver och oregano. Ja tack.
 
 
I tisdags kom jag hem från Skåne och till middag slängde jag ihop en kylskåpsrensarwok med tofu, vitkål, morötter, lök och cashewnötter. Det är knappast första (eller sista!) gången fried rice är räddaren i nöden när orken till att laga mat inte riktigt finns där. 
 
I onsdags kom vår kompis Jonas på middag och jag gjorde för första gången någonsin (en sallad med) couscous. Couscousen blev inte alls sådär luftig och lätt som jag hade hoppats på men det blev gott ändå. Till salladen hade vi nötfärsbiffar med fetaost (till de andra) och en jordnötsbiff till mig och även en kall sås med citron.
 
 
I torsdags spenderade vi kvällen på Liseberg tillsammans med min bror, hans fru och deras kids men innan vi gick dit åt vi snabb middag hemma - varm surdegsbaguette med pesto, soltorkade tomater och buffelmozzarella. Till det en enkel sallad.
 
I fredags var vi på Foo Fighters (helt sjuk kväll, för övrigt - Dave Grohl bröt benet och jag fick gallstensanfall. Ridå) och innan konserten skulle vi lite snabbt och lätt köpa med oss mat och sätta oss någonstans vilket resten av Göteborg också hade tänkt. Jag gick till thairestaurangen på hörnet och köpte med mig en pad thai med tofu (som tyvärr inte var alls lika god som den vi gör hemma. Hybris? Jag vet...)
 
I lördags åkte vi till landet och hann äta lunch på trädäcket innan det föll några regndroppar över Svanesund. På kvällen grillade vi, ryggbiff till de andra och en sojabiff till mig, och till det hela hade vi ugnsrostade rotfrukter och en mangoraja
 
Idag är det söndag och vi kom nyss hem från landet. Innan vi körde åt vi middag, en grön pasta med sparris, broccoli, lök, en skvätt grädde, lite grönsaksbuljong och parmesan. Vilka fynd man kan göra i kylskåpet! 

Pankopanerad getost

Vi är på landet! Jag och Bibbi kollar bröllop och Calle sitter och muttrar i en fåtölj (tänk: "Prinsbröllop, humbug. Vem bryr sig om sådant?" osv, osv). Jag tycker det är kul, i alla fall. Superfint, dessutom!
 
 
Ska ni laga middag i helgen tycker jag ni ska göra det här, en pankopanerad getost som är l-ö-j-l-i-g-t god. En varm getostmacka är ju något av det bästa jag vet i matväg men med lite ägg, mjöl och panko runt om blir den ännu godare. Lovar.
 
Pankopanerad getost
2 portioner
 
2 skivor ljust bröd
smör att steka i
2 skivor getost
olja att steka i
1 ägg
2 dl panko
1 dl vetemjöl
(honung, valnötter och sallad)
 
Stek brödskivorna i (lite) smör i en stekpanna. Lägg vispat ägg, panko och vetemjöl i tre separata skålar. Doppa osten först i vetemjöl, sedan ägg och slutligen i panko. Stek på medelvärme i några minuter på varje sida tills osten har fått färg. Lägg osten på brödskivan, ringla över honung, strö över valnötter och servera med en sallad.

Cheescake med lagrad ost och gräslök

Det är midsommar på gång och vi ska i sedvanlig ordning fira den på landet. På dagen äter vi lunch tillsammans med Calles familj och ofta innefattar lunchen snaps, något med västerbottensost och nypotatis (och jättemycket sill, hu). Och jordgubbar till efterrätt, såklart! Det här året tänkte jag ta med den här cheesecaken med stark, lagrad ost och gräslök som vegetariskt alternativ för att väga upp sill-dominansen...
 
 
Det där med garnering hade ju varit trevligt men det glömde jag alldeles av så föreställ er er en snygg liten klick med tångkaviar och några citronskivor i mitten, ok?
 
Cheesecake med lagrad ost och gräslök
10-ish bitar
 
75 g smält smör
12 digestivekex
 
3 gelatinblad*
4 dl crème fraiche
5 dl riven lagrad ost
1 dl skuren gräslök
salt & nymald svartpeppar
 
75 g tångkaviar
finhackad gräslök
1 citron
 
Smält smöret, krossa kexen i en matberedare och blanda de båda. Tryck ut i botten på en rund form med löstagbar kant (24 cm i diameter) och ställ i kylen för att stelna under tiden som du gör fyllningen. Lägg gelatinbladen i en kastrull med kallt vatten i några minuter. Blanda crème fraiche med ost och gräslök och smaka av med salt och peppar. Häll av vattnet från gelatinbladen och smält dem på svag värme. Rör ner lite av ostmassan i de smälta gelatinbladen och rör sedan ner gelatinblandningen i resten av smeten. Bred ut ostmassan i formen och täck med plastfilm och ställ i kylskåp för att stelna - gärna över natten! Garnera med tångkaviar, gräslök och citron precis innan servering.
 
*Gelatin är inte vegetariskt, som en läsare snällt påpekade. My bad. Jag har inga problem med att äta rätter med gelatin i men om man inte vill göra det funkar det utmärkt att ersätta gelatinet med till exempel agar-agar. Kolla på förpackningen där det brukar stå hur mycket som behövs för att ersätta gelatinbladen!

Havrekakor med russin

Den här veckan börjar vi med kakor, va? Och när vi ändå pratar om kakor kan jag ju inte låta bli att tänka på den här lille skitungen...
 
 
Jag gillar inte kakor med russin men jag gillar de här. Vem vet, snart kanske jag är lite wild n crazy och börjar tycka om bröd med russin också. (Nä, nu tar vi det lilla lugna här...) Receptet kommer från Bibbi. 
 
Havrekakor med russin
ungefär 40 st
 
250 g smör
2,5 dl strösocker
1 ägg
2 tsk bakpulver
2,5 dl havregryn
2 dl russin
4,5 dl vetemjöl
 
Sätt ugnen på 200°. Mät upp smöret och låt det ligga framme en stund så att det blir mjukt. Rör sedan smör och socker (gärna med elvisp!) till en jämn smet. Blanda bakpulver och mjöl i en separat skål och rör sedan ner i smeten tillsammans med ägg, havregryn och russin. Klicka ut smeten på en bakplåtspappersklädd plåt (och se till att göra lite mellanrum eftersom de flyter ut en del). Tryck till kakorna lite lätt. Grädda i mitten av ugnen i 8-10 minuter tills de har fått fin färg. Låt svalna på galler.

Baklängesmatsedeln v23

Juni. Vart tog maj vägen? #ingenvetsäkert. Den här veckan har i sedvanlig ordning bjudit på lite nytt och lite gammalt, precis som det ska vara. Såhär gick det för oss första veckan i juni:
 
 
I måndags gjorde jag någon sorts hittepåsallad med  grillad sparris, brödkrutonger, avokado, bladspenat, tomater  och salladslök. Till salladen hade vi jordnötsbiff (till mig) och lax (till Calle) och blåmögelostsås (till mig...) och citronsås (till - ja gissa - Calle).
 
I tisdags åt jag misosoppa, och det har stått på min att-prova-lista länge. De hade inte miso på Coop Avenyn men de hade däremot Renée Voltaires snabb-miso och den var hur god som helst! För att göra den mer matig blandade jag i strimlad salladslök, tofu och ostronskivling (som jag stekte på lite lätt först). Så fort jag får tag på miso ska jag prova att göra soppen helt från grunden. Återkommer i frågan. 
 
 
I onsdags kom min Uppsalaboende BFF Emelie på middag och vi bjöd på tom kha tofu, min nya favoritsoppa med bland annat kokosmjölk, röd chili och tofu. Till efterrätt åt vi jordgubbsglass som jag och Calle gjorde för några veckor sedan. Den är s-å god! 
 
I torsdags åt vi canneloni, samma goda variant med kronärtskocka och spenat som Minna och Manne bjöd oss på förra helgen. Vi åt en hel del canneloni för några år sedan men så tröttnade vi lite men nu tror jag bestämt att det är dags att plocka fram cannelonin från skamvrån.
 
I fredags packade vi ner Clara i vagnen och gick till Cyrano och åt pizza. Efterrätt blev det i öl-form på Tre Små Rum på Kristinelundsgatan. Första riktigt sommar-varma kvällen (med svenska mått mätta...) <3
 
I lördags åkte vi till landet för att hämta båten (ÄNTLIGEN) och på kvällen åt vi middag med Calles föräldrar. Innan middagen festade vi till det med parmesanchips och champagne - vi har ju ett gäng flaskor här som vi fått i bröllopspresent och de betar vi av vid väl valda tillfällen. Hur som helst, till middag åt vi kyckling/vegetarisk schnitzel med dijonsenapssås och en stor sallad med bland annat sparris till det. 
 
Idag är det söndag och jag och Clara kom till Skåne för någon timme sedan. Till middag blev det något så gott och enkelt som te och smörgås, vilket passade alldeles utmärkt efter några timmar i bilen. 

Jordgubbsglass

Fredag och helg på intåg. Vi ska hämta hem båten (äntligen!) och njuta av det fina vädret som är utlovat (och gud nåde er, Vädergudarna, om det blir regn. Hör ni? Jag skämtar inte). Vill ni ha god glass till söndagsmiddagen kan ni göra den här jordgubbsglassen idag eller imorgon - den smakar sommar. Massor med sommar.
 
 
Vi köpte ju en glassmaskin för några år sedan och gjorde ett tag glass väldigt ofta. Jag vet inte riktigt varför vi slutade med det, men det senaste året har vi bara plockat fram maskinen lite då och då när andan har fallit på. Men nu - nu har vi hamnat i något slags glassflow deluxe och har på kort tid gjort hela TVÅ olika glassorter, båda lika goda. Receptet på den här jordgubbsglassen hittade vi hos Annika
 
Jordgubbsglass
8 portioner
 
500 g jordgubbar
1 dl råsocker
 
4,5 dl vispgrädde
3 dl gammaldags mjölk
1 vaniljstång
2 dl råsocker
6 äggulor
 
Koka jordgubbarna försiktigt med socker i ungefär 20 minuter och mixa sedan till en slät smet. Låt svalna och ställ sedan in i kylskåpet så att den blir helt kall. Hetta upp grädde, mjölk och vaniljstång med urskrapade frön i en kastrull. Vispa under tiden råsocker och äggulor fluffiga. Blanda äggvispet med gräddmjölken och sjud över vattenbad tills glassen är 85°. Låt glassmeten svalna och blanda sedan med jordgubbssmeten. Kör i glassmaskin i ungefär 45 minuter, stjälp sedan ner i en bunke och frys i ytterligare några timmar innan servering.

Att göra egen barnmat

Ok, alla som tycker det är tråkigt med barnmat (jag förstår er!) - hoppa över det här inlägget. Jag återkommer med en drink imorgon för att balansera upp det hela. Hej sålänge! Och till er andra som finner mixad och puré-ad mat någorlunda upphetsande: här kommer några reflektioner från eder barnmatslagande matrepublikan.
 
 
Clara har ätit mat på ett eller annat sätt sedan hon var fyra månader. Nu är hon snart ett halvår och smakportioner med palsternacka, äpple och gudvetvad är ett minne blott. Vi har köpt några barnmatsburkar för att testa och det funkar helt klart, men det finns två problem - det blir (minst sagt) ett b-e-r-g av glas-barnmatsburkar här hemma, och då måste jag tömma soporna ofta (-re) men jag glömmer alltid påsen innanför dörren osv, osv. Ni fattar grejen. Det andra är att det blir ganska dyrt om man ska köpa barnmatsburkar stup i kvarten. Sen är det ju faktiskt ganska lätt att göra barnmat, har jag kommit på. Vi har hittat några olika rätter som Clara verkligen gillar, flera recept kommer från min personliga matguru Ann-Louise och andra har vi fått tips om från vänner.
 
Vi har köpt silikonformar härifrån, så gör vi en stor laddning mat och fryser in. Det går såklart att frysa in glasburkarna också men tänk då på att inte fylla mer än 3/4 av burken så den inte spricker.
 
Istället för att köpa färdiga smuttis har vi, efter tips från våra vänner Johan och Johannah, köpt sådana hära smarta SqueezeMe-påsar som man kan fylla med lite vad man vill. Passar perfekt till sötpotatis- och hallonpurén längre ner i inlägget.
 
Skrädmjölsgröt med aprikos- och nyponpuré
Skrädmjöl hittade jag på Ica Focus och receptet på aprikos- och nyponpurén hittade jag hos Ann-Louise. Purén är perfekt att blanda i gröten så vi har numera alltid ett gäng fyllda silikonformar i frysen.
 
200 g torkade ekologiska och osvavlade aprikoser
0,5 tsk nyponmjöl
vatten

Blötlägg aprikoserna i vatten så att de precis bli täckta. Låt stå i minst 3 timmar eller över natten. Mixa aprikoserna, en del av vattnet de har legat i och nyponmjölet med en stavmixer. Tillsätt eventuellt mer vatten och mixa tills du får en slät konsistens. (Kan förvaras i kylen i upp till fem dagar och går även utmärkt att frysa in!)
 
2 msk skrädmjöl
1,5 - 2 dl vatten
0,5 tsk osaltat smör och/eller kallpressad rapsolja

Blanda mjölet med vattnet och låt stå i 2-3 timmar eller över natten. Koka upp under omrörning och sjud 5-10 minuter. Låt svalna (och svälla) åtminstone några minuter, gärna en halvtimme. Blanda i smöret och/eller rapsoljan och servera med en klick aprikos-och nyponpuré.
 
 
Pasta med köttfärssås 
Nu vet jag i ärlighetens namn inte om det finns några ekologiska krossade tomater som innehåller salt, men det kan ju vara bra att dubbelkolla att de INTE gör det, för säkerhets skull.
 
2 dl vatten
100 g ekologisk nöttfärs
1 liten gul lök
1 vitlöksklyfta
1 morot
1-2 dl krossade tomater, ekologiska!
2 nävar snabbmakaroner
några blad färsk basilika
(ev andra kryddor om man så önskar)
1 ordentlig klick osaltat smör
 
Skär löken, vitlöken och morötterna i små bitar och lägg tillsammans med vattnet och nötfärsen i en kastrull. Låt koka upp och häll i tomaterna. När morötterna är nästan mjuka - häll på pastan och låt koka med de sista minuterna. Lägg i några basilikablad och eventuellt mer kryddor. Kör med handmixer tills du har en ordentligt slät  sås. Lägg i en klick osaltat smör, rör runt ordentligt och häll upp på burkar.
 
Torsk, potatis, citron och dill
Tänk på att sommarpotatisen kan göra att moset blir lite klistrigt! Det blev det när vi gjorde det här, men Clara åt med god aptit ändå.  
 
30 g torskrygg
1 stor potatis
1 tsk kallpressad rapsolja
fryst, hackad dill
1 tsk pressad citron 
 
Dela potatisen i mindre bitar och koka i vatten tills den är mjuk. Koka torsken tills den är genomkokt (det tar inte så mycket mer än 5-10 minuter). Häll i en bunke, tillsätt dill, citron och rapsolja. Mixa tills du har en slät puré. Pressa eventuellt över mer citron om din kiddo gillar sådant.
 
Sötpotatis- och hallonpuré
Perfekt mellanmål. Är det för surt brukar jag blanda i en sked aprikos- och nyponpuré, det gör susen.
 
1 sötpotatis, den orange-a varianten
150 g frysta hallon
4 tsk rapsolja

Skala och skär sötpotatisen i mindre bitar. Koka den i vatten tills den är mjuk. Häll ner hallonen och låt koka med i några minuter precis innan potatisen är klar. Häll vattnet i en bunke. Tillsätt oljan till potatis-och-hallonblandningen och mixa till önskad konsistens med stavmixer. Späd med lite av kokvattnet om den är för tjock.
 
Mango- och kokosmjölkspuré
Bästa mellanmålet ever enligt Clara. Köp fryst mango och koka lite lätt, häll av vattnet och blanda mangon med ungefär 1-1,5 dl ekologisk kokosmjölk och 0,5 banan. Mixa med stavmixer till önskad konsistens. 

Tom kha tofu

Den här soppan, alltså. Ny favorit i Matrepubliken! Vi köpte limeblad när vi var på Green senast och ville göra något roligt, vilket resulterade i den här löjligt goda thaisoppan med tofu och kokosmjölk.
 
 
Den blev ganska stark, så om du inte är sådär jätteförtjust i het mat kan det nog räcka med en chili. Och hörni, hoppa inte över citrongräset eller limebladen, de tillför massor med smak!
 
Tom kha tofu
2 portioner + matlåda
 
1 paket fast tofu
2 röda chilis
1 stjälk citrongräs
1 msk soja
1 msk socker
2 msk riven ingefära
4 limeblad
7 dl grönsaksbuljong
400 ml kokosmjölk
250 g champinjoner
5 salladslökar
1 kruka koriander
(vi hade även lite ris till)
 
(Koka riset om ni vill ha det till soppan.) Skala och riv ingefäran. Skiva salladslöken och chilin. Krossa roten på citrongräset och skär i 5 cm långa bitar. Koka upp kokosmjölk, vatten + buljong, riven ingefära, chili, limeblad, citrongräs, socker och soja i en kastrull i några minuter. Skär tofun i kuber och kvarta svampen. Blanda i soppan och låt småkoka i ungefär tio minuter. Strö över salladslöken och grovt hackad koriander precis innan servering (och servera med ris om så önskas!)

RSS 2.0