Baklängesmatsedeln v35
Den här veckan kanske inte blir den mest spännande i baklängesmatsedelns historia eftersom vi har varit på resande fot i några dagar men nåväl, ni kanske kan hitta något inspirerande ändå. Såhär gick det för oss sista veckan i augusti:
I måndags åt vi vår egenodlade fänkål som vi skördade här om dagen. Vi stekte på den lite lätt tillsammans med gul lök och broccoli, vispade i lite grädde och lantbuljong och blandade med pasta. Vilken grym kombination! Fänkål, alltså. Min nya favoritgrönsak.
I tisdags åt vi middag på resande fot eftersom vi körde till Skåne direkt efter Calles kommit hem från jobbet. Vi svängde inom Wrapped och köpte med oss varsin burrito och i sedvanlig ordning tog jag den vegetariska varianten med bland annat rostade grönsaker och picklad rödkål och Calle körde på en med högrev.
I onsdags åt vi middag på planet. Jag fick en daal med ris och flagad mandel på toppen. Supergott! När vi flyger beställer jag alltid asian hindu-vegetarisk mat för då kan man vara säker på att få mat som inte bara smakar pappkartong. Hett tips, med andra ord.
I torsdags kom vi fram till Pennsylvania och som alltid när hälsar på Alex och Adam startade vi kvällen med vin och ostbricka. Fantastiskt fin liten tradition! Till middag slängde Adam ihop en pasta med zucchini, vitlök och körsbärstomater och till det hade vi en stor sallad med picklade rödbetor och valnötter. Till efterrätt åt vi kaffeglass med chokladbitar i. Holy crap, vad gott! Det ska jag prova att göra hemma.

I fredags lagade Adam indiskt här hemma. Aloo gobi (potatis och blomkål), raita, naanbröd, daal med ghee (skirat smör, blir en grymt god, lite nötig smak med det här i) och snabbstekt mangold (som för övrigt heter swiss chard på engelska, det hade jag ingen aning om).
I lördags gjorde vi lite kylskåpsrens som resulterade i ravioli (en såndär färdig variant med ostfyllning) med en tomatsås på färska tomater. Det ska jag bli bättre på för övrigt, att göra sås på färska tomater. Blir otroligt gott! På toppen hade vi massor av parmesanost.

Idag är det söndag och vår kompis Brad är här på besök. Adam håller på att förbereda grillen så ikväll blir det BBQ - majskolvar, polska korvar (Alex är polska och har så länge jag känt henne a-l-l-t-i-d ett gäng kielbasas på lut i kylen) och andra godsaker som sötpotatispommes och aubergine. Till efterrätt har vi tiramisu som vi köpte med oss från en italiensk deli i Milford. Men först - MARGARITAS.
Foccacia, ett bra grundrecept
Greetings from Pennsylvania! Vi har just ätit frukost och ska snart ta en promenad innan vi ska åka till bondens marknad och köpa mat till kvällens middag. Jag har dessutom tänkt att jag ska baka bröd idag och eftersom vi ofta äter italienskt när vi är här blir det högst troligt focaccia.

Och focaccia, alltså. Bästa tillbehöret tillmiddagen och perfekta picknickmaten. Fyll med vad du har hemma - oliver, tomater, kryddor. Nästan vad som helst går att stoppa ner. Receptet kommer ursprungligen från en av Leilas kokböcker men jag har modifierat det lite.
Focaccia
1 plåt
1 plåt
25 g jäst
3 dl ljummet vatten
0,5 dl olivolja
2 msk honung
1 msk flingsalt
7 dl vetemjöl special
olivolja och havssalt
topping av valfri sort
Blanda ut jästen i vatten och rör runt tills den löst sig. Blanda i olivolja, honung och flingsalt. Rör i mjölet och blanda tills du har en jämn deg, Jäs i ungefär en halvtimme. Sätt ugnen på 220° varmluft. Tryck ut degen på en bakplåtspappersklädd plåt, degplattan ska vara ungefär 2 cm tjock. Låt jäsa under bakduk i en halvtimme. Gör små hål i degen, lägg ner topping (vi hade i oliver, lök och rosmarin senast vi gjorde det!) och ringla sedan över olivolja och strö över massor med flingsalt. Baka brödet i mitten av ugnen i ungefär 10 minuter tills du har en hård skorpa på brödet. Låt svalna på galler innan du skär eller river det i mindre bitar.
Fyllda tomater
Imorgon åker vi till USA och här hemma pågår det packningsrace deluxe. Hela vardagsrummet är belägrat av resväskor, packninslistor, blöjor och leksaker. Ute är det ösregn. Den här gången skippar vi Brooklyn och kör direkt till Pennsylvania där Alex och Adam har köpt sommarställe. Planen är att göra precis ingenting alls förutom att hänga, laga god mat och spana in omgivningarna. Några dagar har vi tänkt åka till Five Finger Lakes och prova viner, äta ost och kolla in några fina naturområden som ligger i krokarna. Åh, vad kul det ska bli!

Två veckor framöver blir det alltså reserapporter blandat med mat. Innan jag tar tag i packningen igen måste vi prata fyllda tomater. Har ni skördat några egenodlade ännu? Vi har fått ett gäng, kul! De här fyllda tomaterna åt vi för några veckor sedan och receptet hittade vi i Yotam Ottolenghis Plenty. Var annars?
Fyllda tomater
4 portioner (som förrätt
4 tomater (mogna men fasta)
1 stor gul lök, finhackad
2 vitlöksklyftor, skalade och finhackade
12 svarta oliver, urkärnade och grovhackade
2 msk olivolja
0,5 dl panko
2 msk hackad färsk oregano
3 msk hackad färsk persilja
1 msk hackad färsk mynta
1,5 msk hackad kapris
salt, nymald svartpeppar
Sätt ugnen på 150°. Skär bort ungefär 1 cm av toppen på varje tomat och kasta den. Skrapa ur fröna och det mesta av köttet med en liten sked så att du får en skål. Salta insidan av tomaterna och ställ dem upp och ner i ett durkslag så att vätskan rinner ur.
Hetta upp hälften av olivoljan i en stekpanna och stek lök, vitlök och oliver på låg värmen i 5 minuter tills löken har mjuknat helt. Lyft pannan från värmen och rör ner ströbröd, örter och kapris. Smaka av med nymald peppar och havssalt.
Torka ur insidan av tomaterna, och lägg i örtfyllningen. Pressa försiktigt allt eftersom och låt en liten kulle av fyllning sticka upp över kanten. Lägg tomaterna i en smord ungsfast form och ringla över resten av olivoljan. Grädda i ugnen 35-40 minuter tills tomaterna mjuknat.
Baklängesmatsedeln v34
Den här veckan, alltså. Vad ska jag säga? Snuvig, nackspärr och ännu ett lyckat brödbak. I matväg har vi gjort en hel del kylskåps- och skafferirens och dessutom har vi ätit god lördagsbrunch med våra vänner. Såhär gick det för oss tredje veckan i augusti:
I måndags hade vi beställt mat från Hoppet, en ideell organisation som hjälper utsatta kvinnor här i Göteborg. Från dem kan man beställa arabisk, persisk, kurdisk och irakisk mat och allt överskott går till kvinnorna som lagar maten. Jag älskar den här idén! Och herregud, så mycket mat vi åt. Vegetariska samboses, falafel, vinbladsdolmar och en stor laddning av Fatimas bröd. Calle åt dessutom kycklingbirjani som är en slags kyckling-risrätt med bland annat saffran och russin.
I tisdags blev det pasta på vårt favoritsätt med tomatsås (en stark ska det vara) och oliver, kapris, mozzarella och basilika. Enkelt och väldigt, väldigt gott. Till pastan hade vi en laddning med vitkålssallad.

I onsdags blev det ett skafferirens som resulterade i en kokosdaal. Kan inte nog påpeka hur bra det är att ha röda linser hemma. Ris till det och några papadums (vi kör på Santa Marias färdiga som man bara värmen i ugnen, de är toppen!) och du är i hamn.
I torsdags hade vi picknick i parken med några vänner och vi hade med sallad med vattenmelon, fetaost och en massa andra godsaker. Till salladen hade jag bakat ett focaccia och resten av gänget fick dessutom parmaskinka.
I fredags festade vi åter igen till det med ett kylskåps- och skafferirens som resulterade i en pad thai. Vi hade massor med salladslök i kylen som jag skördade på landet i onsdags så de blandade vi i tillsammans med andra klassiska ingredienser som tamarindsås (tamarindpasta har vi alltid på lut hemma), groddar, tofu och krossade jordnötter.

I lördags var Calle på Metallica och jag festade till det med en bakad potatis. Älskar bakad potatis! Med lite gräddfil, finhackad lök, majs och lite riven ost om jag är på det humöret. Innan jag drar på röran lägger jag alltid en stor klick chilismör i botten (och chilismöret höftar jag ihop ungefär såhär - en klick smör, chilipulver, paprikapulver, grillkrydda, havssalt och lite finhackad vitlök).
Idag är det söndag och vi har spenderat dagen på havet. På grund av bilköer, glömda båtkapell och gud vet vad sladdade vi precis innanför dörren och kvällen spännande middag blev... inget alls. En rostad macka med pepparrotsost och lite filmjölk med kanel fick duga som nattamat (och det är helt ok med mig! Charlotta <3 Pepparrotsost).
Svampquesadillas
Idag är det fredag, solen skiner och jag ska snart blanda till en bringare med Bloody Marys som vi ska dricka senare ikväll. Life's good.

Hade det inte varit för att vi har ett gäng salladslökar, några gamla jordnötter och en bit tofu hemma som ska bli pad thai hade vi antagligen ätit svampquesadillas ikväll. När man gör quesadillasen på majstortillas och dessutom steker dem i olja blir de sådär frasiga och goda. Om du inte har chili hemma kan du stänka över lite stark sås innan du lägger ihop tortillaskalen. Äsch, gör det även om du har chili hemma förresten, lite extra stark sås på toppen skadar aldrig.
Svampquesadillas
2 portioner
8 majstortillas
2 dl stark ost, riven
400 g svamp, kanske lite till
1 röd chili, finhackad
1 kruka koriander, grovt hackad
olja att steka i
Rensa svampen och dela i mindre bitar. Stek i en torr stekpanna tills all vätska försvunnit. Ta ett tortillaskal, lägg på ett ordentligt lager med riven ost. Lägg på ett lager svamp, lite chili och koriander. Värm olja i en stekpanna, lägg i quesadillan och stek någon minut på varje sida. Håll koll, det kan gå fort! Ät quesadillasen med en stor sallad och en salsa.
Bakad purjolök med lavendel och vallmo
Jag tycker väldigt mycket om att ha tillbehör till min mat. Jag äter sällan bara en pasta rakt upp och ner utan vill gärna ha något annat till, som till exempel picklade grönsaker av alla dess slag, en stark sås eller kanske något så enkelt som tomater med en enkel vinaigrette.

De här bakade purjolökarna med vallmofrön och lavendel hade vi till en svamppasta som vi åt för ett tag sedan och det var så himla gott! Receptet hittade jag i den fina kokboken Kosters Trädgårdar.
Bakad purjolök med lavendel och vallmofrön
4 små portioner
500 g purjolök
1 dl torrt, vitt vin
1 msk torkade lavendelblommor
1 msk torkade vallmofrön
100 g smör
havssalt, nymald svartpeppar
Sätt ugnen på 150 grader. Skär purjolöken i bitar om 10 cm och halvera på längden. Skölj löken noga, krama ur och lägg i en ugnsfast (och smord) form. Häll på vinet, strö över lavendelblommorna och vallmofrön. Salta och peppra. Klicka ut smöret i formen och baka i ugnen i ungefär 30 minuter (kanske lite mer!) tills purjolöken är mjuk.
Enklaste ljusa brödet
Jag har länge haft som mål att alltid baka vårt egen bröd - knäckebröd undantaget - men så hamnar vi i perioder när vi inte äter så mycket bröd och hela idén faller i glömska. Fram tills nu, när Clara har upptäckt storheten med filmjölk och smörgås till frukost. Helt plötsligt finns det en ganska bra anledning till att skippa tråkiga färdigbröd, och dessutom får jag öva på att baka vilket jag knappast är speciellt bra på.
Ni förstår, när man lagar mat är det så lätt att höfta lite. "Lite salt där, lite me... oj, den kryddan ser god ut, den tar vi också..." För mig är brödbakning raka motsatsen. Ordning och reda, exakta gram, många instruktioner. Och jag som är helt värdelös på att följa instruktioner. Gulp.

Men, jag har börjat göra såhär - jag styltar ner varje steg i brödbaket på ett papper, och stryker sedan stegen allt eftersom. Funkar alldeles utmärkt! Receptet kommer från Pain de Martin, min guide i bröddjungeln. Jag har bakat brödet typ fem gånger vid det här laget så lovar, det är ett grymt bra bröd. Även för en nybörjare som jag.
Enkelt ljust bröd från PdM
1 limpa
10 g jäst
300 g kallt vatten
390 g vetemjöl
8 g salt
300 g kallt vatten
390 g vetemjöl
8 g salt
isbitar till ugnen
Blanda ut jästen i vattnet och rör tills jästen har löst sig. Tillsätt mjölet och saltet och rör runt helt lätt tills allt blandat sig. Lägg en handduk över bunken och låt stå i 30 minuter.
Nu ska degen vikas. Doppa handen i vatten och ta tag i degens kant med ena handen. Dra utåt en aning och vik sedan in mot mitten. Fortsätt till du kommit varvet runt. Kolla in Martins video här om du är osäker. Låt vila i 30 minuter till.
Gör vikproceduren en gång till och vila sedan i 30 minuter till.
Gör vikproceduren ännu en gång och vila i 60 minuter den här gången.
Strö rikligt med mjöl på en bakhandduk. Stjälp upp degen på handduken, mjöla händerna och tryck ut till en rektangel. Den behöver inte vara jättestor utan bara lite slarvigt utdragen. Nu ska sidorna vikas in mot mitten - börja med långsidorna och sedan kortsidorna. Vänd brödet så att skarven hamnar nedåt, vik sedan ihop handduken och låt brödpaketet vila i 60 minuter till.
Sätt på ugnen i god tid! 275° ska det vara. En plåt i mitten och en plåt under. Plocka fram en skärbräda och lägg ett bakplåtspapper där på.
Vänd brödet med skarven uppåt och flytta försiktigt över till skärbrädan. Låt brödet sedan glida över på plåten i ugnen och släng några isbitar på plåten längst ner.
Öppna luckan efter 15 minuter och vädra snabbt.
Fortsätt sedan vädra ungefär var femte minut. Om brödet får för mycket färg på skorpan brukar jag lägga över lite folie. Efter ungefär 25-35 minuter (beroende på ugn) tar du ut brödet och låter det svalna på ett galler. Jag fick nyss lära mig att förvara brödet med snittytan neråt så numera står det på skärbrädan med en handduk runt sig. Jag har också fryst in några bröd och plockar fram allt eftersom det behövs.
Baklängesmatsedeln v33
Första veckan tillbaka i verkligheten och jag kan konstatera att det där gränslandet mellan vardag-rutiner-ordning blandat med lite semesterkänsla på kvällarna passar mig alldeles utmärkt! I matväg har vi ätit allt från svartpeppartofu till svampquesadillas och jag har (åter igen!) bakat bröd. Heja mig! Såhär gick det för oss andra veckan i augusti:
I måndags åt vi en riktig klassiker i det här hemmet - Malins krämiga pastasallad med bland annat pesto, purjolök och fetaost. Och ett lager tabasco på toppen, såklart. Ni känner igen den? Ja, jag vet. Den här salladen äter vi ganska, erm, ofta.
I tisdags åt jag middag med mina kollegor och istället för att köra på en varmrätt beställde jag och Sandra in några rätter och delade på, bland annat vitlöksbröd med aioli, en getostsallad med rosmarindressing och bäst av allt - en ostbricka med tre svenska ostar. Den var löjligt god, och jag har åter igen fastnat i ostträsket efter en kortare paus.

I onsdags gjorde jag Ottolenghis svartpeppartofu och den var som alltid supergod. På toppen hade vi extra mycket salladslök, det bryter av gott mot den sötsyrliga pepparsåsen. Den här rätten passar egentligen bäst som en lite midre sidorätt tror jag för det blir rejält starkt efter ett tag.
I torsdags svängde jag in på Russinets blogg och lagade en pastarätt hon tipsade om för ett tag sedan - pasta peperonata. Man steker paprika jättelänge, lägger i lök och steker jättelänge till och blandar i (bland annat) crème fraiche och stora mängder grovmald svartpeppar. Calle fick köttbullar till och jag stekte några skivor tofu.
I fredags var vi hemma och tog det lugnt medan resten av staden var på Way Out West eller möjligtvis drev omkring på Göteborgs Kulturkalas. Vi åt pizza, kollade på The Wire och åt ett gäng goda ostar till efterrätt.
I lördags blev det riktig sommarmat - kanske årets sista, vem vet. Grillade majskolvar med massor av smör, vegburgare och en fantastiskt god melon- och fetaostsallad med mynta.

Idag är det söndag och till middag har vi ätit knapriga svampquesadillas. Stekt svamp, västerbottensost och röd chili mellan två majstortillas. Lägger man i lite olja i pannan blir skalen knapriga. Supergott. Till quesadillasen hade vi en vitkålssallad.
Panzanella med picklad lök
Jag har börjat baka bröd. Det är sant. Jag har letat upp det enklaste av Pain de Martin-Martins recept och har dessutom lyckats med det tre gånger. Hurra för mig! Det är så gott, dessutom, och råkar man få några skalkar över är de perfekta att göra brödkrutonger på.

Det gjorde jag förra veckan och blev då akut sugen på att äta panzanella. Eftersom vi fortfarande inte har några egenodlade tomater att tillgå svängde jag inom Coop och köpte med mig superfina tomater på lösvikt. Den här salladen är alltså inget man gör med tråkiga, färglösa tomater, då smakar den ingenting.
Panzanella med picklad lök
2 portioner
4 skivor bröd, gärna en torr skalk du har liggandes
olivolja, salt
600 g tomater av blandade färger, klyftade
1 burk (200 g) grillad paprika, skivade
2 msk kapris
1 kruka basilika
1 rödlök, tunt skivad
0,5 dl ättika
1 dl socker
1,5 dl vatten
3 msk olivolja
1 msk rödvinsvinäger
Börja med att pickla rödlöken. Hetta upp vatten och ättika i en kastrull, blanda i sockret och rör tills det löst sig. Lägg rödlöken i en skål och häll över lagen och ställ åt sidan. Sätt ugnen på 225°. Riv brödet i mindre bitar och lägg på en bakplåtspappersklädd plåt. Ringla över olivolja och strö över flingsalt. Blanda med händerna så att alla brödbitar blir täckta. Rosta tills de är gyllenbruna, det tar inte många minuter. Blanda tomater, paprika och kapris i en stor skål. Häll på olivolja och rödvinsvinäger. Tillsätt brödkrutongerna och blanda. Lägg på löken (men lämna lagen!) och riv över basilikablad. Ät direkt, godast är salladen när krutongerna fortfarande är krispiga. Inget man sparar, med andra ord.
Apelsingranola
Jag behöver ny frukostinspiration. Tips, tack! De senaste 300 åren månaderna har jag ätit knäckebröd och fil och visst är det gott, men jag måste komma på något nytt. Här om dagen bakade jag ett ljust bröd som blev himla bra och så men bröd är ju liksom alltid godast samma dag som det bakas tycker jag. Hur brukar ni förresten förvara era bröd så att skorpan håller sig hård och innanmätet mjukt?

Ny granola har jag i alla fall testat och den blev toppen! Kan inte påstå att apelsinsmaken blev sådär hysteriskt framträdande dock så nästa gång ska jag nog ta i lite mer pressad apelsin.
Apelsingranola
1 plåt
1 dl krossade linfrö
1 dl hela linfrön
1 dl dinkelpuffar
2 dl dinkelgryn
2 dl fiberhavregryn
1 dl grovt hackade hasselnötter
1 dl hela linfrön
1 dl dinkelpuffar
2 dl dinkelgryn
2 dl fiberhavregryn
1 dl grovt hackade hasselnötter
1 dl kokosflingor
1 apelsin, rivet skal från halva och pressad saft från hela
3 msk smält kokosolja
3 msk smält kokosolja
lite honung att ringla över
Sätt ugnen på 175°. Blanda gryn, puffar och nötter (EJ kokosflingorna för de är lätta att bränna. Tro mig.) på en bakplåtspappersklädd plåt. Blanda i det rivna apelsinskalet, saften och olja och ringla över honung. Rör ordentligt. Rosta mitt i ugnen på övervärme och låt granolan stå inne i 30-45 minuter. Rör runt ofta så att det inte bränns vid. Låt svalna, blanda i kokosflingorna och häll upp i en burk med tätslutande lock.
Grön bönsallad
Jag har sagt det innan och måste nog säga det igen. Yotam Ottolenghi är ett geni när det kommer till vegetarisk mat. I helgen hade vi Ottolenghi-fest-deluxe (den andra i ordningen!) tillsammans med Johan, Johannah och Markus och då gjorde vi bland annat den här gröna bönsalladen. Hello hello, salladshimlen!

Den blir precis lika god dagen efter kan jag meddela! Vill ni laga andra Ottolenghirätter tycker jag ni borde prova den karamelliserade fänkålen, de fyllda lökarna eller - min personliga favorit - svartpeppartofun.
Grön bönsallad
4 portioner
250 g brytbönor, ansade
250 g sockerärtor, ansade
250 g gröna ärtor (vi använde frysta)
2 tsk korianderfrön, grovt stötta i mortel
1 tsk senapsfrön
3 msk olivolja
1 tsk (svarta) spiskumminfrön
0,5 liten rödlök, fint hackad
1 mild, röd chili, fint tärnad
1 vitlöksklyfta, pressad
1 citron, skalet
2 msk hackad färsk dragon
grovt havssalt
Fyll en kastrull med kallt vatten och koka upp. Blanchera brytbönorna i 4 minuter, lyft dem ur kastrullen och lägg omedelbart i kallt vatten. Låt rinna av och torka sedan av lite lätt. Koka upp nytt vatten och blanchera sockerärtorna i 1 minut, lägg i kallt vatten och låt sedan rinna av och torka av lite lätt. Använd samma vatten och blanchera ärtorna i 20 sekunder. Skölj i kallt vatten, låt rinna av och torka av. Blanda bönorna och ärtorna i en stor skål. Lägg korianderfrön, senapsfrön och olja i en kastrull och hetta upp. När fröna börjar poppa, häll innehållet på bönorna och ärtorna. Blanda och tillsätt spiskumminfrön, rödlök, chili, vitlök, citronskal och dragon. Blanda ordentligt och smaka av med salt.
Baklängesmatsedeln v32
Den här veckan har varit Calles sista semestervecka så från och med imorgon är det tillbaka till rutiner och ordning och reda igen. I några veckor i alla fall för sen packar vi ihop oss och flyger till våra vänner i USA. Hur som helst, den här veckan har bjudit på en pytteliten skörd från trädgårdslandet, en ljuvlig pad thai och dessutom har jag bakat bröd igen. Såhär gick det för oss första veckan i augusti:
I måndags gjorde jag en vegetarisk lasagne med keso och pesto. Lasagnen gjorde jag tidigare under dagen och värmde sedan på precis innan vi skulle äta, då tycker jag den hinner sätta sig ordentligt. Till lasagnen åt vi den här bönsalladen som jag skrev om tidigare i veckan.
I tisdags åkte vi in till stan igen och med hem från landet fick vi ett gäng kantareller som Björkarna hade plockat. Till middag gjorde vi en enkel pasta med kantareller och gräddsås och som tillbehör hade vi ugnsbakad purjolök med lavendel och vallmofrön.

I onsdags åt vi en av mina favoritsoppor, en tom kha tofu med extra mycket koriander och salladslök på toppen. Till soppan hade vi ris.
I torsdags var vi på Liseberg precis hela dagen så när vi gick hem vid halv nio-snåret sladdade vi inom Wrapped och åt varsin burrito innan vi gick hemåt. Deras vegetariska variant med rostade grönsaker, pintobönor, limeris, salsa och guacamole är helt fantastisk.
I fredags traskade vi bort till Skanstorget och åt middag på Burgersson. Jag körde på deras helt magiska vegetariska variant med chilimajonnäs ovanpå (DEN kunde dock varit starkare) och beställde picklad gurka till. Sen traskade vi bort mot Vasaparken och hängde där en stund innan vi gick hem och blandade till Bloody Marys till efterrätt.

I lördags hälsade vi på Johan, Johannah och Vera i Falkenberg och vi körde Ottolenghi-fest. Hurra! Vegetarisk paella (med bland annat fänkål, paprika, svarta oliver och kronärtskocka), fyllda tomater med kapris och svarta oliver och en sallad med bönor (och en himmelsk dressing med senapsfrön, chili och korianderfrön till det). Till efterrätt orkade vi inte så mycket mer än lite mörk choklad med havssalt på toppen.
Idag är det söndag och sista dagen på Calles sex veckor långa semester. Vi har haft Magnus och Sara över på middag och vi bjöd på kylskåpsrens deluxe - tacos, vill säga. Anammas vegofärs, mängder med starka såser och ett gäng grönsaker och middagen är räddad.
Tjocka vinbärsplättar
I den här familjen äter vi ganska ofta pannkakor. Helst som middag med en kall avokadoröra som fyllning men ibland även till frukost. Då föredrar Calle den tunna, tunna varianten med pressad citron och socker som topping men jag vill helst ha tjocka plättar med bär i smeten.

För några dagar sedan åkte några av vinbären vi plockande på landet ner i en pannkakssmet och det blev så l-ö-j-l-i-g-t gott. Måste provas.
Tjocka vinbärsplättar
2 hungriga, 4 mindre hungriga
1 ekologiskt ägg
2,5 dl filmjölk
2,5 dl siktat dinkelmjöl
1,5 tsk bakpulver
1 tsk socker
0,5 tsk salt
30 g smält smör
1,5 dl svarta vinbär - helst frusna
Smält smöret och låt svalna. Vispa upp ägget, häll i filen och vispa lite till. Blanda mjöl, socker och bakpulver i en bunke och vänd sedan ner i smeten. Tillsätt det smälta smöret och de frusna vinbären. Klicka i smet i plättjärnet och stek någon minut på varje sida tills plättarna är gyllenbruna på båda sidorna. Servera med lite socker eller lönnsirap.
2 hungriga, 4 mindre hungriga
1 ekologiskt ägg
2,5 dl filmjölk
2,5 dl siktat dinkelmjöl
1,5 tsk bakpulver
1 tsk socker
0,5 tsk salt
30 g smält smör
1,5 dl svarta vinbär - helst frusna
Smält smöret och låt svalna. Vispa upp ägget, häll i filen och vispa lite till. Blanda mjöl, socker och bakpulver i en bunke och vänd sedan ner i smeten. Tillsätt det smälta smöret och de frusna vinbären. Klicka i smet i plättjärnet och stek någon minut på varje sida tills plättarna är gyllenbruna på båda sidorna. Servera med lite socker eller lönnsirap.
Tortillachips
Vid det här laget är det nog ingen större överraskning att vi äter ganska mycket texmex i det här hemmet. Jag älskar mat som man äter med händerna, Calle gillar långkok av alla dess slag och Clara tycker att guacamole är toppen. Förra helgen gjorde vi egna majstortillas som vi skopade upp maten med och de blev grymma! Überkrispiga och ordentligt salta, precis som jag vill att de ska vara.

Majstortillasen köpte vi på Extreme Food, men det finns säkert att få tag på om du letar i en välsorterad mataffär.
Tortillachips
2 portioner
1 paket majstortillas
olja att fritera i
salt
Värm oljan till 160° i en kastrull. (Glöm inte att fläkten aldrig ska vara igång när du friterar!) Lägg i sisådär tio åt gången och fritera i ungefär en minut - kanske lite mindre - tills de har blivit gyllengula. Låt rinna av på papper och lägg sedan i en skål och strö över salt.
Dressade bönor
Jag är inte speciellt påhittig när det kommer till sallder. Ofta blir det någon kylskåpsrensvariant, inte sällan med isbergssallad som bas. Inget fel med det egentligen för jag råkar vara ganska förtjust i ordentligt krispig isbergssallad men det kan ju vara kul med omväxling då och då. Här om dagen kom det ett plötsligt händer det-moment. Bibbi kom hem med en påse blandade färska bönor och jag kom ihåg en übergod bönsallad med dijonsenap som vi åt för några år sedan.

Receptet kommer från Markus Aujalays kokbok Med mycket grönt. Bra koksbokstipstips, för övrigt! Rekommenderas varmt.
Dressade bönor
2 portioner + lite till
500 g färska bönor (vi använde vaxbönor, skärbönor och haricot verts)
2 dl gräddfil
2 msk dijonsenap
1 msk vitvinsvinäger
salt, nymald svartpeppar
Koka bönorna i saltat vatten i några minuter och skölj sedan i iskallt vatten. Låt rinna av och blanda dressingen i en skål. Lägg i bönorna och blanda ordentligt. Smaka av med salt och peppar.
Odlingsuppdatering
Trots att det har varit relativt kallt de senaste veckorna har det börjat dyka upp lite saker i grönsakslandet. Brysselkålen växer som ogräs, fänkålen har tittat upp och idag skördade vi vår första lilla salladslök. Det är inga mastodontsalladslökar direkt, men tillräckligt för att skörda tyckte vi. Den skivade vi tunt och blandade i den här pastan som vi åt till lunch idag.


Vinbären hann jag inte göra något med så de hamnade direkt i frysen. Så småningom blir de nog gelé och några bär blir en puré till Clara. Dessutom måste jag nog göra världens godaste vinbärssorbet, tror jag.


Chiliplantorna har blivit som en liten djungel, men tyvärr är det inte speciellt många som är mogna än så länge. Idag kunde vi skörda ynka fyra stycken, och tre av dem hamnade i en inläggning och en liten bit av den gröna hamnade i pastan vi åt till lunch. Den var så stark att det kändes som att det brann i min mun i flera timmar efteråt. Hjälp.

Salvia har vi i mängder, men tyvärr sitter jag inte på ett enda bra recept med salvia i. Har ni några tips? Gärna vegetariska! Tack!
Baklängesmatsedeln v31
Den här veckan har vi varit i Skåne och hälsat på familjen! I matväg har jag gjort världshistoriens godaste (blygsamt, jag vet...) vegetariska biff Lindströmmare och självklart har vi ätit pizza. Dessutom har jag misslyckats totalt med att göra falafel. Så går det när man inte följer receptet... Såhär gick det för oss sista veckan i juli:
I måndags åt vi middag hos mina föräldrar och det blev en av pappas specialiteter - biff Lindström. Till mig gjorde jag vegetariska Lindströmmare på sojafärs och till det hela åt vi kokt potatis, brunsås och pressgurka.
I tisdags gjorde vi pizza och vid bordet diskuterade jag och Calle vad som är den viktigaste toppingen. För min del är det helt klart lök. För Calles del - köttfärs. Till pizzan gjorde jag en stor laddning vitkålssallad.

I onsdags var vi på kalas hos min syster i Helsingborg och hon bjöd på en uppsjö med mat - västerbottenpaj med smördegsbotten, ost- och skinkpaj, pastasallad, ostbricka och en übergod kall sås med grekisk yoghurt och sweet chilisås. Till efterrätt bjöds det på tårta (med vit chokladkräm och jordgubbar, mmm) och biskvier.
I torsdags åkte vi hem till Göteborg igen och eftersom vi var hemma ganska sent svängde vi inom Wrapped och köpte med oss burritos hem. Den vegetariska (toppad med picklad rödkål, mmm) är ljuvlig!
I fredags gjorde vi falafel men de blev så KATASTROFALT dåliga. Nåväl, får skylla mig själv för jag gjorde några, eh, improvisationer som inte var så lyckade. Har lärt mig följande: använd ALLTID torkade kikärtor och koka själv. Pitabröden jag bakade blev i alla fall superbra, så det blev en god middag ändå. Bröden fyllde vi med platta och tråkiga falafelbollar, rödkål, grönsaker och en dressing på yoghurt, citronsaft, tahini och vitlök.
I lördags var vi på bröllopsfest på Saltholmens Varmbadhus och efter en superfin vigsel blev vi bjudna på bröllopsmiddag deluxe. Till förrätt fick jag en toast med färskost och syrad lök och till varmrätt ugnsrostad blomkål med pestocrème. Väldigt, väldigt gott. Tårta åt vi också såklart!
Idag är det söndag och väldigt mycket dagen efter. Ikväll har vi ätit middag med Calles föräldrar - pasta med kantareller (!!!) och syrad lök på toppen. Så gott! Och oj, vad jag vill ut och plocka kantareller nu.