Enklaste ljusa brödet

Jag har länge haft som mål att alltid baka vårt egen bröd - knäckebröd undantaget - men så hamnar vi i perioder när vi inte äter så mycket bröd och hela idén faller i glömska. Fram tills nu, när Clara har upptäckt storheten med filmjölk och smörgås till frukost. Helt plötsligt finns det en ganska bra anledning till att skippa tråkiga färdigbröd, och dessutom får jag öva på att baka vilket jag knappast är speciellt bra på.
 
Ni förstår, när man lagar mat är det så lätt att höfta lite. "Lite salt där, lite me... oj, den kryddan ser god ut, den tar vi också..." För mig är brödbakning raka motsatsen. Ordning och reda, exakta gram, många instruktioner. Och jag som är helt värdelös på att följa instruktioner. Gulp.
 
 
Men, jag har börjat göra såhär - jag styltar ner varje steg i brödbaket på ett papper, och stryker sedan stegen allt eftersom. Funkar alldeles utmärkt! Receptet kommer från Pain de Martin, min guide i bröddjungeln. Jag har bakat brödet typ fem gånger vid det här laget så lovar, det är ett grymt bra bröd. Även för en nybörjare som jag.
 
Enkelt ljust bröd från PdM
1 limpa
 
10 g jäst
300 g kallt vatten
390 g vetemjöl
8 g salt
isbitar till ugnen
 
Blanda ut jästen i vattnet och rör tills jästen har löst sig. Tillsätt mjölet och saltet och rör runt helt lätt tills allt blandat sig. Lägg en handduk över bunken och låt stå i 30 minuter.
 
Nu ska degen vikas. Doppa handen i vatten och ta tag i degens kant med ena handen. Dra utåt en aning och vik sedan in mot mitten. Fortsätt till du kommit varvet runt. Kolla in Martins video här om du är osäker. Låt vila i 30 minuter till.
 
Gör vikproceduren en gång till och vila sedan i 30 minuter till.
 
Gör vikproceduren ännu en gång och vila i 60 minuter den här gången.
 
Strö rikligt med mjöl på en bakhandduk. Stjälp upp degen på handduken, mjöla händerna och tryck ut till en rektangel. Den behöver inte vara jättestor utan bara lite slarvigt utdragen. Nu ska sidorna vikas in mot mitten - börja med långsidorna och sedan kortsidorna. Vänd brödet så att skarven hamnar nedåt, vik sedan ihop handduken och låt brödpaketet vila i 60 minuter till.
 
Sätt på ugnen i god tid! 275° ska det vara. En plåt i mitten och en plåt under. Plocka fram en skärbräda och lägg ett bakplåtspapper där på.
 
Vänd brödet med skarven uppåt och flytta försiktigt över till skärbrädan. Låt brödet sedan glida över på plåten i ugnen och släng några isbitar på plåten längst ner. 
 
Öppna luckan efter 15 minuter och vädra snabbt.
 
Fortsätt sedan vädra ungefär var femte minut. Om brödet får för mycket färg på skorpan brukar jag lägga över lite folie. Efter ungefär 25-35 minuter (beroende på ugn) tar du ut brödet och låter det svalna på ett galler. Jag fick nyss lära mig att förvara brödet med snittytan neråt så numera står det på skärbrädan med en handduk runt sig. Jag har också fryst in några bröd och plockar fram allt eftersom det behövs. 

Skickat kärleksbrev till Matrepubliken? Frågor om ett recept? Håll ut, snart kommer det ett svar!
Postat av: Liza

Använder ofta hans recept o det blir sååå bra!

2015-08-18 @ 19:39:45
Postat av: Kim

Har inte bakat bröd sen god-knows-when, men nu blev jag sugen igen!

2015-08-19 @ 10:06:37
URL: http://tantrussinsbak.blogspot.com
Postat av: Anonym

Bäääääästa brödet!!!!

2015-08-19 @ 21:38:08
Postat av: Klara

Ovanv ar jag :)

2015-08-19 @ 21:38:24
Postat av: Edith

det finns några grundprinciper som ökar handlingsfriheten. Dubbelt så mycket mjöl som degspad. Ca 50 G jäsmedel till två limpor. Ju finare mjöl desto större jäskraft. Låt det alltid jäsa klart första jäsomgången, den andra omgången på ex plåt är det inte lika noga med. Bröd som har olja som fett i sig ska alltid knådas på oljat bakbord. Har man mejeriprodukter i brödet ska det alltid knådas på mjölat bakbord. Svalna på galler gör skorpan hårdare. Svalna under bakduk gör skorpan mjukare. Grädda med ånga gör att brödet kan jäsa lite till i ugnen. Etc.

2015-09-05 @ 21:55:34

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

Mailadress: (publiceras ej)

URL/bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0