Bagels med sesam- och vallmofrön

Igår bakade jag bagels och idag kunde jag således äta något av det bästa jag vet till frukost - en rostad bagel med cream cheese och stora mängder rårörd blåbärssylt på. Cheezus, säger jag bara. Så gott! Att det sedan ösregnar ute, jag har tända ljus typ överallt och lyssnar på P1 gör inte morgonen sämre, om man säger så.
 
 
Bagels är inte alls så jobbigt att göra som man kan tro. Röra lite, jäsa lite, koka lite, grädda lite och klara. Ja, ungefär så lätt är det. Lovar.
 
Bagels med sesam- och vallmofrön
14 st
 
25 g jäst
5 dl fingervarmt vatten
2,5 tsk salt
0,5 dl ljus sirap
14-15 dl vetemjöl special (ev mer)
 
vatten
2 msk socker
 
äggvita
sesamfrö
vallmofrö
 
Smula jästen i en bunke, tillsätt lite av vattnet och rör ut jästen. Tillsätt resten av vattnet, salt, sirap och nästan allt mjöl. Arbeta degen i 10-12 minuter med maskin. Degen ska vara ganska fast så tillsätt mer mjöl om det behövs. Låt jäsa övertäckt i en timme. Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i två bitar. Dela varje bit i sju bitar och rulla till bollar. Gör ett hål i mitten med hjälp av ett finger och töj ut så att hålet i mitten så att det blir lite större. Lägg ringarna på en plåt med mjölat bakplåtspapper och låt jäsa övertäckta i 20 minuter. Sätt ugnen på 225°. Koka upp vatten och socker i en stor kastrull. Lägg i tre bagels i taget och koka i 3-4 minuter. Ta upp med hålslev och lägg på en bakplåtspappersklädd plåt. Pensla med uppvispad äggvita och strö på sesam- och vallmofrön. Grädda mitt i ugnen i ca 20 minuter tills de har fått fin färg. Låt svalna på galler. (Och godast blir det såklart om du rostar din bagel innan du ska äta den!)

Skickat kärleksbrev till Matrepubliken? Frågor om ett recept? Håll ut, snart kommer det ett svar!
Postat av: Pernilla

mmm. skitlätt är det! SKITLÄTT! mvh. fortfarande bitter över mina sötpotatisbagels som iofs blev en väldigt god limpa.

Svar: Haha. Men du, var det de goda med kanel i? Det receptet vill jag ha!!
Charlotta Ljungblad

2014-10-16 @ 12:39:02
URL: http://chibichibimoon.blogg.se
Postat av: Anonym

Mycket Fina Bagels.

Hälsar Erica.

Svar: TACK!
Charlotta Ljungblad

2014-10-17 @ 07:53:36
Postat av: Mårtenssons kök

Ehhh, det där med bagels har vi aldrig kommit oss för att göra... läst receptet många gånger men det verkar bara klöddigt med alla moment. Men, säger du att det är enkelt (fast Pernilla säger tvärtom) så får vi väl lita på dej. Och enligt Håkan så kan man lita på alla som lyssnar på P1, eller för att citera rakt av "rejäl kvinga som lyssnar på den kanalen"!

KRAMAR

2014-10-19 @ 19:26:07
URL: http://martenssonskok.blogspot.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

Mailadress: (publiceras ej)

URL/bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0