Vykort från Orust

Greetings from Svanesund! Trots regn på förmiddagen blev det en fin dag och vi har hunnit med att fixa hur mycket som helst.
 
 
Vi har blivit med fikonträd! Ett endaste litet fikon finns det, än så länge.
 
 
Vissa har jobbat hårdare än andra. (Nä, skojar bara, Calle har kantklippt ungefär hur mycket som helst och jag har tvättat tre bilar.)
 
 
Jag har strukit omkring bland fläderträdet (snart så!) och tidigare idag hämtade vi hem båten som har varit på vinterförvaring. Trevlig helg!

Ostbullar extra allt

Tiden går fort och långsamt på samma gång, och för oss som har varit på landet sedan i onsdags börjar det bli svårt att hålla reda på dagarna. Vi rensar i rabatterna, planterar blommor, äter god mat och imorgon är det dags för helgens stora höjdpunkt - vi ska lägga i båten. Äntligen.
 
 
Om ni vill ha nybakade bullar till frukost tycker jag ni ska göra de här godingarna med vallmofrön och lagrad grevéost. Alldeles ljuvliga, och smakar bäst direkt ur ugnen, såklart. Trevlig helg!
 
Ostfrallorbullar
12 st
 
25 g jäst
5 dl kallt vatten
0,5 msk honung
1 msk olivolja
2,5 tsk salt
6 dl siktat dinkelmjöl
6 dl rågsikt
 
vatten, grevéost och vallmofrön
 
Rör ut jästen i kallt vatten i en bunke. Tillsätt honung, olivolja salt och mjöl. Blanda ihop lätt, täck med plastfolie och ställ i kylen över natten. På morgonen - sätt ugnen på 225°. Häll ut degen (den är kladdig!) på ett mjölat bakbord, men knåda inte. Häll över mjöl, dela i mindre bitar och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Dutta på lite vatten, häll över vallmofrön och lägg på en skiva grevéost. Grädda i 15-20 minuter.

Pappardelle med grönsaker och örtskum

Om ni bara ska äta pasta en gång det här året (varför man nu skulle vara så galen...) ska ni prova det här varianten med kronärtskocka, zucchini och tomat. Inte sådär gräddtung som många andra såser utan snarare frisk och lite syrlig. Tack Sara för receptet!
 
 
Pappardelle med grönsaker och örskum
4 portioner
 
500 g pasta
1 burk kronärtskockor
1 vitlöksklyfta
10 st romanticatomater
1 st zucchini
0,5 citron, skalet
1 msk balsamvinäger
 
0,5 dl färska örter
1 dl matlagningsyoghurt
2 dl lätt crème fraiche
1,5 dl basilika
0,5 st vårlök
2 dl mineralvatten
2 dl mjölk
havssalt, nymald svartpeppar
 
Sätt ugnen på 225 grader. Skiva tomaterna, vitlöken och basilikan. Skär zucchinin i långa strimlor och hacka de färska örterna. Bred ut allt i ett ugnssäker form och ringla över två matskedar av olivoljan. Pressa den halva citronen, sila bort kärnorna och häll saften över grönsakerna. Smaka av med några droppar balsamicovinäger. Häll bort vattnet från kronärtskockorna, blanda med resten av grönsakerna. Salta och peppra. Rosta grönsakerna i ungefär en kvart. Koka pastan och gör basilikaskummet under tiden. Strimla vårlöken fint. Mixa youghurten och crème fraichen med vårlök och basilika med stavmixer tills det blir en puré. Tillsätt lättmjölken och mineralvattnet och mixa till ett skum. Smaka av med salt och peppar. Blanda grönsakerna med pastan och servera med basilikaskummet. Ringla en skvätt olivolja över och garnera med basilika (och riven parmesan, såklart!).

Sista veckan i maj åt vi...

Den här veckan började med en bacill och soffliggande (hu!) och slutade med ett EU-val och morsdagsmiddag hemma hos Calles föräldrar. Såhär gick det sista veckan i maj:
 
 
I måndags firade jag måndag med comfort food deluxe - varma mackor med ketchup, skivad gul lök ochvällagrad grevéost. Jag tröttnar aldrig!
 
I tisdags åt jag en ev mina favoriträtter - chèvre chaud med rivet äpple, valnötter och en god vinaigrette. Godast blir det med en mild getost på baguetten och en stor klick dijonsenap i vinaigretten.
 
 
I onsdags blev vi bjudna på middag hemma hos våra vänner Magnus och Sara och de bjöd på en ljuvlig pastarätt med en sås på rostade grönsaker och på toppen ett örtskum. Återkommer med recept!
 
I torsdags åkte Calle bort med jobbet och min plånbok var spårlöst försvunnen så jag gjorde ett kylskåprsens och åt... smörgås med ägg och purjolök, och lite fil till det.
 
 
I fredags låg jag på soffan, tittade på film och gjorde en enkel sallad till middag - kokta rödbetor,valnötter och fetaost räcker långt för mig!
 
I lördags åt vi en fin potatissallad med granatäpplekärnor på toppen, och till det åt jag en vegetarisk biff. Sallad är verkligen min grej nu när det börjar bli varmt.
 
I söndags gick vi och röstade (det gjorde väl ni med?) och efter det gick vi till Calles föräldrar och åt morsdagsmiddag. Bibbi bjöd på en god pasta med kantareller, broccoli parmesanost, och till efterrätt fick vi en underbar pannacotta med rabarber- och jordgubbskompott på toppen.

Vegetariska kåldolmar

Det var några som frågade efter recept på de vegetariska kåldolmarna som vi åt förra veckan och det ska ni såklart få. Kåldolmar är ju något av det bästa som finns i matväg, och det bäst är att man kan fylla med nästan vad som helst. True story.
 
 
Det är inte så besvärligt att göra som många verkar tro, men något som jag har märkt är hur viktigt det är att kålbladen är tillräckligt mjuka. Vanligtvis brukar jag lägga ner hela kålhuvudet i en stor gryta och sedan plocka bort bladen efter hand men sist plockade vi av bladen först och förvällde sedan i en kastrull. Vi hade ett ganska litet vitkålshuvud så det kan vara lite pilligt att få bort bladen men håll ut. Det går.
 
Det här receptet brukar vi utgå från, men man kan ju fylla med nästan vad som helst. Just dinkel tycker jag är bra att ha i dock, för det gör det hela lite matigare. Finhackade morötter, selleri, palsternacka, rotselleri... det mesta fungerar. Skär bort den tjocka nerven i mitten av bladet innan ni rullar, annars blir det svårt. Och lägg för guds skull inte på för mycket fyllning, då blir det också jobbigt. Se till att packa dolmarna hårt i formen för då håller de ihop utan att behöva använda tråd eller tandpetare. Och, viktigast av allt, nästan - se till att ösa dolmarna med skyn i formen. Det gör jag flera gånger under tiden de står i ugnen. Bäst av allt är att göra kåldolmarna dagen innan tycker jag, och sedan värma på i ugnen tills de får gyllenbrun färg precis innan servering. 

Comfort food

När jag bodde i USA åt vi inte nattamat på McDonalds, Burger King eller annan slabbig hamburgerkedja. Nej, det bästa jag och Alex visste var att svänga in på en klassisk diner och beställa in varsin grilled cheese och två stora glas med osötat iste till. Those were the days.
 
 
Nu ser livet helt annorlunda ut och grilled cheese gör jag mest hemma nu för tiden. Oftast på det här sättet:
 
Grilled cheese
1 macka
 
2 skivor formfranska
en stor klick senap
1 skiva amerikansk cheddar
smör att steka i
 
Skär bort kanterna från brödet, bred på en stor klick senap och lägg på en skiva ost. Lägg på en skiva bröd på toppen och stek i smör på medelvärme tills osten har smält. Ät direkt.

Tredje veckan i maj åt vi...

Den här veckan började i Rom och slutade i Göteborg, kan man säga. Såhär gick det i matväg tredje veckan i maj:
 
I måndags åt vi middag på en restaurang i Prati som inte direkt uppfyllde våra förväntningar. Calle åt en tråkig frutti di mare och jag slog till med två antipasti - ostbricka och aubergine-och-mozarellacaprese. Inte alls så gott som det låter, kan jag meddela. Nåväl, man kan inte lyckas jämt.
 
 
I tisdags däremot bestämde vi oss för att gå till Enosteria som är en liten restaurang som ligger i närheten av Piazza Di Spagna och som serverar lokalproducerad, traditionell italiensk mat med en twist. Och oj, säger jag bara. Den här upplevelsen ligger just nu på andra plats på min mentala best-of-lista när det kommer till restauranger (efter Gwynnett St i Brooklyn). ALLT jag åt var fem av fem - till förrätt en sorts demonterad eggplant parmigiana med parmesancrème, till varmrätt en pasta med tre olika sorters tomater (GAAAH!) och till efterrätt en ört- och olivoljemousse med jordgubbssallad. Wow.
 
I onsdags åt vi middag på Kastrup när vi väntade på vårt flyg mot Göteborg. En avokadomacka och stor avokado-citron-och-äpplejuice på Joe & the Juice så var jag nöjd resten av kvällen.
 
I torsdags förberedde jag kvällens föreningsstämma med vår bostadsrättsförening så när jag var i Saluhallen och handlade ost passade jag på att köpa med mig en falafel hem från favoritstället. Perfekt middag när tiden är knapp.
 
 
I fredags kom vår kompisar Johan och Johannah på besök från Stockholm och vi bjöd på hemmarullade vegetariska kåldolmar med pressgurka, kokt potatis och rårörda lingon. Till dessert blev det ett gäng praliner från Flickorna Kanolds.
 
I lördags körde vi på ett enkelt kort och gjorde übergoda vegetariska fajitas. Johannah stekte lök, paprika och morötter en väldigt kort stund så att de var varma men ändå krispiga och de åt vi i tortillabröd tillsammans med guacamole, svarta bönor och en klick gräddfil. Till efterrätt gjorde vi en helt vanlig (men ack så god!) rabarberpaj.
 
Idag är det söndag och vi har ätit middag hemma hos vår vän Malin. Hon bjöd på en av mina favoriträtter, Malins pastasallad, och till det hade hon bakat ett alldeles ljuvligt bröd med torkad frukt och frön i. En väldigt fin avslutning på en fin vecka!

En helg med ett varv

I onsdags kväll landade vi i Göteborg igen och sedan dess har det varit fullt upp. Men, så blev det ju helt plötsligt fredag igen och den här helgen väntar vi besök från våra vänner Johan och Johannah. Johan ska springa Göteborgsvarvet (heja, heja!) och vi andra ska stå på behörigt avstånd och titta på (och eventuellt dricka en kall öl). 
 
 
Annars i helgen? Jag ska gå till saluhallen och köpa upp mitt nya favorit-tilltugg: grekiska vinbladsdolmar. Hjälp, vad gott det är. Trevlig helg!

En hälsning från den eviga (mat-) staden

Rom är en helt fantastisk stad. Den här gången plockar vi russinen ur kakan och kör en favorit-i-repris på de platser vi tycker lite extra mycket om. Igår strosade vi omkring på Palatinen, åt glass på San Crispino (två gånger...) och tog en välbehövlig paus på toppen av Pincioträdgårdarna. 
 
Vet ni vad det står för?*
 
Palatinen och Forum Romanum.
 
Jag är en supernörd när det kommer till romerska kejsare, och just därför är det extra kul att spatsera omkring på Palatinen och Forum. Det är ganska coolt ändå, att det finns så mycket kvar att något som byggdes för typ 2000 år sedan.
 
 
Jaja, tänker ni. Men vad har ni ätit då? Ja, erm, ok. Nytänkandet har inte flödat hos oss, om man säger så. Vi har varit på San Crispino två gånger och provat ett gäng olika smaker. Högst i kurs hos mig står nocciola, hasselnötsglassen, och hos Calle är det lakrits och grapefrukt som gäller. Äpplesorbeten var tyvärr inte alls lika god som jag kom ihåg den men bananglassen var riktigt fin!
 
 
I närheten av Berninis elefantobelisk vid Santa Maria Sopra Minerva sprang vi på Sant Eustachio (bakom Pantheon!) som vi även besökte sist vi var här. Roms godaste kaffe säger en del men jag vet inte, jag. Gott kaffe dricker man ju överallt i den här stan...
 
 
Ett av de mysigaste områdena i Rom är Monti, som ligger nära Forum. Pyttesmå gator, butiker och framför allt - vår favoritrestaurang i staden - Taverna dei Fori Imperiali på Via Madonna dei Monti. Jag vill nog påstå att det är den bästa italienska maten jag någonsin ätit, faktiskt. 
 
 
Andra slutsatser? Här är så fasligt mycket amerikaner. Stora, brötiga OOHMYYGOOODLOOKATTHAAAT-DIDYOUSEETHAAAATHUUUGEFOOOUUUNNTAIIIIIN-amerikaner. Överallt. Via del Corso är som W 34th St och är abominabel, men går man ett snäpp norrut hamnar man istället på Via Margutta som är alldeles tyst och lugn. Och vacker! Nej, nu ska jag väcka Calle och försöka bestämma vilket museum vi ska gå på. *Senatus Populusque Romanus

Andra veckan i maj åt vi...

Man kan tro att jag och Calle har hamnat i en loop när det kommer till matlagning - pannkakor på måndagar, pasta mest hela tiden... Men, så är det vår i luften och jag vill hellre vara ute än att stå hemma och laga mat. Såhär gick det andra veckan i maj:
 
I måndags var det en klassiker - pannkaksmåndag. Ja, jag är officiellt löjligt förtjust i pannkakor, speciellt Calles (och mammas). Den här gången åt jag med en klick hjortronsylt, men i vanliga fall brukar jag göra crèpes av det hela - antingen med avokadokräm, eller så kläcker jag i ett ägg och strör över lite riven ost när pannkakan är i stekpannan.
 
 
I tisdags gjorde jag italienska bullar i tomatsås. Bullarna kan man göra som man vill men jag använder ofta det här receptet (men byt ut den indiska kryddningen till finhackad basilika och vitlök). Jag kryddar bullarna ordentligt och låter såsen vara precis som den är - enbart krossade tomater och en klick tomatpuré. Pasta och färsk basilika till det och saken är biff.
 
I onsdags åt vi thaimat från Moon Thai Kitchen som är den svensk-thailändska varianten av den här restaurangen, typ... (i alla fall när det kommer till inredning). Jag har varit där några gånger innan och inte varit sådär jättenöjd med maten men den här gången var det riktigt gott. Jag åt något så enkelt som wokade grönsaker med sojasås, och det passade mig perfekt.
 
 
I torsdags blev det åter igen pasta med tomatsås. Vet inte om det är Rom-resan som har gjort att vi snöat in på pasta den här veckan men något är det. Tror att både jag och Calle hade kunnat leva på enbart pasta resten av livet, faktiskt.
 
I fredags var det pizzafredag och Calle stod redo med pizzadeg, pålägg och baksten när jag kom innanför dörren.
 
Vad gör man när man är sugen på mammas potatismos, inte har en mamma i närheten och inte orkar göra det själv? Man går ner till Lasse på Heden och beställer en mosbricka med bostongurka och massor med rostad lök. Inte den mest, eh, proteinrika måltiden men helt ok en lördag när kvällen ägnas åt packning.
 
Idag är det söndag och vi landade i Rom i förmiddags. Vi hittade inga bra rekommendationer på restauranger i vårt område så vi ramlade in på första bästa ställe och drog en riktig vinstlott. Enkelt och italiensk så jag körde på en tunn, tunn pizza med tomat och mozarella och Calle beställde in något som vi på menyn tolkade till musslor men som var kalv. Haha! Så kan det gå.

Roma revisited

"Va? Är inte New York din favoritstad?" frågade en kompis mig för ett tag sedan. NYC i all ära men det finns faktiskt ingen plats i denna värld som är så fantastisk som Rom. Pincioträdgårdarna ovanför Piazza del Popolo, glassen, trädgården utanför Santa Sabina på Aventinen, glassen, Berninis lilla elefant utanför Santa Maria Sopra Minerva, glassen... 
 
Colosseo, 2010.
 
På söndag åker vi dit och hänger några dagar. Vi har hyrt en lägenhet mitt emellan Prati och Piazza del Popolo som råkar vara min favoritdel i hela Rom. Om det ska bli skönt att komma iväg lite? Ja. Den här våren har varit en berg-och-dalbana och jag behöver lite lugn och ro... och glass.  Arrivederci, mina vänner! Vi hörs från den eviga staden.

Pinocchiotårta

En av mina favorittårtor, alla kategorier - Pinocchiotårtan från Sju sorters kakor. En riktig klassiker! Ingen gör den lika bra som min mamma såklart, men vill ni prova (klart ni vill!) gör ni såhär:
 
 
Pinocchiotårta
12 bitar
 
75 g smör
2 dl florsocker
5 äggulor
1,5 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
4 msk mjölk
 
5 äggvitor
2 dl socker
35 g mandelspån
 
vispgrädde + bär
 
Smörj ett bakplåtspapper väl och lägg det i en långpanna, 30*40 cm. Sätt ugnen på 175°. Rör smör och socker poröst. Tillsätt äggulorna, en i taget, och rör en stund mellan varje. Blanda mjölet med bakpulvret och rör ner detta och mjölken. Bred ut smeten. Vispa vitorna till ett hårt skum, vänd ner sockret och vispa i några minuter till. Bred marängen över smeten i formen och strö på mandelspånen. Grädda bottnen i mitten eller nedre delen av ugnen tills marängen fått färg och sockerkakan är torr, vilket borde ta ungefär 20 minuter. Låt kakan svalna något och lossa den sen från pappret. Dela mitt itu på tvären. Vispa grädden och bred på ena bottnen med marängsidan uppåt. Strö över valfri frukt eller bär (min mamma har alltid mandarinhalvor!) och lägg på den andra bottnen med marängsidan uppåt. Skär tårtan med vass kniv.

Första veckan i maj åt vi...

Den här veckan har bjudit på födelsedagsfirande, restaurangbesök och en helg på landet. Såhär såg matveckan ut första veckan i maj:
 
 
Vissa dagar finns bara inte orken där och i måndags var det en sådan dag. Vaknade, körde till jobbet, gick som i en dimma hela dagen, kom hem, sprang direkt på styrelsemöte och var hungrig/matt/döende när klockan slog åtta. Calle fixade pannkakor och avokadokräm till mig och efter ett gäng sådana + ett glas mjölk var jag (typ) människa igen. 
 
I tisdags fyllde jag år och Calle hade bokat in oss på Linnea Art Restaurant, en doldis bland Göteborgs finkrogar - i alla fall för mig. Vi åt i deras bistrodel och blev serverade allt från svartrotssoppa till helstekt blomkål. Väldigt gott, och kul att prova en (för oss) helt ny restaurang.
 
 
I onsdags firade vi Valborg hos mina föräldrar tillsammans med hela familjen och trots att det var kallt grillade vi. Grönsaksspett och kött, och till det beasås och pappas ugnsrostade potatisar med rosmarin. Till efterrätt hade mamma bakat pinocchiotårta med grädde och mandariner, min favorit.
 
I torsdags körde vi mot Göteborg igen och kom hem ganska sent så jag åt smörgås och filmjölk till middag och Calle körde på überfavoriten pasta med chili och vitlök.
 
 
I fredags åkte vi upp till landet med våra vänner Magnus och Sara och på kvällen lagade vi middag tillsammans. Det blev klassikern risoni med getost och gremolata med stekta rotselleriskivor - en av mina absoluta favoriträtter.
 
I lördags gick de andra all in och gjorde hamburgare efter Flippin' Burgers recept och det var mycket oohande och aahande från middagsbordet, kan jag meddela. Jag åt istället en annan amerikansk klassiker - grilled cheese, såklart komplett med ill-orange, amerikansk cheddar (och en klick senap).
 
Idag är det söndag och vi kom precis innanför dörren. Middag åt vi på landet innan vi åkte hem - färsk parmesanfylld pasta med pesto och en stor sallad till det. I solen, vid bordet, på trädäcket. Underbart.

Jordgubbsdrink utan alkohol

Vi har precis kommit hem från Valborgsfirandet i Skåne och trots att vi bara har varit nere en dag har vi hunnit med massor av viktiga saker - klapp på en mjuk Isbjörnsmage, lek med syskobarnen och som vanligt har vi ätit en massa god mat. 
 
 
Igår innan middagen blandade Calle drinkar, både med alkohol och utan. Den här varianten gick hem hos barnen (och hos oss vuxna med, för den delen) och kan nog bli en riktig sommarsvalkare när värmegraderna behagar komma tillbaka. 
 
Jordgubbsdrink utan alkohol
1 drink
 
2 jordubbar
1 cl sockerlag
2 klyftor citron
4 myntablad
isbitar
bubbelvatten
 
Muddla jordgubbar, citron, mynta och sockerlag. Häll i isfyllda glas och fyll på med mineralvatten.
 
Mitt liv som (trött) hund.
 
Nu ska jag packa ihop mina saker, igen, för imorgon efter jobbet åker vi til landet tillsammans med våra vänner Magnus och Sara. Hoppas att ni alla får en fin helg!

RSS 2.0