Marockansk gryta

I lördags lagade Caroline mat till oss andra medan en nattade Ville (Fredrik), en drack öl (Calle) och en låg på soffan och åt chips och kände sig som Barbamamma eller möjligtvis en orm som just ätit en jak eller liknande (jag). Det är konstigt det där att inte orka riktigt lika mycket som man brukar men nåväl, det är väl bara att gilla läget antar jag. Till middag lagade Caroline en av de godaste grytorna som jag någonsin smakat - så god att jag drömde om den på natten och ville äta den till frukost. (Det gjorde jag inte, för övrigt.)
 
 
De andra åt samma gryta fast med lamm - väldigt närproducerat kött dessutom för det köpte vi med oss hem från Töllås Gård som ligger några mil bort. Om ni vill göra varianten med lamm behöver ni ungefär 1 kg lammkött (i receptet står det lammbringa i bitar men vi köpte lamm-grytbitar). Bryn köttet i omgångar och lägg i grytan, och fortsätt sedan med receptet nedan.
 
Marockansk gryta
4 portioner + ev lunch dagen efter
 
3 msk olivolja
2 stora gula lökar
3 morötter
4-5 potatisar
1,5 tsk mald ingefära
salt, nymald svartpeppar
2 små kanelstänger
lite saffran, typ 1/4 g
0,5 tsk cayennepeppar
4 dl vatten (kanske mer)
1 grönsaksbuljongtärning
1 burk hela tomater
1 burk krossade tomater
3 små zucchinis
1 burk kikärter
färsk koriander
matyoghurt
 
Skala morötter, potatis och lök. Skär löken i grova bitar och morötterna i breda bitar på snedden. Lägg i en stor gryta tillsammans med olivolja och strö över alla kryddor förutom saffran. Stek hastigt och slå sedan på vatten, buljongtärning och tomaterna. Låt koka upp och småputtra i 45 minuter. Skär zucchinin i fjärdedelar på längden och sedan i sedan i mindre bitar. Lägg i saffran och zucchini, låt grytan småputtra i ungefär en halvtimme till. Lägg i kikärterna när det återstår 10 minuter och smaka sedan av grytan med salt och peppar. Strö över hackad koriander och rör i en klick yoghurt precis innan servering.

Skickat kärleksbrev till Matrepubliken? Frågor om ett recept? Håll ut, snart kommer det ett svar!
Postat av: Pernilla

det där med att ligga på soffan, äta chips och känna sig som barbamamma gör jag varje fredag. är jag normal?

Svar: Hahahaha!
Charlotta Ljungblad

2014-10-07 @ 12:23:34
URL: http://chibichibimoon.blogg.se
Postat av: Desiree

Det här lät supergott! Gillar att få inspiration när det gäller just veggogrytor. Mycket kött om man kollar in en vanlig höstgryta men jag äter mer än gärna veggo så det här receptet ska jag garanterat prova.
Hi hi kan inte låta bli att le över din liknelse om Barbamamma eller en orm som just ätit en hel jak.
Kramar!

Svar: Ja, det är ju nästan alltid kött i grytor när man letar recept men den här blev riktigt god (och mättande!) även utan kött måste jag säga!
Charlotta Ljungblad

2014-10-07 @ 21:48:47
Postat av: Sara på Vardag.nu

Äh passa på att känna dig som barbamamma nu - det är inte så många gånger i livet man får chansen ;)

Svar: Hahaha! Så sant som det är sagt! / Barbamamma
Charlotta Ljungblad

2014-10-08 @ 09:09:14
URL: http://vardag.nu/
Postat av: Emmy

När bebisen kommer så förstår man plötsligt varför kroppen gått på lågvarv så man har kunnat vila och ladda energi. Så passa du på att njuta av soffläge och annat trevligt som inte kräver så stor ansträngning.
Grytan låter god i båda varianter. Jag har börjat falla in i riktig höstmat-känsla.
Kramar från Barbastark, ho ho...

Svar: Ja, det är nog precis så det är, kan jag tänka mig! Lika bra att ladda ordentligt med energi. Hoppas du får en superfin helg, kompis! Kram!
Charlotta Ljungblad

2014-10-08 @ 20:03:02
URL: http://remsansbistro.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

Mailadress: (publiceras ej)

URL/bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0