Chokladcrème med olivolja och havssalt

Vanligtvis när vi har vänner över på middag lägger vi inte speciellt mycket krut på efterrätten. Enligt min mening är ju typ glass det bästa man kan äta efter maten och även om vi är inne i ett bra flow just nu när det gäller glasstillverkningen är det ju roligt att variera sig lite. Calle är dock inte speciellt förtjust i allt för söta efterrätter (och föredrar egentligen en espresso efter maten) så jag gjorde triumfdansen när jag ramlade över receptet på chokladcrèmen som man toppar med olivolja, havssalt och krutonger. Receptet hittade jag på Zetas hemsida.
 
 
Jag serverade den här ack så spännande desserten i snapsglas (modell större - tror att de rymmer typ 6 cl...) och det räckte mer än väl. Det är ingen efterrätt man slevar i sig speciellt mycket av, men i väl avvägda portioner är det riktigt, riktigt gott. Och jo, det gick hem hos Calle också.
 
Chokladcrème med olivolja och havssalt
4 små portioner
 
50 g mörk choklad
1,5 dl grädde
0,5-1 msk råsocker
1 äggula
olivolja, havssalt
krossade krutonger (vi använde crostinis)
 
Finhacka chokladen och lägg i en bunke. Koka upp grädde och socker, häll över chokladen och rör tills den smält. Vispa ner äggulan och ställ kallt i minst 1 timme. Lägg upp i mini-glas (jag använde snapsglas!) och ringla över olivolja, strö över salt och toppa med grovkrossade krutonger.

Öppen lasagne

Det här med öppen lasagne är inget vi har sysslat med i det här hemmet förut. Vanlig lasagne gör vi däremot lite då och då (även om det faktiskt var ett tag sedan sist...) men så ramlade jag över ett recept på öppen lasagne och vi var såklart tvugna att prova. Jag var fullkomligt lyrisk efter första tuggan men Calle var lite mer försiktig med lovorden (som det brukar vara hos oss...) men jag lovar, det här är r-i-k-t-i-g-t gott.
 
 
Receptet är ett hopkok kan man säga, men originaltanken kommer från Zeta och mandelröran kommer från Lotta Lundgren. Resten improviserade vi fram! Skippa för allt i världen ICKE västerbottencrèmen, den är fantastisk. Grönsakerna kan ni variera precis som ni vill men vårlöken den stannar. Ok? Inget fusk!
 
Öppen lasagne med aubergine och svamp
4 portioner
 
1 sats pastadeg
1 aubergine
(olivolja att steka i)
salt, nymald svartpeppar
100 g svamp
1 burk soltorkade tomater
1 knippe vårlök
1 kruka färsk oregano
 
0,5 dl vispgrädde
1 dl mascarpone
1 dl riven västerbottensost
 
0,5 dl mandel
25 g smör
1 citron (skalet)
0,5 tsk honung
 
Gör pastadegen och låt den vila under tiden som du gör fyllningen. Skär auberginen i skivor och stek gyllenbruna i olja. Salta och peppra. Koka upp mascarpone och vispgrädde i en kastrull, ta bort från värmen och lägg i västerbottensosten. Ställ åt sidan. Skiva svampen och stek på hög värme. Skiva vårlöken. Rosta mandel i torr stekpanna och kör i mixer. Smält smöret och separera det klara smöret från den grumliga bottensatsen. Låt det klara smöret bubbla någon minut på låg värme tills det doftar knäck. Tvätta citronen och riv av zesten. Rör samman mandel, smör, zest och honung. Smaka av med salt och några droppar pressad citron. Ställ åt sidan. 
 
Kavla ut pastadegen till ett stort, tunt ark. Skär ut 8 st lasagneplattor och koka i några minuter i saltat vatten. De ska vara al dente! Lägg en platta i botten, lägg på svamp och aubergine. Toppa med ostkräm, soltorkade tomater, vårlök och mandelröran. Garnera med några blad färsk oregano och lägg en lasagneplatta på toppen.

Baklängesmatsedeln v8

Den här veckan har det varit full upp! Estrid Ericson-utställning på Röhsska (rekommenderas varmt), bankbesök, snabbvisit i Skåne och middag (-ar) med vänner. I matväg har det inte blivit så mycket nytt men däremot några gamla favoriter som till exempel pastasallad och risoni med getost och gremolata. Såhär gick det näst sista veckan i februari:
 
I måndags slängde jag ihop en pastasallad som blev väldigt god i all sin enkelhet. Soltorkade tomater, kronärtskockor, blandad sallad (men mest mangold och rucola), mozzarella, gröna oliver och pumpafrön blandat med lite olivolja, salt, nymald svartpeppar och pressad citron. Lite hyvlad parmesan på toppen så är saken biff.
 
 
I tisdags hade vi vänner över på middag och vi körde på ett säkert kort - risoni med getost och stekt rotselleri. De andra fick även parmaskinka och till mig stekte jag på några skivor tofu. Det här är vår standardrätt när vi ska ha gäster och tiden är knapp. Går på ett kick!
 
I onsdags morse åkte jag till Skåne så på kvällen åt jag middag tillsammans med mamma och pappa. Vi gjorde varma mackor med senap, ananas och brännvinsost och toppade det hela med ett tjockt lager oregano. Jag <3 varma mackor!
 
 
I torsdags fick jag välja vad vi skulle äta och valet föll på bakad potatis. Det äter vi nämligen ytterst sällan hemma trots att det är något av det bästa jag vet i matväg (det är sant!). Vi fyllde potatisarna med en klick kryddsmör och en röra med gräddfil, majonnäs, dill och rödlök
 
I fredags var vi på middag hos några vänner och blev bjudna på Fredriks pulled pork (och jag fick pulled tofu haha!) med klassiska tillbehör som guacamole, gräddfil, koriander och syrad rödlök. Två tummar upp från samtliga runt bordet!
 
I lördags gjorde vi pad thai komplett med tamarindsås, gul tofu, kinesisk gräslök och mungböngroddar. Vi gjorde dock några förändringar (vi skippade fisksåsen och ersatte med soja!) för att få en vegetarisk variant. Blev r-i-k-t-i-g-t gott och helt klart något vi ska göra igen. Snart.
 
Idag är det söndag och vi har varit hos Magnus och Sara på söndagsmiddag. De bjöd på fajitas och istället för entrecôte fick jag några ljuvligt goda texmex-biffar - återkommer med recept!

Salt karamellglass

Imorgon är det fredag igen och helgens planer ser ut som följande: skrota omkring hemma, äta god mat, öppna en flaska vin, ta en promenad, städa upp lite hemma och framför allt GÖRA GLASS. Jag har inte riktigt bestämt vad det blir för någon ännu, men den där salta karamellglassen som vi gjorde för ett tag sedan - den ligger bra till för cheez Louise vad god den var. Receptet hittade jag hos Annika.
 
 
Det där med att strö lite salt på toppen precis innan servering - just do it, säger jag bara. Som pricken över det berömda i:et!
 
Salt karamellglass
6 portioner
 
1 dl farinsocker
0,5 dl rörströsocker
6 äggulor
1 tsk salt
4 dl vispgrädde
3 dl mjölk (den fetaste!)
1 vaniljstång
 
Vispa äggulorna, sockret och saltet pösigt. Dela och skrapa ur vaniljstången. Lägg vaniljstången och fröna i en kastrull tillsammans med grädden och mjölken. Värm blandningen försiktigt och rör ner äggvispet. Sjud försiktigt under omrörning - krämen ska tjocka något men får ABSOLUT inte börja koka. Glassmeten ska bli 85°. Låt glassmeten svalna och kyl därefter i vattenbad (eller i kylen om du föredrar det). Kör i glassmaskinen och stjälp sedan ner glassen i en låda och frys.

Ört- och fetaostbollar

Jag har åter igen blivit någon form av badrumsrenoveringszombie för om några veckor är tanken att renoveringen av vårt andra badrum sätter igång. Två badrumsrenoveringar inom loppet av ett år - klarar vi av det här klarar vi allt, tror jag. På dagarna sitter jag klistrad framför datorn och googlar viktiga saker som exempelvis "inkaklat+badkar", "marmor+mosaik" och "badrumsrenovering för dummies" och på kvällarna mäter vi, funderar, funderar lite till och mäter lite till. Ungefär så ser livet ut just nu. Men - nu var det MAT vi skulle prata om. Det är ju inte badrumsrepubliken den här bloggen heter.
 
 
Sältan från fetaosten kombinerat med den lite söta, långkokta tomatsåsen är en riktig win-win-kombination, kan jag meddela. Jag använde oregano i mina bollar men vilken krydda som helst passar, såklart. Receptet hittade jag hos Coop.
 
Ört- och fetaostbollar
2 portioner + matlåda
 
1 ägg
1 dl ströbröd
1 dl riven gul lök
1 dl hackade färska örter (jag använde oregano!)
2 dl mandelmjöl
2 dl smakrik, riven ost
150 g smulad fetaost
nymald svartpeppar, chiliflakes
olivolja att steka i
 
Blanda alla ingredienser förutom oljan och smaka av med nymald svartpeppar och eventuellt pyttelite salt (det är ganska bra drag i fetaosten!) och några chiliflakes. Stek på låg temperatur i ungefär 8 minuter. Servera tillsammans med en smakrik tomatsås och pasta.

Linsgratäng med tacosmak

"GUUUD VAD NI LAGAR MYCKET OLIKA MATRÄTTER ÄR DET SÅ NÄR MAN MATBLOGGAR? VA? DET ÄR DET VA?" får jag ofta höra. Då tänker jag i mitt stilla sinne att personen i fråga skulle se mig och Calle när vi för femtielfte gången det här året steker raggmunkar. Vi äter nämligen förvånansvärt lite ny mat, med tanke på att det här ändå är en matblogg där det dyker upp nya recept lite titt som tätt. Det är sant. Någon som däremot är sjukt påhittig och en hejare på att hitta nya recept, det är Pernilla. Just därför brukar jag alltid grilla henne på receptinspiration när vi träffas. "VAD SKA NI ÄTA IKVÄLL? PASTA, JAHA IMORGON DÅ? OCH DAGEN EFTER DET?" I hennes flöde dyker det alltid upp något jag är sugen på - sist var det en tacogratäng, som dock inte blev den gratängen vi till slut lagade pga svindyr quinoa (återkommer till det receptet dock) men då ramlade jag över det här snarlika receptet på Coops hemsida och det var riktigt gott! 
 
 
Tycker man att paprika-chili-crème fraichen är för stark kan man skippa den, eller kanske prova en med en annan smak? Den med smak av tomat- och basilika kan säkert passa bra!
 
Linsgratäng med tacosmak
6 portioner
 
1 gul lök, finhackad
2 vitlöksklyftor, rivna
1 röd paprika, tärnad
tacokrydda efter tycke och smak
500 g krossade tomater
3 dl vatten
3 dl röda linser
1 dl crème fraiche
1 burk crème fraiche paprika chili
6 st tortillabröd
200 g riven ost
 
Sätt ugnen på 200°. Stek lök, vitlök, paprika och tacokrydda i några minuter tills löken blivit genomskinlig och mjuk. Tillsätt krossade tomater, vatten och linser. Låt koka tills linserna är mjuka (tillsätt mer vatten om det behövs!) vilket borde ta ungefär 10 minuter. Rör ner crème fraiche, smaka av med salt och ev mer tacokrydda och ta bort pannan från värmen. Varva tortillabröd och linsröra i en rund springform eller ungssäker form, avsluta med att klicka över crème fraiche paprika chili och strö över osten. Gratinera i mitten av ugnen i 15-20 minuter tills osten smält och fått en fin färg. Servera med sallad och tabasco.

Baklängesmatsedeln v7

Jag vet inte om det är vårkänslorna som gör det men inspirationen på matfronten är på topp och matbloggosfären är fylld med recept som jag vill prova. Hurra! Den här veckan har vi bland annat lagat en quinoagratäng och dessutom blivit bortskämda med middag hos vänner både fredag och lördag. Det här åt vi andra veckan i februari:
 
I måndags lagade vi asiatiskt. Jag marinerade tofu i sweet chilisås, soja och sesamfrön och stekte (hastigt och i het panna) den och gul lök, broccoli, morötter, vitkål och svamp. Blandade det hela med lite mer sweet chili och soja och serverade med ris och toppade med sesamfrön. Nästa gång jag ska även ha i cashewnötter!
 
 
I tisdags var Calle på AW och jag festade till det med en nachostallrik komplett med tacokryddad vegfärs, stark cheddarost, inlagda jalapenos, isbergssallad, tomat, salsa, avokado och en klick gräddfil. Nachos är för övrigt en sådan sak vi nästan aldrig äter hemma, men det är ju alldeles perfekt när man har en massa tacorester över.
 
I onsdags fortsatte vi med texmex-temat och gjorde Saras vegetariska tacogratäng med quinoa. I det här hemmet lagar vi sällan (aldrig, snarare...) rätter med quinoa men den här gratängen var grymt god! Det här är matbloggosfärens nästa vandringsrecept, tippar jag.
 
I torsdags åt vi en vegetarisk thaigryta med kokosmjölk, röd curry, vitkål, paprika, gul lök och morötter. Perfekt kylskåpsrensare eftersom vi hade flera av ingredienserna hemma. Till den åt vi ris.
 
I fredags åkte vi mot Skåne för att spendera helgen i Lund/Malmö. På kvällen blev vi bjudna på middag hos våra vänner Nisse och Tina (och lille Sixten!) och vi blev bortskämda med asiatiskt - ris, grönsaker (lax till de andra) och något jag ska göra så fort jag får tillfälle - hemmagjord hoisinsås OCH hemmagjord sweet chilisås. Att jag aldrig kommit på att göra det själv innan? Skandal.
 
 
I lördags åkte vi mot Malmö för att hälsa på Minna och Manne (ÄNTLIGEN!) och på kvällen åt vi Alla Hjärtans Dag-middag tillsammans. Ungsrostad potatis, fylld squash och en tomatsås till det. Till efterrätt hade Manne gjort en fin Alla Hjärtans Dag-bakelse - en mandelbotten som var toppad med grädde och bär men vi var så mätta efter middagen så den åt vi till fikat innan idag istället. 
 
Idag är det söndag och efter resan från Skåne gjorde vi enklast möjliga middag när vi kom innanför dörren - pasta puttanesca med tomatsås, kapris, svarta oliver och mozzarella. Ack så enkelt och något av det bästa jag vet. Toppa med basilika om du har det hemma!

Nachos

Igår gifte sig Alexandra och Adam på Hawaii och det känns förfärligt sorgligt att inte vara på plats och fira våra vänner på deras stora dag. Tanken var ju att vi skulle där, men så kom livet emellan, som man brukar säga. Och det är ju inte fy skam det heller, för livet är väldigt fint just nu. 
 
 
Är det förresten en myt att man äter mycket ananas på Hawaii? Kan inte komma på något annat i matväg som jag förknippar med det lilla öriket på andra sidan jordklotet. Hur som helst, nu var det inte ananas vi skulle prata om utan nachos. Perfekt restmat, om man nu råkar ha något över efter tacofesten (och det brukar man ju nästan alltid!)
 
Nachos deluxe
2 portioner
 
1 påse nachochips
400 g veg-färs, tacokryddad
2 dl stark cheddarost
1 litet huvud isbergssallad
1 liten gul lök, finhackad
2 avokados
inlagda jalapenos, många
gräddfil, salsa
 
Sätt ugnen på 200°. Stek färsen och krydda ordentligt. Lägg nachochipsen i en ungssäker form, häll över färsen och strö över ost. Grädda i mitten av ugnen till osten har smält och fått fin färg! Hacka grönsakerna och gröp ur avokadon och lägg allt i formen precis innan servering. Servera med gräddfil och salsa. 

Marängsviss deluxe

Veckan har börjat med +10 grader och sol (!!) och jag har fått omedelbara vårkänslor. Igår tog jag en lång promenad i Slottsskogen och det var alldeles ljuvligt! Vi slängde ett öga på sälarna och hjärtat slog frivolter pga vår i luften. Att lite sol kan göra en så glad. Hurra! 
 
 
Förutom sol finns det många andra saker som gör mig glad. Som när jag ser folk springa till bussen och de hinner i tid, ett glas gott vin, snittblommor hemma, fred på jorden och marängsviss till exempel. Sistnämnda åt vi till efterrätt på nyår och det kanske inte är en efterrätt för märkvärdighetsministeriet men jag älskar marängsviss och dulce de leche kombinerat med Hirams glömda maräng och allt annat gottigt till det - genialt, säger jag bara. Genialt. (Blygsamt, jag vet!)
 
Marängsviss deluxe
8 portioner
 
1 sats av Hirams glömda maräng, spritsad i portionsstorlek
1 sats vaniljglass
1 burk dulce de leche
färska bär (vi hade blåbär och hallon!)
3 dl lättvispad grädde
chokladsås
 
(Marängen görs ju dagen innan efter receptet som dyker upp om du klickar på länken. Spritsa 8 små portionsmaränger istället för en stor!) Lägg marängen längst ner, toppa med vaniljglass, en klick dulce de leche, vispad grädde, chokladsås och bär. Servera direkt.

Baklängesmatsedeln v6

Nu var det ett tag sedan vi snackade om vad vi egentligen åt i veckan, och även om det antagligen inte kommer uppdateringar varje söndag framöver kan det ju vara kul att sammanfatta lite då och då, så here goes. Det här åt vi första veckan i februari:
 
 
I måndags åt vi ramen-nudlar. Jag trodde att vi hade ett knippe vårlök i kylen som vi behövde göra något med och planerade hela middagen därefter, enbart för att lite senare komma på att just det, den där vårlöken använde vi ju i lördags... Cheez Louise, hur tankspridd får man vara? Det blev således en variant med kyckling till Calle och en med extra mycket tofu till mig (och ett helt gäng andra grönsaker, såklart - morötter, svamp och böngroddar, till exempel)!
 
I tisdags tog vi med oss mat och hälsade på Calles pappa eftersom Bibbi skulle bort på kurs. Calle festade till det med pizza och jag åt världshistoriens största falafel med fårost. Till det drack vi ett übergott pinot noir-vin som jag tyvärr glömt namnet på.
 
 
I onsdags lagade jag till en tacogratäng med röda linser som gick hem hos både mig och Calle - återkommer med recept senare i veckan! 
 
I torsdags rullade jag ört- och fetaostbollar för glatta livet. De åt vi tillsammans med en långkokt tomatsås och spaghetti. Hu, vad gott! 
 
I fredags kom våra vänner Nellie, Filip och lille Allan över på middag och vi körde traditionsenligt hembakad pizza, #flamingofredag och På Spåret. Till efterrätt serverade vi en salt karamellglass som vi gjorde i torsdags kväll. Oh. Sweet. Mother. Of. Holy. Cheezus. Vad. God.
 
I lördags firade vi Bibbi som fyllt år och vi blev som alltid bjudna på massor med god mat, speciellt förtjust är jag i den där purjolöks-och-potatisröran (som jag åt med massor av broccoli med balsamico, mmm) som är sådär len och god i smaken. Till förrätt åt vi sparris med parmesan och balsamico och till efterrätt åt vi en klassiker i den här familjen - Ediths citroncheesecake
 
 
I söndags kom Magnus och Sara över på söndagsmiddag och vi bjöd på en klassiker - köttbullar (linsbollar signerade Russinet till mig, hurra vad goda!) med potatis, brunsås och pressgurka. Till söndagsefterrätt blev det en favorit i repris - den där salta karamellglassen.

Tryffelpolenta

Med handen på hjärtat kan jag erkänna att jag egentligen inte är speciellt förtjust i polenta. Har provat det lite här och var och tyckt att det mest smakar... jag vet inte. Gröt, kanske. Men så lagade våra vänner Johan och Johannah den här fantastiska rätten till oss (signerad Mathias Dahlgren!) och jag blev såld. På direkten.
 
 
Jag åt en vegetarisk variant med stekta (och väl saltade) skogschampinjoner och det gjorde sig riktigt fint tillsammans med den krämiga (och ganska mäktiga!) polentan. 
 
Vinbräserade oxkinder med tryffelpolenta och parmesan
5 portioner
 
5 oxkinder
1 liter rött vin
0,5 liter kalvfond
(bindgarn)
salt, nymald svartpeppar
olivolja (till stekning)
 
62 g polenta
0,5 liter kycklingfond (eller grönsaksfond)
2,5 dl grädde
tryffelolja efter smak och tycke
25 g riven parmesan
salt, nymald svartpeppar
 
(skogschampinjoner för en vegetarisk variant)
 
Putsa oxkinderna fria från yttre senor och hinnor samt skär bort den stora senan som finns i mitten. Bind upp, krydda och bryn runt om i en het stekpanna med lite olivolja. Lägg över köttet i en gryta och täck med vinet och fonden. Koka upp och sjud därefter tills köttet är helt igenom mört, vilket borde ta 3-4 timmar. Plocka upp köttet ur koket, låt svalna, avlägsna bindgarnet och skär köttet i skivor. Reducera vin och sås till såskonsistens, smaka av. Sila såsen och värm köttskivorna i såsen.
 
Koka upp kycklingfond och grädde. Tillsät polenta och koka under konstant omrörning tills polentan är ordentligt urkokt och har en krämig konsistens, vilket borde ta ungefär 30 minuter. Späd eventuellt med mer grädde om det behövs. Smaksätt med tryffelolja, salt och svartpeppar. Vänd ner riven parmesan. Lägg polentan i botten, toppa med köttskivor och ös med sås. Strö över parmesanost precis innan servering.

En Ljungbladare, tack!

Eftersom Elvis har en signaturmacka (vet ni förresten vad som är på den? Rätt svar belönas med heder och evig ära - INTE GOOGLA NU!) kan ju jag också ha en, eller hur? Charlotta-mackan. En Ljungbladare. Matrepublikens macka. "Hej, jag vill ha en kopp kaffe och en såndär Ljungbladare". Ni hör ju själva hur bra det låter...
 
 
(I ärlighetens namn skulle den även kunna kallas för typ kylskåpstömmarn eller kylskåpsrensarn men det låter ju något, eh, platt.)  
 
Ljungbladare
1 portion
 
1 bagel
cream cheese
mango chutney
1 salladsblad
2 cocktailtomater, skivade
några skivor tunt skivad gurka
4 soltorkade tomater
en näve oliver (jag föredrar gröna)
4 bitar inlagd jalapeno
 
Rosta bageln. Bred på cream cheese och mango chutney och toppa med resten av ingredienserna. Ät på direkten.

Sallad med marinerad mozzarella

De där diskussionerna igår, ni vet? Mina matförslag och Calles rynknäsa? Det blev en öppen lasagne, till slut. Första gången vi gjorde en sådan, men knappast den sista. Fantastiskt gott! Och snyggt, dessutom. Till lasagnen hade vi en lite matigare sallad med marinerad mozzarella. Inte alls dum den heller, kan jag meddela. 
 
 
Vanligtvis gör vi alltid tomat- och mozzarellasallad men eftersom det är mitt i vintern och tomaterna smakar ingenting alls passar det här bättre. Snåla inte med citronen (och glöm inte att smaka på chilin innan du blandar i den!) Receptet hittade jag på Zetas hemsida.
 
Sallad med marinerad mozzarella
4 portioner
 
2 paket buffelmozzarella
1 hel vårlök (även det gröna!) tunt skivad
0,5 röd chili, tunt skivad
1 citron, finrivet skal och saft
4 msk olivolja
salt, nymald svartpeppar
1 paket machésallad
 
Blanda lök, chili, citronskal, citronsaft och olivolja. Skiva mozzarellan i tjocka skivor och blanda ner. Rör runt ordentligt. Smaka av med salt och peppar. Vänd ner machésalladen precis innan servering.

RSS 2.0