Svartpeppartofu

Idag firar jag min trettiotredje födelsedag och i morse blev jag väckt med paket och sång som sig bör. Lite senare idag kommer Calles föräldrar upp och i helgen åker vi till Skåne för att ha kalas med min familj. Det är inte alls så dumt att fylla år, måste jag säga! 
 
 
När man fyller år får man bestämma mat, va? I så fall vill jag äta den här svartpeppartofun som jag smakade för första gången i Stockholm för ett tag sedan. Måtten i det här receptet låter helt bananas, jag vet. 5 msk grovmalen svartpeppar? 12 små schalottenlökar? Nej, jag har inte skrivit fel. Lovar. Receptet hittade vi i Ottolenghis fantastiska kokbok Plenty.
 
Svartpeppartofu
4 portioner
 
800 g fast tofu
matolja, till stekning
majsmjöl, till panering
150 g smör
12 små schalottenlökar, skivade
8 färska röda chilifrukter, finskivade
6 vitlöksklyftor, rivna
3 msk färsk ingefära, finhackad
3 msk ketjap manis
3 msk ljus soja
4 tsk mörk soja
2 msk strösocker
5 msk grovmalna svartpepparkorn
8 salladslökar, skuren i grova bitar
 
Hetta upp ett halvcentimeter djupt lager olja i en stor stekpanna. Skär tofun i stora bitar, rulla i majsmjöl och lägg i den hela oljan i omgångar så att det inte blir för tångt i pannan. Vänd med jämna mellanrum tills tofun har fått en tunn, gyllenbrun skorpa runt om och låt sedan rinna av på papper. Töm och torka av pannan och smält smöret däri. Lägg i schalottenlök. chili, vitlök och ingefära. Stek på låg värme i ungefär en kvart tills ingredienserna är blanka och helt mjuka. Rör om då och då. Tillsätt sojan, sockret och pepparn. Låt tofun värmas i någon minut i såsen och rör till slut ner salladslöken. Servera med kokt ris.

Skickat kärleksbrev till Matrepubliken? Frågor om ett recept? Håll ut, snart kommer det ett svar!
Postat av: Cornelia

Det låter verkligen gott! Alltid rolig med matinspiration :)

2015-04-29 @ 12:28:35
URL: http://corneliae.blogg.se/
Postat av: Fani

Åh det lät intressant. Och framförallt gott! :)

2015-04-29 @ 12:42:31
URL: http://jetbluejet.blogg.se
Postat av: Therése S

GRATTIS PÅ FÖDELSEDAGEN!!!!

Svar: TAAACK!!! Och fasiken, grattis i efterskott till dig!!
Charlotta Ljungblad

2015-04-29 @ 15:56:52
URL: http://femalecurves.malmolife.se
Postat av: Pernilla

alltså den mängden tofu vi har börjat konsumera i det här hushållet! från 0 till 100 på bara några månader skulle jag vilja säga... det här receptet kommer ju inte att minska det direkt!

hoppas du hade en fin födelsedag!

Svar: Eh, samma här!
Charlotta Ljungblad

2015-05-01 @ 10:21:13
URL: http://chibichibimoon.blogg.se
Postat av: Anonym

Grattis grattis :):)

Svar: Tack!
Charlotta Ljungblad

2015-05-04 @ 10:07:44
Postat av: Caroline

Vad menas med 5 msk grovmalna svartpepparkorn? Menar du vanlig grovmalen peppar på burk? Eller 5 msk pepparkorn som man maler?

Låter svingott men vill inte göra fel bara så det blir för mycket ;D

Svar: Jag satte pepparkvarnen på grövsta och fick ganska stora bitar. Definitivt inte grovmalen på burk - eller rättare sagt, så tolkar i alla fall jag hans recept. Hellre i så fall hela pepparkorn som du stöter i mortel!
Jag pratade med ett gäng kompisar ikväll om just den här rätten, och vi konstaterade det här:

1. Den är helt SJUKT god.

2. Den gör sig bäst om man inte äter för mycket av den. Hellre göra ett tillbehör som typ sallad eller något istället för att äta en jätteportion av det här, för det är v-ä-l-d-i-g-t smakrikt och, såklart, starkt!

Hoppas du gillart!
Charlotta Ljungblad

2015-09-15 @ 15:37:34

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

Mailadress: (publiceras ej)

URL/bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0