Odlingssäsongen 2014

För exakt en vecka sedan hade vi workshop med vår odlarförening och vi pratade grönsaker, biodling och varför det är så lätt att vattna för mycket snarare än för lite. Hanna, som höll i workshopen, hade med sig ett gäng intressanta böcker, bland annat Runåbergs Fröer som är en veritabel bibel för odlingsintresserade. Vi gick inom bokhandeln på väg hem och köpte oss ett eget exemplar och den fungerar verkligen som ett allvetande uppslagsverk gällande allt man kan tänkas behöva veta om odling. Perfekt för oss nybörjare, med andra ord.
 
 
I år ska vi odla tomater (chilega och cheerio), morötter (amsterdam), brysselkål (groninger), grönkål (white russian), vaxböna (helios), purjolök (hannibal), salladslök (white lisbon), paprika (ferenc tender och lipstick), chili (padron och espelette, eller espelund som vi kallar dom) och en del olika kryddor, bland annat salvia och timjan. Hurra! Ska ni odla något?

Skickat kärleksbrev till Matrepubliken? Frågor om ett recept? Håll ut, snart kommer det ett svar!
Postat av: Longevity - en blogg om hälsa

Åh jag längtar efter tomatplantor mot husväggen i gassande solsken :-)

Svar: JAG MED! :=)
Charlotta Ljungblad

2014-03-01 @ 10:43:19
URL: http://madelein.se/
Postat av: Sara på Vardag.nu

Förrförra året fick jag en stackars tomat på balkongen innan vinden tog tomatplantan och bröt han på mitten. En inlagda massa ätbara blommor på min klätterkrasse (heter det så?) fick jag dock, mer snygga än goda tyvärr. Förra året lyckades jag få liv i morfars gamla gamla klätterväxt så den klättrade längs halva balkongen. Vackrare får man leta efter. Han rök nu inför visningen dock...

Svar: Ja, vinden är lurig - hade samma problem förra året när vi hade våra tomatplantor på Calles föräldrars balkong. Det blåste som tusan så var och varannan dag fick man gå ut och ställa de små kompisarna upp igen. Suck.
Charlotta Ljungblad

2014-03-01 @ 20:14:04
URL: http://vardag.nu
Postat av: Emmy

Självklart ska jag odla! Jag har försått paprika, tomater och chili. Jag hoppas att jag var tidigare ute i år så skördarna inte blir för sena, men jag valde några tidiga sorter och några som mognar senare. Och så håller jag tummarna att alla löss och olika sorters ohyra håller sig borta från chiliplantorna.
Sedan kommer jag så en del på friland och i krukor längre fram som tex koriander, basilika, dill, morötter, rädisor, olika sorters sallader.
Det är så kul att odla! Och det känns så lyxigt att kunna gå ut och plocka till sig en del av ingredienserna till middagen. Dessutom tycker barnen att det är roligt att äta av det som vi odlar, säskilt när de varit med att peta ned fröna från början.
Ha en fortsatt skön helg. Kramar!

Svar: Åh, vad kul att läsa! Och visst är de lyxigt att kunna plocka det man odlat? Helt fantastiskt! Vi har aldrig odlat på friland innan så det ska bli spännande att se hur det går med allt. Wiiiii! Calle fick också löss på en av chiliplantor något år, men han lyckades få väck dom på något sätt. KRAM!
Charlotta Ljungblad

2014-03-02 @ 02:36:13
URL: http://remsansbistro.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

Mailadress: (publiceras ej)

URL/bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0