Västerbottenkex

Idag har jag tagit mig igenom årets första träningspass och med tanke på förkylning i nästan hela december, julfriande, nyår, vin, snaps och en och annan påse chips känns det som en bedrift. När jag kom hem gjorde jag ännu en träskgrön juice i råsaftcentrifugen och den här gången blev det en riktig kylskåpsrensare med morot, ingefära, äpple och selleri. Och just det, en gammal citron en bortglöm blodapelsin slängde jag också ner! Den här maskinen är ju perfekt när det kommer till ett av mina mål - att slänga mindre mat.
 
 
Men, nu var det misslyckade, träskgröna (nåja, nästan i alla fall) västerbottenkex vi skulle prata om. De här små godingarna skulle jag slänga ihop lite snabbt och lätt dagarna innan nyår men istälet för att få en fin, fast deg fick jag en smulig, torr deg. Vet inte vad som hände där, men det kan ha något att göra med att jag kanske, eh, slarvade lite vid något av momenten. Ni får originalreceptet så får ni prova själva, för goda är de kan jag lova. Receptet kommer från Västerbottensostens alldeles egna hemsida.
 
Västerbottenkex med basilika
lite oklart hur många det blir...
 
4 dl riven Västerbottensost
2 dl basilikablad
100 g smör, rumsvarmt
3,5 dl vetemjöl
0,5 tsk bakpulver
 
Sätt ugnen på 200 grader. Mixa snabbt osten och basilikabladen till en grön massa. Tillsätt smöret, mjölet och bakpulvret och blanda snabbt ihop till en deg. Kavla ut på mjölad bakyta så att degen blir ungefär 1 cm tjock och stansa ut kakor med hjälp av valfri pepparkaksform. Grädda i mitten av ugnen i ca 10 minuter. Låt svalna på galler.

Skickat kärleksbrev till Matrepubliken? Frågor om ett recept? Håll ut, snart kommer det ett svar!
Postat av: Longevity - en blogg om hälsa

Åh mums!!

Svar: :=)
Charlotta Ljungblad

2014-01-07 @ 23:17:24
URL: http://madelein.se/
Postat av: Ann-Sofi Matsafari

Det första träningspasset efter jul:) Grattis! Mitt första pass gick inget vidare. All mat hade satt sina spår. Men bättre att träna ett dåligt pass än inget alls.

Dina kex låter otroligt spännande.
Ha en skön onsdag.

Svar: Ja, helt otroligt att jag överlevde, haha. Just maten brukar inte vara några problem för min del för jag äter ju inget kött på julbordet, men den där jävla förkylningen som aldrig gav med sig. Hua, säger jag bara. Hoppas allt är bra med dig! Ha en fin dag!
Charlotta Ljungblad

2014-01-08 @ 07:06:47
URL: http://matsafari.nu
Postat av: Sara på Vardag.nu

Vilka snajdiga kex!

Svar: Tack! :=)
Charlotta Ljungblad

2014-01-08 @ 18:58:29
URL: http://vardag.nu
Postat av: Kim

Träskgrönt är det nya svarta - kom ihåg var du hörde det först ;)
Ja huuu, man är inte i sin bästa form efter helgera. Men det är bara att köra på - häpp häpp!
Det är bra att ladda med ost, speceillt västerbotten, innan träning har jag hört.

Svar: Ohja, västerbotten är bästa träningsuppladdningen någonsin :=)
Charlotta Ljungblad

2014-01-08 @ 21:41:24
URL: http://tantrussinsbak.blogspot.com
Postat av: Anonym

gott! ser dessa med löjrom på.. mums. annars är det ju hur smidigt som helst att bara göra flarn genom att bra riva osten och skjuts in i ugnen! :D http://saralouisespluggkrubb.blogspot.se/

Svar: Ja, flarn är en riktig höjdare!
Charlotta Ljungblad

2014-01-09 @ 17:17:22
Postat av: Emmy

Jag hade tänkt göra Västerbottenostkex för någon vecka sedan, men latheten i mig gjorde att jag bara gratinerade höga med Västerbottenost och gjorde kex av. Snuskigt gott bara det, som allt med Västerbottenost... :-)

2014-01-10 @ 14:56:47
URL: http://remsansbistro.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

Mailadress: (publiceras ej)

URL/bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0