Sista veckan i mars åt vi...

Den här veckan har varit upp och ner på alla sätt och vis. Stressiga dagar, fika i Trädgårdsföreningen och väldigt god middag på en restaurang vi provade för första gången! Ungefär så kan man väl sammanfatta sista veckan i mars.
 
I måndags körde jag direkt från jobbet till biodlingskursen så Calle hade packat en matlåda till mig, fylld med min favoritpastasallad med fetaost, purjolök och tomater. OCH dessutom hade han tagit med en liten flaska tabasco. Är det inte kärlek, så säg? 
 
I tisdags gjorde jag en paj med inspiration från ett recept jag hittat hos Coop. Istället för vanlig botten gjorde jag någon sorts majsgrötsvariant - perfekt eftersom jag hade ett paket majsmjöl som behövde användas upp. Jag fyllde pajen med välkryddad färs och toppade det hela med riven västerbottensost. Annorlunda helt klart, men gott! Pajen är lite torrare än en med äggstanning så en kall sås passar bra till.
 
I onsdags var vi ute och rullade hatt tillsammans med de andra styrelsemedlemmarna i vår bostadsrättsförening och för första gången besökte vi Barrique. Vi blev serverade väldigt fin mat och för mig blev det blomkålstema hela kvällen. Passade alldeles utmärkt, som ni förstår. Rekommenderas varmt!
 
 
I torsdags var Calle borta med jobbet och jag var inte sugen på att laga mat så istället blev det två pocherade ägg och smörgås med ett tjockt lager västerbottensost. Snabbmat, men ack så gott.
 
 
I fredags kom vår kompis Sandra över på #flamingofredag och Calle bjöd på drinkar och pizza. Bästa toppingen för kvällen? Finstrimlad chili, krossad ananas (massor!) och pyttelite ost. Bästa receptet på pizzadeg hittar du här!
  
I lördags blev vi bjudna på middag hos våra vänner i Lerum och de slog på stort och satte igång grillen. Portabellosvamp med västerbottensost, sparris, halloumi och en stor sallad, gino till efterrätt och cognac och kaffe till efter-efterrätt. Väldigt gott! Och trevligt, såklart. 
 
 
I söndags slog jag och Calle till med ett glas vin i Trädgårdsföreningens café tillsammans med Calles föräldrar. Åh, vad mysigt! ÄNTLIGEN kan man sitta ute och få lite hopp om livet igen efter de senaste månadernas +5° och regn från sidan. På kvällen kom våra vänner Magnus och Sara på middag och vi bjöd på texas chili (för de andra) och majsbiffar (till mig). Till det? En stor guacamole, en uppsjö av starka såser och gräddfil. Men det obligatoriska lasset med riven ost - det glömde vi...

Det är vår nu

Det har blivit lite av en tradition att göra pizza på fredagar, så även den här. Förra veckan gjorde vi Bloody Marys och åt Portlandpizza och den här veckan får vi besök av vår kompis Sandra som ska få uppleva #flamingofredag för första gången. 
 
 
Den här helgen ska vi dessutom träffa vänner vi inte har sett på (alldeles för) länge, gå en promenad i Trädgårsföreningen (jag ÄLSKAR den parken!) och i vanlig ordning titta på ett par avsnitt av True Detective, såklart. Spännande serie, det där. Trevlig helg!

Kakor med lemoncurd och vallmofrö

Jag tror jag har sagt det innan ett antal gånger men baka, det är inte min grej. Det är fler än en gång som jag (tycker att jag) har gjort exakt så som det står i receptet men ändå slutar det med att det jag bakar ser helt annorlunda ut från originalet på bild.
 
 
Som de här glutenfria kakorna från Söta Saker, till exempel. Efter att jag tillsatt den mängd potatismjöl som står i receptet vispade jag runt lite och hade typ en... rinnande deg. Då tillsatte jag lite mer potatismjöl tills degen var tillräckligt hård för att rulla men när jag hade gräddat den första plåten såg jag att alla kakorna såg ut som små, små ägg som runnit ut. Spännande. Men, kakorna var jättegoda. Lovar. Ni får Therésias originalrecept och inte min hemmasnickrade variant men GLÖM alltså INTE att ni eventuellt måste tillsätta mer potatismjöl.
 
Glutenfria kakor med lemoncurd och vallmofrö
ca 40 st

175 g smält smör*
(*det kanske var här det gick fel - jag vägrar att ha flytande smör hemma och smälte istället helt vanligt smör.)
1 dl socker
1 ekologiskt ägg
3,5 dl potatismjöl
lemoncurd
vallmofrön
 
Rör ihop smör och socker, tillsätt ägg och potatismjöl. Rulla degen till små bollar och lägg på en bakplåtspappersklädd plåt. Gör små hål i varje boll och fyll med lemoncurd. Strö över vallmofrön och grädda i 175° i 10-15 minuter. Låt svalna på galler.

Broccoligratäng

Om det är något jag älskar att ha med i matlådan är det broccoligratäng. Smakar minst lika bra dagen efter (om inte bättre!) och tillsätter man lite extra valnötter på toppen är saken biff.
 
 
Jag har nästan alltid västerbottensost på toppen men har du inte det fungerar valfri, smakrik ost lika bra. Som jag skrev ovan är det fint att strö över lite extra valnötter innan servering. Vet ni vad som är gott till, dessutom? Tabasco! Det kunde ni väl aldrig tro? (Haha!)
 
Broccoligratäng
2 portioner + matlåda
 
2 broccolibuketter
4 ekologiska ägg
4 dl grädde
2 dl västerbottensost
salt, nymald svartpeppar
1 dl valnötter
 
Sätt ugnen på 200°. Skär broccolin i mindre bitar och koka någon minut i lättsaltat vatten. Jag gillar min broccoli superkrispig så jag tar upp den ganska snabbt. Smörj en form, lägg i broccolin. Grovhacka nötterna och strö över. Blanda äggstanningen och smaka av med salt och peppar. Häll i formen (om inte broccolin blir tillräckligt täckt kan du blanda 1 ägg och 1 dl grädde till och hälla över) och strö över osten. Grädda i ungefär en kvart och låt gratängen sätta sig lite innan servering.

Tredje veckan i mars åt vi...

Den här veckan har bjudit på trygga klassiker, några semesterminnen, MBT (MatBloggsTräff) med tema vår och sist men inte minst -  en helt fantastisk Bloody Mary. (Jaja, två då.) Tredje veckan i mars gick såhär:
 
 
I måndags hade jag världens längsta dag på jobbet och eftersom Calle låg hemma sjuk blev det ingen biodlingskurs för oss. Tråkigt, men så är det ibland. Till middag gjorde jag en enkel och mild jordärtskockssoppa toppad med citronsaft, dill och olja. Supersnabb och snäll mot magen.
 
Samtidigt som soppa kokade i måndags kväll förberedde jag tisdagens middag, en bolognese med massor av kryddor och såklart en stor klick crème fraiche. När jag kom hem från jobbet var det bara att värma på såsen, koka (fullkorns-) pastan och toppa det hela med en klick gräddfil och finhackad rödlök. 
 
 
I onsdags hade vi MBT med tema vår hemma hos oss och det bjöds på så mycket gott! Sparris med mandelflagor, fikonkaka, vinbladsdolmar, ramslökssoppa, zucchinibiffar, rulltårta med citroncrème, blomkålsbiffar, vårig potatissallad och en supertunn omelett med fyllning. Calles bidrag var tabascostinna deviled eggs och jag hade bakat glutenfria småkakor med lemoncurd och vallmofrön. 
 
I torsdags gjorde vi en texmex-inspirerad gratäng toppad med potatismos och riven ost. Lite som en sheperds pie, kan man säga. I röran hade vi färs, svarta bönor, majs, paprika och selleri. Grymt gott! Och perfekt matlåda, dessutom. 
 
 
I fredags hade jag en lång dag på jobbet så lyckan var total när jag kom hem och Calle hälsade välkommen med Bloody Marys och pizza. Hurra! Pizzan var inte någon vanlig pizza utan Portland-pizza med parmesancrème, (ekologiska) vindruvor, svarta oliver och pinjenötter. Resten av kvällen låg vi på soffan och tittade på True Detective - perfekt fredag, om du frågar mig.
 
Rest in piece, Barbapappa.
 
"Du får komma på mitt kalas" har Madicken sagt till mig i ett halvårs tid nu. Madicken är ett av mina brorsbarn och hon och hennes tvillingbror Melker fyllde tre år i fredags. I lördags var vi alltså bjudna på fint kalas och vi festade till det med supergoda pajer (broccoli och brieost) och sallad och nybakat bröd. Till kaffet bjöds det på tårta och inte vilken tårta som helst utan en Barbapappatårta, till kidsens förtjusning.  
 
Idag är det söndag och vi har varit på middag tillsammans med Calles föräldrar och några vänner till familjen. Det är alltid lika fint att ses och som vanligt blev vi bjudna på fantastiskt god mat! Vegetarisk lasagne, sallad och gott vin till det. Fin söndagskväll, tycker jag.

Bröd med äpple och hasselnötter

En sak jag verkligen försöker bli bättre på är att baka bröd. Det har gått lite upp och ner med det för oftast äter jag knäckebröd och det tycker jag att det finns riktiga goda varianter av i affären (Leksands brungräddade är min favorit!) men om jag är sugen på något mjukt bröd bakar jag nästan alltid en variant av filmjölkslimpa.
 
 
I helgen fick jag ett recept av Malins mamma och till skillnad från det jag brukar baka innehåller den här varianten hasselnötter och rivet äpple. Hjälp, vad gott! I originalreceptet ska det vara russin i degen men det hade inte jag hemma så jag tillsatte chiafrön istället.
 
Bröd med äpple och hasselnötter
1 limpa
 
2,5 dl dinkelmjöl, fullkorn
2,5 dl dinkelmjöl, siktat
2 dl fiberhavregryn
2 tsk bikarbonat
0,5 tsk salt
1 dl linfrön, krossade
0,5 dl chiafrön
1 dl hackade hasselnötter
4 dl yoghurt eller filmjölk
2 msk flytande honung
1 stort rivet äpple
 
Sätt ugnen på 175°. Blanda alla torra ingredienser i en bunke, tillsätt yoghurt, rivet äpple och honung och blanda till en jämn smet. Fyll en (smord) avlång bakform med degen och grädda i nedersta delen av ugnen i ungefär en timme. (Jag brukar lägga på lite folie efter 45 minuter så att inte brödet blir bränt på toppen!)

Vegbullar med pistagenötter

Vilken helg. Jag har sovit alldeles för lite, och i natt vaknade jag typ fem gånger eftersom (stackars) Calle har legat bredvid mig med frossa. När jag åkte till jobbet i morse låg han utslagen i sängen och jag var pyttelite besviken för att det inte var jag som låg kvar. (Måndagar, ni vet.)
 
 
Inspirationen till det här receptet kommer från Jamie Oliver som gjorde något liknande i ett av sina matlagningsprogram. Kombinationen med honung, pistagenötter och syrlig yoghurtsås är oslagbar! 
 
Vegbullar med honung och pistagenötter
2 portioner + matlåda
 
3 dl riven ost, en smakrik variant
1 dl hackade valnötter
2 dl ströbröd
3 ekologiska ägg
1 salladslök
2 tsk garam masala
1 tsk mald koriander
1 röd chili, ganska liten
25 g skalade pistagenötter
1 matsked honung
 
2 dl yoghurt
1 ekologisk citron, saften
 
Blanda ost, ströbröd, finhackad salladslök och kryddor i en bunke. Tillsätt äggen och forma sedan smeten till bollar och stek dem gyllenbruna. Tillsätt honung och pistagenötter och rulla runt bullarna i stekpannan. Blanda yoghurt och citronsaft. Servera med pita, sallad och yoghurtsås.

Andra veckan i mars åt vi...

Den här veckan har vi kört på samma koncept som förra veckan - ta en extra titt i kylskåpet och använd det vi har hemma och gå inte bananas i affären för att du (jag, vill säga) råkar vara hungrig när du handlar. Det verkar vara ett vinnande koncept, det här.
 
I måndags hann jag inte åka hem och äta innan biodlingskursen började så jag åt middag på jobbet. När tiden är knapp och jag måste köpa något färdigt brukar jag köra på soppa, så även den här gången. Det blev en tomatsoppa med pasta och till det åt jag en knäckemacka.
 
Vegetariska bullar med pistagenötter.
 
I tisdags åt vi vegetariska bullar rullade i honung och grovhackade pistagenötter som vi åt i pitabröd med sallad och en enkel yoghurtdressing med citron. Inspirationen kommer från Jamie Oliver som lagade något liknande i ett av sina program. Hela grejen med att rulla i honung och pistagenötter är genial, jag lovar. Återkommer med recept.
 
I onsdags var det fint väder, lite tid till matlagning och två trötta Ljungbladz som kom hem efter jobbet. Lösningen på det? Ett Knorr-paket med lasagnette. En av mina favorit-lösningar när tiden är knapp och jag är sugen på lasagne. Vi hade dessutom ett gäng ostbitar (västerbotten och ädelost, stackars oss) som behövde ätas upp och de passade alldeles utmärkt på toppen av en lasagnette, kan jag meddela. Valfri färs, påse, mjölk + pasta + ost + ugn i 15 minuter = finfin snabbmiddag. Till det gör det sig fint med en avokadosallad och vill man lyxa till det ordentligt är det väldigt gott med en enkel sås på parmesan, crème fraiche och vitlök till.
 
 
I onsdags gjorde jag en vegetarisk gryta med rödkål, jordnötssmör och kikärter. Receptet hittade jag för länge sedan hos Pernilla och trots att jag har tänkt laga den flera gånger förut har det inte blivit av förrän nu. Oj, vad gott! Det här ska vi göra igen.  
 
I fredag var jag ute och rullade hatt med min kompis Sandra. Vi hade bestämt oss för att spana in Spisa, det senaste tillskottet i Familjen-familjen men nja, jag är inte imponerad. Tyvärr. Återkommer i frågan.
 
I lördags var vi hos Calles föräldrar och åt middag och som vanligt rullade vi hem därifrån. Jag smakade för första gången på tzay-spett (så gott!) och de andra festade till det med en köttbit, modell större. Efter maten var det ost och innan maten var det bubbel och efter osten var det dessert så det där med att rulla hem är ingen överdrift, som ni förstår.
 
 
Idag är det söndag och till middag blev det crèpes med avokadokräm, en av mina absoluta favoriträtter. Calle råkar nämligen göra fantastiskt goda pannkakor, och med en avokadokräm till (och tabasco, såklart...) blir det världens bästa söndagsmiddag. Har ni ätit något gott i veckan som vi borde prova? Berätta! Och ha en fin vecka!

Gryta med rödkål och jordnötssmör

Någon jag känner avskyr uttrycket livet på en pinne men idag när jag, Pernilla och Ofie satt och njöt av solen på Gunnebo Slott, tja, då var så mycket pinne det bara kan bli. Våren, mina vänner. Jag älskar den. Att det enligt väderprognoserna ska snöa i helgen bekymrar mig inte alls för den här dagen kan jag leva länge på.
 
 
Till middag blev det en gryta med rödkål och jordnötssmör (låter märkligt, jag vet) som råkade vara en perfekt uppladdning inför kvällens pass på gymet. Receptet hittade jag hos Pernilla. Och just det, det där med jordnötssmör i grytan - det må låta märkligt, men gott är det. Prova.
 
Gryta med rödkål och jordnötssmör
2 portioner + matlåda
 
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 tsk grön currypasta
1 röd chili
500 gr krossade tomater
4 dl vatten
1 msk lantbuljong
200 g rödkål
1 dl (-ish) ekologiskt och osötat jordnötssmör
1 liten burk kikärter
0,5 dl naturella cashewnötter
 
Finhacka lök, vitlök och chili.Kärna ur och finhacka chilin. Fräs tillsammans med currypastan i lite olja i en stor gryta. Skär kålen i mindre bitar och blanda i grytan tillsammans med krossade tomater, vatten, jordnötssmör och lantbuljong. Låt koka i sisådär tio minuter och tillsätt sedan kikärterna. Låt koka några minuter till och smaka sedan av med salt. Toppa med nötter och servera med ris.

Slaw med morötter och rotselleri

Temperaturen börjar krypa uppåt, solen skiner och Göteborg visar sig från sin bästa sida! Tänk om alla dagar kunde vara såhär. Mitt hjärta slår lite extra snabbt när jag tänker på att våren är på väg. Picknick i trädgårdsföreningen, uteservingar, promenad vid Delsjön, att läsa bok på en filt i gräset, sitta på trädäcket på landet och titta på båtarna som åker förbi, häng vid Röda Sten... Håll ut, vi är snart där.
 
 
I helgen bjöd min mamma på mat inspirerad av Jamie Oliver, en focaccia (recept hittar ni här) fylld med en röra på finhackade tomater, kapris, ugnsrostad paprika och cornichons. Till det hade vi en rotsellerisallad, lite slaw-ig i sin konsistens, som var väldigt, väldigt god. Rotselleri använder vi lite då och då men att ha den i sallad, det har vi inte provat förrän nu.
 
Slaw med morötter och rotselleri
4 portioner
 
450 g morötter, skalade
350 g rotselleri, skalad
1 citron, juicen
6 msk majonnäs
3 msk dijonsenap
3 msk slätbladig persilja, finhackad
salt, nymald svartpeppar
 
Riv morötter och rotsellerin. Lägg i en skål och pressa över citronsaften. Blanda majonnäs, senap och persilja i en separat skål och blanda sedan med grönsakerna. Smaka av med salt och svartpeppar.

Första veckan i mars åt vi...

Den här veckan har vi satsat på att rensa i både kylskåp och frys och tänk, vilka skatter man kan hitta där inne ibland... Man kommer långt i matplaneringen genom att bara leta i kylskåpet så vi har vi knappt behövt gå till affären den här veckan. Mental high-five på det!
 
Pasta med savoykål och pinjenötter.
 
I måndags jobbade Calle sin första dag på nya jobbet och jag, som var hemma och snörvlade, fixade mat. Vi hade ett savoykålshuvud i kylen så jag passade på att göra en av våra favoritpastarätter med kål, pinjenötter, gul lök och en skvätt grädde. Vi toppade såklart med ett stort lass parmesanost.
 
I tisdags slängde vi ihop en pastasallad på nolltid. Purjolök och feta hade vi i kylskåpet, tomater (jag vet att det är meningslöst att köpa tomater just nu pga icke-existerande smak men jag kunde inte låta bli) och pesto köpte jag. Istället för crème fraiche gjorde vi ett kylskåpsrens och hittade kesella och yoghurt som vi blandade i. Smakar såklart bäst med stora mängder tabasco (eller annan valfri stark sås) till.
 
I onsdags var vi bjudna på middag hos våra vänner Magnus och Sara och de bjöd på en alldeles ljuvlig öppen lasagne med mandelpesto. Misstänker att receptet kommer från Lotta Lundgren och det här ska vi helt klart göra hemma någon gång snart.
 
Potatisbullar med panko.
 
I torsdags hittade jag ett gäng potatisar och en massa halvtomma förpackningar med matlagningsgrädde i kylskåpet så jag rullade bullar (de här är grymt goda!), stekte lök och gjorde brunsås. På de potatisar som blev kvar gjorde jag potatisbullar och hade därmed veckans godaste lunch med mig till jobbet dagen efter.
 
I fredags åkte vi mot Skåne efter jobbet och eftersom alla syskonen (med barn) var hemma samtidigt var det gående bord och stående gäster, som det brukar vara. Mamma hade lagat en riktig klassiker - en gratäng med bland annat ris, champinjoner och sparris, som vi åt med en god sallad till. 
 
Fylld foccacia.
 
I lördags var det kalas för mig pappa och min svåger som båda fyller år snart. Det bjöds på foccacia fylld med en röra på tomater, cornichons, paprika, kapris och soltorkade tomater och till det hade vi en rotselleri-slaw som var alldeles ljuvlig. Återkommer med recept! Till efterrätt hade mamma gjort en ruskigt god lingonpannacotta som vi åt med havreflarn.
 
Idag är det söndag och vi kom hem till Göteborg för några timmar sedan. Varken jag eller Calle var så sugna på att göra middag när vi kom hem så idag har vi festat till det med färdig falafel från frysen tillsammans med pitabröd, grönsaker och tomatsalsa. Perfekt uppladdning inför veckans avsnitt av min favoritserie just nu - Lilyhammer.

Det växer och växer

Den senaste veckan har jag och Calle behandlat vårt lilla mini-växthus som en potentiell familjemedlem. Minst tio gånger per dag har vi tagit av locket för att se om något är på gång och när den första, spinkiga lilla plantan tittade upp kan jag svära på att Calle fick något religiöst i blicken. Han pratar dessutom med de små plantorna ("men heeeeeej lille koooooompis") och redan nu är han bekymrad för att de ser så spinkiga ut. He-rre-GUD vad töntiga vi Calle är.   
 
 
Idag åker vi mot Skåne efter jobbet för att spendera helgen tillsammans med föräldrar, syskon, syskonbarn och Isbjörrn. Ser fram emot en lugn och skön helg tillsammans med familjen. Vi hörs!

Rostad auberginegryta

Vissa veckor är inspirationen på topp. Jag bläddrar i tidningar (och det händer inte ofta nu för tiden, kan jag meddela) och kollar bloggar (det händer desto mer...) och letar i kokböcker och funderar på vad vi ska äta i flera månader framöver. Förra veckan var en sådan och jag ramlade över ett recept på en indisk gryta i senaste numret av Buffé och den grytan, den såg alldeles ljuvlig ut. Den smakade ljuvligt också, kan jag meddela. Perfekt matlåda, dessutom!
 
 
Jag hittade ekologisk aubergine när vi gjorde en av våra sällsynta storhandlingar på ett Coop utanför stan. Resten av grönsakerna jag använde var också ekologiska men om ni bara ska välja en sak som är eko i den här rätten, välj paprikan. Deal? I originalreceptet ska det vara tomater men eftersom de smakar papper vid den här årstiden hoppade vi över dom och tillsatte istället lite linser. Och just det, skippa för allt i världen inte senapsfröna - de ger verkligen lite extra untz! Receptet hittade jag i Buffé.
 
Rostad auberginegryta
2 portioner + 2 matlådor
 
1 ekologisk aubergine, 400 g
1 ekologisk röd paprika
1 ekologisk grön paprika
1 dl gröna linser
1 msk fänkålsfrön
1 tsk mald koriander
1,5 tsk chilipeppar
2 tsk bruna senapsfrön
1,5 msk mald spiskummin
1 tsk gurkmeja
1 ekologisk gul lök
2 vitlöksklyftor
2 msk tomatpuré
2,5 dl matyoghurt (10%)
matolja
salt
 
Dela auberginen på längden och skär varje halva i två bitar. Skär bitar, ca 2 cm tjocka, och lägg ut på ett fat. Strö över 1 tsk salt och låt stå i en kvart. Dela, kärna ur och skär paprikan i grova bitar. Stöt fänkålsfröna i en mortel. Torka av auberginen med papper och blanda auberginen med paprika i en bunke tillsammans med fänkålsfrön, koriander, chilipeppar, senapsfrön, spiskummin, gurkmeja och 1 dl olja (jag använde rapsolja). Låt stå i en kvart. Sätt ugnen på 250°. Skala, halvera och skiva lök och vitlök. Fräs i en stekpanna i lite olja i några minuter tills löken har blivit mjuk och genomskinlig. Tillsätt tomatpurén och matyoghurten. Ta från värmen och mixa slät med en stavmixer. Lägg de marinerade grönsakerna på en plåt (klädd med bakplåtspapper) och häll på 1 dl vatten. Rosta i ugn i ca 20 minuter och rör runt efter halva tiden. Koka linserna enligt anvisning på paketet. Blanda ner grönsakerna i den mixade såsen, tillsätt linserna och blanda. Låt småputtra under lock i några minuter och smaka av med salt. Servera med basmatiris.

Ambrosiakaka

Innan jag hade syskonbarn var jag en synnerligen frisk människa. En förkylning om året på sin höjd men aldrig mer än så. Men, så började de små komma och nu när vi är uppe i sex stycken små Hemert-kids är det en hälsorisk att ens krama någon. Nåväl, tur att de är så söta, för nu när jag har åkt på min andra förkylning på mindre än ett halvår börjar jag bli sjukligt trött på att ligga på soffan och snörvla. Och nysa. 
 
 
Världshistoriens godaste tantkaka? Ja, kanske. Det mesta med frosting ligger bra till hos mig. Receptet fick jag av Rebecka, som faktiskt hade med sig en sånhär goding till en av våra MBTs förra året.
 
Ambrosiakaka
16 bitar, på ett ungefär
 
150 g ekologiskt smör
2 dl socker
2 ekologiska ägg
2 tsk vaniljsocker
1 apelsin, skalet
0,75 dl pressad apelsin
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
 
3 dl florsocker
2 msk pressad apelsin
syltade apelsinskal
 
Sätt ugnen på 175°. Rör smör och socker poröst. Tillsätt ett ägg i taget rör runt tills allt blandat sig. Blanda i apelsinskal, saft och vaniljsocker. Blanda mjöl och bakpulver i en separat skål och blanda sedan ner i resten av smeten. Häll i en smörad och bröad form och grädda i nedre delen av ugnen i ungefär 30 minuter. Blanda ingredienserna till glasyren och låt kakan svalna. Bred på glasyren när kakan är kall och toppa med (massor av) syltade apelsinskal. 

Sista veckan i februari åt vi...

Jag är väldigt bra på att planera veckomatsedlar, handla och sedan... laga något helt annat. Just därför har jag slutat med att handla mat för en hel vecka eftersom jag vet att det finns en risk att något av det blir liggandes och sedan måste slängas. Vi åker och storhandlar någon gång i månaden och då bunkrar vi med krossade tomater, linser och annat som är bra att ha hemma, men resten av tiden handlar vi mat när det behövs. Kanske inget som fungerar för en småbarnsfamilj men för oss som bara är två fungerar det alldeles utmärkt. Och om man är lite förutseende och planerar mat efter vad som är i säsong och vad som är extra billigt i butiken just den här veckan (vår lokala Coopbutik brukar ha fina erbjudanden på ekologiska varor!) går det att komma ganska billigt undan ändå. På tal om matpriser och ekologiska varor borde alla gå in och läsa Emmys kloka inlägg om ämnet. 
 
Istället för att skriva ner en veckomatsedel har Ann-Louise börjat sammanfatta vad det blev för mat i veckan. Kul idé tycker jag, och perfekt för mig som uppenbarligen inte kan följa en veckomeny utan att gå bananas. Hur som helst, såhär gick det för oss den här veckan:
 
I måndags jobbade jag sent så Calle fixade maten, en kreolsk gryta som är en såndär gammal klassiker som har hängt med sedan urminnes tider. Calle åt den med fläskfilé och korv och till mig hade han gjort en variant med quornbitar och (massor med) extra cornichons och syltlök. 
 
Auberginegryta med linser och paprika.
 
I tisdags var jag ledig så jag lagade en indisk gryta jag hittade i senaste numret av Buffé. Ungsrostad aubergine, linser, massor med kryddor och yoghurtsås. Himmelskt. Återkommer med recept!
 
I onsdags gick vi till thairestaurangen runt hörnet och åt middag eftersom vi har oljat golvet i vår lägenhet och det luktar alldeles abominabelt. Vi beställde båda pad thai, som vi nästan alltid gör när vi är där. 
 
I torsdags var Calle på kick-off med sitt nya jobb och jag låg och snuvade på soffan (men HUR är det möjligt att vara förkyld igen efter vinterns förkylningsbonanza?!). Till middag blev det en av mina favoriträtter - broccoligratäng med ädelost. Perfekt middag som nästan är godare dagen efter.
 
Vanligtvis äter vi pizza på fredagar men efter en mindre, erm, pizzaöverdos förra helgen (möjligtvis den enda nackdelen med att ha pizzadeg i frysen...) gjorde vi istället en tacogratäng kryddad med hemmagjord tacokrydda och adobo och sedan toppade vi gratängen med purjolök och crème fraiche med smak av paprika och chili. Vid sidan hade vi jalapeno, majs och en slät mexikansk salsa vi köpte i NYC.
 
 
Igår låg jag på soffan ungefär hela dagen eftersom förkylningen än så länge inte har velat ge med sig. Till lunch festade jag till det med varma mackor (ketchup, västerbottensost och lök i smörgåsjärn, vinnande kombination) och till middag åt vi pasta med champinjoner och parmesanost. En riktigt klassiker i det här hemmet.
 
Idag är det söndag och kvällens middag blev en av mina favoritsoppor - Karins rostade paprikaskoppa. Comfort food på hög nivå och den i kombination med en film blev en bra avslutning på veckan.

Odlingssäsongen 2014

För exakt en vecka sedan hade vi workshop med vår odlarförening och vi pratade grönsaker, biodling och varför det är så lätt att vattna för mycket snarare än för lite. Hanna, som höll i workshopen, hade med sig ett gäng intressanta böcker, bland annat Runåbergs Fröer som är en veritabel bibel för odlingsintresserade. Vi gick inom bokhandeln på väg hem och köpte oss ett eget exemplar och den fungerar verkligen som ett allvetande uppslagsverk gällande allt man kan tänkas behöva veta om odling. Perfekt för oss nybörjare, med andra ord.
 
 
I år ska vi odla tomater (chilega och cheerio), morötter (amsterdam), brysselkål (groninger), grönkål (white russian), vaxböna (helios), purjolök (hannibal), salladslök (white lisbon), paprika (ferenc tender och lipstick), chili (padron och espelette, eller espelund som vi kallar dom) och en del olika kryddor, bland annat salvia och timjan. Hurra! Ska ni odla något?

RSS 2.0