Lasagne nr 3453423423

Mina. Vader. Huga, säger jag bara. Att vara sjuk i ungefär hela december är knappast en bra uppladdning inför en skidsemester, kan jag meddela. Nåväl, med frekventa pauser i backen (alla behöver ju värma upp sig med en, erm, varm choklad lite då och då) kan jag överleva lite träningsvärk den här veckan.
 
 
Jag har nog aldrig följt ett recept på lasagne. Någonsin. Snarare kör jag man-tager-vad-man-haver-principen och slänger ihop lite vad jag känner för. Den här gången hade jag rucolasallad, spenat och keso som låg och skräpade i  kylskåpet och de gjorde jag en liten röra på istället för att göra bechamelsås. Det hela toppade jag såklart med - wait for it - västerbottensost. Svårt att räkna ut, jag vet.
 
Lasagne nr 325345345345
4 portioner + matlåda
 
600 g quorn- eller nötfärs
2 gula lökar
2 stora vitlöksklyftor
1 liten röd chili
2 dl rödvin
nästan 1 dl tomatpuré
1 burk cocktailtomater
1 burk krossade tomater
salt, nymald svartpeppar
grönsaks- eller kalvfond, någon matsked
tabasco, några skvätt
 
500 g keso
1 påse rucolasallad
1 påse bladspenat
1 vitlök
salt, nymald svartpeppar
 
lasagneplattor
riven västerbottensost
 
Gör såsen först - stek lök, vitlök, chili och färs. Häll på resten av ingredienserna och låt småkoka så länge du bara kan, gärna en timme eller så. I en annan panna - stek rucolasallad och bladspenat i lite smör, riv i en vitlöksklyfta och salta och peppra. Blanda i en skål med keso och ställ åt sidan. Sätt ugnen på 225° och plocka fram en stor form och smörj med lite olja. Lägg sås på nedersta lagret, lägg på lasagneplattor och lägg sedan på ett lager keso-rucola-spenat-blandning. Upprepa så många gånger det går innan formen är full. Toppa lasagnen med stora mängder riven västerbottensost, skjuts in i ugnen - ungefär 20 minuter. Lasagne är ju klart godast dagen efter så låt den svalna och ställ den i kylen över natten om du har tid med det. Annars - ät direkt, gärna med rivna morötter (med pressad citron på, såklart!) och en enkel sås på crème fraiche, riven parmesanost och riven vitlök.

Skickat kärleksbrev till Matrepubliken? Frågor om ett recept? Håll ut, snart kommer det ett svar!
Postat av: Plommonet

Jag gör i princip aldrig lasagne, men så går min mage och pasta inte särskilt bra ihop heller. Det är ruskigt synd, för just lasange är verkligen en favorit! Mammas är bäst - under en Viktväktar-period började hon ha morötter i köttfärssmeten och det har hängt med sen dess, löjligt gott! Ruccola har jag inte ens tänkt på att man kan ha i - lite pepprigt sting av den, kan jag tro? Ser hur som jättegott ut. Åh, skidåkning. Akta knäna och ha det fantastiskt (och hälsa Callen!)! Ses när du kommer hem? Kram! :)

Svar: Du får göra det med aubergine, det är ju himla gott! Ja, nu får vi ta tag i det här och ses tycker jag. Snarast!
Charlotta Ljungblad

2014-01-16 @ 09:11:53
URL: http://mormorsplommonmarmelad.blogspot.com
Postat av: Lotta i Två små kök

Och lika många lasagnas får det gärna bli! Så gott och det kan man verkligen göra "på en höft" som mamma brukar säga. Och bechamelsås känns väldigt avlägset, man kan ju göra en röra av nästan vad som helst och toppa med. Det här låter både gott och fräscht och inget blir ju sämre på nåt sätt med västerbottensost ;-)

Se till att Calle masserar vaderna vetja, gärna medan du sippar på varm choklad!

Kram!

Svar: Tack kompis! Pga kittlighet deluxe blev det ingen massage men lite bastu och en bubbelpool löste problemet! Kram till dig, kompis!
Charlotta Ljungblad

2014-01-16 @ 09:50:31
URL: http://www.lottakruse.blogspot.se
Postat av: Hanna

Har inte gjort lasagne på evigheter, men oj vad gott det är. Nu blev jag sugen på en med aubergine (eftersom jag alltid är sugen på aubergine i någon form)!

Tycker Lottas råd låter toppen! Och så lite vadstretching på det. Kram

Svar: Visst är det gott med lasagne? Vi är riktiga periodare när det kommer till det, men så är det ju så gott när man gör det och så undrar man varför man inte gör det oftare. Haha!
Charlotta Ljungblad

2014-01-16 @ 14:59:34
URL: http://matarkivet.wordpress.com
Postat av: Mia

Tack för receptet. Lagade det t middag idag och det var så gott!

Svar: Hurra!! Kul att höra!
Charlotta Ljungblad

2014-01-21 @ 20:20:12

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

Mailadress: (publiceras ej)

URL/bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0