Svartpeppartofu
Idag firar jag min trettiotredje födelsedag och i morse blev jag väckt med paket och sång som sig bör. Lite senare idag kommer Calles föräldrar upp och i helgen åker vi till Skåne för att ha kalas med min familj. Det är inte alls så dumt att fylla år, måste jag säga!
När man fyller år får man bestämma mat, va? I så fall vill jag äta den här svartpeppartofun som jag smakade för första gången i Stockholm för ett tag sedan. Måtten i det här receptet låter helt bananas, jag vet. 5 msk grovmalen svartpeppar? 12 små schalottenlökar? Nej, jag har inte skrivit fel. Lovar. Receptet hittade vi i Ottolenghis fantastiska kokbok Plenty.
Svartpeppartofu
4 portioner
800 g fast tofu
matolja, till stekning
majsmjöl, till panering
150 g smör
12 små schalottenlökar, skivade
8 färska röda chilifrukter, finskivade
6 vitlöksklyftor, rivna
3 msk färsk ingefära, finhackad
3 msk ketjap manis
3 msk ljus soja
4 tsk mörk soja
2 msk strösocker
5 msk grovmalna svartpepparkorn
8 salladslökar, skuren i grova bitar
Hetta upp ett halvcentimeter djupt lager olja i en stor stekpanna. Skär tofun i stora bitar, rulla i majsmjöl och lägg i den hela oljan i omgångar så att det inte blir för tångt i pannan. Vänd med jämna mellanrum tills tofun har fått en tunn, gyllenbrun skorpa runt om och låt sedan rinna av på papper. Töm och torka av pannan och smält smöret däri. Lägg i schalottenlök. chili, vitlök och ingefära. Stek på låg värme i ungefär en kvart tills ingredienserna är blanka och helt mjuka. Rör om då och då. Tillsätt sojan, sockret och pepparn. Låt tofun värmas i någon minut i såsen och rör till slut ner salladslöken. Servera med kokt ris.
Shakshuka
Livet på landet är alldeles ljuvligt, tackar som frågar! Även om jag är en stadsråtta av rang (trots många bekymrade miner och kommentarer som "men ska ni verkligen inte flytta till hus nu när ni fått barn?" Jo, självklart ska vi det. Inte.) är det helt klart underbart att göra följande: 1. Äta frukost och titta på havet 2. Pula i trädgården och 3. Sitta på trädäcket och dricka förmiddagste. Det har dessutom varit sol precis hela dagen! Hurra! Sämre kan man ha det, om man säger så.
Ikväll ska vi äta shakshuka, en variant på
ägg i skärselden som var ett riktigt vandringsrecept i bloggosfären för ett tag sedan. Köp ett riktigt gott bröd till och doppa i tomatsåsen, det är ljuvligt! Receptet hittade jag hos min fantastiska (blogg-) kompis
Ann-Louise.
Shakshuka
2 portioner
1 msk olivolja
1 msk harissa
1 tsk tomatpuré
2 stora röda paprikor, tärnade (300 g)
2 vitlöksklyftor, finhackade
0,5 tsk spiskummin
400 g ekologiska konserverade hela tomater
4 ägg från frigående höns
1 dl labneh eller turkisk yoghurt
salt, nymald svartpeppar
färsk koriander
100 g färsk ekologisk spenat
4 vitlöksklyftor
olivolja
flingsalt
Värm olivoljan i en stekpanna. Häll ner harissa, tomatpuré, paprika, vitlök, spiskummin och salt. Rör runt och stek på medelvärme i några minuter tills paprikan har mjuknat. Tillsätt tomater som du delar i mindre bitar och låt puttra försiktigt i 10 minuter eller tills såsen har tjocknat. Smaka av med salt och kryddor. Gör fyra gropar i såsen. Kläck äggen och häll försiktigt ner dem i groparna. Med hjälp av en gaffel - dra ut äggvitan till små virvlar. Var försiktig så att du inte gör sönder äggulorna! Låt puttra i 8-10 minuter, tills äggvitorna har stelnat och äggulorna fortfarande är rinniga. Ta av från värmen och låt vila i några minuter.
Värm lite olivolja i en stekpanna. Stek vitlöken i några sekunder och tillsätt därefter spenat och lite salt. Fräs snabbt i en minut och rör runt hela tiden. Ta av från värmen. Fördela sås och ägg i fyra skålar och toppa med yoghurt, vitlöksfräst spenat och färsk koriander. Servera direkt.
Baklängesmatsedeln v17
Den här veckan började i Skåne och slutade med middag på landet. Inte alls illa, om du frågar mig. Lägg därtill att vädret har varit helt fantastiskt och jag har fått min dos av Isbjörnshårmys. Hurra! Men, nu var det mat vi skulle prata om - såhär gick det för oss näst sista veckan i april:
I mådags åkte jag till Skåne för att hälsa på mina föräldrar och Isbjörnen i några dagar. Jag fick välja middag och bestämde mig för att vara helt fantasilös och äta det jag alltid vill äta när jag är här - varma mackor med senap, tomat, gröna oliver och ost. Ett berg med oregano på toppen, naturligtvis. Som pricken över i:et.
I tisdags blev jag sugen på paj så till middag gjorde jag en broccoli- och svamppaj med ädelost på toppen. Till den åt vi en enkel sallad. Perfekt matlådemat! Återkommer med recept.
I onsdags kom jag hem från Skåne och med mig hem hade jag resterna efter broccoli- och svamppajen som vi åt i tisdags. Lucky me! Paj råkar ju nämligen vara ännu godare dagen efter, speciellt med några stänk tabasco på. Calle plockade fram en matlåda med köttfärssås från frysen och kokade lite spaghetti till det - alla nöjda och glada.
I torsdags provade jag ett nytt recept på linsbollar som blev, tja, sådär. Det där med att följa recept, ni vet. Jag är slarvig med det. Nåväl, även om linsbollarna blev so-so var det däremot väldigt gott att servera dem med en sås på kokosmjölk, röd curry och lime (-blad).
I fredags hade vi Caroline, Fredrik och Ville över på tidig middag innan vissa i sällskapet skulle vidare på ölmässan. Vi bjöd på en klassiker -
pasta med svamp- och vitvinssås, och till det en
sallad med
citronmarinerad mozzarella. När gästerna gått hem satte jag mig i soffan, åt popcorn och kollade några avsnitt av
Suits. En bättre kväll, helt enkelt.
I lördags var vi bjudna på stort 35-årskalas och gästen bjöd dagen till ära på en jättebuffé modell grill. Italiensk potatissallad, kalla såser och en uppsjö av olika protein-alternativ. Grillen gick varm, om man säger så.
Idag är det söndag och vi kom upp till landet lite tidigare idag. Imorgon sätter nämligen renoveringen av vårt ena badrum igång och vi bor här under tiden de river. Till middag har vi ätit en stor laddning
tabbouleh och till salladen hade vi
vinbladsdolmar,
falafel och
tahinisås (mixa yoghurt, tahini och pressad citron).
Inbakad pizza
Vi äter nästan alltid pizza på fredagar (söndagar är för amatörer...) även om det har varit lite dåligt med det den senaste tiden. Skandal. Receptet på den här l-ö-j-l-i-g-t goda inbakade pizzan hittade jag hos
Pernilla, min ledstjärna i matbloggsdjungeln. Prova, hörni. Den är ljuvlig.
I min pizza hade jag svamp och oliver, nästa gång ska jag gå all-in på tacotemat och slå till med tacokryddad vegfärs, jalapenos och salsa.
Inbakad tacopizza
2 portioner
1 sats
pizzadeg (frys in det som blir över!)
1 burk kesella
2-3 msk tomatpuré
fyllning av valfri sort - svamp, köttfärs, paprika, skinka, ananas...
riven ost
Sätt ugnen på 225 grader. Gör pizzadegen och kavla ut till två runda pizzor. Blanda kesellan, tomatpurén och kryddan. Bred ut på pizzorna. Lägg valfri fyllning som en sträng i mitten, toppa med ost och nyp ihop kanterna. Grädda i ungefär 15 minuter i mitten av ugnen. Låt svalna en stund på galler och servera sedan med en stor sallad.
Fylld zucchini
Zucchini, alltså. Ett typexempel på en grönsak som jag i ärlighetens namn tycker är lite, eh,
svår. Smakar ju inte speciellt mycket men är ändå riktigt god när den kommer till sin rätt. Och så är den ju ganska god att
ha i bakverk. Och friterade zucchiniblommor, det är ju fint det...
...eller så kan man ju fylla den med en tomatsåsig historia och toppa det hela med rostade pumpafrön. Ja, det tycker jag nog ni ska göra. Det här blev vi bjudna på hos Minna och Manne för ett tag sedan och receptet hittade dom hos Linas matkasse.
Fylld zucchini
4 portioner
2 zucchinis
(olivolja, salt & nymald svartpeppar)
1 gul lök
1 msk tomatpuré
2 vitlöksklyftor
1 msk socker
1 burk körsbärstomater
2 msk kapris
1 burk ricotta
1 msk olivolja
1 ask persilja
1 vitlöksklyfta
1 citron (skalet, men spara och klyfta citronen till servering)
en nypa salt
1 kruka basilika
pumpafrön till garnering
Sätt ugnen på 250 grader. Halvera zucchinin på längden, gröp ur kärnorna och spara i en skål. Lägg halvorna i en smord ungsfast form och ringla över olivolja och strö över salt och peppar. Tillaga högst upp i ugnen i 10-12 minuter. Finhacka löken och vitlöken och fräs i en kastrull i några minuter. Tillsätt tomatpurén, en gnutta socker och de konserverade körsbärstomaterna. Låt kaprisen rinna av och blanda sedan ner i tomatsåsen. Låt puttra i ungefär en kvart. Blanda de urgröpta zucchinikärnorna med ricotta, olivolja, persilja, riven vitlök, citronzest och salt. Fyll den ugnsbakade zucchinin med ricottaröran. Strö över pumpafrön och gratinera högst upp i ugnen i ungefär 10 minuter. Grovhacka basilikan och blanda ner i tomatsåsen. Servera zucchinin med tomatsåsen, citronklyftor och eventuellt ett gott bröd.
Chokladcheesecake
Vi kom till Skåne tidigare idag och eftermiddagen har vi spenderat på altanen. Med fika. I solen. Utan jacka. Hej, våren! När vi kom innanför dörren stod pappa och lagade stuvade makaroner och dessutom blev vi i sedvanlig ordning välkomnade av trettiofem kilo Isbjörn som gjorde sin traditionsenliga hälsningsrutin. Det är då verkligen få saker som slår högre än att komma hem till mamma och pappa.
Imorgon tänkte jag baka något och den här chokladcheesecaken ligger bra till. Bibbi bjöd på den när vi hade kalas för Clara och jag har längtat efter den allt sedan dess. Receptet är från Mer Smak.
Chokladcheesecake
12 bitar
200 g chokladkex
100 g smält smör
3 gelatinblad
200 g mörk choklad
300 g philadelphiaost
4,5 dl crème fraiche
4,5 dl florsocker
1 apelsin, finrivet skal och saft
Mixa kexen och blanda med det smälta smöret. Tryck ut i en form med löstagbar kant och ställ i kylen när du gör smeten. Lägg gelatinbladen i kallt vatten och smält chokladen i mikron. Vispa ihop philadelphiaost, crème fraiche, florsocker, apelsinskal och den smälta chokladen till en jämn smet. Ta upp gelatinbladen ur vattnet och smält i en kastrull tillsammans med apelsinsaften. Häll ner gelatinblandningen under omrörning i smeten och häll sedan smeten i springformen och låt stå i kylen i minst tre timmar. Garnera cheesecaken med pudrad kakao.
Baklängesmatsedeln v16
Den här veckan har varit riktigt fin! Lunch i solen i Trädgårdsföreningen tillsammans med Julia och Marie (och Krabban och Betty, naturligtvis) och en sväng till landet för storstädning och altanhäng i solen. Ljuvligt, oh so ljuvligt. I matväg har vi festat till det med hämtmat (burritos!) från Wrapped och dessutom var vi på bröllopsfest med vegetarisk buffé (!!!) igår. Såhär gick det för oss tredje veckan i april:
I måndags packade vi in oss till bilen och åkte till min bror med familj i Mölndal och på väg dit svängde vi inom Wrapped och köpte med oss varsin
burrito med
ris,
bönor,
guacamole och gud vet allt de stoppar i där. Måste säga att jag är ganska förtjust i de mexi-göteborgska
Wrapped-restaurangerna som poppar upp lite här och var i vår stad.
I tisdags gjorde Calle raggmunkar till oss, och det åt vi i sedvanlig ordning med rivna morötter, rårörda lingon (och bacon till Calle).
I onsdags kom Magnus och Sara över på middag och vi bjöd något som jag smakade hos
Edith för första gången - Jamie Olivers
marockanska köttbullar som vi serverade i
pitabröd tillsammans med sallad, yoghurt,
harissa,
tomat- och löksallad och svarta oliver. Till mig gjorde jag
sötpotatisbiffar som blev väldigt bra! Återkommer med recept.
I torsdags packade vi in oss i bilen och åkte till landet och pga akut hunger på väg upp svängde vi inom pizzerian och köpte med oss varsin pizza. Som vanligt när vi köper pizza modell flottig föredrar jag att äta kanter och pizzasallad (och Calle allt annat!).
I fredags avslutade vi en riktigt fin, ledig dag på landet genom att göra Carolines
marockanska gryta. Den åt vi med
ris, turkisk
yoghurt och massor med
koriander på toppen.
I lördags var vi på bröllopsfest och brudparet bjöd på en stor vegetarisk buffé - helt i min smak, med andra ord. På buffébordet fanns allt från tahinimarinerad vitkålssallad (måste prova att göra hemma) och kikärtsbiffar till grillad sparris och svartpeppartofu. Mycket gott, alltihopa.
Idag är det söndag och vi har en
pizzadeg på jäsning. Oh yes, dagen efter bröllopsfest kräva denna maträtt. Idag ska jag ha massor med
oliver och
jalapenos på min pizza, och såklart massor med
lök. Som jag brukar.
Karins auberginegratäng
Min kompis Karin har
släppt en kokbok. Hur coolt är inte det? Första gången jag träffade Karin var när vi hade vår allra första matbloggsträff och det var - håll i er nu -
2011! Den kan ni läsa om
här, för övrigt. Nu har det alltså gått fyra år sedan vi träffades och
Trattoria är fortfarande en av de bloggar som jag besöker dagligen för att få inspiration. Bäst av allt är att Karins kokbok är precis sådär Trattoria-
ig som jag hade hoppats - fylld med massor av enkla,
rustika (eller vad säger du, Karin?!) recept utan allt för mycket krusiduller men som ändå blir sådär förbenat goda. Det är ju faktiskt precis sådan matlagning som jag gillar mest.
Foto: Fredrik Samuelsson
Den här auberginegratängen är just sådär enkel, utan allt för många ingredienser men ändå så mycket smak att man liksom har svårt att förstå att tomat, aubergine, ost och basilika kan bli såhär gott. Det är coolt.
Karins auberginegratäng
4 portioner
2 stora auberginer (eller 4 små)
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 burkar krossade tomater
1 msk tomatpuré
salt & nymald svartpeppar
en gnutta socker
200 g mozzarella
1-2 dl riven parmesanost
1 kruka färsk basilika
olivolja
Sätt ugnen på 200°. Skala och hacka löken och vitlöken. Fräs i olivolja i en kastrull, tillsätt tomatpuré och krossade tomater. Smaka av med salt, peppar och socker. Låt småputtra i några minuter. Skär auberginen i 1 cm tjocka skivor (jag föredrar att skära auberginen på kortsidan så att jag får runda bitar istället för avlånga) och pensla med olivolja på båda sidorna. Stek på medelvärme tills skivorna är mjuka och lägg sedan på ett fat. Strö över salt. Smörj en ugnssäker form med olivolja och varva sedan aubergine och tomatsås. Avsluta med ett lager aubergine och lägg över tunt skivad mozarella och riven parmesan. Grädda i mitten av ugnen i sisådär 20 minuter, stäng sedan av ugnen, öppna ugnsluckan och låt gratängen stå i 10 minuter på eftervärme så att den sätter sig lite. Strö över basilikablad precis innan servering. Ät med sallad och bröd.
Quesadillas med svarta bönor
Vilken helg, alltså. +14 grader i lördags och vi har (passande nog) varit på landet. Hurra! Jag plockade fram utemöblerna och vi intog årets första lunch utomhus. Sparris med getost och en flaska vitt vin till det. Sämre kan man ha det, om man säger så. I söndags däremot var det typ +5 och blåsigt så vi höll oss inomhus men hade det riktigt fint ändå.
Till lunch åt vi quesadillas med svarta bönor, ett recept signerat Yotam Ottolenghi - såklart... Passar alldeles utmärkt till lunch, precis som de är om du inte är så hungrig eller med en sallad (och lite grillad halloumi, det hade vi!) om man är lite mer hungrig.
Quesadillas med svarta bönor
4 portioner
10 (små) tortillabröd
2 dl gräddfil
120 g lagrad ost
6 msk inlagd jalapeno
400 g svarta bönor
1,5 tsk mald koriander
1 tsk mald spiskummin
1 krm cayennepeppar
1 kruka koriander (spara några blad till salsan!)
1 lime, saften
salt (& nymald svartpeppar)
1 liten rödlök, finhackad
0,5 msk vitvinsvinäger
3 salladslökar, tunt skivade
4 tomater, fint tärnade
en näve färsk koriander
1 lime, saften
2 avokados, tärnade
salt
Mixa alla ingredienser till bönröran i en mixer tills du har en slät smet. Smaka av med (ganska mycket) salt. Låt rödlöken till salsan dra i vinägern i en skål i några minuter. Tillsätt sedan resten av salsaingredienserna och blanda. Ta ett tortillabröd, bred på bönröra, klicka över salsa, gräddfil, jalapenos och ost. Lägg på ett tortillabröd som lock och stek i en torr stekpanna, några minuter på varje sida så att tortillasen får färg. Servera med hot sauce och en sallad.
Baklängesmatsedeln v15
Den här veckan har bjudit på årets första lunch på trädäcket på landet (!!!) men även MBT med matbloggsgänget och fortsatt kylskåpsrens. En bättre vecka, helt enkelt. Såhär gick det för oss andra veckan i april:
I måndags var det annandag påsk och vi skrotade omkring hemma nästan hela dagen. Underbart. Eftersom vi hade ett blomkålshuvud med oss hem från landet lagade vi till en
indisk curry som vi åt med
picklade citroner och
papadums. Det här är helt klart en av mina favoriträtter!
I tisdags hade vi MBT (Mat-Bloggs-Träff för er nykomna läsare) och det var bra uppslutning den här gången! Kul, eftersom jag missade de två senaste gångerna pga gallsten pga graviditet. Temat för kvällen var italiensk vår och det bjöds på så galet mycket godsaker. Vårt bidrag var
strangolapreti, en sorts
spenatdumpling som vi serverade med
tomatsås.
I onsdags slängde jag ett öga på vad vi hade hemma (avokado, koriander, linser, en massa grönsaker unt so weiter) så till middag blev det
tacos med
linsröra, en stor laddning
guacamole och grönsaker till det. Calle fick en påse
texas chili från frysen istället för linser.
I torsdags kom vi båda hem ganska sent så det blev åter igen en störtdykning i kylskåpet vilket resulterade i pasta med tomatsås och kryddig korv till Calle och varma mackor till mig. Varma mackor i smörgåsjärnet, alltså. Det skojar man inte bort.
I fredags åkte vi upp till landet tillsammans med våra vänner Caroline, Fredrik och Ville och jag bjöd på en rätt från
Karins finfina kokbok, en
auberginegratäng med
mozarella på toppen. Till den hade vi en stor sallad och bröd som vi doppade i tomatsåsen. Supergott!
I lördags firade vi Fredriks födelsedag en dag i förväg och till middag blev det en klassiker hos oss -
Biff Rydberg. Jag hoppade köttet och åt istället
smörstekt rotselleri till. Eftersom det var födelsedagsfirande åt vi tårta till efterrätt, den enklaste (och godaste!) jag kunde komma på - en
marängvariant med
lemoncurd,
grädde och
jordgubbar (köp en färdig marängbotten, vispa grädde och blanda med lemoncurd, bred det på marängen, toppa med skivade jordgubbar).
Idag är det söndag och vi kom hem från landet ganska sent så till middag blev det snabbmat -
ramen med
morötter,
salladslök,
tofu,
svamp och
vitkål. Perfekt när man behöver middag på d-i-r-e-k-t-e-n.
Gari, inlagd ingefära
Det bästa med att äta sushi är den inlagda ingefäran, tycker jag. Den får man ju tyvärr ofta bara en pytteliten klutt av, så för ett tag sedan tog jag saken i egna händer och gjorde gari som jag kan plocka fram när vi beställer hem sushi. Löjligt enkelt! Och hiskeligt gott, såklart.
Vill ni förresten prova att göra egen sushi finns det en gammalt recept
här! Det är väldigt kul, något pilligt och ACK SÅ GOTT!
Gari, inlagd ingefära
1 burk
100 g färsk ingefära
5 dl vatten
1 dl risvinäger
1 dl socker
1 tsk salt
Skala ingefäran, skär i tunna skivor - jättejättetunna, alltså. Koka upp vattnet och lägg ner ingefäran. Rör om och ställ åt sidan i tio minuter. Häll av vattnet, lägg ingefäran i en glasburk. Hetta upp vinäger, socker och salt tills sockret lösts upp. Häll det över ingefäran och låt svalna. Ställ i kylskåp och låt stå över natten innan du äter den.
Falafel nr 1
Så var påsken över, bara sådär, och helt plötsligt är det den sjunde april och det känns som att det var igår det var snö, hagel och blåst (bor ju i och för sig i Göteborg så det HADE ju kunnat vara igår, faktiskt...) Ikväll har vi MBT hemma hos oss och det ska bli så himla kul! Har ju inte sett resten av gänget sedan långt innan jul så det är verkligen på tiden. Återkommer med rapport, såklart.
Falafel nr 1 heter ett falafelställe i Malmö som enligt utsago serverar de godaste falafelbollarna i stan. I Göteborg blir man tyvärr inte bortskämd med überbra falafel, tur för mig då att man kan göra falafel-nr-1-falafelbollarna hemma. Jag har tillsatt finhackad mynta för det tycker jag är väldigt gott att blanda i smeten. Receptet kommer från den superfina kokboken Kryddor från Rosengård som jag fått av Minna och Manne.
Falafel nr 1
många!
500 g torkade kikärtor
0,5 liten purjolök
1 dl bladpersilja
(1 dl mynta)
2 vitlöksklyftor
1 msk salt
0,5 msk falafelkrydda (jag höftade ihop en egen - torkad koriander, spiskummin, nejlika och oregano)
0,5 msk spiskummin
10 cl kolsyrat vatten
olja till fritering
1 dl tahini
2 dl naturell yoghurt
0,5-1 msk citronsaft
0,5 tsk salt
libabröd
(och som tillbehör kan man till exempel ha isbergssallad, saltgurka, tomat, harissa och tunt skivad gul lök)
Blötlägg kikärtorna i ljummet vatten i ungefär 8 timmar (jag bytte vatten några gånger under dagen). Mal ner kikärtorna tillsammans med grönsakerna och kryddorna med hjälp av en mixerstav eller matberedare. Tillsätt kolsyrat vatten och blanda väl. Forma till små bollar och fritera i ungefär 4 minuter i olja. Blanda ingredienserna till falafelsåsen. Hacka grönsakerna du vill ha i, lägg sedan det hela i ett libabröd tillsammans med falafelbollarna och såsen.
Baklängesmatsedeln v14
Den här veckan har vi firat påsk på landet, ätit en fantastiskt god tom kha tofu och dessutom dammat av några gamla klassiker i matväg. Såhär gick det för oss första veckan i april:
I måndags gjorde jag ett kylskåpsrens som resulterade i
morots- och jordnötsbiffar som vi åt i
pitabröd med
sallad och en
yoghurtsås med
harissa. De biffarna alltså. Så goda!
I tisdags hittade jag en bit getost i kylskåpet så till middag gjorde jag tomatsås med bakade ägg och till det festade vi till det med karamelliserad fänkål med getost, allt signerad husguden Ottolenghi.
I onsdags gjorde jag en tom kha tofu, en thailändsk soppa med tofu, svamp, vårlök och kokosmjjölk. Och massor av chili, naturligtvis... Äntligen fick jag användning för limebladen jag köpte på Green, och det där citrongräset som har legat och skrotat i kylen ett tag. Till soppan kokade jag även lite ris att ha i, det var gott!
I torsdags åkte vi till landet och för att slippa laga mat direkt när vi kom fram förberedde jag en
tomat- och rucolapaj med
verdesås (mixa några nävar babyspenat med en kruka basilika, matyoghurt och vitlök, smaka av med salt och nymald svartpeppar) som vi tog med upp.
I lördags kom vänner till familjen på besök och vi bjöd på påsklunch med sill, nubbe och snapsvisor. Istället för sill stekte jag sparris, rev över citronzest och smulade över getost. Till efterrätt hade Bibbi gjort en superfräsch cheesecake med karamelliserad ananas.
Idag är det söndag och vi kom tillbaka till stan i förmiddags. Till middag gjorde vi pizza med bland annat jalapenos, lök, oliver och nya favoriten inlagd paprika. Hoppas att ni har en fin påskhelg!
Gougères
Idag är det långfredagen och vi kom till landet igår kväll. Idag har det varit solsken nästan hela dagen så jag har suttit på trädäcket och läst en bok under förmiddagen (och att det sedan helt plötsligt parkerade en ambulanshelikopter på klipporna nedanför trädäcket är en helt annan historia...) och ikväll ska vi äta middag med Calles familj.

Hur som helst, ni vet väl om att även de gamla romarna levde efter devisen man kan aldrig ha för många recept på ostkex? Det är sant. De här ostpuffarna (eller gougères, som de egentligen heter) gjorde jag till Claras välkommen-till-världen-kalas och de är som inget annat jag smakat innan i ostkex-väg. Fluffiga, krispiga och lite sega på samma gång. Receptet hittade jag hos Hanna.
Gougères
30 st, ungefär
250 ml vatten
80 g smör
1 tsk salt
100 g vetemjöl
4 ägg
150 g riven, smakrik ost
en gnutta riven muskot
en gnutta cayennepeppar
Värm ugnen till 200°. Häll vatten, smör och salt i en rymlig kastrull. Låt koka tills smöret smält och tag sedan bort från värmen. Blanda i allt mjöl på en gång och vispa med elvisp tills smeten är jämn och nästan lossnar från kanterna på kastrullen. Låt svalna i några minuter och tillsätt sedan det första ägget och vispa in det i degen. Tillsätt resten av äggen ett i taget och vispa ordentligt mellan varje. Blanda i ost, muskot, cayenne och vispa igen. Skeda ut smeten på bakplåtspappersklädd plåt. Baka i 20-25 minuter tills ostpuffarna är gyllenbruna. Låt svalna på galler. Jag gjorde klart mina några dagar i förväg och värmde sedan på ostpuffarna innan gästerna skulle komma, funkade utmärkt! Förvara i så fall puffarna i en burk med bakplåtspapper mellan lagren.
Karamelliserad fänkål med getost
När det gäller vegetarisk mat skall man inga gudar hava jämte
Yotam Ottolenghi. Denne man lagar vegetarisk mat som INGEN annan. När vi var i Stockholm för ett tag sedan hade vi Ottolenghifest - vi valde gemensamt ut fem rätter från hans kokbok
Plenty, halverade recepten och sedan oooahde och aaaahade vi oss igenom HELA kvällen, typ. Helt klart en middag jag sent kommer att glömma.
Den karamelliserade fänkålen gjorde jag igår kväll igen som tillbehör till middagen. Jag gillar egentligen inte fänkål (trodde jag, ja...) men kombinationen av lite söt fänkål och getost, alltså. Herregud, vad gott.
Karamelliserad fänkål med getost
4 portioner
4 små fänkålsknölar
40 g smör
3 msk olivolja
2 msk strösocker
1 tsk fänkålsfrön
1 vitlöksklyfta, pressad
50 g grovskuren dill
140 g getost
1 citron, skalet
havssalt & nymald svartpeppar
Skär bort en del av stjälken från fänkålen (men se till så att den fortfarande hänger ihop!) och lossa eventuellt det yttre lagret av blad. Skär varje fänkål i 1 cm tjocka skivor. Smält smöret med oljan i en stor stekpanna. Lägg i fänkålen när smöret börjar skumma och stek två minuter på varje sida. Lägg fänkålen på en tallrik. Häll socker, fänkålsfrön, salt och peppar i stekpannan. Fräs i 30 sekunder till sockret har börjat smälta och lägg sedan tillbaka fänkålen. Karamellisera fänkålen i 1-2 minuter tills alla skivorna är täckta av sockret. Låt fänkålen svalna på ett fat. Strö över dillen och vitlöken, ringla över olivolja och toppa med rivet citronskal. Servera rumstempererat.