Gulaschgryta

Första dagen i skidbacken är avklarad och det har gått riktigt bra, trots mina bråkiga knän. Det är kallt, men med rätt kläder och tjockt med fet kräm i ansiktet är det helt ok. After ski har vi (såklart) hunnit med hela bunten och jag har festat på säsongens första irish coffee.
 
 
Ikväll har vi ätit gulaschgryta som jag gjorde några dagar innan vi åkte. Perfekt att frysa in och ta med upp, för gulasch blir ju som bekant godare när den får stå och dra. Till de andra gjorde jag en klassisk variant på högrev och till mig själv gjorde jag med tärnad persiljerot och extra röd paprika. Och med kummin såklart.
 
Gulaschgryta à la Matgeek - tillagas i crockpot
4 portioner
 
350 g högrev
2 gula lökar
2 röda paprikor
0,5 röd chili
2 vitlöksklyftor
1 tsk hel kummin, mortlas
4 msk tomatpuré
5 dl vatten
4 msk kalvfond
1 krm cayennepeppar
1,5 tsk paprikapulver
 
Skär köttet i små tärningar. Hacka löken, vitlöken och chilin och tärna paprikan. Lägg grönsakerna i botten och köttet ovanpå i crockpoten. Salta och peppra lite. Häll på cayennepeppar och paprikapulver. Mortla kummin och blanda ner det tillsammans med tomatpurén. Häll på vatten och kalvfond. Lägg på locket, sätt igång crockpoten på låg värme och ställ timern på 4 timmar. När tiden är ute - smaka (ev) av med mer kryddor. Servera med bröd eller potatis (eller båda) och en klick gräddfil.
 
Vegetarisk gulasch med persiljerot
2 portioner
 
4 persiljerötter
1 stor gul lök
2 röda paprikor
0,5 röd chili
1 vitlöksklyfta
1 tsk hel kummin, mortlas
2 msk tomatpuré
3 dl vatten
2 msk grönsaksfond
1 krm cayennepeppar
1 tsk paprikapulver
 
Skär persiljerötterna i mindre bitar, finhacka lök, vitlök och chili. Lägg grönsakerna i en gryta med en klick smör och fräs i några minuter. Häll på kryddorna, tomatpurén, vatten och grönsaksfond och låt koka/småputtra tills grönsakerna är mjuka. Servera med en klick gräddfil.

Skickat kärleksbrev till Matrepubliken? Frågor om ett recept? Håll ut, snart kommer det ett svar!
Postat av: Desiree

Gud så gott med en äkta Gulashgryta. Mmmm var länge sedan jag åt en äkta gjord på högrev. Jag gjort lite fusk gulashsoppa med köttfärs ibland och det är inte dumt det heller. Men självklart slår inget orginalet. Ha det fortsatt härligt i skidbacken.
Kram!

2014-01-13 @ 22:08:22
Postat av: Kim

Ha ha. Bloggade Gulasch ikväll jag med. För att sen gå in här och läsa. Great minds think alike?!
Fortsatt trevlig fjällvistelse!

2014-01-13 @ 22:46:06
URL: http://tantrussinsbak.blogspot.com
Postat av: Emmy

Inte undra på att ni är fler som bloggar om gulasch på samma dag för finns det något bättre att värma sig med iskalla dagar. Persiljerot är inte så ofta det går att få tag på där jag brukar handla, men ibland dyker de upp och jag gillar det skarpt.
Låter som semestern är precis som den ska, mycket kul och lite kaos :-)
Kram!

2014-01-14 @ 08:38:36
URL: http://remsansbistro.se
Postat av: karin - trattoria

så mysigt med fjällen! Har själv varit i fjällen en gång..på klassresa i femman....

2014-01-14 @ 10:16:42
URL: http://www.trattoria.nu
Postat av: Jennah - film, tv-spel, böcker!

Skidor skulle man väl ta och prova någon dag! Men det blir hundsläde snart i alla fall :)

2014-01-14 @ 13:01:40
URL: http://kulturjennah.blogg.se
Postat av: Ann-Louise

Inte fy skam! Snö, skidor, schyssta vänner och värmande comfort food. Du har det riktigt bra helt enkelt. Jag laddade min crock pot med en himla massa grejer igår kväll som jag hoppas på ska förvandlas till en mustig och god moussaka till kvällens middag.

Kram!

2014-01-14 @ 15:49:36
URL: http://lillamatderiven.blogspot.com
Postat av: Hanna

Hoppas ni har det mysigt i backen! Så härligt med after ski och goda värmande grytor. Hoppas ni hade en finfin jul och gott nytt år med! Stor kram

2014-01-15 @ 11:53:20
URL: http://matarkivet.wordpress.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

Mailadress: (publiceras ej)

URL/bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0