Födelsedagsbourguignon

Idag väckte jag inte Calle med frukost på sängen och allt det där som man ska göra när någon fyller år. Calle är nämligen inte typen som a. är speciellt pigg på morgonen b. äter frukost hemma c. tycker det är världens grej att fylla år, så istället blev det en enkel presentceremoni innan han gick till jobbet. Ikväll blir det däremot drinkar ute, middag hemma och spelkväll med precis de spel som Calle vill spela. En födelsedagskväll helt i Calles stil, skulle jag våga påstå.
 
 
Innan jag lämnade Skåne igår var min pappa så snäll och lagade ett stort lass boeuf bourguignon till oss som vi ska bjuda på ikväll. Eftersom jag just nu har magkatarr deluxe blev det även en liten specialvariant till mig med kokta morötter och champinjoner (återkommer med recept!) men de andra ska äta den här varianten som just nu står till sig i kylskåpet: (Receptet hittade pappa på Vin & Gastronomi)
 
Boeuf Bourguignon
6-8 portioner
 
1,5 kg högrev
50 g smör
2 msk olivolja
100 g rimmat sidfläsk
3 gula lökar
3 morötter
2 msk vetemjöl
3 vitlöksklyftor, finhackade
1 flaska rött bourguignonvin
3 dl kalvbuljong
6 kvistar färsk timjan
3 lagerblad
0,5 dl persilja
1 tsk honung
salt, nymald svartpeppar
 
20 steklökar
20 champinjoner
 
Skär köttet i mindre bitar, ungefär 3*3 cm, och sidfläsket i något mindre bitar. Bryn köttet och sidfläsket i olja och smör och tillsätt grovt klyftad lök och skivade morötter. Salta och peppra. Tillsätt vitlök och mjöl när köttet fått fin färg och blanda ordentligt så att mjölet inte klumpar sig (alternativt blanda mjölet med lite vatten och rör ihop till en klumpfri smet och tillsätt). Häll i vinet, buljongen och kryddorna, koka upp och skumma av. Låt böffen sjuda i 3-4 timmar under lock på låg värme tills köttet är mört. Tillsätt honung och smaka av med salt och peppar. Strö över hackad persilja. Koka steklökarna i saltat vatten i 3-4 minuter. Spola av i kallt vatten och pilla bort skalen. Bryn i smör tills de fått fin färg och blanda ner i grytan. Kvarta champinjonerna och bryn tills de fått fin färg, blanda ner i grytan och rör runt. Servera böffen med kokt potatis eller ris. (I min familj är det alltid potatis som gäller!) 

Skickat kärleksbrev till Matrepubliken? Frågor om ett recept? Håll ut, snart kommer det ett svar!
Postat av: Sanna

Mm, vad gott!

Svar: :=)
Charlotta Ljungblad

2014-10-24 @ 15:15:54
URL: http://inredningsanna.wordpress.com/
Postat av: Petra K

Ser jättefin ut!!!!

Svar: Tack! Pappas förtjänst! :=)
Charlotta Ljungblad

2014-10-25 @ 09:47:21
Postat av: Desiree

Tack för receptet. Det låter jättegott. Stort grattis till din Calle i efterskott. Hoppas också att din magkatarr ger med sig.
Kram!

2014-10-25 @ 10:51:03
Postat av: Desiree

Tack för receptet. Det låter jättegott. Stort grattis till din Calle i efterskott. Hoppas också att din magkatarr ger med sig.
Kram!

2014-10-25 @ 10:51:08
Postat av: Kim

BB är ju gudomligg gott! Det var länge sedan jag gjorde det, tack för påminnelsen.

Man fyyy för magkatarr :(

Svar: Ja, det är ingen höjdare (magkatarren, alltså…) men jag hoppas att det försvinner i samma veva som bebisen tittar ut!
Charlotta Ljungblad

2014-10-25 @ 20:32:15
URL: http://tantrussinsbak.blogspot.com
Postat av: sofie

Grattis till calle i efterskott! !
Älskar alla mustiga grytor! Höstigt och gott!

Svar: Tack, hälsar Callen!
Charlotta Ljungblad

2014-10-26 @ 07:31:08
URL: http://www.mumsfillibaba.blogspot.com
Postat av: Emmy

Grattis i efterskott Calle! Det låter som den blev en toppenfödelsedag.

Svar: Tack, hälsar Callen!
Charlotta Ljungblad

2014-10-27 @ 22:35:03
URL: http://remsansbistro.se
Postat av: Mårtenssons kök

Men alltså, skämskudden fram! Vi vet ju att det firas Calles dag just innan Håkan firar sin dag, hur kunde vi glömma... skyller på sjukstuga/or gör vi!
Stort grattis till Callen,
och en ännu större kraaaaaam!

Svar: Callen tackar och hälsar och bockar! Och meddelar att han och jag är sämst i världen på att komma ihåg födelsedagar så inga skämskuddar är nödvändiga, lovar! :=) Kram!
Charlotta Ljungblad

2014-10-31 @ 18:23:03
URL: http://martenssonskok.blogspot.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

Mailadress: (publiceras ej)

URL/bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0