Vegetarisk biff Lindström

Förutom kåldolmar är det här min favoriträtt när det gäller husmanskost, just därför blev jag löjligt mallig när jag lyckades få till ett par vegetariska biffar som blev alldeles perfekta i konsistensen...
 
 
...för tro mig. Vegetariska biffar kan vara ett helvete att få ihop. "Åh, äntligen lyckas jag får ihop en biff, då lägger jag den i pann... NAAÄÄÄÄÄJ JÄVLAR där gick den i sönder. Skit också". Unt so weiter, unt so weiter. Inte i det här fallet! (Sen skadar det aldrig att vara lite extra försiktig ändå, man vill ju inte utmana ödet...)
 
Vegetarisk biff Lindström
4 portioner
 
300 g sojafärs (jag använder Anammas)
2 ägg
4 msk potatismjöl
1 gul lök
1 dl rödbetor, finhackade
2 msk kapris, finhackade
salt, nymald svartpeppar
en skvätt rödbetsspad
 
Tina färsen innan du ska använda den. Finhacka löken, rödbetororna och kaprisen och blanda i smeten tillsammans med äggen och potatismjölet. Rör runt ordentligt och smaka sedan av med salt och peppar. Forma till biffar och stek på medelvärme i några minuter på varje sida. Servera med potatis, brunsås och pressgurka. 

Huevos rancheros

När vi hälsar på våra vänner i Brooklyn är det regel snarare än undantag att vi går ner till Life Café för att äta huevos rancheros till frukost. Vi har tänkt göra det hemma ett bra tag nu, men eftersom man inte direkt ramlar över majstortillas här har det inte blivit av. Förrän nu, vill säga.
 
 
Egentligen ska det vara quesa fresca på toppen men det är i princip omöjligt att hitta här så vi tog en mild, riven ost istället. Men hörni, majstortillas ska det vara. Inget annat.
 
Huevos Rancheros
2 portioner
 
4 majstortillas
olja att fritera i
 
Valentina's salsa picante (eller liknande, ganska mild slät salsa)
gräddfil
riven ost
 
1 burk svarta bönor
1 dl vatten + salt
(lite mjöl och vatten att reda bönorna med)
 
4 ägg
 
färsk koriander
stark sås
 
Börja med att fritera majstortillasen. Värm olja i en kastrull till 170°, lägg ner majstortillasen en åt gången och fritera tills de har fått lite färg och blivit hårda, det tar bara 30 sekunder eller så. Lägg på hushållspapper så att de får rinna av. Lägg bönorna i en kastrull och fyll på 1 dl vatten. Låt koka upp och rör om i några minuter. Red av med mjöl och vatten tills du får en lagom tjock bönstuvning. Smaka av med salt. Stek äggen och ställ åt sidan. Lägg två tortillas på två tallrikar, ringla över salsa och gräddfil. Lägg på de två resterande tortillasen och sedan äggen. Ringla över ännu mer salsa och gräddfil. Toppa med riven ost och färsk koriander och lägg bönorna bredvid. Stänk över lite stark sås.

Baklängesmatsedeln v30

Den här veckan har jag tänkt baka bröd typ varje dag. Jag hittade nämligen några korta punkter som jag styltat upp inför 2015 och där stod "VÅGA VÄGRA KÖPT BRÖD" med stora, arga bokstäver. Skärpning på den fronten, med andra ord. Hur som helst, den här veckan har vi förstått storheten med hemmagjorda tortillachips, för att inte tala om picklad rödkål. Såhär gick det för oss tredje veckan i juli:
 
 
I måndags traskade vi ner till Ekostore för att handla och hem kom vi även med ett gäng ingredienser till en enkel pasta som vi slängde ihop på nolltid. Lök, vaxbönor och chili, blanda i lite grädde och (Renée Voltaires) lantbuljong, blanda med pasta och toppa med lite picklad rödkål och klyftade tomater. Snabbt och lätt.
 
I tisdags åt vi (väldigt) sen lunch med min familj eftersom min pappa kockade thaimat till ett helt kompani så till middag blev det något så enkelt som grekisk yoghurt, müsli, en ostsmörgås och en kopp myntate
 
I onsdags var jag och Pernilla och åt middag på Toso som huserar i Fonds gamla lokaler. Jättefin mat och drinken innan var ljuvlig men meh, jag vet inte. Jag saknade något. Får ge det en chans till så småningom. Vi beställde in tre rätter var och jag tog avokadocarpaccio, summer rolls med sparris och tempuragrönsaker. Tempuran var favoriten, helt klart! Pernilla beställde in råbiff, koreansk pannkaka och en hotbun med fläsksida. Bland hennes rätter tyckte hon att råbiffen var bäst.
 
I torsdags var vi på besök i Svanesund över dagen, vi var nämligen bjudna på 80-årskalas (hurra för Claës!) och var inte hemma förrän sent så till middag slängde jag ihop en hommous (med lite sumak på toppen, mmm) som vi åt med libabröd
 
I fredags gick vi på mission för att bunkra upp med ett gäng nya starka såser så vi svängde förbi Extreme Food på Kungshöjd. På kvällen åt vi texmex - Calle hittade pulled pork i frysen och jag körde på svarta bönor, limejuice och finhackad koriander. Till det hela hade vi hemmagjorda tortillachips, salsa verde och guacamole.
 
 
I lördags var Calle borta så jag passade på att göra Malans famous monster sandwich, eller en vegetarisk smörgåstårta som det också kan kallas. Bostongurka och tartex på ena lagret, ägg, kesella och dill på det andra. Och så gurka och citron till det, såklart. 
 
Idag är det söndag och vi har en stor laddning kokosdaal som står och puttrar på spisen. Till daalen ska vi ha picklad citron, ett gäng papadums och basmatiris. Och en stor klick mango chutney, såklart.

Göteborgstips - Extreme Food

Den här butiken, alltså. Vilket mecka. Högt och lågt med starka såser, chilis, mjöl, tortillas och gud vet vad. Jag och Calle var förbi för att fylla på hot sauce-förrådet eftersom vårt lager har börjat sina. En av Calles favoriter i kylskåpet är Polli's, en überstark historia som Magnus och Sara köpte med hem från Hawaii men den verkar tyvärr vara omöjlig att uppbringa på den här sidan jordklotet. Vi fick hjälp med att hitta några nya favoriter och gick därifrån med två mitt-emellan-starka-varianter, en salsa verde, ett gäng majstortillas och en stor burk jalapenos.
 
 
Har ni någon form av förkärlek för starka såser tror jag att ni måste besöka den här butiken. Och har ni inte det kan ni gå hit ändå, för det är en upplevelse, helt klart. Extreme Foods, Ingenjörsgatan 6 I Kungshöjd.

Tacos med äggröra och friterade lökringar

Det här osar fredagsmat lång väg! Kombinationen tortillas och äggröra hittade jag hos Ann-Louise och resten är någon slags kylskåpsrens vs fantasi. Löjligt gott blev det, hur som helst. Hej, hej fredag!
 
 
Och hörni, hoppa inte över de friterade lökringarna. De gör hela middagen! Råkar ni sitta inne på lite pulled pork eller kanske texas chili i frysen kan det säkert vara gott att klicka på istället för äggröran. 
 
Tacos med äggröra och friterade lökringar
2 portioner
 
4 vetetortillas
 
2 ekologiska ägg
1 msk grädde
salt, nymald svartpeppar
 
10 champinjoner

1 avokado
1 tomat
0,5 gurka
 
1 gul lök
2 msk vetemjöl
0,5 dl vatten
en nypa salt
matolja att fritera i
 
Värm en stekpanna med en klick smör. Knäck i äggen och häll på grädden. Vispa tills du har fått en någorlunda slät äggröra och dra sedan från värmen. Skiva svampen och stek på hög värme i en torr stekpanna. Hacka grönsakerna. Skala och skär löken i tunna ringar. Vispa ihop vetemjöl och vatten till en smet och smaksätt med salt. Värm olja i en kastrull till 170°, doppa lökringarna i vetemjölssmeten och lägg sedan ner i kastrullen. Fritera tills lökringarna har fått fin färg och lägg sedan på ett ark med hushållspapper så att de får rinna av. Lägg en vetetortilla på en tallrik, bred på äggröra och toppa sedan med svamp, grönsaker och en liten hög med friterade lökringar.

Sommarvitkålssallad

Jag älskar att äta vitkål på sommaren. Egentligen på vintern, hösten och våren också, men just på sommaren är den så mild och fin i smaken.
 
 
Oftast kryddar jag bara med salt, massor med nymald svartpeppar och en gnutta socker men den här gången tillsatte jag även persillade. Är det bara jag som missat denna storhet till kryddblandning? Jag hade aldrig hört talas om den förrän jag såg att Bibbi köpt hem en stor burk från RJ. Finns säkert i någon variant om ni kollar bland kryddorna i affären!
 
Sommarvitkålssallad
4 portioner
 
500 g vitkål
1 dl neutral olja
2,5 msk vitvinsvinäger
salt, mängder med nymald svartpeppar
(en gnutta socker)
persillade, massor
 
Strimla vitkålen fint och lägg i en stor bunke. Häll på resten av ingredienserna och krama kålstrimlorna med händerna så de blir mjuka och täcka med oljan, vinägern och kryddorna. Låt stå ett tag i kylen innan du ska äta den, gärna en halvtimme eller så.

Wraps med jordnötspesto och mozzarella

Den här morgonen började med ett passkontor, ösregn och blåst från sidan. Jag tänker alltid att jag inte ska lägga energi på att klaga på dåligt väder och det har gått ganska bra hittills MEN ÄRLIGT DET ÄR JULI. Jaja. Hur det gick med passet? Inga kommentarer.  
 
 
Tur att vi har några riktigt fina dagar att minnas från den här sommaren, som för några veckor sedan när vi satt i Trädgårdsföreningen tillsammans med Magnus och Sara och hade picknick. Jag hade gjort wraps och till efterrätt åt vi glass. Those were the days.
 
Wraps med jordnötspesto och mozzarella
2 portioner
 
2 libabröd
philadelphiaost
1 sats jordnötspesto (recept nedan!)
1 litet salladshuvud
1 rödlök, tunt skivad
1 mozzarella, tunt skivad
0,5 gurka, tunt skivad
2 tomater, tärnade
salt, nymald svartpeppar
 
1 kruka basilika 
50 g jordnötter
1 klyfta vitlök
100 g riven parmesan
1 dl olivolja (kanske lite till)
(vatten att späda med om man vill)
salt, nymald svartpeppar
 
Blanda alla ingredienser till peston och mixa med en stavmixer. Jag tycker om när det är lite bitar kvar så jag brukar inte mixa den så länge. Bred philadelphiaost på ett libabröd och bred ett tjockt lager med pesto ovanpå. Fyll på med mozzarella och grönsaker, salta och peppra. Vik ihop enligt wrap-konstens alla regler och ta lite folie längst ner om du vill att den ska hålla ihop bättre (eller ät med bestick som jag brukar göra...)

Baklängesmatsedeln v29

I fredags packade vi ihop oss på landet och flyttade hem till stan men innan idag åkte vi upp en sväng igen eftersom vi har spenderat kvällen på Slussens Pensionat där vi har ätit middag och varit på konsert. Vilken kväll! Resten av veckan har bjudit på lite grill, lunch på Vatten och besök från kompisar. Såhär gick det för oss andra veckan i juli:
 
 
I måndags kom vi tillbaka till landet lagom till middagen och vi åt karamelliserad fänkål, ugnsbakad potatis och en stor grekisk sallad med massor av fetaost och oliver.
 
I tisdags hade jag och Calle treårig bröllopsdag (någon som vet vart tiden tar vägen?) och det firade vi genom att dricka en god drink och sedan äta hemmagjord pizza och dricka ett rödvin som vi har lagrat ungefär hur länge som helst. Sedan 2011, närmre bestämt.
 
I onsdags marinerade Calle en flankstek på förmiddagen som sedan fick stå och dra sig till kvällen. Han gjorde carne asada som vi serverade med pico de gallo, guacamole och grönsaker. Istället för kött åt jag en röra på svarta bönor, finhackad chili, koriander och massor med limejuice.
 
 
I torsdags kom några vänner över på middag och vi bjöd på en underbar allt-i-en-form-rätt signerad Marcus Aujalay med bland annat ugnsrostad potatis, syrad lök och fetaost. Egentligen ska det vara lammracks till men det hittade vi inte så vi grillade istället entrecôte (till de andra) och romansallad (till mig). Till det hade vi en vispad ädelostcrème. Till efterrätt hade jag gjort den bästa sommartårtan som finns - Hirams glömda maräng med grädde och jordgubbar på toppen.
 
I fredags åkte vi tillbaka till stan och gick på inflyttnings-middag hos våra vänner i Långedrag. Vissa hann dessutom med ett dopp i poolen men jag nöjde mig med en drink vid poolkanten istället. Till middag åt vi en massa plock - gazpacho, halloumi, guacamole, getost med strimlad aprikos och rosmarin (SÅ gott!) och en pico de gallo som inte var av denna värld. Till efterrätt hade Nellie dessutom kokat en ljuvlig rabarberkompott som vi åt med vaniljglass.  
 
I lördags var vi hos Caroline, Fredrik och Ville och åt middag och de bjöd på en sallad med belugalinser och en uppsjö av andra godsaker - physalis, selleri, morötter, lök unt so weiter. Till salladen åt vi halloumi (och lax till de andra) och en kall yoghurtsås. Caroline hade dessutom gjort en äppel-smulpaj till efterrätt. Och just det, innan maten blev vi serverade en THE BANKLER - en gin & tonic med en touch av fläder. Ljuvligt.
 
Idag är det söndag och vi kom nyss tillbaka från Slussens Pensionat. Vi var där tillsammans med Calles syster och hennes man och åt middag innan vi såg Viktor Olsson och hans band som stod för kvällens spelning på pensionatet. Till middag åt jag belugalinser med blomkålspuré och ugnsbakade tomater. Det hela var toppat med pickad blomkål och he-rre-min-je vad gott det var. Måste göras hemma asap. 

Vatten, Skärhamn

Tidigare i veckan var vi i Skärhamn tillsammans med Johan och Johannah för att äta lunch på Vatten, restaurangen som ligger på Nordiska Akvarellmuséet. Har lite svårt att förstå att vi inte har varit där innan med tanke på att det inte är allt för långt ifrån Svanesund. Vi fick ett bord utomhus med utsikt över vattnet och trots att det blåste var det en såndär perfekt sommardag. Och maten, alltså. Wow. 
 
 
De andra slog till på dagens fångst och jag tog deras vegetariska alternativ - stekta betor med en sallad på bovete, pistagenötter, rostad lök och en dressing på körvel och yoghurt. Helt otroligt gott faktiskt, och något av det bästa jag har ätit på länge. Jag  och Johannah beställde även in dessert, en svart vinbärsbavaroise och en jordgubbsglass med rosenmaränger. Vilken lunch! Åk hit om ni har vägarna förbi. 

Pasta med kall tomatröra

Lunch, middag, frukost, ska jag inte baka något? Min hjärna är konstant upptagen av mat. Den här pastan åt vi till lunch igår och jag längtar redan tills nästa gång vi ska äta den. Det är sant. Precis så god är den.
 
 
Receptet hittade jag hos Helena och i sedvanlig ordning har jag ändrat om lite. Längtar tills våra tomater är mogna så vi kan göra det här med egenodlade tomater istället, det kommer bli episkt
 
Pasta med kall tomatröra
4 portioner
 
4 portioner pasta
500 g romanticatomater
1 vitlöksklyfta
0,5 blodgrape, saften
1 msk flytande honung
2 msk olivolja
1 kruka färsk basilika
1 kruka färsk mynta
1 paket buffelmozzarella
flingsalt, nymald svartpeppar
tabasco
 
Koka pastan i rikligt med salt och lite olivolja. Halvera tomaterna och lägg i en bunke. Skiva vitlöksklyftan tunt, pressa ner en halv blodgrape och tillsätt honung och olivolja. Plocka bladen från basilikan och myntan och hacka grovt. Salta och peppra. Krama tomatröran med händerna så att allt mosas ihop och göttar till sig. Blanda i pastan och rör runt ordentligt. Riv över mozzarella, ringla över olivolja och toppa med några stänk tabasco (och mer salt och peppar om det behövs).

Elotes

Antingen kan man grilla en majskolv rakt upp och ner och äta den med lite salt och mycket smör, eller så kan man göra elotes. Det är en mexikansk streetfood-variant av majs-extra-allt som egentligen ska toppas med cojitaost, men det är typ omöjligt att hitta i Göteborg så jag litade på Jonas Cramby och använde manchego istället.
 
 
Råkar du ha en kruka färsk koriander hemma blir det pricken över majskolven om du klipper över några blad precis innan servering. 
 
Elotes
4 portioner
 
4 majskolvar 
1 msk smör
3 msk majonnäs
4 msk riven manchego
1 tsk anchochilipulver
1 lime
havssalt
 
Lägg de oskalade majskolvarna i blöt. När grillglöden är grå grillar du majsen tills blasten torkar och börjar bli svart. Skala bort blasten och lägg tillbaka majskolvarna på grillen. Pensla med smält smör och grilla tills de har fått fin färg. Ta bort majskolvarna från grillen, pensla på majonnäs och rulla i den rivna isten. Krydda med chilipulver och pressa över lime. 

Kokt kronärtskocka med vispat citronsmör

Det känns som att jag lagar avsevärt mycket mer mat när vi är på landet än när vi är hemma. Jag tror inte att det är så egentligen, men jag äter helt klart annorlunda saker här. Det beror antagligen mest på att Bibbi ofta handlar när vi är här och hennes superkraft är (bland annat) att hon är fenomenalt påhittig när det kommer till mat.
 
 
Här om dagen kom hon hem med en kronärtskocka. Jag älskar sådana på burk, men den färska varianten äter jag nästan aldrig. Helt oförklarligt, för det är ju så himla gott! Lite pilligt, visst, men väl värt det.
 
 
Hur äter man en sånhär skocka då? Jo. Dra av bladet från skockan, doppa i citronsmöret och skrapa av fruktköttet från bladet med tänderna. Plocka av blad för blad tills du kommer in till hjärtat. Ta bort alla resterande blad och det lilla "skägget" som finns innanför. Det som är kvar går också att äta. Receptet är signerat Lisa Lemke.
 
Kokt kronärtskocka med vispat citronsmör
2 portioner
 
2 kronärtskockor
(vatten+salt att koka i)
75 g smör
1 citron, skalet och lite juice
flingsalt
 
Koka upp rikligt med saltat vatten i en stor kastrull. Skär bort roten och lägg skockorna i grytan med kokande vatten. Koka i 25-30 minuter (beroende på skockornas storlek) tills de bladen är lätta att dra av. Gör under tiden citronsmöret - smält en liten bit av smöret och tärna resten. Lägg i en bunke, häll över det smälta smöret och riv ner citronskal och pressa i citronjuice. Vispa tills smöret är vitt och fluffigt. Smaka av med salt och låter smöret stå framme i rumstemperatur. 

Baklängesmatsedeln v28

Den andra semesterveckan har vi delvis spenderat i Skåne. Vi har hälsat på mina föräldrar, druckit årets första (!) mojito och ätit massor med god mat. Såhär gick det för oss andra veckan i juli:
 
 
I måndags åkte vi till Skåne för att hälsa på mina föräldrar och på kvällen åt vi (till Calles stora glädje) spaghetti och köttfärssås. Istället för köttfärssås åt jag en god tomatsås, och till det hela åt vi något av det bästa man kan äta i grönsaksväg - vitkålssallad.
 
I tisdags fick jag välja mat och det blev bakad potatis med en sorts skagenröra utan räkor. Crème fraiche, majonnäs, finhackad rödlök och massor med dill. Det är grejer, det. 
 
I onsdags åt vi tacos. Ingen avancerad egengjorda-skal-och-pulled-pork-historia utan en enkel variant med färs, grönsaker, mängder av stark sås och - till Calles stora förskräckelse - banan.
 
 
I torsdags lämnade vi Skåne och åkte åter igen upp till landet. Till middag blev det gazpacho (bästa sommarsoppan!) och toast med smörstekt svamp och finhackad persilja
 
I fredags grillade vi. Majskolvar med vispat limesmör till mig, clubstek till de andra och rotfruksgratäng och boursinost till oss alla. Till efterrätt åt vi jordgubbar med grädde och socker.
 
 
I lördags åkte vi mot våra vänners lantställe i Östergötland och på kvällen njöt vi av det fina vädret (vilken solnedgång, hallelulja!) och drack rosévin medan Magnus grillade. Jag fick en jättetallrik med grönsaker och halloumi, och bäst av allt var den grillade fänkålen som Magnus mamma Anna-Lena hade gjort. Till grilleriet hade vi ugnsbakad potatis och rabarbersalsa (på-känsla-recept till fyra personer: 3 rabarberstjälkar, 2 schalottenlökar, 1 klick tomatpuré, en stor skvätt olivolja, citronskal från 0,5 citron och blandade örter som du råkar ha hemma. Skiva rabarbern och blanda blanda blanda med resten av ingredienserna). 
 
Idag är det söndag och vi är kvar hos våra vänner till imorgon. Snart ska vi äta pasta carbonara, och istället för sidfläsk blir det en variant med sparris och kantareller till mig. Hurra! Längtar redan.

Gazpacho

För min del spelar det inte så stor roll att vädret inte är sådär bra som man tänker att det ska vara på sommaren. Förra veckan tankade jag sol för flera veckor framöver så lite regn och blåst gör inte mig så mycket. På kvällarna plöjer vi Hitchcockfilmer och dricker vin och på dagarna gör vi precis vad som faller oss in. Att vara lediga tillsammans, alltså. Det är fint.
 
 
Gazpacho kan man äta även om det är dåligt väder. Lovar. Det här receptet hittade Bibbi i senaste numret av Allt om Mat och det nog faktiskt det bästa jag har provat hittills!
 
Gazpacho
4 portioner
 
600 g tomater
200 g gurka
0,5 vitlöksklyfta
0,5 röd chili
400 g passerade tomater
1,5 msk rödvinsvinäger
1 tsk salt
 
1 liten rödlök, finhackad
1 liten röd paprika, finhackad
0,5 gurka, finhackad
brödkrutonger
isbitar
 
Halvera tomaterna, skala vitlöken och hacka chilin. Mixa tomater, gurka, vitlök och chili i en matberedare och tillsätt sedan passerade tomater, vinäger och salt. Låt stå en stund i kylen innan den ska ätas och servera sedan med de finhackade grönsakerna, isbitar och brödkrutonger. 

Tacosallad

Semesterlunken fortsätter i Matrepubliken. Ljuvligt! Igår kom vi till Skåne och idag har vi varit i metropolen Osby för att kolla in Brios Lekoseum med tillhörande butik för att bunkra trätaxar, träclowner och ett gäng andra leksaker som är roliga när man är trettionågonting bebis.
 
 
Nog om leksaker, låt oss prata tacos! En middag med minsta möjliga insats kan man väl kalla den här salladen. Hacka lite, stek lite, rör ihop en aioli och blanda lite så är det klart. Perfekt mat och du råkar ha lite tacorester över! Aiolin kan du ju dessutom röra ihop dagen innan.
 
Tacosallad
2 portioner
 
325 g Anammas vegofärs (+1 dl vatten)
tacokrydda efter smak
1 sats majsaioli
1 dl riven ost
1 tomat, hackad
0,5 gurka, hackad
några blad isbergssallad
ett gäng oliver
jalapenos
1 lime, klyftad
 
Stek färsen i några minuter, tillsätt kryddan och häll på lite vatten. Låt puttra i några minuter tills vattnet kokat in. Lägg upp färsen på tallrikar tillsammans med resten av ingredienserna. Toppa med en limeklyfta.

Baklängesmatsedeln v27

Den här veckan har jag knappt rört min dator, men däremot har vi hunnit med tre (!) turer med båten och dessutom har vi haft besök av våra vänner. Vädret har varit toppen, hurra! Veckans upplaga av baklängesmatsedeln blir en lunch-edition som omväxling. Såhär gick det för oss första veckan i juli:
 
I måndags var jag i stan för att klippa mig och innan jag körde tillbaka till landet åt jag lunch med en vän. Efter mycket velande bestämde vi oss för Joe Farellis som ligger på andra sidan av vår innergård. Jag gillar det där stället, måste jag säga. Och de har god lunch! Jag åt pizza med grönsaker och rucolasallad, den var ljuvlig. 
 
I tisdags åkte vi ut med båten för första gången den här säsongen. Med oss hade vi en enkel och väldigt röd pastasallad med pesto på soltorkad tomat, rädisor och paprika. Jag hade dessutom packat ner en stor flaska flädersaft att ha till maten. Charlotta <3 fläder = sant!
 
 
I onsdags kom våra vänner på besök och till lunch gjorde jag gazpacho som vi åt med finhackad paprika, gurka, lök och brödkrutonger. Bibbi hittade ett recept i Allt om Mat som är grymt bra - återkommer med det!
 
I torsdags var vi ute med båten precis hela dagen och till lunch åt vi (surprise, surprise!) Malins pastasallad. Skulle kunna skriva en avhandling om hur käckt det är att ha med sig pastasallad när man ska ut på havet men ja, ni fattar grejen va? Till efterrätt åt vi vattenmelon.
 
I fredags hämtade vi upp mina två äldsta syskonbarn och åkte än en gång ut med båten. Innan vi åkte hann jag baka en sats med pizzabullar och förutom det stekte vi plättar som vi åt med blåbärssylt. Tyvärr glömde vi alla bestick, tallrikar och glas hemma så vi åt det hela med händerna. Ganska mysigt, faktiskt! (Och kladdigt...)
 
I lördags gjorde vi en klassiker när det är varmt - bruschetta med tomat- och mozzarellasallad. Till det stekte vi några skivor halloumi och i bakgrunden lyssnade vi på finalen i matchracingen på Marstrand (som vår kompis Nisse och laget han seglar med vann! Hurra!).
 
 
Idag är det söndag och vi har spenderat dagen i Trädgårdsföreningen tillsammans med Magnus och Sara. Till lunch hade jag gjort wraps med jordnötspesto, grönsaker och mozzarella. Sjukt gott. Till det? Rosévin, såklart. Är det semester så är det, som vi brukar säga.

Västerbottenplättar

Vi har snart varit på landet i en vecka men det känns snarare som ett år. Här är tid inte densamma som hemma, helt klart. Vi har hunnit med så mycket redan; två turer med båten, middagar på trädäcket, goda luncher, besök av fina vänner och underbara solnedgångar. Ljuvligt.
 
 
Jag har provat flera nya recept, bland annat de här västerbottenplättarna som var riktiga goda till lunch här om dagen!
 
Västerbottenplättar
15 st, ungefär
 
1 ägg
2 dl mjöl
3 dl mjölk
1 dl västerbottensost, riven
4 små potatisar, fint rivna
salt, nymald svartpeppar
gräddfil, finhackad rödlök
smör att steka i
(tångrom)
 
Blanda ägget med lite av mjölken och mjölet. Vispa tills det inte finns några klumpar och tillsätt sedan resten av mjölken. Blanda i västerbottensosten och potatisen och smaka av med salt och lite svartpeppar. Stek i plättjärn och servera sedan plättarna med gräddfil och finhackad rödlök (och eventuellt lite tångrom).

RSS 2.0