Bönchili med choklad

Min första dag på Oändlighetens Ledighet har börjat bra. Jag är ordinerad sängvila men kombinerar det med tillfälliga besök i köket och slängde precis ihop en filmjölkslimpa med banan (allt för att få i mig järn...) som jag snart ska äta till frukost. Finns ju få saker i denna värld som slår ett nybakat bröd till dagens första kopp te.
 
 
I fredags hade vi kompisar över på middag och vi körde på ett säkert kort - chili. Med kött till de andra (ett nytt recept provade vi dessutom, kryss i taket!) och en vegetarisk variant med svarta bönor till mig. Receptet hittade jag hos Remsan och längre ner hittar du originalreceptet med kött som de andra åt.
 
Chili med svarta bönor och choklad
2 portioner
 
1 liten torkad chipotlechili
1 liten torkad anchochili
1 liten vitlöksklyfta, finhackad
1 burk svarta bönor
0, 5 msk chilipulver
1 tsk spiskummin
1 tsk torkad koriander
1 tsk torkad oregano
0,5 msk strösocker
salt, nymald svartpeppar
1 liten färsk chili, finhackad
0,5 burk krossade tomater
3 skivor mörk choklad med chili
 
Kärna ur den torkade chilin. Täck med vatten och koka i 15 minuter. Fräs vitlöken tillsammans med bönorna, tillsätt de torkade kryddorna, socker, salt och peppar. Tillsätt den finhackade färska chilin och rör om. Mixa den kokta torkade chilin och lite av kokvattnet och blanda i grytan, tillsätt krossade tomater och låt allt koka några minuter. Smält ner chokladen precis innan servering. 
 
Beef chili taco
4 portioner
 
1 torkad chipotlechili
2 torkade chilis, tex ancho
1-2 dl vatten
1 kg högrev, tärnad
1 hel vitlök, finhackad
2-3 msk vetemjöl
1 msk chilipulver
2 tsk spiskummin
2 tsk torkad koriander
2 tsk torkad oregano
1 msk strösocker
salt och svartpeppar
1-2 färska chilis, finhackade
33 cl ljus öl
1 oxbuljongtärning
 
Kärna ur de torkade chilisarna. Täck dem med vatten och koka i 15 minuter. Stek köttet och vitlöken i omgångar så de får fin stekyta. Pudra över mjölet, de torkade kryddorna, sockret samt salt och peppar. Tillsätt den finhackade färska chilin och rör om.  Mixa den kokta torkade chilin tillsammans med kokvattnet och häll över grytan. Fyll på med öl och buljong så det precis täcker. Låt grytan stå och småputtra med lock i minst 2 timmar eller tills köttet är trådigt och fint. (Istället för att göra grytan på spisen slängde vi ner allt i slowcookern i fredags morse så var det hela klart lagom tills gästerna kom i fredags kväll. Vill du köra på den varianten? Stek i så fall köttet med kryddorna kvällen innan, låt svalna och förvara i kylskåpet. Lägg sedan ner det, öl och oxbuljong i slowcookern på morgonen innan du går till jobbet och kör på låg i 10 timmar! Jag rörde om och tog av locket så fort jag kom hem vid 16-tiden så att lite vätska skulle koka bort. Blev perfekt!)

Skickat kärleksbrev till Matrepubliken? Frågor om ett recept? Håll ut, snart kommer det ett svar!
Postat av: Desiree

Spännande med den mörka chokladen. Perfekt och gott som höstmat. Ska skriva upp receptet så att jag kan testa nästa vecka.
Kram!

Svar: Verkligen! Ger en fin och lite söt smak till grytan!
Charlotta Ljungblad

2014-09-24 @ 21:30:24
Postat av: Emmy

Det är verkligen chilitider nu! Värmande och gott. Jag har tidigare testat en vegetarisk bönchili med svarta bönor, men med lite annorlunda kryddor i. http://remsansbistro.blogspot.se/2012/03/via-mexico-till-finalen.html

2014-09-28 @ 14:45:18
URL: http://remsansbistro.se
Postat av: Emmy

Nu är det verkligen chilitider! Värmande och gott! Jag har tidigare testat en vegetarisk bönchili med lite annorlunda kryddning. http://remsansbistro.blogspot.se/2012/03/via-mexico-till-finalen.html

2014-09-28 @ 14:50:14
URL: http://remsansbistro.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

Mailadress: (publiceras ej)

URL/bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0