Råbiff med tryffelnobis och linfrökrisp

Helgen har, som vanligt, passerat i fast forward-mode och vi har varit på dop, haft besök av mina föräldrar och dessutom hunnit med en storhandling deluxe på Coop. Idag är det söndagslunk som gäller och jag funderar (som alltid!) på vad vi ska äta ikväll. Högt på listan just nu står rotfruktspytt, ägg i tomatsås à la Ann-Louise eller pizza.  
 
 
Våra vänner Johan och Johannah är hiskeligt duktiga på att nosa fram recept på saker jag själv aldrig skulle komma på att göra, och just därför är det så himla kul när vi lagar mat tillsammans. Receptet på den här råbiffen har de hittat i GP tror jag, och det kommer ursprungligen från restaurang Aquavit i NYC.
 
Råbiff med tryffelnobis och linfrökrisp
4 förrätter
 
200 g biffrygg
4 tsk selleri, finhackad
4 tsk gul lök, finhackad
4 tsk tryffelnobis (recep nedan!)
4 tsk rödbetsspad (från inlagda rödbetor)
4 msk linfrökriså (recept nedan!)
salt, nymald svartpeppar
 
Skiva köttet och kyl det. Skrapa med vass kniv i 90 grader så att tunna strimlor av köttet lossnar. Hacka köttet och håll det kylt tills ni ska äta (eller köp fint kött i saluhallen/affären och be dem mala köttet till er och hoppa över det här momentet).  
 
1 ägg
2 msk dijonsenap
1 msk ljus miso
50 g svart tryffel (eller en skvätt tryffelolja)
1/3 dl kaprisjuice (från burkkapris)
majsolja
tryffelolja
salt, nymald svartpeppar
 
Mixa alla ingredienser till nobisen förutom olja i en matberedare eller mixer till en jämn smet. Droppa in olja samtidigt som smeten blandas i mixern. Smaka av med salt, peppar och tryffelolja.
 
1 dl danskt rågbröd, mixat till smulor
0,5 dl hela linfrön
olja
salt, nymald svartpeppar
 
Lägg brödsmulorna och linfröna i en stålsil. Värm upp tillräckligt med olja så du kan sänka ner silen i en stor kastrull. Fritera i ungefär två minuter, skaka försiktigt då och då. Låt rinna av på hushållspapper. 
 
Vänd ner de övriga ingredienserna till råbiffen i köttet och smaka av med salt och peppar. Lägg köttet på tallrikar och servera med grönsaker, linfrökrisp och tryffelnobis. Servera direkt.

Skickat kärleksbrev till Matrepubliken? Frågor om ett recept? Håll ut, snart kommer det ett svar!
Postat av: Sara på Vardag.nu

Råbiff, nja, men ägg i tomatsås kan jag gå med på!

Svar: Ja, det är riktigt gott!
Charlotta Ljungblad

2015-01-19 @ 09:15:21
URL: http://vardag.nu/
Postat av: Ann-Sofi Matsafari

Jag har aldrig ätit råbiff men min sambo talar gott om det. Igår blev det min tur att bestämma maten ( som alla andra gånger) och det blev hemlagad pizza.

Svar: Oooh, jag ÄLSKAR hemlagad pizza! Slår köpt pizza med hästlängder.
Charlotta Ljungblad

2015-01-19 @ 18:37:06
URL: http://matsafari.nu
Postat av: Pernilla

mm. råbiff funderar jag på att äta till förrätt på min födelsedagsmiddag på familjen. eller mcdonald's eller vart det nu blir...

Svar: HAHA!!!
Charlotta Ljungblad

2015-01-19 @ 19:53:51
URL: http://chibichibimoon.blogg.se
Postat av: Mårtenssons kök

Ahhhh, åhhhh, mmmmmmm, åhhhhhh, aaaahhhaaa!
Ja, ungefär så lät det här under högläsningen! Jädrar anåda vilken rätt, helt i vår smak. Vi älskar råbiff och tryffel köpte vi med hem från Köpenhamn så den kan vi ju äntligen använda. För detta ska göras, var så säker!

Kramar på er

Svar: Så sjukt, jag tänkte faktiskt på er när jag läste receptet och tänkte att ni nog skulle gilla det här! :=) KRAM!
Charlotta Ljungblad

2015-01-19 @ 21:20:13
URL: http://martenssonskok.blogspot.se/
Postat av: Sofie Mumsfillibaba

Alla snackar ju om råbiff. jag är för feg för att beställ på restaurang om jag inte vet om jag gillar det. Vi var på Toso förra veckan och delade på massor av rätter. Bland annat råbiff med syltad shiitake, tryffel, rostad lök och nån majjo. Ahhh, så gott! Men tror inte att det är själva köttet (bara) som är det goda utan alla tillbehören. Yammi!

Svar: Har hört mycket bra om Toso, ska ta dit Calle någon gång tänkte jag!
Charlotta Ljungblad

2015-01-19 @ 21:34:47
URL: http://www.mumsfillibaba.blogspot.com
Postat av: Hanna

Åh, en bra rbiff är grejer det! Kram

Svar: Visst är det?!
Charlotta Ljungblad

2015-01-30 @ 16:44:29
URL: http://matarkivet.wordpress.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

Mailadress: (publiceras ej)

URL/bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0