Grilla vegetariskt
Idag är första dagen på min semester och när det vankas semester vankas det grill. Här kommer ett gäng saker ni kan slänga på grillen om ni, precis som jag, föredrar grönsaker framför en blodig stek:

Vegetariska grillspett, det bästa jag vet att lägga på grillen. Oftast gör jag spetten med paprika, champinjoner och gul lök. Skiva grönsakerna och lägg i en plastpåse med någon egenpåhittad marinad någon timme innan du ska grilla, trä på spett och grilla några minuter.

Marinerad fetaost, alltså. Så gott! Köp en riktigt fin fetaost, brassa på med färska örter, svartpeppar och citronzest, lägg i ett folieparket och grilla tills den är varm och alldeles mjuk.

Marinerad tofu. Se till att köpa den fasta varianten, den andra trillar i sär minuten du ens tänker på att vända den. Den här varianten med chimichurri är min favorit och receptet kommer från Ann-Louise!

Portabellosvamp fylld med nästan vad som helst. Oftast äter jag den precis som den är och lägger på en klick kryddsmör precis innan servering men den här svampen är god med nästan vad som helst! På bilden ovan - getost och purjolök.
Har ni några vegetariska favoriter ni brukar grilla? Berätta - jag tar tacksamt emot både tips och recept! Nu ska jag till Mölndal och hälsa på mina föräldrar och Isbjörnen som är på besök. Ha en fin vecka!
Äntligen
För några dagar sedan stod vårt lilla odlingsområde i Buråsparken äntligen klart, något försenat och ack så efterlängtat. Igår kväll packade vi in oss och ett gäng plantor i bilen och var ungefär lika exhalterade som två kor som fått komma ut på grönbete. Förutom att plantera våra redan uppdragna plantor sådde vi brysselkål, grönkål, morötter och vaxbönor. Hur det går med det där får vi väl se, så den här första säsongen med odlingen blir lite av en experimentverkstad.

Nu ska jag packa in mig, Calle och Malin i bilen för vi ska åka norrut och hälsa på några vänner och resten av den här helgen blir det häng hos min storebror med familj eftersom Isbjörnen är på besök när mina föräldrar är på mini-semester. Trevlig helg!
E'nosteria, Rom
Det senaste året har jag ätit på två restauranger som båda kvalar in på min topp-3-lista över bästa matupplevelser jag varit med om, och ändå har jag inte skrivit om det här. Skandal. Gwynnett St i Brooklyn där vi firade vår bröllopsdag förra året får vänta en liten stund till, men E'nosteria som vi besökte i Rom för några veckor sedan - vi börjar där.
E'nosteria ligger inte speciellt långt från Piazza di Spagna, Via Condotti och Via del Corso som är ett av de främsta turistområdena i Rom, och just därför blev jag lite förvånad över att det ligger en sådan pärla i närheten. I guideböcker läser man ofta att man ska undvika de mest turisttäta områdena när det gäller mat men gör man lite research innan är det uppenbarligen inga problem.

Restaurangen serverar klassisk, italiensk mat på ett väldigt oklassiskt sätt och vår servitör för kvällen var en riktig klippa. Jag var inne på att välja helt andra rätter på menyn men han insisterade på att jag skulle prova eggplant parmiggiana till förrätt och ja, alltså. Vilken förrätt! Vi pratar inte om en vanlig eggplant parmiggiana utan en demonterad version med parmesanmousse på toppen och en kräm på körsbärstomater i botten.

Till varmrätt åt jag en three-tomatoes tagliolini - som gjord för mig eller vad? Tomater på tre olika sätt - semitorkade, filéade och i en ljuvlig sås tillsammans med pasta perfekt al-dente. Cool idé med olika texturer och temperaturer på tomaterna.

Men nästan bäst av allt - efterrätten. Jag är egentligen ingen efterrätts-människa, men när det serveras mousse med olivolja och medelhavsörter och till det en jordgubbssallad, well, då är jag inte svår. Och den här moussen var himmelsk. Som att äta moln, nästan.
E'nosteria ligger på Via di Capo le Case 53. Vi var där ganska tidigt (med italienska mått mätta) och behövde inte boka bord, men planerar ni att gå dit senare än sju kan det nog vara en idé att slå en signal.
Smulig rabarberpaj
Sist jag var hos mamma och pappa i Skåne plockade jag på mig rabarber som jag sedan frös in i portionspåsar som jag kan plocka fram när rabarbersuget slår till. Var och varannan dag, vill säga. Helst äter jag rabarber direkt från trädgården och doppar i lite socker, men när de har varit frysta är det allra bäst att göra en paj.

Den här varianten med det smuliga täcket tycker jag allra mest om, och bäst blir den om man serverar den lite ljummen med massor av vaniljsås.
Smulig rabarberpaj
1 Charlotta-portion 4 portioner
500 g rabarber
0,5 msk potatismjöl
1 tsk stött kardemumma
1 tsk kanel
4 msk strösocker
1,5 dl fiberhavregryn
1,5 dl vetemjöl
0,5 dl råsocker
125 g smör
Sätt ugnen på 220°, skär rabarbern i skivor. Blanda med potatismjöl, kanel, kardemumma och socker i en ugnsfast (smord!) form. Blanda fiberhavregryn, vetemjöl och socker i en bunke, lägg i smöret skuret i mindre bitar och arbeta ihop till en smulig massa. Smula degen över rabarbern och grädda i mitten av ugnen i ungefär 15-20 minuter.
Flädercheesecake
Det blev en midsommar med sol, trots allt! Och dans kring midsommarstången, fika utomhus, lunch med Calles föräldrar, bouleturnering och enkel middag med efterrätt vid midnatt. Rebell-Charlottan hälsar att det var en väldigt fin midsommar, även om bouleturneringen gick åt skogen. Vad hände? Jag brukar ju vara grym på boule! I alla fall när man spelar på en plan grusplan och uppenbarligen inte på en skumpig gräsmatta.

Årets bidrag till fikan på Lagmansgården blev en enkel men ack så god flädercheesecake som jag hittade recept på hos Mary. Jag skippade flädergelén på toppen och garnerade istället med ett gäng jordgubbar.
Flädercheesecake
ungefär 10 bitar
ungefär 10 bitar
150 gram digestivekex, krossade
70 gram smält smör
5 gelatinblad
500 gram kesella, 10%
5 dl crème fraiche, 34%
2 dl strösocker
2 dl flädersaftkoncentrat
1 vaniljstång
jordgubbar
mynta
Smält smöret och blanda med de finkrossade digestivekexen. Tryck ut i botten av en (smord) springform*, packa det ordentligt och grädda mitt i ugnen, 100° i 10 minuter. Dela vaniljstången och skrapa ur fröna. Blanda med kesella, crème fraiche, strösocker och flädersaftkoncentrat i en kastrull. Värm långsamt och rör om ofta så att det inte bränner. Lägg under tiden gelatinbladen i blöt i kallt vatten. Dra kastruller från värmen när det börjar koka, krama ur gelatinbladen och blanda ner i smeten. Ställ kastrullen med smeten i ett vattenbad. När den har svalnat och är rumstempererad, häll smeten i springformen och täck med plastfolie. Ställ i kylskåp över natten. Precis innan servering - skär runt kanterna i springformen med en kniv så att det blir enkelt att ta bort springformens kant. Garnera med jordgubbar och eventuellt lite mynta.
*Det har hänt mig att springformen läcker, och det är ju sådär kul. Om du behöver - kläm fast ett bakplåtspapper i springformens botten!
Icke-midsommar
Jag skulle kunna skriva om hur jag längtar efter blomsterkrans i håret, nypotatis och sill men i ärlighetens namn känns det mest inget alls när jag tänker på morgondagen. Vi har haft vår beskärda del av vilda midsommarfester, morgondopp och nubbe så det här året blir det lugnt och stilla och rebell-Charlottan i mig har inte riktigt bestämt sig ännu för vad hon tycker om det.

En episk midsommarafton på Åland.
Nåväl, för er som ska fira med dunder och brak, för er som ska vara hemma och ta det lugnt och för alla andra - glad midsommar!
Mangomousse med passionsfrukt
Jag är svag för det mesta i mousseväg, och den här senaste varianten med mango och passionsfrukt bjöd Bibbi på för några helger sedan. Jag åt en jätteportion, och tråkigt nog blev det en över som jag kunde äta dagen efter. Verkligen jättetråkigt.

Mangomousse med passionsfrukt
4 portioner (recept från Amelia)
1 vaniljstång
1 dl vatten
2 dl socker
2,5 gelatinblad
400 g mango i tärningar
2 dl vispgrädde
3 msk pressad citronsaft
4-6 passionsfrukter
Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Koka upp vattnet med vaniljstång, frön och socker i en kastrull och rör så att sockret smälter. Ta upp vaniljstången och låt lagen svalna. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i 5 minuter och mixa mango med den avsvalnade sockerlagen. Vispa grädden. Krama ur gelatinbladen och smält dem i citronsaften i en kastrull. Rör ner gelatinblandningen i mangomixen och vänd ner grädden. Fördela moussen i glas och låt stelna i kylen i minst 4 timmar. Gröp ur passionsfrukterna och fördela kärnorna över mangomoussen. Servera direkt.
Jordgubbssylt
Nu är det sommarlov från Det här åt vi... och om några veckor går vi in i semester-mode på riktigt. Hurra! Jag önskar att vi får fint väder, lata dagar i hängmattan och massor av göra-ingenting-tid tillsammans.

Innan jag åkte hem från Skåne i torsdags gjorde min pappa jordgubbssylt till mig. Min absoluta favoritsylt kan jag tillägga, för när jag öppnade vårt kylskåp och upptäckte att den var slut för några veckor sedan började underläppen darra. Det är sant. Sylten är nog den enklaste i världshistorien och receptet kommer från baksidan från syltsockerpaketet. Vill man kan man säkert tillsätta vanilj- eller kanelstång men jag gillar min sylt precis som den är, med bara jordgubbar och (ganska mycket) socker.
Enkel och lätt (-are) sockrad jordgubbssylt
recept från syltsockerpaketet
2 kg rensade och sköljda jordgubbar
1 kg syltsocker
Blanda rensade och sköljda bär. Kör i mixer eller mosa med en gaffel. Tillsätt syltsocker och koka under omrörning i 10 minuter och skumma noga. Häll upp i varma, väl rengjorda burkar. Förslut och förvara svalt.
Jordgubbar schmordgubbar
Jag har lite svårt att förstå att det är midsommar om ganska exakt en vecka. Jordgubbar, den blomstertid nu kommer och dans kring midsommarstången, men i mitt huvud är det fortfarande mitten av maj. Tur då att jag har några liter jordgubbar i kylen som påminner mig om att det faktiskt är sommar nu. De ska jag ta hand om ikväll, tänkte jag. Kanske koka lite jordgubbskräm, baka en jordgubbscheesecake och slänga ett öga på fotbollen, såklart.

Resten av helgen? Förhoppningsvis blir det en tur med båten, om det fina vädret håller i sig. Hoppas att ni alla får en fin helg!
Vykort från Laröd
Igår packade vi in oss i bilen och åkte till Laröd utanför Helsingborg för där, inträngt mellan fancy-pants-hus, pooler och dyra bilar ligger min morfars gamla hus som vi fick ärva efter att han gick bort. Några minuter bort ligger Sofiero Slott som en gång var sommarhus till bland annat Gustav VI Adolf. När han dog skänkte han slottet till Helsingborgs Stad och idag är det en riktig guldgruva om man är det minsta intresserad av odling och trädgård. Bäst av allt? Den stora rhododendron-skogen som jag och min morfar brukade gå på upptäcksfärd i när jag var liten.


I trädgården finns det fullt med vinbärsbuskar, äppleträd och smultron. Vinbären får mogna till sig (men de är på gång!) och äpplena likaså, men däremot hittade jag ett helt gäng mogna smultron som numera vilar säkert i min mage.


På väg ner till stranden går man förbi baksidan av Sofiero, och när man kommer ner till vattnet ser man ett annat slott på den danska sidan - Kronborg Slott, hemvist för Hamlet. Har ni vägarna förbi i sommar - passa på att besöka båda sidorna. Helsingör är fyllt med mysiga små hak, god glass och antikaffärer där man kan fynda massor med fina saker. Och ja, det finns en del ost- och spritaffärer också, såklart...
Under täcket
Jag befinner mig i Skåne för två dagars häng med mina föräldrar och kvalitetstid med Isbjörnen. Underbart. Till middag fick jag blomkålsstuvning (tjoho!) och resten av kvällen har vi spenderat i soffan med varsin kopp te. Det är fint att vara nere!

Håll till godo med den här all-over-the-place-bilden (jag har varken ork eller tålanmod att leka mästerfotograf) på en riktigt god gratäng-historia som jag hittade hos Pernilla (som har varit i Sågymra sedan mitten av april, så märkligt för jag kan nästan SVÄRA på att jag såg henne på Håkan Hellström-konserten i lördags) - någon sorts mexikansk röra i botten och potatismos och riven ost ovanpå. Win-win-win-situation!
Bönröra och potatistäcke
4 portioner
2 vitlöksklyftor
1 grön paprika, tärnad
1 röd paprika, tärnad
1 burk krossade tomater
1 tsk starkt chilipulver
2 msk tacokrydda
1 burk konserverad majs (325 g), avrunnen
1 burk konserverade kidneybönor (215 g), sköljd och avrunnen
1 röd paprika, tärnad
1 burk krossade tomater
1 tsk starkt chilipulver
2 msk tacokrydda
1 burk konserverad majs (325 g), avrunnen
1 burk konserverade kidneybönor (215 g), sköljd och avrunnen
1 stjälk selleri, skivad
(vi tillsatte även lite tackryddad sojafärs!)
800 g potatis
800 g potatis
1 dl mjölk/grädde
en stor klick smör
salt, nymald vitpeppar
1 dl riven, stark ost
1 dl riven, stark ost
Sätt ugnen på 200 grader. Skala och koka potatisen tills den blir mjuk. Hetta upp olja i en stekpanna och fräs vitlök, selleri och paprika tills de är lite mjuka (men fortfarande har tuggmotstånd!). Tillsätt krossade tomater, chilipulver, tacokrydda, majs och kidneybönor (och eventuellt sojafärs). Låt allt koka upp och sjuda i ca 10 min. Häll bönröran i en smord, ugnssäker form. När potatisen är färdigkokt - häll av allt vatten och mosa med en potatisstöt. Tillsätt mjölk/grädde, smör, salt och vitpeppar. Rör ihop moset och klicka det över bönröran i formen. Strö riven ost över potatistäcket och grädda i ugnen i ca 15-20 minuter.
Det här åt vi...
I måndags kom jag i vanlig ordning hem sent från jobbet och var alldeles för trött för att laga mat. Vad gör jag då? Jag äter filmjölk med kanel, rostar en macka och lägger på extra mycket smör. Det bästa som finns.

I tisdags ville vi fira lite så vi svängde inom Burgersson på väg hem till vår partner in crime Malin och Calle ooooh-ade och aaah-ade sig igenom besöket. Jag körde som alltid på deras finfina vegburgare och Calle festade till det med en chiliburgare.
I onsdags hade vi kompisar över på middag och det blev en av mina favoritbjudrätter - pizza. Vanligtvis dukar vi upp allt på köksön och så får man själv välja vad man vill ha på.Den enda nackdelen är att det blir svårt att äta samtidigt eftersom det bara går att grädda en pizza åt gången men äsch, det kan man överleva.
I torsdags var jag ute med en kompis och festade till det med middag på Danilo. Deras sandwich med mozarella, basilikaolja, tomat och pommes är inte av denna värld. Innan vi hann få maten börjar det ö-s-r-e-g-n-a så det där med uteservering kunde vi glömma, tyvärr.
I fredags var jag själv hemma och orkade inte med så mycket mer än att värma pizzarester till middag. Passade mig perfekt, och resten av kvällen låg jag i sängen och kollade serier och lyssnade på åskan utanför.

I lördags laddade vi upp hemma hos oss innan Håkan och några av våra vänner kom över på förfest! Calle hade lagat till en texas chili med klassiska tillbehör, och som köttfritt alternativ var det en variant med sojafärs. Ack, så gott. Och hur bra var Håkan? Löjligt bra. Och jag grät bara en enda gång...
Idag är det söndag och jag har precis ätit ett helt gäng med raggmunkar med ett berg av lingon på toppen.
Veckan som kommer ska jag spendera några dagar i Skåne, njuta av en helt oplanerad helg och förhoppningsvis hälsa på mina syskonbarn. Hoppas att ni får en fin vecka!
Som ett hjärta som vägrar sluta slå
Håkan Hellström, alltså. Ikväll spelar han på Ullevi, över 65000 biljetter är sålda och vi kommer vara där tillsammans med så många vänner att jag ryser lite när jag tänker på det. Vilken kväll det kommer bli.
blitt sparkad runt några gånger
som en del måste bli
för att fatta vad som betyder nåt
och vem som går att lita på
men när du var med mig
musiken slutade aldrig
du bara får mig att hänga, hänga kvar...
för jag tror
när vi går genom tiden
att allt det bästa
inte hänt än
som en del måste bli
för att fatta vad som betyder nåt
och vem som går att lita på
men när du var med mig
musiken slutade aldrig
du bara får mig att hänga, hänga kvar...
för jag tror
när vi går genom tiden
att allt det bästa
inte hänt än
...och när de spelar just den här låten finns det en risk att jag kanske får plocka fram en näsduk (eller två). Hoppas att ni alla har en fin helg! Och ni som ska till Ullevi - vi ses där!
Potatissallad med brynt smör och pepparrot
Den här veckan har det varit fullt upp frän början till slut och än är det inte över. Imorgon kommer det långväga besök, på lördag spelar Håkan och däremellan ska jag jobba lite. Om jag längtar efter semester? Ja, lite. Även om jag och Calle har alldeles för lite semester tillsammans i år men så blir det ibland. Vi får ta igen det senare i år.

Våra enda planer för den här sommaren är att hänga på landet, hänga i Skåne och hänga på Åland. Åka ut med båten, mysa med Isbjörnen, gå på bröllop... och äta en massa god mat, såklart. Den här salladen åt vi innan vi åkte hem från Orust i söndags, och det där med brynt smör i dressingen är ju genialiskt! Receptet kommer från Coop.
Potatissallad med brynt smör och pepparrot
4 portioner
1 kg potatis
2 knippen rädisor, delade
50 g babyspenat
100 g smör
2 äggulor
1 msk vitinsvinäger
2 tsk dijonsenap
1 dl olja utan allt för stark smak
3 msk finriven pepparrot
Koka potatisen i saltat vatten och låt svalna innan du skär i mindre bitar. Smält smöret på hög värme och låt det bryna i någon minut tills smöret mörknat i färgen. Vispa ihop äggulor, vinäger och senap i en bunke. Tillsätt oljan i en tunn stråle och vispa ordentligt hela tiden. Tillsätt det smälta smöret på samma sätt (men ta inte med den mörka bottensatsen!) och rör ner pepparroten. Smaka av med salt och nymald svartpeppar och vänd ihop med potatis, rädisor och babyspenat.
Stallhagen, Åland
Frekventa besökare av denna bloggen har nog inte missat att Åland i allmänhet och Mariehamn i synnerhet är en av mina favoritplatser på denna jord. Det hela började med att jag träffade Minna, som är född på Åland, en solig dag i augusti för en herrans massa år sedan när vi båda började plugga tillsammans på Göteborgs Universitet, och allt sedan dess har vi hängt ihop. Senast jag och Calle besökte Åland var i början av mars och snart åker vi tillbaka igen eftersom Minna och Manne ska gifta sig. Om jag längtar? Ja. Om jag blir tårögd bara jag tänker på det? Ja. Bäst att ladda med näsdukar redan nu.

Hur som helst. Sist vi var på besök tog Minna och Manne med oss till en riktig pärla kort utanför Mariehamn - Stallhagens Bryggeri som numera är öns enda bryggeri. I anslutning till bryggeriet finns det en pub där vi åt middag och provade några av deras olika ölsorter (såklart...)

Innan maten fick vi åländsk ost att dippa i havtornmarmelad. Passande för en ost-junkie som jag...


Vi hade meddelat att jag ville ha vegetarisk mat innan och oj, vad god mat jag fick! En sorts grönsaksbiff som var panerad i (bland annat) pumpafrön och till det en stark sås och sallad på rödkål. De andra åt allt från hemmastoppad korv till entrecôte och var väldigt nöjda. Menyn bytas ut lite efter vad som finns att tillgå - läs mer och boka bord här.
Det här åt vi...
I måndags var det så fint vänder så jag och Calle struntade i att laga mat, köpte med oss en baguette och åkte till Johanneberg och satte oss på vår favorit-utkiksplats och tittade på stan och njöt av solen. Nästan så jag önskar att alla veckor började på det här sättet.

I tisdags kom jag hem trött och sur från jobbet. Jag var lite för hungrig helt enkelt, och blev sugen på precis allt och inget vilket resulterade i att Calle fick köra mat-bingo med mig. "Men jag kan göra pannkakor?" "NÄÄÄÄÄ eller JOOO kanske..." "Nähä, men carbonara då?" "Nääääää jag vill inte ha paaasta" och så fortsatte det tills jag bestämde mig för att våfflor hade varit himla gott. De åt vi med en klick gräddfil, finhackad lök och tångrom. OCH de senaste avsnitten av BBT. Lycka.
I onsdags åkte vi till landet och Bibbi hade maten klar när vi kom upp. Ungsrostade grönsaker, grillad majskolv (som jag längtat!) och chimichurri. Sommar så det skriker om det.
I torsdags hade vi en fixardag deluxe. Rensade ogräs, planterade i pallkragen, köpte en ny kanttrimmer och kom dessutom hem från Bauhaus med en fin krusbärsbuske. På kvällen åt vi potatisgratäng (med purjolök, så gott!) och när de andra åt dubbelmarinerad filé (vilken sort har jag glömt) smörstekte jag ett gäng skivade morötter. Till det hade vi lite rester av en getostcrème jag gjorde tidigare under dagen.
I fredags var vi i stan en sväng och eftersom vi inte kom upp till landet förrän lite efter åtta åt vi en enkel men ack så god paj med getost och sparris och lite sallad till middag.
I lördags kom det över vänner på middag och Bibbi bjöd på lammracks och ugnsrostad potatis med rödlök, fetaost och kalamataoliver. Till efterrätt åt vi en ljuvlig mangomousse - återkommer med recept på den.

Idag åt vi middag på landet innan vi åkte mot stan igen. Vi plockade fram "lite" rester vi hittade i kylskåpet och till det gjorde vi en löjligt god potatissallad med brynt smör i dressingen. Väldigt spännande!
Veckan som kommer är stor på många sätt och vis, men störst av allt är nog ändå att Håkan (Hellström alltså, för er som inte nämner honom som "Håkan") spelar på Ullevi på lördag. Jag laddar med näsdukar, för gråta kommer jag med all säkerhet göra. Ha en fin vecka nu!