Lördag morgon, bäst i världen
Det finns dagar och så finns det dagar. Lördagar är ju klart en favorit eftersom även Calle kan vara hemma och skrota hela dagen lång, och just precis har vi ätit frukost och funderat på vad vi ska bjuda på ikväll när våra vänner Jonas och Nina kommer över på middag. Jag föreslår öppen lasagne, Calle rynkar på näsan. Jag föreslår asiatiskt, Calle rynkar på näsan. Det går bra det här, som ni hör.



Annars? Jag har varit i Skåne hela veckan, och när jag kom hem fick jag omedelbar snart-är-det-vår-feeling av tulpanerna som Calle hade köpt. En månad kvar, sen är det inte långt kvar till solsken, fågelkvitter och lite mindre slask. Hurra! Hoppas att ni alla har en fin helg!
Semlebullar
Ni vet när man blir sådär genuint glad-från-tårna-glad? Precis så glad blev jag alldeles nyss när våra bästa vänner ringde och berättade att de har köpt lägenhet. ÄNTLIGEN! Att den dessutom ligger ett stenkast från vår lägenhet gör ju inte saken sämre, om man säger så. Rullavstånd hem! HURRA! Vilka underbara nyheter, såhär på torsdagskvällen.

Nu är det snart semledagen blablabla - jaha, brukar jag tänka då. Semlor är bara semle-värdiga om det är min mamma som har bakat bullarna (med undantag för min kompis Julias semlor som hon bjöd på förra veckan, även de var dejliga!). Vilken tur då att jag råkar befinna mig i Skåne med en mamma som just ska baka semlebullar. Hurra! Jag har nog skrivit det innan men egentligen föredrar jag semlebullar med en klick smör, och om jag äter semlor är det pyttelite mandelmassa och pyttelite grädde som gäller. Vad föredrar ni? Massor med grädde? Ingen grädde alls? Eller nymodigheter som semlewraps?
Mammas semlebullar
ungefär 40 st
200 g smör
0,5 l mjölk
2 paket jäst för söta degar
2 dl socker
2 ägg
1 tsk salt
ca 1,5 l vetemjöl
2 tsk stött kardemumma
ungefär 40 st
200 g smör
0,5 l mjölk
2 paket jäst för söta degar
2 dl socker
2 ägg
1 tsk salt
ca 1,5 l vetemjöl
2 tsk stött kardemumma
1 tsk hjorthornssalt
Smält smöret och tillsätt mjölken. Värm tills det är fingervarmt. Smula jästen i en bunke och häll över vätskan, lite i taget tills jästen har löst sig. Tillsätt 2 ägg, salt, socker, hjorthornssalt, kardemumma och slutligen mjölet. Man får prova sig fram med mjölet och kanske tillsätta mer än vad som står i receptet, men det gör inget om degen är lite kladdig. Låt jäsa i bunken i 10 minuter. Stjälp upp på bakbord, dela degen i två delar, sedan i två delar till. Av varje del ska det bli ungefär 10 bullar (beroende på hur stora du vill ha dem). Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper och jäs i 40 minuter till. Sätt ugnen på 250 grader. Pensla bullarna med ett uppvispat ägg och grädda i mitten av ugnen ca 6-8 minuter (håll koll, det går snabbt!).
Ramen
Jag har egentligen inga nyårslöften eller storslagna planer för 2015 men något jag gärna blir bättre på är att laga mer asiatisk mat hemma. Just därför blev jag extra glad när våra vänner bjöd på ramen när vi var där på middag förra helgen. Det är ju genialt egentligen - lite nudlar, lite tillbehör och så plockar man ihop lite vad man vill själv vill ha.

Vi hade i tofu med sesamfrön, morötter, bladspenat, svamp, vårlök och groddar på toppen men självklart kan man ju blanda i lite vad man vill - fisk, kyckling, grodlår, eller vad man nu gillar.
Ramen à la Caroline
4 portioner
1 liter grönsaksbuljong (eller kycklingbuljong om så önskas)
1 msk färsk ingefära, riven
1 msk vitlök, finhackad
4 msk sojasås
1 msk sweet chilisås
sesamfrön
1 paket ekologisk tofu (270 g)
350 g nudlar
2 dl tunt skivade morötter
4 dl spenat
4 stjälkar vårlök
en näve svamp
en näve groddar
Bland buljong med ingefära,vitlök och 3 msk sojasås och låt koka upp. Mixa resterande sojasås med chilisåsen och ställ åt sidan. Dela tofun i mindre bitar och stek i en het stekpanna med lite olja. Sänk värmen och häll på soja-chili-blandningen. Strö över sesamfrön och lägg upp tofun i en skål. Häll ner nudlarna och morötterna i buljongen och koka i 3-4 minuter. Hacka under tiden vårlöken och svampen, skölj spenaten och groddarna och lägg i skålar. Häll upp nudlarna och buljongen i portionsskålar och låt gästerna plocka ihop sin egna topping.
Banoffepaj
Vi har varit på landet tillsammans med våra vänner Magnus och Sara och det har varit en såndär lugn och skön helg som är välbehövlig ibland. Vi har skrotat omkring, tagit en promenad (det var k-a-l-l-t), spelat spel och ätit god mat. Ungefär så.

Jag har ett svagt minne av att banoffeepaj var ett vandringsrecept i bloggosfären för något år sedan, men då kom jag aldrig för mig att laga den på grund av olika anledningar. Men, plötsligt händer det, som man brukar säga. Jag hade en gammal burk med dulce de leche som stod och skräpade i kylskåpet och jag fick det berömda rycket.
Banoffeepaj
10 bitar, ungefär
200 g digestivekex
100 g smält smör
1 burk dulce de leche
3 bananer, skivade
3 dl vispgrädde
flisad mörk choklad
Smula kexen i matberedare och blanda med det smälta smöret. Tryck ut degen i en pajform. Bred ut dulce de lechen över skalet och lägg bananen ovanpå. Vispa grädden och bred på. Garnera med choklad.
200 g digestivekex
100 g smält smör
1 burk dulce de leche
3 bananer, skivade
3 dl vispgrädde
flisad mörk choklad
Smula kexen i matberedare och blanda med det smälta smöret. Tryck ut degen i en pajform. Bred ut dulce de lechen över skalet och lägg bananen ovanpå. Vispa grädden och bred på. Garnera med choklad.
Majsaioli
Igår hade vi ett gäng vänner över på middag och i sedvanlig ordning bjöd vi på en stor laddning texas chili. Det är ju så hiskeligt enkelt att göra när man är många, och dessutom blir den ju bara bättre av att göras i förväg. Win-win-situation med andra ord.

Till chilin hade vi de sedvanliga tillbehören OCH ett osedvanlig - en majsaioli som jag slängde ihop igår när jag hade tio minuter över och två händer fria. Hurra, vad gott! Det här ska jag göra igen.
Majsaioli
som tillbehör till 4 personer
400 g majs (jag använde burkmajs)
1 vitlöksklyfta
1 äggula
1 dl matolja
1 liten vitlöksklyfta
salt & nymald svartpeppar
vitvinsvinäger
citronjuice
Sätt ugnen på 225°. Lägg majskornen på en bakplåtspappersklädd plåt och rosta i ugnen i ungefär 10-15 minuter tills de har börjat få en rostgul (kan man kalla en färg rostgul?!) färg. Finhacka vitlöken. Lägg i en skål med äggulan och vispa ordentligt. Tillsätt oljan långsamt, lite i taget. Vispa tills aiolin är lagom fast. Smaka av med salt, peppar, vitvinsvinäger och några droppar citronjuice. Mixa majsen tills det är en någorlunda slät massa och blanda med aiolin.
Pastagratäng med ädelost
Att lyckas göra slattar i kylskåpet till en perfekt lunch, alltså. Tveksamt om det finns en bättre känsla än det. Igår festade jag till det med en pastagratäng som jag blandade ihop av lite pastarester, en liten bit ädelost, lite riven ost från frysen unt so weiter.

Som vanligt kan man ju variera en sån här rätt i det oändliga, men kombinationen ädelost, svamp och purjolök är ju hiskeligt god...
Pastagratäng med svamp och ädelost
2 portioner
200 g pasta
5 cm purjolök
100 g champinjoner
en bit ädelost
2 ägg
2 dl matlagningsgrädde
1 dl mjölk
salt, nymald svartpeppar
en gnutta piff-i-allkrydda
smakrik, riven ost på toppen
Sätt ugnen på 225°. Koka pastan och smörj en ugnssäker form. Skiva champinjonerna och stek på hög värme i en torr stekpanna tills de är mjuka. Skiva purjolöken och lägg den och champinjonerna i en smord, ugnssäker form. Smula över ädelosten. Blanda ägg, grädde och mjölk och smaka av med salt, peppar och piff-i-allkrydda. Häll över gratängen och strö över riven ost. Grädda i mitten av ugnen i 10-15 minuter.
Råbiff med tryffelnobis och linfrökrisp
Helgen har, som vanligt, passerat i fast forward-mode och vi har varit på dop, haft besök av mina föräldrar och dessutom hunnit med en storhandling deluxe på Coop. Idag är det söndagslunk som gäller och jag funderar (som alltid!) på vad vi ska äta ikväll. Högt på listan just nu står rotfruktspytt, ägg i tomatsås à la Ann-Louise eller pizza.

Våra vänner Johan och Johannah är hiskeligt duktiga på att nosa fram recept på saker jag själv aldrig skulle komma på att göra, och just därför är det så himla kul när vi lagar mat tillsammans. Receptet på den här råbiffen har de hittat i GP tror jag, och det kommer ursprungligen från restaurang Aquavit i NYC.
Råbiff med tryffelnobis och linfrökrisp
4 förrätter
200 g biffrygg
4 tsk selleri, finhackad
4 tsk gul lök, finhackad
4 tsk tryffelnobis (recep nedan!)
4 tsk rödbetsspad (från inlagda rödbetor)
4 msk linfrökriså (recept nedan!)
salt, nymald svartpeppar
Skiva köttet och kyl det. Skrapa med vass kniv i 90 grader så att tunna strimlor av köttet lossnar. Hacka köttet och håll det kylt tills ni ska äta (eller köp fint kött i saluhallen/affären och be dem mala köttet till er och hoppa över det här momentet).
1 ägg
2 msk dijonsenap
1 msk ljus miso
50 g svart tryffel (eller en skvätt tryffelolja)
1/3 dl kaprisjuice (från burkkapris)
majsolja
tryffelolja
salt, nymald svartpeppar
Mixa alla ingredienser till nobisen förutom olja i en matberedare eller mixer till en jämn smet. Droppa in olja samtidigt som smeten blandas i mixern. Smaka av med salt, peppar och tryffelolja.
1 dl danskt rågbröd, mixat till smulor
0,5 dl hela linfrön
olja
salt, nymald svartpeppar
Lägg brödsmulorna och linfröna i en stålsil. Värm upp tillräckligt med olja så du kan sänka ner silen i en stor kastrull. Fritera i ungefär två minuter, skaka försiktigt då och då. Låt rinna av på hushållspapper.
Vänd ner de övriga ingredienserna till råbiffen i köttet och smaka av med salt och peppar. Lägg köttet på tallrikar och servera med grönsaker, linfrökrisp och tryffelnobis. Servera direkt.
Pasta med ädelost och svamp
Jag älskar när man ramlar över vardagsrecept som man riktigt längtar tills man ska laga för första gången. Den här pastarätten hittade jag hos Lotta, och även om det (såklart...) är en modifierad variant är det en ny klassiker i det här hemmet, kan jag meddela.

Jag är inte alltid så förtjust i grönmögelost, men i den här såsen passar den perfekt! Vi använde för övrigt spaghetti, det eller penne tycker jag passar bäst till gräddiga pastasåser.
Pasta med ädelost och svamp
4 portioner
4 portioner
1 litet blomkålshuvud, delat i buketter
1 gul lök, finhackad
1 vitlöksklyfta, riven
10-15 champinjoner, skivade
3-4 dl mellangrädde
1 bit krämig grönmögelost
salt, nymald svartpeppar
pinjenötter
(ev några skivor bacon)
Sätt ugnen på 200 grader. Dela blomkålshuvudet i mindre bitar och lägg på en bakplåtspappersklädd plåt och ringla över olivolja. Rosta i ugnen tills blomkålen har blivit al dente. Stek champinjoner i en torr stekpanna och lägg sedan i en skål. Stek lök och vitlök och blanda sedan i champinjonerna. Häll på grädden och blanda i grönmögelosten. Smaka av hur mycket du vill ha, själv föredrar jag en ganska liten bit. Koka pastan och rosta pinjenötterna i en torr stekpanna. Smaka av såsen med salt och peppar. Blanda i pastan, blomkålen och pinjenötterna, häll över lite av pastavattnet och blanda runt ordentligt. Servera direkt.
Långbakad rotselleri
Vi är åter i Göteborg efter en vecka i Idre och idag är det tillbaka till verkligheten för den här lilla familjen. Calle börjar jobba igen efter en månads pappaledighet/semester och jag påbörjar min mammaledighet lite mer på riktigt. Den senaste månaden känns för övrigt som ett helt år - julfirande, nytt år, skidresa - och allt med ett nytt litet liv. Spännande.

Förutom allt som hänt den senaste månaden har jag ätit riktigt god mat - bland annat den här finfina rätten med bakad rotselleri. Vi serverade den som en av fem rätter men den funkar helt klart som huvudrätt, kanske då med lite sallad och en bit bröd till.
Långbakad rotselleri
4 portioner
1 rotselleri
4 äggulor
en näve hasselnötter
50-ish g smör
hyvlad västerbottensost
Sätt ugnen på 63 grader. Lägg äggulorna i separata espressokoppar, häll på rapsolja tills de är helt täckta och baka i ugn i 20 minuter. Låt vila. Sätt ugnen på 175 grader. Tvätta av rotsellerin och lägg på en plåt (med bakplåtspapper) och baka i 2-3 timmar tills rotsellerin är mjuk - känns med en sticka! Smält smöret på ganska hög värme i en kastrull, sväng runt lite så att värmen fördelas. Ta bort från plattan när smöret har fått en gyllenbrun färg. Rosta hasselnötterna i en torr stekpanna. Skär rotsellerin i skivor och lägg den och äggulan på tallrikar, ringla över smör och strö över hasselnötter. Hyvla över små skivor av osten precis innan servering.
Grapegranita
Först av allt - gårdagens fjällrapport. Solsken, inte allt för kallt och en solnedgång som heter duga. Idag har jag i vanlig ordning gått en promenad, ätit lunch med mamma och pappa och dessutom festat till det med en varm nyponsoppa med vispgrädde på toppen. Ljuvligt.


Nåväl, tillbaka till matbloggosfären. Här kommer nämligen ett recept på glass som istället för dessert serverades som en sorts granita eftersom den, eh, inte riktigt blev som vi tänkt. Det är med andra ord inte ett recept jag rekommenderar som sorbetrecept, om man säger så, men som granita blir det perfekt! Den fina uppläggningen är vår kompis Filips förtjänst.

Grapen kan du såklart ersätta med vilken citrusfrukt som helst - vanlig grapefrukt, citron, apelsin - you name it. Smaka av med socker!
Grapegranita
100000 granita-portioner
3 stora blodgrapes, pressade
1 dl socker
2 msk glukos
4 dl vatten
2 msk vodka (för att förhindra frysning)
Använd en potatisskalare, eller något snarlikt, och skala en 15 cm lång remsa av skalet. Se till att få med så lite vitt skal som möjligt. Koka skalet med sockret, glukosen och vattnet i några minuter under omrörning så att sockret löser sig. Släng sedan skalet och låt vätskan svalna. Sila sedan den pressade grapefruktjuicen för att bli av med fruktköttet. Blanda den avsvalnade sockerlösningen med grapefruktjuicen och kör i glassmaskin.
Den demonterade falafelrullen
När vi spånade på roliga förrätter förra veckan var det våra vänner Johan och Johannah som kom på den briljanta idén att vi skulle göra falafel. Jag är ju en stor fan av det mesta med kikärtor och tillsammans med den beska tahinisåsen och den lite syrliga salsan blev det en rolig och lite annorlunda start på middagen.

Se receptet som en skiss, ok? Inget fyrkantigt hugget-i-sten-recept som bör följas till punkt och pricka. Om det blir falafelsmet över kan du förresten spara den i kylskåpet och göra resten dagen efter.
Demonterad falafelrulle
4-ish portioner
1,5 dl kikärtor
1 vitlöksklyfta
1 liten gul lök
1 dl persilja
1 dl färsk mynta
0,5-1 msk vetemjöl
0,5 tsk salt
0,5 tsk bakpulver
1 msk vatten
pyttelite cayennepeppar
0,5 tsk spiskummin
en hint kanel
sesamfrön till panering
*
0,5 dl tahini
2 msk vatten
1 liten vitlöksklyfta
citronsaft
*
10 cocktailtomater, finhackade
lite mindre än 1 kruka koriander, finhackad
citronsaft
*
libabröd, en liten trekant per portion
Blanda alla ingredienser till falafeln i en mixer och kör tills det är en slät smet. Smaka av med salt om de behövs. Forma till små bollar och rulla i sesamfrö. Stek i smör tills de är gyllenbruna. Blanda alla ingredienser till tahinisåsen - späd med mer vatten om du vill ha den lite mer rinnig. Smaka av med citronsaft. Blanda salsan och lägg upp det hela på en tallrik tillsammans med en bit libabröd.
Bibbis kolakakor
Livet på Idrefjäll går sin gilla gång. Det är fantastiskt att ha tillgång till Isbjörnen dagligen (!!) och det är grymt att vakna till vidunderlig utsikt varje morgon. Idag ska jag kolla in mina syskonbarn som går i skidskola och ikväll vankas eventuellt årets första omgång i vår Pictionaryturnering.

I julas när vi var på landet tillsammans med Calles familj dukade Bibbi fram de här kolakakorna och jag åt säkert, helt ogenerat, en halv burk. Minst. De är krispiga och sega på samma gång och jag är övertygad om att det inte finns något bättre recept på kolakakor.
Bibbis kolakakor
beroendeframkallande
200 g smör
2,5 dl socker
1,5 dl sirap
2 tsk bakpulver
2 msk vaniljsocker
5 dl mjöl
2,5 dl socker
1,5 dl sirap
2 tsk bakpulver
2 msk vaniljsocker
5 dl mjöl
Sätt ugnen på 175 grader. Blanda alla ingredienser till en deg. Rulla drygt fingertjocka längder och tryck till lite. Grädda i ungefär 10 min. Skär längderna i bitar när de fortfarande är varma.
<3 Idre
Vi kom fram till Idre igår kväll och jag har redan hunnit ta typ femtio bilder på utsikt i motljus. Det blir ingen skidåkning för mig i år men jag deppar inte för det - det är helt ok att ta långa promenader, supa in frisk fjälluft och kolla på den vidunderliga utsikten.



Jag har ett helt gäng recept att skriva om men det får bli imorgon för nu ska jag tända en brasa, äta massor av lite popcorn och ta ett glas vin. Livet på en pinne, som man brukar säga.
Potatisbullar med getost
Jag har nu fått ordning på dagarna och kan konstatera att det är LÖRDAG och inget annat. Imorgon åker vi till Idre så dagens projekt stavas p-a-c-k-n-i-n-g. Deluxe. Hoppas att ni alla har en fin helg!

Potatisbullar är en av mina favoriträtter all time, speciellt om de har extra krispig yta och serveras med en klick rårörda lingon. För några veckor sedan utmanade jag mig själv och smaksatte potatismoset med getost - inte alls dumt, måste jag säga. Inte dumt alls.
Potatisbullar med getost
4 portioner
800 g potatis
2 vitlöksklyftor
150 g mjuk getost
2 ägg
salt & nymald vitpeppar
smör att steka i
Skala och koka potatisen. Häll av vattnet och låt potatisen svalna. Riv på rivjärn och lägg i en skål. Finhacka vitlöken, smula getosten och blanda med potatisen. Smaka av med salt och peppar. Låt potatissmeten stå och svälla om tid finns till det, annars forma små potatisplättar och stek gyllene i massor av smör. Servera med lingon och eventuellt en sallad.
2015
God fortsättning! Hoppas att ni hade en riktigt fin nyårsafton igår. Jag har personligen lite svårt att komma in i rätt fas efter alla helgdagar och blev uppriktigt förvånad när jag kom på att det är fredag idag imorgon. Hjälp. På söndag åker vi till Idre tillsammans med resten av min familj och innan dess behöver jag packa, tvätta och - som vanligt - leta upp mitt underställ som ligger gömt i en låda någonstans.

Jag har ju gjort en del varianter av ostkex de senaste åren, och förra veckan gjorde jag en variant med vallmofrö som blev väldigt, väldigt goda! Jag använde västerbottensost men som vanligt går det bra med precis vilken ost som helst, men förslagsvis en med lite untz i. Receptet hittade jag i tidningen Icakuriren.
Västerbottenskex med vallmofrö
ungefär 30 st
5 dl västerbottensost, grovt riven
100 g rumsvarmt smör
1 tsk salt
2,5 dl vetemjöl
0,5 dl vallmofrö
Knåda ihop alla ingredienser (förutom vallmofröna!) till en deg. Forma till två rullar som ska vara ungefär 4 cm i diameter. Häll ut vallmofrö på en skärbräda och rulla degrullarna så att de täcks av frön. Rulla in i plastfolie och låt ligga i kylen i minst en timme. Sätt ugnen på 200 grader. Skär degrullarna i 1 cm tjocka skivor och lägg på bakplåtspappersklädd plåt. Grädda mitt i ugnen i ungefär 8-10 minuter tills kakorna blivit gyllenbruna. Håll koll, för det går fort!