Karins auberginegratäng

Min kompis Karin har släppt en kokbok. Hur coolt är inte det? Första gången jag träffade Karin var när vi hade vår allra första matbloggsträff och det var - håll i er nu - 2011! Den kan ni läsa om här, för övrigt. Nu har det alltså gått fyra år sedan vi träffades och Trattoria är fortfarande en av de bloggar som jag besöker dagligen för att få inspiration. Bäst av allt är att Karins kokbok är precis sådär Trattoria-ig som jag hade hoppats - fylld med massor av enkla, rustika (eller vad säger du, Karin?!) recept utan allt för mycket krusiduller men som ändå blir sådär förbenat goda. Det är ju faktiskt precis sådan matlagning som jag gillar mest.
 
Foto: Fredrik Samuelsson
 
Den här auberginegratängen är just sådär enkel, utan allt för många ingredienser men ändå så mycket smak att man liksom har svårt att förstå att tomat, aubergine, ost och basilika kan bli såhär gott. Det är coolt.
 
Karins auberginegratäng
4 portioner
 
2 stora auberginer (eller 4 små)
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 burkar krossade tomater
1 msk tomatpuré
salt & nymald svartpeppar
en gnutta socker
200 g mozzarella
1-2 dl riven parmesanost
1 kruka färsk basilika
olivolja
 
Sätt ugnen på 200°. Skala och hacka löken och vitlöken. Fräs i olivolja i en kastrull, tillsätt tomatpuré och krossade tomater. Smaka av med salt, peppar och socker. Låt småputtra i några minuter. Skär auberginen i 1 cm tjocka skivor (jag föredrar att skära auberginen på kortsidan så att jag får runda bitar istället för avlånga) och pensla med olivolja på båda sidorna. Stek på medelvärme tills skivorna är mjuka och lägg sedan på ett fat. Strö över salt. Smörj en ugnssäker form med olivolja och varva sedan aubergine och tomatsås. Avsluta med ett lager aubergine och lägg över tunt skivad mozarella och riven parmesan. Grädda i mitten av ugnen i sisådär 20 minuter, stäng sedan av ugnen, öppna ugnsluckan och låt gratängen stå i 10 minuter på eftervärme så att den sätter sig lite. Strö över basilikablad precis innan servering. Ät med sallad och bröd.

Skickat kärleksbrev till Matrepubliken? Frågor om ett recept? Håll ut, snart kommer det ett svar!
Postat av: Fani

Lät och såg ut som något i min smak :)

2015-04-15 @ 12:17:40
URL: http://jetbluejet.blogg.se
Postat av: Kim

2011?!?! Är det sanning? Herregud...
Men åh så söta vi var på bilden i inlägget om träffen.
Den där auberginegratängen alltså! Goooood.

Svar: Jag VEEET! Hello, små matbloggare!
Charlotta Ljungblad

2015-04-15 @ 12:54:09
URL: http://tantrussinsbak.blogspot.com
Postat av: Ann-Louise

Visst är gratängen helt suverän?! Så mycket smak och med en minimal arbetsinsats. Hurra för Karin och succé för oss som får äta hennes mat. :)
HELT otroligt att det snart är 4 år sen vi hade vår första MBT!

Svar: Ja, snacka om att den gratängen är g-o-d!
Charlotta Ljungblad

2015-04-15 @ 13:12:48
URL: http://lillamatderiven.blogspot.com
Postat av: Martina

Ja, riktigt coolt att släppa en kokbok! ;-)

Svar: Ja! Hurra!
Charlotta Ljungblad

2015-04-15 @ 14:43:57
URL: http://matochodla.blogspot.se
Postat av: Johanna

Ahahaha, den första matbloggsträffen! Då hade jag inte ens hunnit komma med. Vad fint! Och gratängen alltså, vilken höjdare - dessutom perfekt matlådemat! :D

Svar: Vist är den perfekt för matlådan? Sjukt god dagen efter!
Charlotta Ljungblad

2015-04-16 @ 15:33:44
URL: http://mormorsplommonmarmelad.blogspot.com
Postat av: Mårtenssons kök

Den där kokboken verkar verkligen hyvens, frågan är om den inte ska flytta hem till oss också:)

Svar: Det tycker jag absolut att den ska! :=)
Charlotta Ljungblad

2015-04-20 @ 21:33:01
URL: http://martenssonskok.blogspot.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

Mailadress: (publiceras ej)

URL/bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0