Vissa veckor är inspirationen på topp. Jag bläddrar i tidningar (och det händer inte ofta nu för tiden, kan jag meddela) och kollar bloggar (det händer desto mer...) och letar i kokböcker och funderar på vad vi ska äta i flera månader framöver. Förra veckan var en sådan och jag ramlade över ett recept på en indisk gryta i senaste numret av Buffé och den grytan, den såg alldeles ljuvlig ut. Den smakade ljuvligt också, kan jag meddela. Perfekt matlåda, dessutom!
Jag hittade ekologisk aubergine när vi gjorde en av våra sällsynta storhandlingar på ett Coop utanför stan. Resten av grönsakerna jag använde var också ekologiska men om ni bara ska välja en sak som är eko i den här rätten, välj paprikan. Deal? I originalreceptet ska det vara tomater men eftersom de smakar papper vid den här årstiden hoppade vi över dom och tillsatte istället lite linser. Och just det, skippa för allt i världen inte senapsfröna - de ger verkligen lite extra untz! Receptet hittade jag i Buffé.
Rostad auberginegryta
2 portioner + 2 matlådor
1 ekologisk aubergine, 400 g
1 ekologisk röd paprika
1 ekologisk grön paprika
1 dl gröna linser
1 msk fänkålsfrön
1 tsk mald koriander
1,5 tsk chilipeppar
2 tsk bruna senapsfrön
1,5 msk mald spiskummin
1 tsk gurkmeja
1 ekologisk gul lök
2 vitlöksklyftor
2 msk tomatpuré
2,5 dl matyoghurt (10%)
matolja
salt
Dela auberginen på längden och skär varje halva i två bitar. Skär bitar, ca 2 cm tjocka, och lägg ut på ett fat. Strö över 1 tsk salt och låt stå i en kvart. Dela, kärna ur och skär paprikan i grova bitar. Stöt fänkålsfröna i en mortel. Torka av auberginen med papper och blanda auberginen med paprika i en bunke tillsammans med fänkålsfrön, koriander, chilipeppar, senapsfrön, spiskummin, gurkmeja och 1 dl olja (jag använde rapsolja). Låt stå i en kvart. Sätt ugnen på 250°. Skala, halvera och skiva lök och vitlök. Fräs i en stekpanna i lite olja i några minuter tills löken har blivit mjuk och genomskinlig. Tillsätt tomatpurén och matyoghurten. Ta från värmen och mixa slät med en stavmixer. Lägg de marinerade grönsakerna på en plåt (klädd med bakplåtspapper) och häll på 1 dl vatten. Rosta i ugn i ca 20 minuter och rör runt efter halva tiden. Koka linserna enligt anvisning på paketet. Blanda ner grönsakerna i den mixade såsen, tillsätt linserna och blanda. Låt småputtra under lock i några minuter och smaka av med salt. Servera med basmatiris.