Första advent

ADVENT. Jag har egentligen alltid älskar julen. Eller snarare vägen till jul, kan man väl säga - från de första dagarna innan advent och hela december fram till julafton. Efter Karl Bertil Jonssons julafton är min julkänsla på omedelbar nedgång och jag börjar längta efter nytt år, god fortsättning och vanliga lampor i fönsterna. 
 
Julträdet, upplaga anno 2014.
 
Det här året har jag längtat lite extra efter advent - vet inte om det är ett resultat av någon slags graviditets-boande-fas eftersom jag maniskt (!) fixar i vår lägenhet. Städar, organiserar, flyttar runt på ljusstakar, köper kuddar unt so weiter. Julpyntet har legat i välorganiserade högar på skrivbordet sedan några veckor tillbaka och jag var på Jul på Liseberg redan förra helgen. 
 
Den fina julstrumpan har Bibbi sytt till oss.
 
Julgranen ska vi plocka in så fort den lille mannen som säljer julgranar är tillbaka på Heden, och i år blir det inte något Mumin-pepparkakshus utan istället ett helt vanligt som jag köpte på Liseberg till förmån för de hemlösa i Göteborg. Om ni vill skänka pengar till Räddningsmissionens arbete kan ni köpa ett eget litet hus i Räddningsmissionens bod på Liseberg (ganska nära Kaninlandet och isbanan!) alternativt kan ni gå till deras kontor på Andra Långgatan 29. Gör det! Läs mer om det här.
 
Två favoriter - Alessis julkrubba och, eh, (jul-) dinosaurien.
 
Nu ska jag gå upp och börja förbereda lite mat. För några år sedan hade vi alltid glöggmys för sisådär 30 av våra vänner men de senaste åren har vi inte riktigt orkat det så från och med förra året har den nya traditionen blivit att våra vänner Magnus och Sara kommer hit. Vi äter julmat, dricker glögg och tittar på julkalendrar som har gått genom åren. Hoppas att ni alla får en fin kväll. Glad första advent och god jul!

Granrepubliken

HELG. Helt plötsligt blev det fredag igen och jag spenderade gårdagen med att plocka upp julpynt. Jag, som innan tyckte att vi har hur mycket julpynt som helst, kan konstatera att det mesta av pyntet ska hängas i julgranen så det blev inte så mycket över till resten av lägenheten. Nåväl, inte gör det någonting för det viktigaste är på plats: adventsfålen (eller ulven, som den också kallas) och julstrumpan, vill säga. Däremellan har jag investerat i några små granar och såklart köpt hem några kvistar med min favoritdekoration all time - ilex (eller järnek, som det också heter). Nåväl, slut på meddelandet från julrepubliken.
 
 
Den här helgen ska vi på kalas i Skåne eftersom ett av mina syskonbarn har fyllt år (hurra för dig, Gustav!) och på söndag är det traditionsenligt adventsfirande hemma hos oss. Ska bli mysigt. Trevlig helg!

Grahamstekakor

BRÖD & BULLAR. När vi hade kompisar över på middag senast bjöd vi på gulaschsoppa och till det är det nästan lag på att man måste ha ett nybakat bröd. Jag letade runt på Sofies blogg (som så ofta när jag är på jakt efter bra brödrecept!) och fastnade snabbt för de här tekakorna. Passande nog skickade Sofie igår vidare ett gäng frågor till mig via sin blogg, och här kommer svaren som ni alla så länge väntat på:
 
Vilket livsmedel kan jag inte leva utan?
Det varierar från dag till dag men mjölk och (Hjordnäras) filmjölk (med kanel!) ligger bra till i nuläget. 

Godaste efterrätten?
Jadu, är nog egentligen mer av en förrättsmänniska men om jag måste välja något så blir det oftast glass (gärna en syrlig sorbetvariant) eller färska jordgubbar med grädde och socker. 

Vad tränar du helst en dag då du har all tid i världen?
Eh, träna? Jag har inte tränat på nästan hela graviditeten pga diverse åkommor som jag dragit på mig men snart så kan jag börja igen. Hurra! Jag älskar att cykla/spinna, oftast ensam (går sällan på pass!) och oftast blir det intervallträning. Om jag inte spinnar brukar jag styrketräna.  

Bästa träningsredskapet?

Spinningskor. Lätt.

Vad är du tacksam för just nu?
Livet i allmänhet. Calle. Att jag inte haft något gallstensanfall på nästan två veckor. Familjen. Sparkande bebis i magen.
 
Jag skickare vidare till alla som orkar och vill svara - och det är ju klart att ni vill! Har ni ingen blogg kan ni slänga iväg en kommentar.
 
 
Nåväl, från lista till recept. Trots att jag är trettiotvå år gammal och bakar en hel del har jag aldrig gjort tekakor. Märkligt. Hur enkelt som helst, och alldeles ljuvliga med en stor klick smör på!
 
Grahamstekakor
9 stycken
 
50 g smör
3 dl mjölk
50 g jäst
0,5 dl ljus sirap
1 tsk salt
5 dl grahamsmjöl
3,5 dl vetemjöl
 
Smält smöret i en kastrull, tillsätt mjölken och värm tills det är fingervarmt. Smula ner jästen i en bunke och lös upp med vätskan. Tillsätt sirap, salt, grahamsmjöl och nästan allt vetemjöl och arbeta degen i 8-10 minuter tills den känns smidig. Blanda i mer mjöl om det behövs! Låt jäsa under bakduk i 40 minuter. Knåda degen på mjölat bakbord och dela i nio delar. Rulla bollar och kavla sedan ut till en rund, liten kaka. Lägg tekakorna på bakplåtspappersklädda plåtar, nagga lätt med en gaffel och låt jäsa i 30 minuter till. Sätt ugnen på 225°. Grädda tekakorna mitt i ugnen i 8-10 minuter. Pensla de nygräddade bröden med varmt vatten och låt svalna på galler (eller ät direkt!).

Bloody Calle

ÄNTLIGEN. Endast några dagar kvar till första advent och jag kan plocka fram adventsfålen, juldekorationer och nejlikepyntade apelsiner utan att skämmas. Jag längtar efter den lille gubben som säljer granar på Heden men i år ska jag försöka att välja ut en gran som är lite mindre än den vi fraktade hem förra året. Den var, eh, något större än vi hade tänkt oss och gick ända upp till taket (och vi har 3,25 i takhöjd så ni kan kanske föreställa er hur stor den var...) Snart, så.
 
 
Calles senaste kreation är en Bloody Calle-soppa med ganska bra untz, om jag får säga det själv. Toppad med friterad bacon, gurk-och-pepparrotsis och rotselleri. Och en hutt med vodka, såklart. Han serverade den som amuse till vårt för-nyårsfirande så den kommer passa perfekt om ni vill ha ett roligt tillugg (eller som förrätt!) när det vankas riktigt (tror ni, ja...) nyårsfirande!
 
Bloody Calle
6 amuse-portioner
 
3 dl tomatjuice
2,5 msk citronjuice
0,5 tsk worchestershiresås
1-2 stänk tabasco
3 nypor sellerisalt
svartpeppar efter smak
pyttelite vodka (om man så önskar...)
 
0,5 gurka, skalad
1 msk citronjuice
fin-finriven pepparrot
 
1 skiva bacon skuren i små, små skivor
1 rotselleriskiva, tunt skivad
olja till fritering
 
Blanda alla ingredienser till soppan och låt den stå ett litet tag så att smakerna sätter sig. Mixa gurkköttet med citronjuicen. Tillsätt pepparroten och smaka av. Frys i små knäckformar. Värm olja till 170°. Lägg försiktigt ner rotsellerin och fritera tills den är gyllenbrun. Låt rinna av på papper. Upprepa samma procedur med baconet. Häll upp soppan i små koppar, lägg i gurkisbiten och garnera med bacon och rotselleri.

Karamelliserad brie

Vad som kommer bli mitt topp-3-tilltugg i jul? Enkelt. Den här karamelliserade brieosten som jag toppade med valnötter och åt typ tretton bitar av förra helgen. Receptet hittade jag på Systembolagets hemsida. Och just det, brieosten matchas riktigt bra av den här ölen, som dessutom råkar vara Calles stora favorit för tillfället.
 
 
Det tar ett tag innan sockret blir brunt så hav tålanmod, ok? Och var rädd om tänderna för det blir bra crunch på den lilla godbiten!
 
Karamelliserad brieost
6 portioner
 
1 brieost, 500 g 
0,5 dl vatten 
1,5 dl strösocker 
8-10 valnötter, grovhackade
 
Skär brieosten i mindre bitar och lägg på aluminiumfolie, bakplåtspapper eller annat underlag som gör att de går att plocka upp även efter du hällt på sockret. Häll vatten och socker i en kastrull, låt sjuda upp och smälta. När det börjar ta färg, vicka lite på pannan - rör inte. Ta av från plattan, blanda i nötterna och och fördela snabbt över ostbitarna. Flytta över ostbitarna till ett fat och ät när nötblandningen har svalnat.

Svepet 3

Jag kommer inte riktigt ihåg hur det var i november förra året men det här året har det i alla fall varit exceptionellt regnigt i Göteborg. Inte för att det gör mig så mycket för jag tycker det finns en viss charm med att sitta inne och kura i soffan med tända ljus lite överallt men nu är det snart december så lite frost hade väl knappast varit för mycket begärt.
 
 
Den här helgen ska vi hålla oss hemma. Träffa lite vänner, äta lite god mat och kanske, om vädret tillåter, gå en sväng på Liseberg. Trevlig helg! PS.Jag ser att många som söker på GP:s dundeglögg hamnar här. Det är väl nästan lite sent att göra den nu men vill du sätta en sats blir den klar till mitten av december. Vi gör numera den här vinglöggen som räcker att den står över natten - vi tycker att den är precis lika god som dunderglöggen, om inte godare! DS.

Köttbullar med en skvätt cocnac

När Calle fyllde år för några helger sedan tänkte jag egentligen att vi skulle äta något helt annat men så blev det ändrade planer och jag hade typ tio minuter på mig att komma på vad han egentligen gillar, den där Calle. Då kom jag att tänka på den här köttbullegrytan som han ofta pratar om så den fick det bli. Vill man som jag ha vegetariska bullar finns det en länk nedan till de bästa vegobullarna jag vet.
 
 
Det där med "en skvätt" och "en klick" får ni förresten överleva för varken köttbullar eller sås brukar jag göra efter recept. Jag gör helt enkelt så som mina föräldrar alltid har gjort (blanda lite här, smaka av lite där) och det funkar utmärkt för min del. Ni behöver alltså inte ta gravallvarligt på måttangivelserna i det här receptet, ok?
 
Köttbullar med lingon, trattkantareller och cognac
4 portioner
 
(här är mitt favoritrecept på vegetariska bullar)
 
600 g nötfärs 
0,5 dl ströbröd
0,5 dl grädde
1 liten gul lök
1 ägg
en klick dijonsenap
en liten skvätt cognac
1 msk enbär, mortlade
salt, nymald svartpeppar
 
1 msk vetemjöl
2 msk smör
3-4 dl vispgrädde
1 dl mjölk
1 buljongtärning
en skvätt soja
en skvätt cognac
200 g trattkantareller
1 dl lingon
färsk timjan
 
Blanda ströbröd och grädde och låt dra en liten stund. Finhacka löken, mortla enbären och blanda i en bunke tillsammans med färs och ägg. Krydda med salt, nymald svartpeppar och en klick dijonsenap. Smaka av med en skvätt cognac. Forma till små köttbullar och stek på medelvärme i ca 5-10 minuter. Lägg köttbullarna på en tallrik och gör såsen i samma panna. Smält smör, häll på mjölet och vispa ordentligt. Tillsätt grädde och mjölk och vispa ordentligt tills såsen tjocknat lite. Tillsätt buljongtärning, cognac och soja och låt såsen småputtra några minuter. Stek under tiden svampen i en torr stekpanna tills all vätska kokat bort. Lägg ner köttbullarna i såsen, tillsätt svamp och lingon. Garnera med färsk timjan och servera med kokt potatis.

Vispad cream cheese

Jag fingrar på lådan med julsaker och funderar på när det egentligen är ok att plocka fram det lilla pynt vi har. Idag? Imorgon? Nästa vecka? Jag kanske får hålla mig till första advent så att Calle Grinchen Ljungblad inte får ett nervöst sammanbrott av min Frank Sinatra-julskiva som brukar gå på repeat här hemma. Nåväl, en vecka kvar. Det kan jag överleva.
 
 
Det där kryddbrödet jag skrev om i söndags, det toppade jag med två olika röror. Jag är ju barnsligt förtjust i vispad cream cheese så jag utgick från det och smaksatte en med getost och en med blåmögelost. Jag har inga exakta mått på någon av rörorna men jag gjorde ungefär såhär:
 
Vispad cream cheese med getost
Vispa 1 paket philadelphiaost (jag använde den lite lättare varianten!) i några minuter med elvisp. Tillsätt grädde, ungefär 1 dl, och fortsätt vispa tills det är en fluffig smet. Blanda i en mjuk getost (jag använde en rulle av Président chèvres doux) och vispa tills det inte längre är klumpigt. Lägg en klick på brödskivan och toppa med en skiva grönt äpple.
 
Vispad cream cheese med blåmögelost
Vispa 1 paket philadelphiaost (den tjocka varianten!) tillsammans med en bit gorgonzola (det finns en alldeles ljuvlig gorgonzola med mascarpone, ta den om du hittar!) tills det är en fluffig ostkräm.

Kryddbröd

Så blev det ett nytt för-år och det här årets firande blev av det lugnare slaget - i alla fall för min del. Hela planeringen har ju legat lite på is eftersom det har tillkommit en ny liten deltagare och vi har en på väg men efter några om och nåra men blev det av, bestämt lite hastigt och lustigt men ack så bra det blev ändå!
 
1. Bubbel! 2. Förnyårs yngsta deltagare, Betty. 3. Ståtliga Manne!
 
 
Varje åt lottar vi om man ska göra en förrätts- eller efterrättsamuse, och det här året fick jag i uppdrag att göra en förrättsvariant. Jag bakade ett kryddbröd, ett sorts pain d'epice, som jag toppade med olika röror och det hela blev kanske lite för stort för att egentligen definieras som en amuse bouche men ack så gott ändå. Brödreceptet skickade Mårtenssons till mig - tack för hjälpen!
 
Kryddbröd
10 portioner
 
250 g ljus sirap
220 g filmjölk
15 g råsocker
125 g vetemjöl
125 g rågmjöl
15 g bikarbonat
5 g mald anis
10 g lättstött fänkålsfrön
2 msk linfrö
 
Sätt ugnen på 150°. Blanda alla ingredienser i en skål och häll smeten i en smord bakform. Grädda i mitten av ugnen i ungefär en timme. Känns med sticka om det är klart! Låt svalna på galler under bakduk.

Svepet, del 2

Just nu styrs mitt liv (och mitt matintag!) av två små stenar och lite grus som råkar vara inneboende i min gallblåsa. Det är inte speciellt angenämt, kan jag meddela, eftersom gallsten är en såndär sak som många beskriver som den värsta smärtan de varit med om i sitt liv. Och jo, än så länge kan jag nog hålla med. Det är inte skönt. Tyvärr finns det i mitt fall inget logiskt samband mellan vad jag stoppar i mig och när jag får anfall för de kan komma lite när som helst, vilket gör att det är lite som rysk roulette när jag äter. Anfall? Inte anfall? Ingen vet säkert.  
 
 
Våra planer för helgen blev inte riktigt som vi tänkt oss men förhoppningsvis åker vi till Skåne en liten sväng imorgon och firar för-nyår och hälsar på Isbjörnen. Hoppas att ni får en fin helg!

Skämshyllan

Skämshyllan är egentligen helt fel namn på det här inlägget för jag skäms knappast för något jag äter men det finns ju vissa saker i vårt kylskåp som helt klart är lite andra klassens medborgare i kylskåpsgemenskapen, om man säger så. Som den färdiga remouladsåsen, till exempel. Men så råkar jag också tycka att färdig remouladsås - 500 e-nummer till trots - är riktigt god. Sen var det ju det där med aromatkrydda på hönökaka (så gott!) för att inte tala om IKEAs färdiga små pizzabitar som jag gärna äter med ett stort lass rivna morötter. Ja, ni hör ju själva, även solen har sina fläckar. Och så måste man ju inte vara så himla duktig, jämt.
 
 
Hotdog-dressingen på skämshyllan är en liten rest från en dag i somras när jag fick gravid-craving på hotdog-bröd och hotdog-dressing. Herregud, vad får man allt ifrån? #ingenvetsäkert Vad har ni för mörka hemligheter i ert kylskåp? Dela med er, tack! 

Pasta med pesto och pistagenötter

Jag har lite svårt för att sova nu för tiden, vilket resulterar i att jag ofta vaknar långt innan Calles klocka ringer. Vad jag funderar på då? Mat. Såklart. I morse vid halv fem-snåret drömde jag om en tunn, frasig pizza med kronärtskocka och massor med tomatsås och igår natt var jag sugen på mannagrynsgröt. Helt normalt, eller?
 
 
Från att ha varit lite trött på hela pastagrejen har jag nu vänt helt och är mycket glad och tacksam över hur snabbt och lätt man kan slänga ihop en grym måltid på typ tio minuter. Snabbmat fast på riktigt, typ.
 
Pasta med pesto och pistagenötter
4 portioner
 
2 portioner spaghetti
1 burk pesto
1 paket fetaost
pistagenötter
8 cocktailtomater
salt & nymald svartpeppar
 
Koka pastan al dente, blanda med peston och lägg upp på tallriken. Smula över fetaost, grovhackade pistagenötter och delade cocktailtomater. Strö över salt och nymald svartpeppar och servera eventuellt med parmaskina om så önskas.

Kladdiga chokladmuffins

Vi kom hem från Skåne för ett litet tag sedan och jag ligger redan på soffan och funderar på när det är ok att gå och lägga sig. Det tar på krafterna att äta god mat, hänga med familjen och vara uppe och skrota på nätterna, kan jag meddela. 
 
 
Hade behövt minst tre sådana här för att hålla mig vaken i en timme till. Får se om jag kan gräva fram ett gäng ur frysen... Receptet har jag fått av min frisör som brukar bjuda på de här små godingarna.
 
Kladdiga chokladmuffins
ungefär 14 st
 
1 tsk ekologiskt vaniljpulver
1,5 dl socker
2 ägg
50 g smör
0,5 dl matolja
0,5 dl ljus sirap
1 dl kakao
1 tsk bakpulver
2 dl vetemjöl
100 g mörk choklad
1 nypa salt
 
Sätt ugnen på 175°, vispa vaniljpulver, socker och ägg tills det är vitt och pösigt. Smält smöret, häll i olja och sirap och blanda med äggsmeten. Blanda kakao, bakpulver, mjöl och salt och vänd ner i smeten. Bryt chokladen i mindre bitar och smält i micron och blanda sedan i smeten. Ställ muffinsformar i en muffinsplåt och fyll till två tredjedelar med smet. Grädda i mitten av ugnen i 12-15 minuter. De ska vara ordentligt kladdiga i mitten! Låt svalna på galler.

Min ishink

I somras spreds ice bucket challenge som en löpeld världen över för att uppmärksamma ALS och i somras var det även tre år sedan Calles pappa fick sin ALS-diagnos. Ulf är själv läkare och igår publicerades en artikel på Läkartidningens hemsida där han skriver om sitt sjukdomsförlopp och allt vad det innebär - läs den. Det är en hel del medicinsk terminologi men man behöver inte vara läkare för att förstå varför ALS kallas för djävulens sjukdom, om man säger så. Ice bucket challenge var ett fint initiativ för att uppmärksamma ALS och det här blir min variant av att kasta vatten över huvudet. Att se någon nära bli drabbad av den här vidrigt, hemska sjukdomen och följa utvecklingen på nära håll - det är inget kul.
 
 
Men, jag säger som Calles föräldrar brukar säga - vi tar en dag i taget, och just den här dagen ska jag och Calle åka till Skåne för att fira min mammas 70-årsdag. Det står kalas på schemat och för en gångs skull är hela klanen samlad, vilket händer alldeles för sällan. Trevlig helg!

Fem från kylskåpet

När jag packade in varor efter vårt besök på Coop i Sisjön i söndags började jag funderade på vilka fem saker vi nästan alltid har i vårt kylskåp. Alltså, inte saker man använder en gång i halvåret utan saker man tar för givet ska finnas där för att det är lag på att man alltid måste ha hemma, om ni förstår vad jag menar. Jag kom fram till det här:
 
1. TOMATPURÉ. Jättejätteviktigt. Jag har tomatpuré i allt, och när jag behöver supersnabb middag kokar jag pasta och har tomatpuré som tomatsås. Det är sant.
 
2. TAHINI. Man vet aldrig när hommous-begäret slår till, men när det väl gör det måste man ha tahini hemma. Hommous utan tahini är otänkbart. Favoriten är Kung Markattas, för övrigt.  
 
 
3. PAPPAS INLAGDA GURKOR. Kommentarer överflödiga.
 
4. MJÖLK & FILMJÖLK. Ekologisk mellanmjölk och Hjordnäras A-fil är ständiga kylskåpskompisar hemma hos oss.
 
5. OST. Vi har nästan alltid ost hemma, vilken sort varierar. Just nu är jag inne i en Prästostperiod, men vanligtvis är det annars en vällagrad Grevé eller Brännvinsost som jag föredrar.
 
(6. ÖL. Inte mitt val utan Calles. Såklart... Fick inte närmre förklaring mer än ett nöjt leende.)
 
Andra saker vi nästan alltid har hemma är riven pepparrot (jag har det som pålägg), majonnäs (har jag också som pålägg), en flaska bubbel (om man får oväntat besök) och såklart sjutusen flaskor med starka såser. Vad kan ni inte leva utan i ert kylskåp? Berätta!

Blåbärsmarmelad

Min senaste morgonrutin är att äta en bagel med ekologiskt jordnötssmör och blåbärssylt, och fiberhavregrynsgröt och ett stort glas vatten till det. Jag vägrar att köpa sylt eller marmelad eftersom vi a-l-d-r-i-g äter upp det, och dessutom är de varianter man köper i affären oftast sprängfyllda med saker som jag inte vill ha i min sylt. Just därför har jag börjat göra min egen och hjälp, vad lätt det är! Att jag inte har gjort det här innan.
 
 
Har du blåbär i frysen är det bara att gratulera - det har dock inte jag så jag köpte en ask med frysta blåbär på Coop. Funkade fint det med!
 
Blåbärsmarmelad
1 ganska stor burk
 
500 g frysta blåbär
0,5 dl vatten
0,5 citron, saften
3-3,5 dl syltsocker (smaka dig fram!)


Tina blåbären. Koka upp bären, vatten, citronsaft och finrivet citronskal och låt koka i sisådär 5-10 minuter. Tillsätt syltsockret och koka kraftigt i 2-3 minuter. Ta eventuellt bort skummet på ytan, häll upp marmeladen i en väl rengjord burk. Förslut och låt svalna. Förvara i kylskåp.


Göteborgstips - VRÅ

Ber om ursäkt för den vitsiga rubriken men när man har bott i Göteborg i tio år (!) kommer det där vitsiga lite på rutin, om man säger så. Nåväl. Jag och Calle var på vRÅ för några veckor sedan och det har jag alldeles glömt att skriva om. vRÅ drivs av Frida Ronge och hon och restaurangen har fått en hel del fina recensioner den senaste tiden och eftersom vi väldigt sällan lagar japansk mat hemma var det en fantastisk upplevelse. Som att ha en liten bit av NOBU i Göteborg, ungefär.
 
 
Vi beställde fem rätter var - jag hade förbeställt en vegetarisk meny till mig när jag bokade bord och Calle fick tre förbestämda rätter och valde sedan två rätter från menyn utöver det. Det är svårt att redogöra för vad vi åt eftersom hela upplevelsen var något slags halleluljamoment men jag fick bland annat misosoppa och sushi, men då pratar vi alltså inte de trötta varianterna man får på valfritt sushihak i stan utan snarare någon sorts experimentsushi modell j-ä-t-t-e-g-o-d. Favoriträtten blev dock onsenägget som serverades med norikrutonger och misosmör. Fantastiskt gott. Calle åt allt från hälleflundra till krabba och beställde dessutom in ett dryckespaket som bland annat innehöll en liten avsmakningsmeny med olika sorters saké. Coolt! Jag satt på andra sidan bordet och drack en alkoholfri, japansk öl som var väldigt humlig. Fin den med!
 
 
vRÅ ligger på Post Hotell nere vid Centralstationen. Grym service, coolt ställe och väl värt ett besök om ni är i krokarna. Kolla in hemsidan och boka bord här, och här kan ni läsa vad GP skrev efter sitt besök.

Kakor med jordnötssmör

Idag har vi gjort något vi ytterst sällan gör - vi packade in oss i bilen för att storhandla. Coop Sisjön känns som ett helt universum för mig som vanligtvis handlar på pyttelilla Coop Avenyn som ligger ett stenkast från där vi bor. Hur som helst, nu behövde vi fylla på förrådet med sådana dära matvaror som är bra att ha (mjöl, krossade tomater, tahini, magno chutney, pasta osv) och då är det betydligt billigare att åka ut dit än att springa till Coop Avenyn, kan jag meddela. Hur gör ni? Storhandlar? Småhandlar? Lagar aldrig mat? Anledningen till att vi sällan storhandlar är för att vi nästan aldrig äter upp det vi plockar på oss. Det där med veckomatsedel funkar inte för oss ("jahaaa, har vi bestämt att vi ska äta pasta idag nä det är vi inte sugna på vi gör pannkakor istället") så istället för att slänga en massa mat har vi handlat lite efter hand (och faktiskt kommit på att om man anstränger sig lite så behöver det inte kosta så mycket mer än att storhandla). Men, som sagt - när det kommer till att handla upp sig på basvaror är storhandling svårslaget. Så enkelt är det.
 
 
Efter vad som känns som en evighet i storhandlingens värld ska jag sätta mig i soffan, koka en kopp te och äta en jordnötskaka (eller två). Receptet fick jag av Rebecka - tack!
 
Kakor med jordnötssmör
30 st, ungefär
 
110 gram smör, rumsvarmt
2,5 dl råsocker strö
1 tsk ekologiskt vaniljpulver
1 ägg
1,5 dl ekologiskt jordnötssmör
3,5-4 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
(1 dl grovhackade jordnötter - vilket jag glömde...)

Sätt ugnen på 150. Kör ihop smör, socker och vaniljsocker med elvisp till en jämn smet. Tillsätt ägget medans du vispar, blanda sedan i jordnötssmör, vetemjöl och bikarbonat tills du har en deg. Rör i dom hackade jordnötterna för hand, enklast är att man knådar in dom i degen. Forma till små bollar lite mindre än en pingisboll, lägg på pappersklädd plåt och tryck till så dom blir lite plattare. Grädda i mitten av ugnen i ca. 15 minuter, låt svalna på plåten.

RSS 2.0