Nyårsmaten 2015
Jag ser att flera av er letar recept inför nyårsmiddagen så jag tänkte att jag ju kan dela med mig av hur våra middagsplaner för det här året ser ut. De senaste åren har vi skippat trerättersmenyn pga jättetrött på klassisk nyårsmat och istället kört på allt mellan fem och åtta rätter. I år blir det fem rätter, varav en (löjligt god) dessert. Innan maten dricker vi det finare bubblet och äter snittar och i år har jag tänkt bjuda på marinerade oliver, oststänger med vallmofrön och cheddar och Hannas pimpade chips med riven comté, brynt smör och krasse.
Vi börjar med en riktig klassiker - blinier med smetana, finhackad rödlök och tång-/löjrom. Smeten ska göras minst fem timmar i förväg vilket passar perfekt för mig som helst vill förbereda så mycket som möjligt.
Som andra rätt ska vi göra en svampcarpaccio med jordärtskockschips, kaprismajonnäs, picklad rödlök och rostade hasselnötter. Receptet hittade jag i Eleonora von Essens fina kokbok Flexitarianens Kokbok. Jordärtskockschipsen gör vi idag och även majonnäsen.

Tredje rätten blir en bakad rotselleri med löskokt ägg, citronmajonnäs och vattenkrasse. Vi gjorde en liknande historia förra året fast med bakad äggula, brynt smör och hasselnötter - det receptet hittar du här. Majonnäsen förbereder vi idag och resten fixar vi imorgon.
Den fjärde rätten har vi inte bestämt riktigt ännu. Jag är väldigt sugen på pommes duchesse (spritsade potatisbakelser) men meh, vi får se.
Till efterrätt ska jag göra Ottolenghis demonterade cheesecake med mascarpone. Den toppas med en crumble på bland annat svarta sesamfrön, apelsinskal och olivolja. Kan inte nog påpeka hur gott det här är, och dessutom tänker jag förbereda allt ikväll.
Efter middagen hamnar vi antagligen i matkoma, äter chips och skålar in det nya året och lever lyckliga i resten av våra liv. (Eller så blir vi jättetrötta vid ett och går och lägger oss och äter sedan en lång frukost dagen därpå innan vi tittar på Ivanhoe.) Vi ses på andra sidan!
Nyårslistan - 2015
2015 lider mot sitt slut och i enlighet med traditionen krävs en sammanfattning modell mindre från eder Matrepublikan. Det här året har för övrigt passerat i fast forward. Var det inte mars typ... igår?

2015 = Yotam Ottolenghi-frenzy!
Matåret 2015, hur har det varit?
Det har varit GRYMT. Jag har bakat mer bröd än någonsin, provat massvis med nya saker och upptäckt min nya, stora favorit Yotam Ottolenghi. Så mycket gott vi lagat från hans kokböcker det här året!
Hur gick det med ditt nyårslöfte från förra året? Blev det några huevos?
Ja, OM det blev. Vi gjorde helt galet goda huevos rancheros någon gång i somras, minst lika goda som de vi brukar äta på Life Café (kolla in receptet här). Bästa frukosten någonsin, tror jag.
Hur gick det med bloggandet då?
Jag tycker det har gått utmärkt, måste jag säga. Trots (säkert välmenande) kommentarer om att det inte kommer bli något bloggande nu när vi har ett litet barn, för har man barn har man ingen tid sägs det. Vilket jag inte alls känner igen mig i, om jag ska vara ärlig. Dock kommer jag alltid komma ihåg 2015 som året då matbloggosfären typ... dog. Hejdå, bloggar. Hej, Instagram! Funkar säkert för vissa men inte för mig så den här bloggen hänger kvar, kan jag meddela. Med det sagt behöver jag hitta ett nytt gäng inspirerande matbloggar att följa - tips, tack!

Lycka på en tallrik. Vatten, juli 2015.
Har ni varit ute på krogen något, då?
Nja, sådär. I somras packade vi i och för sig ner Clara i vagnen och hängde på uteserveringar var och varannan kväll men någon fine dining har det inte direkt blivit. Finaste restaurangupplevelsen får nog dock bli lunchen på Vatten. Vilken underbar dag det var.
Bästa minnet från det här året?
Oj. Jag vet inte. Kanske vår resa till Alex och Adam i USA? Gud, vad jag längtar dit. Förutom det måste jag säga att hösten i Göteborg var helt otroligt fin. Jag promenerade i Trädgårdsföreningen typ varje dag.
Några resor inplanerade till nästa år?
Eh, ja... Kanske en sväng till Berlin i vår, förhoppningsvis en tur till Frankrike i sommar och någonstans på hösten ska vi försöka trycka in ett besök hos Alex och Adam i Pennsylvania och/eller Brooklyn.

Chillaroo modell mindre.

Årets skörd!
Några matrelaterade planer för nästa år?
Jag ska fortsätta med ambitionen att baka allt vårt bröd själv (knäckebröd undantaget). Jag ska dessutom börja använda mina kokböcker lite mer, och jag ska bli bättre på att planera!
Vad kul! Gott nytt år då!
Tack! Och gott nytt år till alla er som tittar in här! Vi ses 2016!
Vegetarisk bolognese
Förr i tiden åt vi pasta bolognese var och varannan dag, men så hände det oundvikliga - Vi Jag tröttnade. Sedan dess har den här rätten legat i skamvrån, fram tills några veckor sedan när jag fick feeling. Och oj, vad gott det här blev! Välkommen tillbaka, bolognesen. Allt är förlåtet.

Krydda kan man ju göra lite som man vill men i min bolognese är det viktigaste i kryddväg SVARTPEPPAR. Och salt, såklart.
Vegetarisk bolognese
2 portioner + matlåda
300 g sojafärs
(olivolja att steka i)
1 stor gul lök, finhackad
1 vitlöksklyfta, finriven
1 burk krossade tomater
1 dl vatten
1 dl rött vin
3 msk tomatpuré
1 dl crème fraiche 34%
salt, nymald svartpeppar
1 gnutta ingefära
oregano
chiliflakes
(rivna morötter till servering)
Stek lök och vitlök i lite olivolja tills bitarna har blivit mjuka och genomskinliga. Blanda i färsen och rör runt. Stek i några minuter och häll sedan på vin, krossade tomater, vatten, tomatpuré och crème fraiche. Låt koka in i minst en kvart men helst lite längre än så. Smaka av med salt, nymald svartpeppar, mald ingefära, oregano och chiliflakes. Servera med rivna morötter och ett berg riven parmesanost.
Burritos med picklad rödkål
Äntligen, äntligen, äntligen är julmatsfrenzyn över. Jag är ju ingen stor julmatsätare överlag utan nöjer mig ofta med julmat på första advent och på julafton och såhär på annandag jul tänker jag våga vägra julmatsrester. Idag tänker jag göra burritos, en av våra nya favoriträtter som vi har ätit ett, eh, antal gånger under hösten.

Inspirationen kommer från Wrapped, ett av mina favorithak i Göteborg när det gäller snabbmat. Skippa ICKE rödkålen för den gör hela burriton.
Burritos med picklad rödkål
2 portioner + matlåda
2 portioner ris
1 lime, skalet och saften
mald koriander
0,5 kruka färsk koriander
2 paprikor, tunt skivade
3 gula lökar, tunt skivade
smör att steka i
1/4 huvud rödkål, tunt skivad
1 dl vitvinsvinäger
2 dl vatten
1 dl socker (kanske lite till...)
tortillabröd
svarta bönor, sköljda
avokado + gräddfil + finhackad röd chili + lime
riven ost
(tabasco)
Koka riset enligt anvisningar på paketet och blanda sedan i limesaft, limeskal, en gnutta mald koriander och färsk, finhackad koriander. Ställ åt sidan. Stek paprika och lök i en stor klick smör, LÄNGE (en halvtimme eller så) på relativt låg värme tills de är alldeles mjuka och söta. Under tiden du steker paprikan och löken kan du pickla rödkålen. Blanda ingredienserna till lagen, koka upp och lägg i rödkålen när lagen fortfarande är varm. Låt svalna. Lägg ett tortillabröd på en tallrik, lägg på ris, paprika och lök och toppa sedan med svarta bönor, guacamole, riven ost, tabasco och den picklade rödkålen. Vik ihop och ät.
God Jul
Jag kan ibland längta tillbaka till de jular jag och min familj firade när jag var liten. Min morfar kom alltid hem till oss, och inte sällan var det snö så att vi kunde åka spark på gatan, fram och tillbaka utanför huset. Ett år fick jag ett Nintento 8-bitar (!!) som pappa var tvungen att gömma i bilen för att någon (läs: jag) inte skulle stryka omkring bland julklapparna under granen och gissa vad det var. Ett annat år hade jag önskat mig the Beatles röda samlingsskiva och eftersom jag var så säker på att jag skulle få den (på tal om det där med att stryka omkring bland julklapparna under granen...) smet mina syskon upp på natten och bytte ut min fina, röda Beatlesskiva mot en Disco Explosion - the best from the 70's. Paniken när jag öppnade den julklappen. Paniken.


Nåväl, nu är det nya tider, nytt väder och mitt intresse för julklappar har helt klart svalnat. Jag hoppas att ni alla får en riktigt fin jul!
Saffransskorpor
Här hemma är det sjukstuga och vi skrotar omkring i pyjamas om dagarna och dricker blåbärssoppa och gör vårt bästa för att kurera oss. Jag är egentligen inte speciellt sugen på något alls i matväg - förutom de här saffransskorporna som är det godaste jag vet just nu.

Det är inga fancy-pants-biscotti-med-nötter-skorpor utan helt vanliga skorpor som inte är så söta. Mina favoriter, helt klart!
Saffransskorpor
2 plåtar
150 g smör
4 dl mjölk
0,5 g saffran
0,5 dl råsocker
1 tsk salt
1,5 paket jäst
15 dl vetemjöl
Smält smöret och blanda i saffran och mjölk. Värm tills det är fingervarmt. Smula ner jästen i degspadet och rör runt tills den löst sig. Häll ner i en bunke och tillsätt socker och salt. Blanda i mjölet lite i taget och knåda ordentligt med elvispens degkrokar eller i en assistent tills degen är smidig. Ta upp degen på ett bakbord och dela den i två delar. Kavla ut degen till en rektangulär platta som är ungefär 2 cm hög. Gör samma sak med andra delen och lägg båda på en bakplåtspappersklädd plåt. Låt jäsa under bakhandduk i 20 minuter. Sätt ugnen på 200° och grädda längderna i ungefär 30 minuter. Lägg lite folie över om de börjar få för mycket färg! Låt längderna svalna på plåten och höj ugnen till 250°. Dela längderna på hälften med ett långt snitt sidledes så att skorporna inte blir för tjocka. Skär sedan ungefär 2 cm breda skorpor. Lägg tillbaka skorporna på plåten och rosta i ugnen i ungefär 5-10 minuter. Stäng sedan av ugnen och låt skorporna torka över natten.
Baklängesmatsedeln v 51
Sista veckan innan jul och matinspirationen har inte varit på topp. Vi gör sällan regelrätta matsedlar för veckorna utan mer en ytterst slarvig lista på rätter vi är sugna på men den senaste tiden har det blivit mycket velande i mataffären på väg hem från jobbet. Skärpning på den fronten till nästa år. Såhär gick det för oss näst sista veckan i december:
I måndags var vi på kalas för min svägerska och de bjöd på thaimat deluxe, bland annat en vegetarisk wok med smak av ananas och kokosmjölk. Hello, mathimlen! Till efterrätt bjöds det dessutom på en nutella-glasstårta (!!!) som inte var av denna värld.
I tisdags gjorde vi crèpes som vi fyllde med svampstuvning och sedan toppade med ost (helst en stark variant!) innan vi gräddade i ugnen. Väldigt gott i lunchlådan dagen efter!

I onsdags gjorde jag bakad potatis som jag i sedvanlig ordning åt med gräddfil, finhackad lök, riven ost, avokado och majs. I potatisen har jag även chilismör (mjukt smör, chilipulver, paprikapulver, chiliflakes och lite grillkrydda) som jag blandar ihop när potatisen bakas.
I torsdags kom mina två äldsta syskonbarn på besök för att baka pepparkakor med oss och till middag gjorde vi ett gäng varma mackor. Mina toppade jag med dijonsenap, tomat, oliver, ost och oregano.
I fredags åt vi INTE pizza för en gångs skull så vi var lite wild n crazy och beställde hem indiskt. Jag tog palak paneer och måste ändå erkänna att jag inte alls fattar grejen med den här upphaussade rätten. Den smakar ju... ingenting? Nåväl, får ge det en chans till. Sitter någon inne på ett idiotsäkert recept så jag kan prova att göra egen?

I lördags var vi hos Caroline, Fredrik och Ville och de bjöd på übergoda färska vårrullar som vi fyllde med grönsaker. Till det åt vi tofu (räkor till de andra) och en dipsås på sweet chilisås, soja och hackade jordnötter.
Idag är det söndag och jag har just satt in en grekisk paj i ugnen. Till pajen (som för övrigt är fylld med svarta oliver, fetaost, soltorkade tomater och basilika) ska vi äta rårivna morötter och halloumi.
Julförberedelser
Det är väldigt många som söker efter vegetarisk julmat just nu - helt förståeligt, för jag sitter själv och planerar vad jag ska bidra med för vegetarisk mat på årets julbord. Under kategorin Vegetarisk julmat hittar ni massor med recept som vi har provat genom åren, och under kategorin Jul - godis, bak & glögg hittar ni det söta (som till exempel receptet på Calles mormors pepparkakor som syns nedan).

Just nu har jag en uppsjö av recept som jag vill prova - bland annat en getost- och rödbetsterrin, en aubergine-inläggning, en variant på griljerad rotselleri och vegetariska köttbullar i jultappning. Vi får väl se vad det blir till slut. Nu ska jag baka saffransbullar - trevlig helg!
Grönkålspaj med lagrad cheddar
En vecka kvar till julafton och jag håller som bäst på att fundera på vad jag ska bidra med för vegetariska rätter till julbordet i år. Den här pajen med grönkål och cheddar har en given plats, och såklart även mormors vörtbröd men så mycket längre än så har jag inte kommit.

Den här pajen är så himla god i all sin enkelhet! Toppa med valnötter om du vill ha lite mer crunch. Även lite fetaost på toppen innan gräddning hade varit fint, kan jag tänka mig.
Grönkålspaj med lagrad cheddar
4 portioner
2 dl siktat dinkelmjöl
1 dl skrädmjöl
125 g smör, kylskåpskallt
3 msk iskallt vatten
250 g färsk grönkål
1 gul lök
salt, nymald svartpeppar
2,5 dl lagrad cheddar
3 ägg
2 dl vispgrädde
1 dl mjölk
Skär smöret i små bitar. Nyp ihop mjöl och smör till en smulig massa. Tillsätt vattnet och blanda snabbt ihop till en deg. Kavla ut degen till en ganska tjock platta och tryck sedan ut i en pajform. Nagga bottnen och låt vila i kylen i minst en timme. Sätt ugnen på 225°. Riv kålen i mindre bitar och ta bort stammen. Skala och finhacka löken och stek i smör tills bitarna är mjuka och genomskinliga. Tillsätt grönkålen och låt steka med i några minuter, smaka sedan av med salt och peppar. Förgrädda pajskalet i ungefär 10 minuter, lägg sedan i grönkålen. Blanda äggstanningen och häll över och toppa med riven cheddarost. Grädda i 15-20 minuter tills osten har fått fin färg. Låt svalna lite innan servering.
Ingefärskokta päron med kokosmousse
För ovanlighetens skull var det en efterrätt (!!!) som var mitt favoritbidrag på förnyår för de här ingefärskokta päronen som Minna serverade med en kokosmousse var himmelskt goda! Himmelskt.

(Kanderade nötter gör du genom att smälta 1,5 msk socker och 3 msk ljus sirap i en stekpanna på relativt låg värme. Blanda i hackade nötter när sockret har smält helt och dra av stekpannan från plattan när alla nötter blivit blanka. Lägg på bakpkåtspapper och låt svalna!)
Ingefärskokta päron med kokosmousse
4 portioner
2 gelatinblad
2 dl kokosmjölk
2 äggulor
2 msk strösocker
4 dl vispgrädde
4 päron, skalade och urkärnade
1 liter vatten
2 dl socker
2 st citrongräs
3 cm ingefära, riven
passionsfruktskärnor
ev kanderade valnötter
Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten. Koka upp kokosmjölken och ta bort från värmen. Krama vattnet ur gelatinbladen och rör ner i kokosmjölken. Låt stå i 30 minuter. Vispa ägg och socker pösigt och vispa grädden fast. Rör ner kokosmjölken i äggblandningen och vänd försiktigt ner grädden. Låt stå i bunken i kylen i minst sex timmar. Koka upp vatten, socker, citrongräs och riven ingefära. Lägg ner päronen och låt koka i ungefära 20 minuter tills de är mjuka och låt sedan ligga kvar i lagen och svalna. Garnera med passionsfruktskärnor och eventuellt kanderade valnötter (hacka dem i så fall i mindre bitar först!) precis innan servering.
Baklängesmatsedeln v50
Den här veckan har vi varit hängiga men trots allt hunnit med födelsedagskalas, inflyttningsfest och lite ynk där emellan. I matväg har vi mest kört på gamla klassiker (blomkålsstuvning, need I say more?) - såhär gick det för oss andra veckan i december:
I måndag fyllde Clara ett och det firade vi genom att bjuda hennes kusiner på kalas. Till middag bjöd vi på tacogratäng och till efterrätt hade mamma bakat en sockerkaka som vi sedan satte ihop till en liten lok-tårta, en nästan lika fin som jag brukade få när jag var liten.

I tisdag gjorde vi något av det bästa jag vet - blomkålsstuvning. Extra god blir den om man dricker ett stort glas kall mjölk till. True story.
I onsdags kväll hängde vi med Calles pappa så på väg upp till Johanneberg smet vi inom och köpte med oss sushi.
I torsdags plockade vi fram en sommarfavorit ur gömmorna och festade till det med favoritpastan med tomater, mozzarella, mynta, basilika och grapefrukt. Älskar, älskar, ÄLSKAR den här rätten.
I fredags skulle vi egentligen träffat vänner men eftersom två tredjedelar av vår lilla familj var hängiga fick det istället bli hemmakväll med pizza. Den vanliga varianten, tänker ni? Ja, tänk för att det var det...

I lördags var vi på inflyttningsfest hos våra vänner Magnus och Sara och de bjöd på en jättebuffé med pastasallader, såser, pajer och gud vet allt. Till efterrätt serverades det kladdkaka och kaffe men då var jag redan så mätt att jag kunde rulla hem.
Idag är det söndag och vi ska alldeles strax sätta tänderna i gnocchin som vi gjorde innan idag. Till gnocchin ska vi äta ratatoulle och halloumi. Perfekt söndagsmiddag, med andra ord.
Brysselkål, tofu och shiitakesvamp
Det bästa med vintern är bryssekål. Eller snarare kål över huvud taget, om jag ska vara helt ärlig. Just nu är favoriterna picklad rödkål, brysselkål med honung och ingefära och den här salladen med brysselkål, tofu och shiitakesvamp signerad allas vår favorit Yotam Ottolenghi.

Perfekt sallad till julbordet, tänker jag! Glöm förresten inte att det ska vara FAST tofu, den mjuka sorten är nästan helt omöjlig att steka.
Brysselkål, tofu och shiitakesvamp
6 portioner
150 g fast tofu
2 msk chilisås
1,5 msk sojasås
3 msk sesamolja
1 tsk risvinäger
1 msk lönnsirap
500 g brysselkål
180 ml solrosolja
salt, nymald svartpeppar
100 g vårlök, skivad
0,5 röd chili, finhackad
120 g shiitakesvamp
15 g korianderlöv
1 msk rostade sesamfrön
Blanda chilisås, soja, 2 msk sesamolja, vinäger och lönnsirap i en skål. Skär tofun i kuber och blanda med marianden. Ställ åt sidan. Rensa brysselkålen och skär av den nedersta kanten. Dela på hälften och stek i lite av solrosoljan på hög värme. (Godast blir det om kålen är lite knaprig så stek inte för länge!) Lägg i en skål och stek sedan löken, chilin och svampen. Blanda det med brysselkålen. Stek tofun (spara marinaden!) i några minuter tills tofubitarna har fått färg och lägg sedan tillbaka brysselkålsblandningen i stekpannan tillsammans med tofun. Häll på tofumarinaden och korianderbladen. Blanda ordentligt och smaka av med salt och nymald svartpeppar om det behövs. Häll på resten av sesamoljan, garnera med sesamfrön och servera ljummen.
Loktårtan
Jag kommer aldrig bli en tårtbakare. Jag är slarvig, har lite tålamåd och tycker inte heller det är speciellt roligt, om jag ska vara ärlig. Tur då att jag har en mamma som bakar en ljuvligt god rulltårta som med vispad grädde och andra attiraljer blev en loktårta som vi bjöd på när vi hade ettårskalas för Clara. Tänkte just skriva att det inte är den finaste tårtan i hela världen men vet ni vad? Det är det, banne mig. Heja!

Precis en sådan här loktårta brukade jag få när jag var liten och fyllde år så det var hög nostalgifaktor när vi serverade den här på kalaset igår!
En enkel loktårta
ungefär 10 bitar
3 ägg
2 dl socker
2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
0,5 dl mjölk
2 dl sylt
3 dl vispad grädde
ballerinakex till hjul
marshmallows till skorstenar
Sätt ugnen på 250°. Vispa ägg och socker till rulltårtan. Tillsätt mjölet blandat med bakpulvret och sedan mjölken och blanda ordentligt. Grädda kakan i en smord långpanna i ungefär 5 minuter ganska högt upp i ugnen. Stjälp upp kakan på ett sockrat smörpapper. Bred på sylt och rulla sedan ihop kakan från långsidan. Låt svalna och vispa grädden. Skär en liten kakbit som du kan ha till skorsten. Skär rulltårtan i två bitar om du vill ha släp och lägg den lilla rulltårtebiten på den främre biten så du får en skorsten. Bred på grädden så att allt blir täckt och garnera sedan med ballerinakex och marshmallows.
Baklängesmatsedeln v49
Puh, vilken vecka alltså. Julbord i måndags, middag ute i tisdags och MBT med tema jul i torsdags. För att kompensera tänker jag vara hemma typ varje dag nästa vecka. Längtar redan. Såhär gick det för oss i matväg första veckan i december:
I måndags var jag på julbord med jobbet. Jag är i ärlighetens namn inte speciellt förtjust i julbord pga noll vegetariska alternativ och den här gången var inget undantag. Jag fick fylla tallriken med svampomelett, potatissallad och picklade grönsaker. Nåväl, bristen på vegetarisk mat vägdes upp av fint sällskap!
I tisdags träffade jag några kompisar för att äta middag på en italiensk restaurang på Magasinsgatan. Sällskapet var förstklassigt men maten - meh. En ganska tråkig ostbricka och en ganska tråkig caprese. Proseccon däremot var riktigt god!
I onsdags åt vi tortellini med en mild tomatsås som vi blandade med en klick crème fraiche. Toppade gjorde vi med parmesanost, såklart.

I torsdags hade vi MBT med tema jul hemma hos oss och som vanligt var det så sjukt mycket god mat som dukades upp! Vi åt karelska piroger med äggsmör (!!!) som Karin hade direkimporterat från Finland, vi drack vin chaud och åt Ottolenghi-coleslaw som Johanna hade gjort, Beata hade med sig en grönkålspaj med fetaost, Rebecka hade rullat saffransfalafel och mitt bidrag var min nya favoritsallad med fänkål, morot och blodgrape. Till efterrätt festade vi till det med en äppelkräm som Pernilla hade med sig.
I fredags åkte vi mot Skåne för att fira förnyårshelg tillsammans med våra Malmövänner. När vi kom ner hade de lagat gnocchi med världshistoriens godaste ratatouille. Det här ska vi göra hemma snarast!

I lördags var det förnyårsafton och vi åt ungefär hur mycket mat som helst. Mitt bidrag var en Västerbotten Royal med tångrom och finhackad rödlök. De andra bjöd på bland annat oxkind och tryffelpolenta (svamp för mig!) till ingefärskokta päron med kokosgrädde och en herrans massa andra saker. Återkommer med recept!
Idag är det söndag och till middag har vi ätit burritos med limeris, paprika, lök, picklad rödkål och guacamole. Hurra!
Varm äppelcider
Glögg i all ära men i ärlighetens namn tröttnar jag ganska snabbt. Just därför får nog varm äppelcider bli årets juldryck för vår del. (På tal om glögg så hittar ni bästa receptet här!)

Vi använde en torr äppecider från Kivik. Tillsätt lite lönnsirap eller kanske en sockerbit om du vill ha den sötare!
Varm cider
till 2 personer
1 flaska torr äppelcider
6 hela nejlikor
1 pomeransskal
2 kanelstänger
en nypa ekologiskt vaniljpulver
en hutt cognac per glas
Häll cidern i en kastrull och tillsätt allt förutom cognac. Värm upp tills det nästan kokar och häll sedan upp på glas. Toppa med cognac.
Sallad med fänkål, morot och blodgrape
Den här salladen kommer lätt bli nya storfavoriten hos oss den här julen/vintern. Hyvlad morot, fänkål och grapefrukt är en GENIAL kombination (så tack Allt om Mat för idén!).

Jag skippade honungen i dressingen eftersom grapen var så söt, men har du fått tag på en lite beskare grape är det nog läge att behålla honungen. Smaka dig fram, helt enkelt.
Sallad med fänkål, morot och blodgrape
4 portioner
1 fänkålsstånd
2 morötter
1 blodgrape
0,5 dl olivolja
2 msk pressad grapefrukt
1 msk vitvinsvinäger
0,5 msk flytande honung
salt, nymald svartpeppar
Skiva fänkålen tunt med en vass kniv och hyvla morötterna på längden med en osthyvel. Lägg allt i en stor salladsskål. Skala grapefrukten och skär ut hinnfria klyftor. Vispa ihop ingredienserna till dressingen och häll över salladen. Blanda ordentligt och smaka av med salt och peppar.