Svepet
Det är nästan helt oförklarligt hur veckorna kan gå så snabbt trots att jag inte jobbar längre. Jag vaknar och det är måndag och helt plötsligt är det fredag morgon igen. Märkligt. Den här veckan har jag bakat, provat ett nytt (för oss) ställe på Burgårdsgatan (Café Mezamix - väldigt gott om man gillar libanesisk mat!) och dessutom varit på Konsum Avenyn typ tvåtusen gånger. Det var där med daglig motion, ni vet...



1. Vi har blivit med gran! 2.Fin bok, rekommenderas! 3. Regn.
Den här helgen skulle vi egentligen varit på minisemester tillsammans med resten av min familj för att fira min mammas 70-årsdag men ja, så blev det inte riktigt. Får trösta mig med att vi åker till Skåne nästa helg och vi får ta igen firandet då, helt enkelt. Hoppas att ni alla får en fin helg!
Vaniljbullar
Om jag hade fått välja en enda bulle att ta med mig till en öde ö hade jag utan tvekan packat ner en kanelbulle i bagaget. Bakelser och tårtor i all ära men de slår icke en nygräddad kanelbulle med ett glas mjölk. True story. Om man inte gillar kanel i sina bullar (hur det nu är möjligt...) kan man göra som jag gjorde i tisdags och fylla bullarna med en smörvaniljkräm istället. Inte alls så dumt, det heller.

I originalreceptet ska man använda sig av vaniljsocker rakt av i fyllningen men jag har aldrig det hemma så jag använde istället ekologiskt vaniljpulver, ni vet den där lilla burken med ett svart pulver i? Precis, den.
Vaniljbullar
ungefär 30 st
150 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst
1 tsk salt
1 dl socker
14-16 dl vetemjöl
100 g rumsvarmt smör
4 msk socker
2 msk ekologiskt vaniljpulver
1 ägg
pärlsocker
Smält smöret, tillsätt mjölken och värm till 37°. Smula jästen i en bunke, tillsätt den fingervarma mjölken och rör ordentligt tills jästen har blandat sig med vätskan. Tillsätt salt, socker och mjöl och knåda ordentligt tills det är en smidig deg (och tillsätt som vanligt mer mjöl om degen är för lös). Jäs i bunken under bakduk i 40 minuter och blanda under tiden fyllningen. Ta upp degen på mjölat bakbord och dela degen i två delar. Kavla ut varje del till en fyrkantig platta och bred på fyllningen. Rulla ihop varje längd från långsidan och skär i ungefär 12 bitar. Lägg i bullformar (jag lägger alltid mina formar i muffinsplåten!) på en bakplåtspappersklädd plåt. Täck med handduk och låt jäsa i 30 minuter. Sätt ugnen på 250°. Vispa ägget, pensla bullarna och strö över pärlsocker. Grädda i ca 10-12 minuter. Låt svalna på galler.
Mammas franskbrödbullar
När jag är hemma hos mamma och pappa finns det vissa saker jag tycker är lite extra mysiga att göra. Ligga på soffan, baka och sitta och virka tillsammans med mamma, till exempel. Ibland önskar jag att jag bodde lite närmre mina föräldrar, men så tänker jag en gång till och inser att vi faktiskt träffas ganska ofta trots att det är två och en halv timme till Skåne, och då känns det lite bättre igen.

De här franskbrödbullarna bakade jag och mamma när jag var nere förra veckan. Perfekta att ha när man ska bjuda på buffé, men allra godast tycker jag de är till frukost med en klick smör och en skiva ost.
50 g jäst
2 dl mjölk
50 g smör
7 dl vatten
1 msk socker
1 msk salt
1 ägg
18-20 dl vetemjöl
uppvispat ägg till pensling
vita vallmofrö till garnering
Smält smöret och blanda i mjölken, det ska bli fingervarmt. Smula degen i en bunke och häll på smör-och-mjölkblandningen. Tillsätt vattnet och blanda i salt, socker och ägg. Rör runt en liten stund. Tillsätt mjölet och knåda några minuter i assistenten (degen ska släppa från kanterna och inte vara allt för kladdig). Låt jäsa i bunken i 30 minuter. Ta upp degen på mjölat bakbord och dela degen i två delar. Dela varje del i 20 bitar och rulla till små bullar. Lägg på bakplåtspappersklädd plåt och låt jäsa under handduk i 30 minuter. Sätt ugnen på 250°, pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över vallmofrö. Grädda i mitten av ugnen, 8-10 minuter. Låt svalna på galler.
Ambrosiamuffins
Vi har firat Calle i dagarna tre (nåja, snart i alla fall) med drinkar, middag och besök från vänner och familj. Igår blev det marängsviss till efterrätt (går alltid hem hos mina syskonbarn!) men i fredags ville jag göra något tårt-igt som inte var en tårta (någonstans att sätta ljusen, ni vet) så det blev muffins. Inte vilka som helst utan en ambrosiavariant med apelsin i smeten och kanderade apelsinskal på toppen.

Jag gjorde halv sats eftersom vi bara var fyra stycken men glömde däremot att halvera mängden glasyr så lite mer än hälften hamnade på muffinsen och resten i min mage. Typ. Receptet kommer från Icakuriren.
Ambrosiamuffins
12 stycken
150 smör
3 ägg
2 dl socker
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 apelsin, skalet
2 dl florsocker
1,5-2 msk pressad apelsinsaft
syltade apelsinskal
Sätt ugnen på 200°. Smält smöret och låt det svalna. Vispa ägg och socker tills det är en vit och fluffig smet. Blanda mjöl och bakpulver och tillsätt. Rör i apelsinskal och det smälta smöret. Häll smeten i muffinsformar (jag ställer alltid mina muffinsformar i en muffinsplåt!) och grädda i ungefär 15 minuter. Håll koll för det skiljer som bekant från ugn till ugn. Rör samman florsocker och apelsinsaft, ta ur muffinsen ur sina formar och ställ på ett fat. Bred på glasyren och strö över syltade apelsinskal.
Födelsedagsbourguignon
Idag väckte jag inte Calle med frukost på sängen och allt det där som man ska göra när någon fyller år. Calle är nämligen inte typen som a. är speciellt pigg på morgonen b. äter frukost hemma c. tycker det är världens grej att fylla år, så istället blev det en enkel presentceremoni innan han gick till jobbet. Ikväll blir det däremot drinkar ute, middag hemma och spelkväll med precis de spel som Calle vill spela. En födelsedagskväll helt i Calles stil, skulle jag våga påstå.

Innan jag lämnade Skåne igår var min pappa så snäll och lagade ett stort lass boeuf bourguignon till oss som vi ska bjuda på ikväll. Eftersom jag just nu har magkatarr deluxe blev det även en liten specialvariant till mig med kokta morötter och champinjoner (återkommer med recept!) men de andra ska äta den här varianten som just nu står till sig i kylskåpet: (Receptet hittade pappa på Vin & Gastronomi)
Boeuf Bourguignon
6-8 portioner
1,5 kg högrev
50 g smör
2 msk olivolja
100 g rimmat sidfläsk
3 gula lökar
3 morötter
2 msk vetemjöl
3 vitlöksklyftor, finhackade
1 flaska rött bourguignonvin
3 dl kalvbuljong
6 kvistar färsk timjan
3 lagerblad
0,5 dl persilja
1 tsk honung
salt, nymald svartpeppar
20 steklökar
20 champinjoner
Skär köttet i mindre bitar, ungefär 3*3 cm, och sidfläsket i något mindre bitar. Bryn köttet och sidfläsket i olja och smör och tillsätt grovt klyftad lök och skivade morötter. Salta och peppra. Tillsätt vitlök och mjöl när köttet fått fin färg och blanda ordentligt så att mjölet inte klumpar sig (alternativt blanda mjölet med lite vatten och rör ihop till en klumpfri smet och tillsätt). Häll i vinet, buljongen och kryddorna, koka upp och skumma av. Låt böffen sjuda i 3-4 timmar under lock på låg värme tills köttet är mört. Tillsätt honung och smaka av med salt och peppar. Strö över hackad persilja. Koka steklökarna i saltat vatten i 3-4 minuter. Spola av i kallt vatten och pilla bort skalen. Bryn i smör tills de fått fin färg och blanda ner i grytan. Kvarta champinjonerna och bryn tills de fått fin färg, blanda ner i grytan och rör runt. Servera böffen med kokt potatis eller ris. (I min familj är det alltid potatis som gäller!)
Rapport från hemma
Jag är i Skåne och skrotar omkring i mjukisbyxor, kelar med Isbjörnen (massor!) och går på promenader när vädret tillåter. Här är passande nog lite mörkt och ruggigt så det bästa är nästan att hålla sig inne, tända lite ljus och mysa i soffan. Perfekt.

Samtidigt hemma i lägenheten i Göteborg sysslar Calle med det här:

Haha! När Charlotta är borta dansar räkorna på bordet, som man brukar säga. Vill ni själva prova på att laga Charlotta-är-inte-hemma-räkorna hittar ni recept här. En riktig höjdarrätt, enligt Calle.
Pizzabullar med ost, tomat och svamp
Så flög den här helgen förbi och helt plötsligt var det måndag igen. Imorgon åker jag till Skåne för att hänga hos mamma, pappa och Isbjörnen ett par dagar. Jag ska virka klart den där (jäkla) kaninen jag började på i typ juni, vakna av att Isbjörnen står vid sängkanten och stirrar uppfordrande på mig vid fem-snåret (LEKA! LEKA! LEEEEKA!!!!) och kanske baka några vetebullar. Åh, längtar!

Som färdkost på väg ner (mkt viktigt, för övrigt) har jag de här pizzabullarna som jag slängde ihop för några veckor sedan. Perfekt att ha i frysen och plocka fram vid behov! Fyllningen kan ju varieras i all oändlighet men jag föredrar den enkla varianten med tomatpuré, ost och lite champinjoner.
Pizzabullar
12 stycken
25 g jäst
2,5 dl fingervarmt vatten
0,5 dl olivolja
1 tsk salt
1 tsk socker
1 ägg
5 dl siktat dinkelmjöl
2,5 dl grahamsmjöl
1 dl tomatpuré
1 burk skivade champinjoner
1 påse riven ost, en stark variant
oregano
salt & peppar
Värm vattnet till 37 grader och rör ut jästen med vattnet i en bunke. Blanda i de övriga ingredienserna till en smidig deg och låt jäsa under bakduk i 30 minuter. Sätt ugnen på 250 grader. Arbeta samman degen på lätt mjölad bakbänk och dela degen i två delar. Kavla ut varje del till en rektangulär bit och bred på tomatpuré och strö över resten av fyllningen på de båda delarna. Strö över osten och rulla ihop degen från långsidan och skär varje rulle i lika stora bitar. Lägg över bitarna i stora muffinsformar (jag brukar lägga formarna i en muffinsplåt!) och låt bullarna jäsa under duk i 30 minuter. Strö lite riven ost på toppen och grädda bullarna i mitten av ugnen ca 10 minuter. Låt svalna på galler.
12 stycken
25 g jäst
2,5 dl fingervarmt vatten
0,5 dl olivolja
1 tsk salt
1 tsk socker
1 ägg
5 dl siktat dinkelmjöl
2,5 dl grahamsmjöl
1 dl tomatpuré
1 burk skivade champinjoner
1 påse riven ost, en stark variant
oregano
salt & peppar
Värm vattnet till 37 grader och rör ut jästen med vattnet i en bunke. Blanda i de övriga ingredienserna till en smidig deg och låt jäsa under bakduk i 30 minuter. Sätt ugnen på 250 grader. Arbeta samman degen på lätt mjölad bakbänk och dela degen i två delar. Kavla ut varje del till en rektangulär bit och bred på tomatpuré och strö över resten av fyllningen på de båda delarna. Strö över osten och rulla ihop degen från långsidan och skär varje rulle i lika stora bitar. Lägg över bitarna i stora muffinsformar (jag brukar lägga formarna i en muffinsplåt!) och låt bullarna jäsa under duk i 30 minuter. Strö lite riven ost på toppen och grädda bullarna i mitten av ugnen ca 10 minuter. Låt svalna på galler.
Våfflor med västerbottensost och hjortronsylt
Mitt bidrag till förra veckans MBT med tema kalas var våfflor med västerbottensost och hjortronsylt. Rebecka kommer ju från Åre så de här våfflorna blev en lite hyllning till henne. Att det sedan är en bit mellan Åre och Burträsk, Västerbottensostens hemviste, är ju en helt annan femma...

Jag googlade runt lite på olika smakkombinationer på våfflor och såg att man på Låktatjåkko Fjällstation i Björkliden serverar våfflor med just västerbottensost och hjortronsylt. Vinnande kombination, tänkte jag, och ack vad gott det var! Istället för att hyvla över skivor använde jag riven ost som jag blandade i smeten.
Västerbottenvåfflor med hjortronsylt
tilltugg för sisådär 10 personer
50 g smör
4 dl vetemjöl
2,5 dl kallt vatten
1 tsk salt
2 dl vispgrädde
2 dl mjölk
100 g riven västerbottensost (spara resten till att piffa med!)
hjortronsylt
Smält smöret och låt det svalna. Rör ihop mjöl, vatten och salt till en jämn smet. Tillsätt grädde och mjölk och vispa tills smeten är helt klumpfri. Blanda i osten och det smälta smöret. Hetta upp våffeljärnet och lägg en klick smör före du gräddar den första våfflan. Klicka i 1,5-ish dl smet och bred ut lite. Grädda tills våfflan har fått fin färg och lägg sedan på galler för att svalna. Glöm inte att röra runt i smeten mellan varje gräddning så att osten inte lägger sig på botten! Skär våfflorna i bitar, klicka på lite hjortronsylt och piffa med lite riven västerbottensost.
MBT med kalastema
Igår hade vi MBT med tema kalas. Rebecka fyller nämligen 25 år på lördag (hurra!) och det firade vi med att äta mat och tårta tills vi storknade. Precis som vi brukar, med andra ord. Pernilla dekorerade med ballonger, prickiga servetter och sugrör och jag hade fixat bordsplacering och extra-extra-fin dukning.


Innan Pernillas prickiga upphottning av dukningen.


I matväg bjöds det på allt från glutenfri-och-vegetarisk smörgåstårta, röd- och gulbetor med linser, valnötter och ädelost, våfflor med västerbottensost och hjortronsylt (mitt bidrag, återkommer med recept!) och en ljuvlig morotssoppa med apelsin och cayennepeppar som vi toppade med rostade kokosflingor.

Kim hade bland annat med sig karamelliserade popcorn (!!!) och det var ungefär den enda bilden jag lyckades ta på det som bjöds på i efterrättsväg. Skandal. Kan dock meddela att det fanns rischoklad (vuxenversionen!), Rebeckas barndomstårta, rödbetsbrownies med lingongrädde och Ofelias-tårta-goes-chokladbollar. Man behöver inte svälta på våra träffar, om man säger så.
Bagels med sesam- och vallmofrön
Igår bakade jag bagels och idag kunde jag således äta något av det bästa jag vet till frukost - en rostad bagel med cream cheese och stora mängder rårörd blåbärssylt på. Cheezus, säger jag bara. Så gott! Att det sedan ösregnar ute, jag har tända ljus typ överallt och lyssnar på P1 gör inte morgonen sämre, om man säger så.

Bagels är inte alls så jobbigt att göra som man kan tro. Röra lite, jäsa lite, koka lite, grädda lite och klara. Ja, ungefär så lätt är det. Lovar.
Bagels med sesam- och vallmofrön
14 st
25 g jäst
5 dl fingervarmt vatten
2,5 tsk salt
0,5 dl ljus sirap
14-15 dl vetemjöl special (ev mer)
vatten
2 msk socker
äggvita
sesamfrö
vallmofrö
Smula jästen i en bunke, tillsätt lite av vattnet och rör ut jästen. Tillsätt resten av vattnet, salt, sirap och nästan allt mjöl. Arbeta degen i 10-12 minuter med maskin. Degen ska vara ganska fast så tillsätt mer mjöl om det behövs. Låt jäsa övertäckt i en timme. Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i två bitar. Dela varje bit i sju bitar och rulla till bollar. Gör ett hål i mitten med hjälp av ett finger och töj ut så att hålet i mitten så att det blir lite större. Lägg ringarna på en plåt med mjölat bakplåtspapper och låt jäsa övertäckta i 20 minuter. Sätt ugnen på 225°. Koka upp vatten och socker i en stor kastrull. Lägg i tre bagels i taget och koka i 3-4 minuter. Ta upp med hålslev och lägg på en bakplåtspappersklädd plåt. Pensla med uppvispad äggvita och strö på sesam- och vallmofrön. Grädda mitt i ugnen i ca 20 minuter tills de har fått fin färg. Låt svalna på galler. (Och godast blir det såklart om du rostar din bagel innan du ska äta den!)
Mormors saffransbullar med apelsin
Jag längtar efter december. Inte julafton i sig utan snarare tiden innan när man äter pepparkakor, köper ilexkvistar till förbannelse, längtar efter mammas lussebullar, köper hem en julgran (!!!) och tittar på Grinchen (OBS den tecknade originalversionen) flera gånger om. Eftersom vi väntar bebis som ska komma någon-gång-när-det-behagar men mest troligt i början av december tänker jag att det är ok att börja med julen l-i-t-e tidigare än vad jag brukar, så jag siktar på, tja, mitten av november.

Men, för att vara säker på att vissa recept fortfarande, eh, fungerar provbakade jag mormors saffransbullar med apelsin för några dagar sedan. Herr. E. Gud, säger jag bara. Receptet hittar ni här. Om ni tycker det är för tidigt med saffransbullar så är det bäst att ni skriver ut receptet och sätter på kylskåpsdörren så att ni absolut inte glömmer att baka de här små godingarna när det väl är dags. Deal?
Kardemummakaka
Jag är vanligtvis inte så förtjust i att baka (man måste ju vara så exakt hela tiden!) men den senaste tiden har jag gått bananas och min Kitchen Aid har fått jobba mer än vad den någonsin har gjort. Jag har as we speak en saffransdeg på jäsning (stor saffran-och-jul-craving just nu!) och imorgon har jag tänkt att jag ska baka kanelbullar och släta bullar. Martha Stewart light här, som ni märker...

Förra veckan fick min kompis Magnus välja valfri kaka att ta med till jobbet och han valde en klassisk kardemummakaka. Bra val, tycker jag som älskar kardemumma. Enklaste kakan i världen (och ack så god!) och receptet hittade jag på Coop.
Kardemummakaka
12 bitar, ungefär
4 dl vetemjöl
1 msk bakpulver
1 dl socker
2,5 tsk stött kardemumma
100 g smör
1 ekologiskt ägg
2 dl mjölk
pärlsocker till garnering
Sätt ugnen på 200° och smörj och bröa formen (jag använde en helt vanlig springform). Blanda de torra ingredienserna i en skål och fördela smöret i mjölblandningen. Tillsätt ägg och mjölk och rör ihop till en smet. Häll smeten i formen, släta till ytan och strö över pärlsocker. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter (tänk på att gräddningstid varierar från ugn till ugn!). Låt svalna innan du tar bort kanten på formen.
Bröd med nässlor och nypon
Helgen har varit lugn, fin och regnig och har än så länge inkluderat hämtpizza, Jönssonligan på Mallorca och ett stort antal kokböcker. Jag ligger på soffan as we speak och bläddrar i en gammal klassiker från 70-talet där tacosås räknas som "exotiskt" och det mest festliga man kan bjuda på är en gratäng med ris, färdig champinjonsoppa och hotdogs i långa rader. Spännande.

Det här brödet bakade jag förra veckan och det blev precis sådär syrligt och grovt som jag ville ha det. Kanske att jag tillsätter lite extra citronzest nästa gång jag bakar det! Istället för morötter går det ju precis lika bra med selleri rödbetor eller pumpa.
Morotsbröd med nässelpulver, nypon och citron
2 runda bröd
50 g jäst
6 dl ljummet vatten
2 tsk honung
2 tsk salt
4 msk rapsolja + zest från 1 citron
5 dl rivna morötter
0,5 dl krossat linfrö
6 dl ljummet vatten
2 tsk honung
2 tsk salt
4 msk rapsolja + zest från 1 citron
5 dl rivna morötter
0,5 dl krossat linfrö
2 msk nyponskalsmjöl
2 msk nässelpulver
7 dl siktat dinkelmjöl
7 dl dinkelmjöl, fullkorn
Smula jästen i en bunke och lös i lite av det fingervarma vattnet. Tillsätt resten av vattnet tillsammans med olja, salt, honung, linfrö, nyponskalsmjöl, nässelpulver och riven morot. Tillsätt mjölet, lite i taget, och rör ihop till en deg. Låt jäsa under handduk i 45 minuter. Ta upp degen på mjölat bakbord, dela i två bitar och forma till två runda bröd. Lägg på en bakplåtspappersklädd plåt. Sätt ugnen på 200° och låt bröden jäsa i 25 minuter till. Grädda 40-45 minuter tills brödet har en innertemperatur på 98°. Låt svalna på galler.


Det har varit en alldeles ljuvlig hösthelg på landet! Lite regn, mycket solsken och fantastiska färger. Ä-l-s-k-a-r hösten!
City rain, city streets
Trots att jag numera är ledig om dagarna får jag alltid den där fredagskänslan som man kan få efter att ha jobbat en hel vecka. Det gillar jag. Idag har jag firat fredag genom att äta långfrukost på närmsta fik, städa undan lite här hemma och dessutom har jag läst ikapp mig på ett gäng Allt om Mat som har legat på hög i flera månader nu.

I helgen åker vi upp till landet igen för att måla en stol, göra några långkok, gå på långpromenad och (såklart...) ligga på soffan och titta på film. Hurra! Hoppas att ni får en fin helg! Hej!
Nyponsoppa
Ända sedan jag var liten har jag älskat nyponsoppa. Då skulle den vara ljummen med en klick lättvispad grädde (ABSOLUT ingen glass och helst inga mandelbiskvier) men nu för tiden föredrar jag att dricka den rakt upp och ner, oftast till frukost eller till kvällsmat.

...men trots att jag är så förtjust i nyponsoppa har jag aldrig gjort det själv. Fram tills nu, vill säga. Jag köpte hem nyponskalsmjöl för några veckor sedan för att blanda i min smoothie, men så tipsade Sara om att göra egen nyponsoppa och jag fick någon form av uppenbarelse. Varför har jag inte kommit på det innan? Det är ju helt galet. Bäst av allt? Man kan själv bestämma hur lite mycket socker man vill ha i.
Nyponsoppa
1 liter
1 liter vatten
4 msk nyponskalmjöl
1,5 msk potatismjöl
4-5 msk rårörsocker
Koka upp vattnet. Blanda nyponskalmjöl, potatismjöl och socker och vispa ner blandningen i det kokande vattnet. Koka någon minut tills soppan tjocknat lite och rör om ordentligt så att det inte blir klumpar! Låt svalna lite innan servering. (Jag förvarar min nyponsoppa i en karaff i kylskåpet och rör runt ordentligt innan jag dricker den!)
Pumpamuffins med vit choklad
Pumpa är en sådan sak vi sällan äter hemma. Jag vet inte riktigt vad jag ska göra med den, men efter att ha bakat Pernillas pumpamuffins (ljuvliga!) har jag kvar en halv butternut i kylskåpet. Vad göra? Tips, tack.

Att ha pumpa i smeten är lite som att riva i morötter, fast med en helt annan dimension, typ. De går snabbt att svänga ihop, de här muffinsen - passar mig (och min ambitionsnivå när det gäller bakning...) perfekt.
Pumpamuffins med vit choklad
12 stycken ganska små
12 stycken ganska små
1¼ dl farinsocker
1¼ dl solrosolja
2 ekologiska ägg
1,5 dl grovriven pumpa (jag använde butternut)
1 citron, skalet
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk kanel
150 gr vit choklad
Sätt ugnen på 180 grader. Häll upp sockret i en skål, tillsätt oljan och äggen. Vänd ner den rivna pumpan och citronskalet. Rör om smeten tills allt är blandat. Blanda mjöl, bakpulver och kanel och mixa med resten av smeten. Lägg muffinsformar i en muffinsplåt och skeda upp smeten (fyll halvvägs, ungefär). Grädda i 15-18 minuter och känn efter med sticka så att de är torra! Låt svalna, smält under tiden den vita chokladen och doppa sedan muffinsen. Låt stelna.
1¼ dl solrosolja
2 ekologiska ägg
1,5 dl grovriven pumpa (jag använde butternut)
1 citron, skalet
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk kanel
150 gr vit choklad
Sätt ugnen på 180 grader. Häll upp sockret i en skål, tillsätt oljan och äggen. Vänd ner den rivna pumpan och citronskalet. Rör om smeten tills allt är blandat. Blanda mjöl, bakpulver och kanel och mixa med resten av smeten. Lägg muffinsformar i en muffinsplåt och skeda upp smeten (fyll halvvägs, ungefär). Grädda i 15-18 minuter och känn efter med sticka så att de är torra! Låt svalna, smält under tiden den vita chokladen och doppa sedan muffinsen. Låt stelna.
Marockansk gryta
I lördags lagade Caroline mat till oss andra medan en nattade Ville (Fredrik), en drack öl (Calle) och en låg på soffan och åt chips och kände sig som Barbamamma eller möjligtvis en orm som just ätit en jak eller liknande (jag). Det är konstigt det där att inte orka riktigt lika mycket som man brukar men nåväl, det är väl bara att gilla läget antar jag. Till middag lagade Caroline en av de godaste grytorna som jag någonsin smakat - så god att jag drömde om den på natten och ville äta den till frukost. (Det gjorde jag inte, för övrigt.)

De andra åt samma gryta fast med lamm - väldigt närproducerat kött dessutom för det köpte vi med oss hem från Töllås Gård som ligger några mil bort. Om ni vill göra varianten med lamm behöver ni ungefär 1 kg lammkött (i receptet står det lammbringa i bitar men vi köpte lamm-grytbitar). Bryn köttet i omgångar och lägg i grytan, och fortsätt sedan med receptet nedan.
Marockansk gryta
4 portioner + ev lunch dagen efter
3 msk olivolja
2 stora gula lökar
3 morötter
4-5 potatisar
1,5 tsk mald ingefära
salt, nymald svartpeppar
2 små kanelstänger
lite saffran, typ 1/4 g
0,5 tsk cayennepeppar
4 dl vatten (kanske mer)
1 grönsaksbuljongtärning
1 burk hela tomater
1 burk krossade tomater
3 små zucchinis
1 burk kikärter
färsk koriander
matyoghurt
Skala morötter, potatis och lök. Skär löken i grova bitar och morötterna i breda bitar på snedden. Lägg i en stor gryta tillsammans med olivolja och strö över alla kryddor förutom saffran. Stek hastigt och slå sedan på vatten, buljongtärning och tomaterna. Låt koka upp och småputtra i 45 minuter. Skär zucchinin i fjärdedelar på längden och sedan i sedan i mindre bitar. Lägg i saffran och zucchini, låt grytan småputtra i ungefär en halvtimme till. Lägg i kikärterna när det återstår 10 minuter och smaka sedan av grytan med salt och peppar. Strö över hackad koriander och rör i en klick yoghurt precis innan servering.
Skördefest på Orust
När jag hälsade på Calles föräldrar i veckan tipsade Bibbi om att det skulle vara skördefest på Orust den här helgen. Perfekt för oss som var sugna på att åka på utflykt! Vi hann i vanlig ordning inte besöka riktigt allt som vi hade tänkt, men det gjorde inte så mycket för vi fick med oss en hel del godsaker hem ändå. Lammkött, hemkärnat smör, surdegsbröd och ett snövitt lammskinn till babyn, till exempel.


Vi besökte bland annat Töllås Fårgård, Håvs Lamm & Delikatess, Systrarnas Korgpil och Sonjas Trädgård (de två sistnämnda ligger faktiskt alldeles i närheten av Svanesund som är våra hoods).

Resten av helgen? Lugn och ro, god mat, fint väder och Pictionary-turnering. Livet är bra fint ibland. Hoppas att ni alla har haft en fin helg!
Smoothie med nässlor och mandelmjölk
Igår kväll när jag och Calle promenerade hem efter vårt besök på vRÅ konstaterade vi att det nog faktiskt är höst på riktigt nu. Trots att det är riktigt varmt på dagarna är det skönt att svepa en halsduk runt sig på kvällen, och löven börjar ändra färg och det är helt ok att gå med boots. Jag älskar den här årstiden. Det fina vädret ska hålla i sig så den här helgen åker vi till landet med våra vänner för att ta det lugnt, äta god mat, spela spel och dessutom besöka skördefesten som är på ön. Hurra!

Innan vi kommer iväg senare i eftermiddag ska jag i sedvanlig ordning mixa en smoothie till frukost. Den här varianten med nässelpulver och mandelmjölk är en riktig höjdare om du behöver lite mer järn i kroppen (eller om du helt enkelt bara är sugen på en hälsobomb i träsklila nyans). Receptinspirationen kommer från Ann-Louise.
Smoothie med nässelpulver och mandelmjölk
1 glas
2,5-ish dl mandelmjölk
1 liten banan
1-2 tsk nässelpulver
1-2 tsk nyponpulver
4 jordgubbar
1 näve blåbär/hallon
1 liten avokado
Mixa allt tills du har en slät och träsklila smoothie. Tillsätt mer mandelmjölk om du tycker att smoothien är för tjock!
Lakritskolasnittar
Dagarna går sin gilla gång och jag har känt mig lite hängig den senaste tiden. Igår låg jag mest i sängen och drack nyponsoppa och tittade på film men idag lyckades jag masa mig ut från lägenheten och gick till affären och köpte nässelpulver. Mina järnvärden är lite sisådär och eftersom varken järntabletter eller blodpudding står högt på min lista tänkte jag prova lite andra alternativ. Återkommer med resultat.

Förra veckan bakade jag klassiska kolasnittar till Calles jobb, men blandade i lite lakritspulver i smeten och det blev riktigt fint! Säger till och med jag, som vanligtvis inte är så förtjust i lakrits.
Lakritskolasnittar
20-25 snittar
100 g ekologiskt, mjukt smör
1 dl strösocker
3 msk ljus sirap
2,5 dl vetemjöl
0,5 tsk bikarbonat
1 tsk ekologiskt vaniljpulver
lakritspulver efter tycke och smak
Sätt ugnen på 175°. Vispa mjukt smör, socker och sirap tills det är en krämig smet. Blanda ner vetemjöl, bikarbonat, vaniljsocker och smaka av med lakritspulver. Dela degen i två bitar och rulla ut till längder. Lägg längderna på en plåt med bakplåtspapper och platta till lite. Räffla med en gaffel och grädda i mitten av ugnen i ungefär en kvart tills de är gyllenbruna. Låt svalna en aning och skär sedan längderna på snedden. Låt svalna på plåten eller på ett galler.