Tryffelpolenta

Med handen på hjärtat kan jag erkänna att jag egentligen inte är speciellt förtjust i polenta. Har provat det lite här och var och tyckt att det mest smakar... jag vet inte. Gröt, kanske. Men så lagade våra vänner Johan och Johannah den här fantastiska rätten till oss (signerad Mathias Dahlgren!) och jag blev såld. På direkten.
 
 
Jag åt en vegetarisk variant med stekta (och väl saltade) skogschampinjoner och det gjorde sig riktigt fint tillsammans med den krämiga (och ganska mäktiga!) polentan. 
 
Vinbräserade oxkinder med tryffelpolenta och parmesan
5 portioner
 
5 oxkinder
1 liter rött vin
0,5 liter kalvfond
(bindgarn)
salt, nymald svartpeppar
olivolja (till stekning)
 
62 g polenta
0,5 liter kycklingfond (eller grönsaksfond)
2,5 dl grädde
tryffelolja efter smak och tycke
25 g riven parmesan
salt, nymald svartpeppar
 
(skogschampinjoner för en vegetarisk variant)
 
Putsa oxkinderna fria från yttre senor och hinnor samt skär bort den stora senan som finns i mitten. Bind upp, krydda och bryn runt om i en het stekpanna med lite olivolja. Lägg över köttet i en gryta och täck med vinet och fonden. Koka upp och sjud därefter tills köttet är helt igenom mört, vilket borde ta 3-4 timmar. Plocka upp köttet ur koket, låt svalna, avlägsna bindgarnet och skär köttet i skivor. Reducera vin och sås till såskonsistens, smaka av. Sila såsen och värm köttskivorna i såsen.
 
Koka upp kycklingfond och grädde. Tillsät polenta och koka under konstant omrörning tills polentan är ordentligt urkokt och har en krämig konsistens, vilket borde ta ungefär 30 minuter. Späd eventuellt med mer grädde om det behövs. Smaksätt med tryffelolja, salt och svartpeppar. Vänd ner riven parmesan. Lägg polentan i botten, toppa med köttskivor och ös med sås. Strö över parmesanost precis innan servering.

Skickat kärleksbrev till Matrepubliken? Frågor om ett recept? Håll ut, snart kommer det ett svar!
Postat av: Hanna

ÅH!!! Detta MÅSTE jag bara testa - helt i min smak! :D Kram kram

Svar: Jaa, det här tror jag def att du kommer gilla! :=)
Charlotta Ljungblad

2015-02-05 @ 13:13:19
URL: http://matarkivet.wordpress.com
Postat av: Pernilla

Jag har bara testat polenta en gång och då dansade inte mina smaklökar direkt... Är lite sugen på att testa den stekta varianten. Eller denna varianten. Man måste testa nåt 13 gånger innan man vet om man gillar det eller ej tydligen...

Svar: Nä, samma här, haha, det var ingen triumfdans hos mina smaklökar heller första gången jag smakade det. Men den här gången - tjoho!
Charlotta Ljungblad

2015-02-05 @ 17:12:44
URL: http://chibichibimoon.blogg.se
Postat av: Desiree

Oooh detta lät gott och lyxigt. Har ätit oxkind då vi varit i Toscana och gud så gott det var. Bland det möraste kött jag någonsin ätit. Hur och var hittar du oxkind i Sverige? Är du tvungena att specialbeställa? Har inte sett att sålt detta innan men kanske inte kikat tillräckligt noga.
Detta låter som en fantastisk god italiensk middag.

Svar: Det bör nog finnas i Saluhallen, tror jag! Kram!
Charlotta Ljungblad

2015-02-05 @ 19:34:58
Postat av: Kim

Jag är inte heller såld. Men tänker inte ge upp på polentan än!
Tryffelpolenta låter och ser ut som något jag kan tänka mig att testa om och om igen.
Ha en fin helg!

Svar: Nä, ge det en chans!
Charlotta Ljungblad

2015-02-06 @ 14:18:00
URL: http://tantrussinsbak.blogspot.com
Postat av: Sara på Vardag.nu

Jag vet inte vad jag gör för fel men när jag kokar polenta tar det då inte någon halvtimme. 5-10 minuter, max. Oavsett recept. Kanske finns olika polentavarianter? Jag gillar det mer som gröt med mjölk och blåbär på dock ;) Trevlig helg!

Svar: Ja, det kan det säkert! Den här gången köpte vi polenta från en italiensk delikatessbutik här i stan, vet inte om vi lyckades få tag på en bra variant kanske?! I den här rätten påminner polentan en hel del om risotto tycker jag - inte konsistensmässigt men smakmässigt.
Charlotta Ljungblad

2015-02-06 @ 14:18:15
URL: http://vardag.nu/
Postat av: Edith

Haha! Jag ger majsgröt (polentagryn) till barnet... Han gillar det med mosat päron, lite kanel och en skvätt mjölk. Jag har inte tänkt tanken att jag kan göra något till mig själv på grynen. God idé!

Svar: Hahahaha!
Charlotta Ljungblad

2015-02-06 @ 14:52:38
URL: http://www.tantedith.se
Postat av: Mårtenssons kök

Nej, polenta har vi försökt med flera gånger och halva köket kan inte för allt i världen få ner det. Oavsett hur mycket han älskar allt annat i denna rätten så hade inte polentan slunkit med... men man kan ju inte gilla allt, det bara är ju så.
Kramar, kramar

Svar: Nä, så har det varit här också. Provade att göra någon gratäng för något år sedan som var täckt i ett polentatäcke men nej, det gick icke hem här heller. Tror att den här funkar så bra för att den kokar så länge - och dessutom med grädde. Smaken är ungefär som risotto i den här rätten, tycker jag!
Charlotta Ljungblad

2015-02-08 @ 21:27:11
URL: http://martenssonskok.blogspot.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

Mailadress: (publiceras ej)

URL/bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0