Jordärtskockssoppa med limeolja

Igår kom mina föräldrar upp till Göteborg men eftersom jag missade gårdagens kalas pga jättehängig ska jag till min storebror idag istället och klappa på Isbjörnen. Finns ju få saker som är så mysigt som att ha ett hund klistrad vid en som när man mår lite dåligt. 
 
 
Vet inte hur många recept på jordärtskockssoppa jag provat, men oftast återkommer jag till de allra enklaste - koka i mjölk/grädde, smaksätt, mixa och toppa med något gott (och syrligt!).
 
Jordärtskockssoppa
2 portioner
 
250 g ekologiska jordärtskockor
1 gul lök
mjölk/grädde så att det täcker skockorna
1 stor nypa lantbuljong (Renée Voltaires - älskar den!)
en gnutta salt + ev nymald svartpeppar
 
olivolja, honung och limejuice + zest
 
Skala och dela skockorna i mindre bitar. Finhacka löken och fräs tillsammans med skockorna och en klick smör i en kastrull. Täck med mjölk, tillsätt buljong och låt koka under lock tills skockorna är mjuka. Blanda ingredienserna till limeoljan. Mixa soppan slät i mixer eller med stavmixer, smaka av med en gnutta salt och lite peppar. Ringla över limeoljan precis innan servering och servera med bröd.

One for my baby (and one for the road)

Idag är det fredag och jag är själv hemma eftersom Calle är på AW. Vad jag gör? Jag tvättar. Kan inte nog understryka hur skönt det är att ha tvättmaskin och torktumlare i lägenheten. Det är en DRÖM! Helgen är alltså räddad, med andra ord. 
 
Fina krya-på-dig-blommor!
 
Nej, skojar bara - vi ska göra mer än att tvätta. Några vänner kommer över, och på söndag kommer hela min familj upp eftersom vi ska ha kalas för mitt äldsta syskonbarn som har fyllt tio. Oj, vad jag längtar, speciellt efter Isbjörnen som jag inte har sett på ett tag. Nu ska jag poppa lite popcorn och titta på Gudfadern. Hoppas att ni får en fin helg!

Snoddas

Igår packade mina vänner ihop sig och kom hem till mig för att hålla mig sällskap i mitt soffläge. Så fint att man nästan dör, och med sig hade de ett survival kit bestående av nötcrème, kexchoklad och hönökaka. De känner mig väl, mina fina vänner. Förutom att prata och fika tog jag paus från soffläget för att baka lite - bland annat Snoddas, den gamla klassikern med glasyr och kokos på toppen.
 
 
Finns antagligen inte en enda matblogg som inte har recept på det här (ja, förutom jag då...) så jag kan ju inte vara sämre. Extra mycket kaffe ska det vara i glasyren, då blir det extra gott.
 
Snoddas
1 plåt, många kakor

150 gram smör
2 ekologiska ägg
3 dl socker
2 tsk vanillinsocker
1 msk siktad kakao
4,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1,5 dl mjölk

75 gram smör
2 msk espresso (minst!)
1 msk siktad kakao
3,5 dl florsocker

Sätt ugnen på 175°. Smält smöret och låt det svalna. Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt de torra ingredienserna och mjölken och smöret. Häll smeten i en smord och bröad långpanna. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i ungefär 15 minuter. Smält under tiden smöret till glasyren. Tillsätt de övriga ingredienserna under omrörning. Bred glasyren på kakan och strö över kokos. Låt glasyren stelna innan du skär i bitar.

Bönchili med choklad

Min första dag på Oändlighetens Ledighet har börjat bra. Jag är ordinerad sängvila men kombinerar det med tillfälliga besök i köket och slängde precis ihop en filmjölkslimpa med banan (allt för att få i mig järn...) som jag snart ska äta till frukost. Finns ju få saker i denna värld som slår ett nybakat bröd till dagens första kopp te.
 
 
I fredags hade vi kompisar över på middag och vi körde på ett säkert kort - chili. Med kött till de andra (ett nytt recept provade vi dessutom, kryss i taket!) och en vegetarisk variant med svarta bönor till mig. Receptet hittade jag hos Remsan och längre ner hittar du originalreceptet med kött som de andra åt.
 
Chili med svarta bönor och choklad
2 portioner
 
1 liten torkad chipotlechili
1 liten torkad anchochili
1 liten vitlöksklyfta, finhackad
1 burk svarta bönor
0, 5 msk chilipulver
1 tsk spiskummin
1 tsk torkad koriander
1 tsk torkad oregano
0,5 msk strösocker
salt, nymald svartpeppar
1 liten färsk chili, finhackad
0,5 burk krossade tomater
3 skivor mörk choklad med chili
 
Kärna ur den torkade chilin. Täck med vatten och koka i 15 minuter. Fräs vitlöken tillsammans med bönorna, tillsätt de torkade kryddorna, socker, salt och peppar. Tillsätt den finhackade färska chilin och rör om. Mixa den kokta torkade chilin och lite av kokvattnet och blanda i grytan, tillsätt krossade tomater och låt allt koka några minuter. Smält ner chokladen precis innan servering. 
 
Beef chili taco
4 portioner
 
1 torkad chipotlechili
2 torkade chilis, tex ancho
1-2 dl vatten
1 kg högrev, tärnad
1 hel vitlök, finhackad
2-3 msk vetemjöl
1 msk chilipulver
2 tsk spiskummin
2 tsk torkad koriander
2 tsk torkad oregano
1 msk strösocker
salt och svartpeppar
1-2 färska chilis, finhackade
33 cl ljus öl
1 oxbuljongtärning
 
Kärna ur de torkade chilisarna. Täck dem med vatten och koka i 15 minuter. Stek köttet och vitlöken i omgångar så de får fin stekyta. Pudra över mjölet, de torkade kryddorna, sockret samt salt och peppar. Tillsätt den finhackade färska chilin och rör om.  Mixa den kokta torkade chilin tillsammans med kokvattnet och häll över grytan. Fyll på med öl och buljong så det precis täcker. Låt grytan stå och småputtra med lock i minst 2 timmar eller tills köttet är trådigt och fint. (Istället för att göra grytan på spisen slängde vi ner allt i slowcookern i fredags morse så var det hela klart lagom tills gästerna kom i fredags kväll. Vill du köra på den varianten? Stek i så fall köttet med kryddorna kvällen innan, låt svalna och förvara i kylskåpet. Lägg sedan ner det, öl och oxbuljong i slowcookern på morgonen innan du går till jobbet och kör på låg i 10 timmar! Jag rörde om och tog av locket så fort jag kom hem vid 16-tiden så att lite vätska skulle koka bort. Blev perfekt!)

Sorbet på svarta vinbär

Middag i fredags blev det (en fin sådan dessutom!) men resten av helgen blev inte riktigt som vi hade tänkt oss. Utan att redogöra för världens längsta historia kan jag meddela att vi varit på Östra Sjukhuset sedan i lördags morse och vi är inlagda på deras special-BB för observation. Vi hade hoppats på att få komma hem idag men vi får väl se vad läkarna säger senare i eftermiddag. Bebisen i magen mår fint och jag och Calle spenderar dagarna med att göra precis ingenting alls mellan kontrollerna. Livet kunde varit värre, med andra ord.
 
Men vaddå, detta är ju ett rött vinbär? Jo tack, jag vet...
 
Men, misströsta ej - som pausmusik tänkte jag bjuda på ett recept på en svartvinbärssorbet som jag nu lyckats göra två år i rad utan att ta en bild på skapelsen. Vad är jag för matbloggaren, egentligen? Receptet kommer från Per Morberg och är ack så enkelt, men det här är en av de godaste sorbeterna jag har gjort. Det här är receptet är anledningen till att jag uppmanar alla till att ha svarta vinbär i frysen. Glöm aldrig det.
 
Sorbet på svarta vinbär
4 portioner
 
300 g svarta vinbär
1 dl vatten
1 dl strösocker
2 msk citronsaft
(ev några droppar glykos)
 
Koka upp socker och vatten i en kastrull tills sockret har löst sig. Låt svalna. Mixa vinbären till en puré och sila bort skal och kärnor med en nätsil. Blanda sockerlagen med vinbärspurén och smaka av med citronsaft. Tillsätt några droppar glykos och kör i glassmaskin. Lägg sedan i en bunke i frysen några timmar innan servering.

Klapp, klapp

Om veckan började dåligt har den helt klart blivit bättre. Kanske kan tyckas som små och obetydliga saker i sammanhanget just nu men vårt badrum börjar bli färdigt (om det är inte tog sådan tid med det sista finliret...) och det är helt klart värt att fira. Ikväll kommer dessutom våra vänner över på middag och det ska, som alltid, bli kul att ses. Och så är det ju fredag, inte minst. Dessutom börjar det bli mörkt om kvällarna och jag kan äntligen helt ogenerat tända alla ljus vi har utspridda hemma. 
 
 
Den här helgen ska vi annars gå på årets sista bröllop, rensa på vinden och - bäst av allt - äta huevos rancheros till frukost. Längtar redan. Ha en fin helg, kära vänner. Vi hörs!

It's all in the fetaost

För ett tag sedan var det någon i matbloggosfären som diskuterade det här med vad för sallad man äter till maten. (Var det du, Sara?!) Jag äter alltid något grönt till det jag äter men däremot är jag ganska dålig på att variera det. När vi har kompisar över på middag blir det oftast en enkel grönsallad med vinaigrette (blandad på olivolja, vitvinsvinäger, dijonsenap och svartpeppar) och när jag är själv river jag gärna morötter och häller över färskpressad citronjuice.
 
 
Men, så hade vi våra vänner över på middag för några veckor sedan och jag bannlyste den klassiska grönsalladen och gjorde istället en grekisk sallad. Det är för övrigt en sådan sallad jag gärna äter när vi är utomlands (perfekt när det är varmt!) men som vi sällan gör hemma. Synd, för när man har tomater att skörda är ju det här ett alldeles perfekt tillbehör. Och fetaosten, hörni - välj en bra sådan. 
 
Grekisk sallad - en version
4 portioner
 
1 rödlök
6 mogna tomater
2 paprikor i olika färger
0,5 gurka
kalamataoliver, många
200 g fetaost
olivolja
vitvinsvinäger
nymald svartpeppar
ev färsk oregano
 
Skiva rödlöken, tomaterna och gurkan i tunna skivor. Skär paprikan i mindre bitar och blanda allt i en stor skål. Droppa över vinäger och olivolja, Strö över kalamataoliver och till sist fetaosten delad i mindre bitar. Toppa med färsk oregano (eller torkad om så önskas).

Whale day

Den här helgen har vi varit på landet tillsammans med Calles familj för att förbereda inför hösten - de andra har rensat källaren, slängt skräp och fixat i trädgården och jag har ätit äpplen, vilat och bläddrat i kokböcker.
 
 
De andra har ätit - rrrrrrys - kräftor och under middagen fick jag omedelbara minnen från när jag var liten och mina föräldrar hade kräftskiva. Dagen efter var det rena kyrkogården i smörpaketet (tänk spröt, ögon och gudvetvad) för att inte tala om det faktum att allt luktade kräftor.
 
 
Nåväl, imorgon är det söndag och jag ska gå och rösta. Det ska ni med, hoppas jag! Ha en trevlig valdag, vi hörs nästa vecka!

Fläder- och limepaj

Igår var jetlagen ett minne blott men idag - huga, säger jag bara. Känner mig som en zombie. Försöker intala mig själv att det är helt meningslöst att somna klockan halv sju på kvällen (jag ska bara vila ögonen lite...) men ja, det har ju gått sådär. Annars? Badrumsrenoveringen går FRAMÅT och jag håller tummarna för att de blir klara innan helgen. (Mm. Säkert.) 
 
 
Men vet ni, sommaren må vara på väg bort men har ni flädersaft i frysen kan ni få sommarkänsla året runt med den här finfina key lime-inspirerade pajen signerad allas vårt favorit-Russin.
 
Fläder- och limepaj
8-10  bitar
 
200 gram digestivekex
100 gram smält smör
0,5 tsk vaniljpulver
1 msk råsocker

1 burk sötad kondenserad mjölk
0,5 dl koncentrerad flädersaft
4 äggulor
0,5 dl färskpressad limesaft

2 askar jordgubbar
 
Sätt ugnen på 200 grader. Krossa kexen, blanda med smält smör, vaniljpulver och råsocker. Tryck ut i en pajform (24 cm) och grädda i sisådär fem minuter. Ta ut och låt svalna. Rör kondenserad mjölk, äggulor, fläder- och limesaft till en slät smet. Häll i pajskalet och låt stå i kylen över natten. Dela jordgubbarna och toppa pajen precis innan servering. Strö eventuellt över lite finrivet limeskal om så önskas.

Getostcheesecake

Efter lunch landade vi i Sverige igen och resten av dagen har jag gjort det som jag absolut inte skulle göra - sovit. Som en sten, dessutom. Flygresan hem gick bra men som jag ser fram emot att inte flyga på ett tag, om vi säger så. När vi kom innanför dörren till vår lägenhet möttes vi av det obligatoriska lagret med damm som numera täcker minsta lilla yta och jag ser fram emot att ha ett färdigt badrum om några dagar. 
 
Foto: Fredrik Samuelsson
 
Nåväl. Slut på evighetslånga semesterinlägg och gnäll om badrum - vad sägs om ett recept? Ok, vi kör på det. Jag råkar nämligen sitta inne på ett riktigt höjdarrecept på en getostcheesecake som vi åt när vi firade vår kompis Malin för några veckor sedan. Perfekt som förrätt eller på buffébordet - går utmärkt att förbereda några dagar innan och plocka fram när det är dags. Recept från Allt om Mat.
 
Getostcheesecake
6 portioner
 
15 saltinerkex
75 g smält smör
3 gelatinblad
2 dl crème fraiche
200 g chèvreost
200 g philadelphiaost
 
fikon
rödlök, finhackad
 
Smula kexen och tillsätt smöret, tryck ut i bottnen av en form med löstagbar kant (24 cm i diameter). Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i 5 minuter. Smält hälften av crème fraichen med chèvreosten i en kastrull och tillsätt de blötlagda gelatinbladen. Rör philadelphian med resten av crème fraichen. Vispa i chèvreblandningen. Häll upp i formen. Låt stelna i kyl (i minst en timme - jag förberedde min två kvällar innan servering). Garnera med fikon och finhackad rödlök precis innan servering.

Bye, bye Bushwick

På fyra dagar hinner man sitta på taket och njuta av solnedgången, kolla in hus i Pennsylvania, bli expert på renovering av nyinköpt hus, äta huevos rancheros på Life Café fyra (!) gånger, dricka flera liter iste, köpa alldeles för mycket pyttesmå kläder, strosa omkring på the Strand och besöka några av våra absoluta favoritställen i den här stan.
 
 
Men - idag är det söndag och vi åker hemåt igen. Hejdå, Bushwick, studion och rooftopen! Vi ses snart igen!

Vinegar Hill House

När vi gifte oss för två år sedan var det på tapeten att vi skulle äta bröllopsmiddag på Vinegar Hill House men så valde vi istället River Café och jag glömde alldeles av den lilla restaurangen i närheten av DUMBO - fram tills för några veckor sedan när jag letade efter en fin, lugn och mysig restaurang att fira Alex och Adams för-bröllopsdag på. 
 
 
Jag är ju svag för det flesta innergårdar med lanternor och träd så bättre placering kunde vi knappast önska. Menyn är väldigt enkel men fylld med så mycket spännande att det tog en mindre evighet att komma överens om vad vi skulle äta.
 
 
Alex och Adam delade på en kycklinglevermousse till förrätt och jag och Calle beställde in varsin sallad. Min hade picklade äpplen, en mild variant av ranch-dressing och majsbrödskrutonger och jag gjorde en mental notering på de där syrliga äpplena. Väldigt fint ihop med de lite söta krutongerna, kan jag meddela.
 
 
Till varmrätt åt vi alla olika saker - Calle åt fjällröding som han var löjligt nöjd med, Adam pork chops, Alex ravioli och jag en enkel men ack så god pasta med fetaost och pistagenötter. Till det, nästan bäst av allt, majsbröd med jalapenohoung och smör. 
 
 
Vi hade stora planer på att ta in dessert (snickerdoodle ice cream, behöver jag säga mer?) men vi var så mätta att vi nöjde oss med kaffe och te (och whisky och grappa för de andra) efter maten. Vinegar Hill House ligger på 72 Hudson Avenue, kolla in hemsidan här och gå för all del hit om ni är i New York - det här är en riktig pärla.

Central Park och Pegu Club revisited

Igår hade vi en heldag med blivande herr-och-fru-jobbar-nästan-alltid för att fira deras kommande bröllopsdag lite i förtid. Den senaste tiden har våra vänner förberett kommande utställningar så standardsvaret när man ringer och frågar vad de gör är "we're painting...". Men, när vi kommer på besök brukar vi passa på att ta dom till ställen som vi vet att de älskar men som de sällan hinner besöka - som Central Park, till exempel. 
 
 
Vi packade picknick, köpte med oss macarons från Ladurée på vägen och gick till the Boat House och gav oss ut på den lilla sjön. Vi hittade en perfekt lite dunge där vi kunde lägga till och skålade sedan i champagne, åt picknick och hade bröllopsquiz. Innan vi åkte vidare till nästa anhalt stannade vi till på uteserveringen vid the Boat House och beställde in drinkar. Jag och Calle var på the Boat House förra året och var inte alls speciellt imponerade av deras mat men uteserveringen är en riktigt pärla, måste jag säga! 
 
 
Efter picknicken tog vi tunnelbanan söderut för att besöka Pegu Club och ta en drink innan middagen. Jag och Calle var på där för första gången i januari och blev väldigt förtjusta (tack Johan för tipset!) och den här gången blev vi inte heller besvikna. Jag beställde in en alkoholfri strawberry daiquiri och de andra festade till det med allt från whiskydrinkar till någon Manhattan-variant.
 
 
Kvällen avslutades på Vinegar Hill House i Brooklyn men mer om det vid ett annat tillfälle för nu ska vi åka till B&H och införskaffa ett nytt objektiv till kameran. Efter det åker vi mot Pennsylvania för att kolla in våra vänners nyinköpta hus, hurra! Hoppas att ni alla får en fin helg! 

Flatiron Hall

En restaurang med giant pretzel på menyn är en bra restaurang, som man brukar säga. Just därför tvärnitade vi båda när vi gick förbi Flatiron Beer Hall på väg till ett helt annat ställe - jag för att jag såg pretzels och Calle för att han såg en massa tappar med spännande öl. Win-win-situation som man brukar säga. 
 
 
Som ni ser på bilden ovan var det där med giant pretzel ingen överdrift och till och med jag, som annars kan äta nästan hur mycket pretzel som helst, var tvungen att lämna en liten bit. Calle åt en sallad med hanger steak som såg väldigt fin ut (men naturligtvis inte i närheten av min lilla pretzel-installation...) Vill ni baka egna pretzels har jag recept på det här, vill ni besöka Flatiron Hall gör ni det på 38 W 26th St. 

Bushwick revisited

Igår kväll landade vi i ett sensomrigt New York och den här gången kändes det lite extra i hjärtat när vi satt i taxin på väg mot Brooklyn. Nästa gång vi kommer hit har våra vänner nämligen flyttat en timme norrut till ett stort hus i en liten stad i Pennsylvania och vin på taket i Bushwick har bytts ut mot vin på verandan och det, mina vänner, känns inte alls dumt. Studion i stan har de ju kvar och Bushwick ligger där det ligger så när längtan efter storstadshetta, Life Café och Grattan St blir för stor är det bara att återvända när vi känner för det.
 
När man är konstnär är porträttet till höger sådant som dyker upp när man kladdar lite på en griffeltavla...
 
Efter att vi stuvat in oss i lägenheten mötte vi upp Alex och Adam på Dear Bushwick och festade till det med drinkar (för de andra), limeade (för mig) och m-a-s-s-o-r med god mat. Krispig (grillad?) brysselkål, till exempel, och morötter med pesto, färskostcurd med marnierad zucchini och grillad majskolv. På väg hem gick vi inom Hops & Hocks och köpte med oss öl på tapp - himmelriket för Calle, needless to say...
 
Trots att vi var här senast i januari känns det som att det var en hel livstid sedan - kanske på grund av alla stora och livsomvälvande saker som har hänt det senaste halvåret. Alex och Adam förlovade sig i vintras och gifter sig på Hawaii i februari men eftersom vi inte kan vara på plats har vi utsett torsdagen den 4 september till deras för-bröllopsdag som ska firas ordentligt, såklart. Picknick och champagnefrukost i någon park i Williamsburg, drinkar på Pegu Club, bröllopsquiz (vad är egentligen Pennsylvanias delstatsdryck? Ja, fundera på det ni) och på kvällen blir det middag på en restaurang jag har velat besöka länge - Vinegar Hill House. Spännande! Nu ska jag väcka Calle så vi kommer iväg till Life Café för att äta huevos rancheros (om jag har längtat!) innan vi åker in mot stan. Idag blir det parkhäng, ta-dagen-som-det-kommer och ett långt besök på Whole Foods. Hej sålänge!

RSS 2.0