Grahamsrutor med äpple
Dagen har spenderats i bilen och för några timmar sedan kom vi fram till Idre. Här är kallt, riktigt kallt, och jag ser (med skräckblandad förtjusning) fram emot att åka skidor imorgon. Så länge jag kan minnas har min familj åkt till Idre varje vinter men nu för tiden ser uppställningen såklart lite annorlunda ut. En hund har tillkommit, och sex barn. Och en Calle, såklart. Vi är lite som en kringresande cirkus, men kul har vi. Speciellt när de tre minsta barnen som alla är tre-årstrotsiga börjar gnälla, skrika och gråta samtidigt. Och det händer ju, eh, ibland.

Jag och Calle delar stuga med min syster och hennes familj och jag har bakat lite olika sorters bröd som vi ska äta till frukost. Det här långpannebrödet hittade jag hos Sofie och det är riktigt, riktigt gott!
Grahamsrutor med äpple
1 långpanna
50 g jäst
6 dl vatten, fingervarmt
250 g yoghurt
1 äpple, grovt rivet
1 dl krossat linfrö
2 tsk salt
6 dl grahamsmjöl
5 dl dinkelmjöl, siktat
Smula jästen i en bunke och tillsätt vattnet. Rör tills jästen har löst sig. Tillsätt yoghurt, äpple, linfrö, salt och mjöl. Rör ihop (jag använder min assistent) i minst 10 minuter. Låt jäsa under bakduk i 40 minuter. Smörj en långpanna och lägg i ett bakplåtspapper. Stjälp upp degen i långpannan, tryck ut över hela plåten och strö över lite mjöl. Skär i rutor och nagga med en gaffel. Jäs i 30 minuter och grädda sedan i mitten av ugnen, 225° i ca 20 minuter. Låt brödet svalna på galler.
Skickat kärleksbrev till Matrepubliken? Frågor om ett recept? Håll ut, snart kommer det ett svar!
Postat av: sofie mumsfillibaba
Kul att ni gillar brödet! Får nog baka det själv snart igen!
Låter som en härlig cirkus-semester!:)
Svar:
Charlotta Ljungblad
Postat av: Elin
bokmärkt! (ja linfrön finns ju inte här, men man vet ju aldrig.....)
Svar:
Charlotta Ljungblad
Postat av: Lotta i Två små kök
Låter både härligt och eh, jobbigt :-) Hoppas det inte blir för kallt om näsan att åka skidor.
Ha det toppen på toppen!
Kram!
Svar:
Charlotta Ljungblad
Postat av: Therese
Åh, det måste jag testa baka nästa gång då bröd ska bakas här hemma :)
Svar:
Charlotta Ljungblad
Postat av: Ann-Sofi Matsafari
Kör hårt i backen:) Lycka till!
Svar:
Charlotta Ljungblad
Postat av: Longevity - en blogg om hälsa
De såg väldigt goda ut!
Postat av: Longevity - en blogg om hälsa
Ser väldigt fräscht och gott ut!
Trackback