Kryddbröd
Så blev det ett nytt för-år och det här årets firande blev av det lugnare slaget - i alla fall för min del. Hela planeringen har ju legat lite på is eftersom det har tillkommit en ny liten deltagare och vi har en på väg men efter några om och nåra men blev det av, bestämt lite hastigt och lustigt men ack så bra det blev ändå!



1. Bubbel! 2. Förnyårs yngsta deltagare, Betty. 3. Ståtliga Manne!

Varje åt lottar vi om man ska göra en förrätts- eller efterrättsamuse, och det här året fick jag i uppdrag att göra en förrättsvariant. Jag bakade ett kryddbröd, ett sorts pain d'epice, som jag toppade med olika röror och det hela blev kanske lite för stort för att egentligen definieras som en amuse bouche men ack så gott ändå. Brödreceptet skickade Mårtenssons till mig - tack för hjälpen!
Kryddbröd
10 portioner
250 g ljus sirap
220 g filmjölk
15 g råsocker
125 g vetemjöl
125 g rågmjöl
15 g bikarbonat
5 g mald anis
10 g lättstött fänkålsfrön
2 msk linfrö
Sätt ugnen på 150°. Blanda alla ingredienser i en skål och häll smeten i en smord bakform. Grädda i mitten av ugnen i ungefär en timme. Känns med sticka om det är klart! Låt svalna på galler under bakduk.
Skickat kärleksbrev till Matrepubliken? Frågor om ett recept? Håll ut, snart kommer det ett svar!
Postat av: Desiree
Ditt kryddbröd låter väldigt gott. Har du sedan toppat med lite färskoströra och lingon eller vad körde du mer med? Kanske något jag ska ta och fixa till nyår själv. Trevligt med förnyår. Hur kom ni på denna tradition?
Kram!
Svar:
Charlotta Ljungblad
Postat av: Anonym
Ljuvligt!!!!
Svar:
Charlotta Ljungblad
Postat av: Manne
Fina bilder! :-)
Svar:
Charlotta Ljungblad
Postat av: Mårtensson kök
Era förnyårsaftnar är verkligen grejer det, det serveras alltid så mycket gott! Bra att brödet gick hem, funderar på om inte vi också ska ta och baka det till jul. Kul att vi kunde vara till hjälp!
Kramar till er.
Svar:
Charlotta Ljungblad
Trackback