Tiny fork
DET HÄR MÅSTE JAG GÖRA NÄR JAG KOMMER HEM tänkte jag minst tio gånger när noggrant studerade menyn på den lilla restaurangen Tiny Fork på södra delen av Manhattan. Vi gled av en händelse in där för att äta lunch och hittade en riktig pärla som jag vill återvända till. Typ nu.

Men alltså, bara det att göra caesarsallad på grönkål istället för romansallad. GENIALT. Om ändå grönkålssäsongen kunde vara lite längre i Sverige. Jag brukar göra min casesardressing med rapsolja, äggula, dijonsenap, riven vitlök, vitvinsvinäger och lite citronsaft. Och nymald svartpeppar och en gnutta salt, såklart. En bunte grönkål, massor med dressing, krutonger, ett stort lass parmesanost och du är i hamn.

Corn on the cob aka majskolv är något jag nästan alltid äter med en klick smör och havssalt. Oj, vad tråkigt, när det finns den här varianten med majonnäs, lime, adobokrydda och mexikansk cojita-ost. Är det svårt att hitta adobokrydda eller cojitaost kan man ju säkert ersätta med precis vad som helst som man gillar. Jag ska prova med vår mexikanska kryddblandning och parmesanost, tänkte jag.

Nästan bäst av allt? Den varma cidern med kanelstång, hela nejlikor och en skvätt bourbon. Värmer gott när man vandrar omkring i valfri, iskall del av världen och det känns som att benen ska ramla av när som helst. Det kommer vara vinter i flera månader till (nåja, nästan i alla fall) så det finns ingen ursäkt att inte prova det här. Ok?
Center Bar blues
Igår kväll lämnade vi New York, i morse vaknade jag i Amsterdam och i förmiddags kom vi innanför dörren här hemma. Trötta, onekligen, för efter tre timmar av nehej-då-somnade-benet-i-den-här-sovställningen-OCKSÅ beslutade jag mig för att hålla mig vaken resten av resan. Semesterbluesen gjorde sig påmind samtidigt som vi lämnade Brooklyn och på grund av diverse anledningar som jag inte orkar eller vill gå in på känns livet här hemma just nu lite sådär.

Någon frågade mig hur många gånger jag har varit i New York, men ska jag vara ärlig har jag ingen aning. Jag har helt enkelt tappat räkningen. Andra frågar om vi inte ska flytta dit men mitt bestämda svar på det är nej. Aldrig i livet. Jag har gjort den där grejen redan, och trots att både jag och Calle älskar att komma dit skulle jag aldrig någonsin byta ut det vi har här hemma mot det som finns där. Dessutom - om vi ska vara ärliga - är vi inte så bra på att verkligen använda staden. Vi sitter mest hemma hos våra vänner och dricker vin, äter ost och pratar om livet, och de gånger vi gör något håller vi oss oftast i området där vi bor eftersom utbudet där är precis lika bra som på Manhattan. Ja, ni hör ju sjävla.



Men - hör och häpna - för några dagar sedan tog vi med oss våra vänner till Manhattan för att rulla hatt på vårt sätt, vilket oftast innebär en runda på The Met och promenad i Central Park. Adam tog med oss till en bar jag aldrig varit på, en gömd liten pärla vid Columbus Circle vid sydvästra hörnet av Central Park. Inte det billigaste stället direkt men drinkarna var väldigt, väldigt goda (jag drack päronbellini) och de små rätterna som de hade på menyn var riktigt bra. Jag åt en finare variant av klassikern grilled cheese med tjocka skivor smält italiensk ost och svart tryffel, och vid sidan av fick man en liten skål med fikonmarmelad som bröt av fint mot osten. Tycker ni om tryffel? För mig är det något som pendlar mellan att vara ljuvligt och -i för stora mängder - vidrigt, men i den här varianten fungerade det alldeles perfekt. Har ni vägarna förbi hittar ni hemsida och kontaktuppgifter här. (Och, hörni, det här stället är värt ett besök nästan enbart för den fina utsikten!)
Det ar kallt, kallt
Senare idag aker vi tillbaka till Goteborg och jag kan dra vissa slutsatser fran den har resan: 1. Jag hade glomt hur kallt har ar pa vintern. Trots att Goteborg kan stoltsera med Sveriges trakigaste vintervader (naja, for det mesta i alla fall) ar det piece of cake jamfort med de isiga vindarna som blaser i den har staden. 2. Nar det kommer till mat ar den har staden outstanding. Med lite research kan du hitta det mesta. 3. Jag har fatt dille pa mexikansk mat och konstiga drinktillbehor. Med i packningen? Adobo och Mint bitters. Vad jag ska ha det till? Ar inte riktigt saker pa det annu.

Hot apple cider, resans officiella drink. Aterkommer om det.
Nu maste jag packa mina saker sa att vi hinner med traditionsenlig lunch pa 983 innan vi aker mot JFK. Vi hors fran Sverige!
Sondag
Greetings from NYC! En lang (mat-) rapport kommer nar jag ar hemma igen men sa lange kan vi saga sahar: det ar kallt, vi har atit massor med god mat (pizza med gronkal, taleggio och chili, herreminje vad gott!), vandrat omkring (med perfekt dalande snoflingor i stil med valfri, ostig film om den har staden) och vi har druckit en hel del drinkar.


Nu ska vi vakna till liv och komma ivag till min favoritaffar nagonsin - the Strand. Bocker fran golv till tak, hurra! Hoppas att allt ar bra med er dar hemma. Ha en fin sondag!
Chokladbollar, helt vanliga
Idag mötte jag upp Pernilla och Offen på Ica Focus för att leta orgeat syrup (vilket vi inte hittade) och cream of tartar (någon som vet vad man har det till?) och jag passade på att handla ingredienser så vi kunde göra chokladbollar när vi kom hem. Inga sötade-med-agave-och-nyttiga-chokladbollar utan klassiska, hederliga med massor av smör, kakao och havregryn.
Nä, hörni, nu ska jag packa ihop mig, leta upp mitt pass och vänta in Malin som snart kommer hit. Flyget går imorgon förmiddag och vi landar på JFK vid 16-tiden. Hörs från Brooklyn!

Receptet fick vi för övrigt googla fram (skandal...) men för framtida baktillfälle kommer här en variant:
Chokladbollar
många nog...
100 g ekologiskt smör
1,5 dl socker
3 msk kakao
1 tsk ekologiskt vaniljpulver
2 msk vatten
5 dl fiberhavregryn
1-2 msk espresso
pärlsocker till garnering
Rör ihop smör och socker. Rör i kakao, vaniljpulver och fibergavregryn. Forma runda (ganska små) bollar, rulla i pärlsocker och ställ kallt en liten stund innan servering.
Greedo's burrito
Sent i går kom vi hem från Idre och tidigt i morse åkte Calle till NYC för att jobba i några dagar. Det är snabba vändningar i den här familjen just nu, som ni märker. Jag jobbar några dagar och sedan åker jag och min partner-in-crime Malin över och möter upp Calle hos våra vänner i Brooklyn. Vi ska titta på konst, äta god mat och lyssna på Postal Service längst upp i Empire State Building, precis som vi alltid sa att vi skulle göra när vi var yngre. (Come down now, but we'll stay...)

I min ensamhet lagade jag ikväll en rätt från min Star Wars-kokbok: Greedo's burrito. Har ni inte koll på er Wookiepedia kan jag upplysa om att Greedo är en bounty hunter som jobbar för Jabba the Hut, den otrevliga slemklumpen som tillfångatar Han Solo.
Greedo´s burrito, något modifierad
2 portioner + ev matlåda
300 g quornfärs
tacokrydda + paprikapulver
2 dl svarta bönor (på burk)
1 dl riven ost, en stark variant
1 tomat, finhackad
1 dl svarta oliver, skivade
1 salladslök, skivad
1 avokado
stark sås, vilken som
fullkorntortillas, köpta eller hemmagjorda
Stek quornfärsen i lite olja, tillsätt kryddor (du kan ju ta precis vad du känner för men just idag ville jag ha lite tacostuk på det hela) och lite vatten och låt puttra en stund under lock. Skiva/hacka grönsakerna, lägg det hela på ett tortillabröd tillsammans med färsen och toppa med (massor av) stark sås och riven ost.
Fattiga riddare
Vi landade hemma för någon timme sedan och i Göteborg är det alldeles vitt på gatorna. Väl innanför dörren staplade vi väskorna på hög, slängde ihop en snabb pastasallad och tittade på två avsnitt av Big Bang Theory. Precis vad jag var sugen på efter en lång dag i bilen.

Men, nu var det ju fattiga riddare vi skulle prata om. Är det något ni äter ofta? När vi bjöd på brunch senast kom jag på att det där med fattiga riddare, det verkar ju himla gott. Med socker, kanel och någon pannkaksliknande smet kan det ju inte gå fel, som man brukar säga.
Fattiga riddare
4 portioner
4 skivor bröd (skär bort kanterna!)
1 ägg
en nypa salt
1,5 dl mjölk
0,5 dl dinkelmjöl, siktat
strösocker
kanel
Vispa ihop mjölk, ägg, salt och mjöl till en smet - en slät sådan. Doppa brödskivorna i smeten och stek dem gyllene i en klick smör i en stekpanna. Vänd i kanel-och sockerblandningen och servera direkt.
Vykort från Idrefjäll
Idag är vår sista dag i Idre (vad en vecka går snabbt!) och vi ska spendera en del av eftermiddagen i skogen tillsammans med ett gäng siberian huskies. Vi ska nämligen åka på tur med ett hundspann och jag vet inte vem som är mest exhalterad över det här - jag, Calle eller mina två äldsta syskobarn som ska följa med. (Jag, antagligen.)

Det finns ju så många fina saker med Dalarna och det är då något speciellt med den här lilla men ack så fina byn som har legat mig varmt om hjärtat sedan jag var liten. Är mycket glad och tacksam över att mina föräldrar orkade baxa in tre kids, skidor, pjäxor, skidkläder, packning och den gudsförgätna beautyboxen (som aldrig fick plats i bagageutrymmet och således fick åka i framsätet med mamma) i vår (då väldigt heta) Volvo 740 när jag var liten. Those were the days.

Min svägerska och jag på väg upp i liften.
Matmässigt har jag nog intagit hela mina årskvot av irish coffee på lite mindre än en vecka. Calle har ätit gulaschsoppa till lunch nästan varje dag och en och annan öl har slunkit ner. Som det sig bör på en skidresa.
Lasagne nr 3453423423
Mina. Vader. Huga, säger jag bara. Att vara sjuk i ungefär hela december är knappast en bra uppladdning inför en skidsemester, kan jag meddela. Nåväl, med frekventa pauser i backen (alla behöver ju värma upp sig med en, erm, varm choklad lite då och då) kan jag överleva lite träningsvärk den här veckan.

Jag har nog aldrig följt ett recept på lasagne. Någonsin. Snarare kör jag man-tager-vad-man-haver-principen och slänger ihop lite vad jag känner för. Den här gången hade jag rucolasallad, spenat och keso som låg och skräpade i kylskåpet och de gjorde jag en liten röra på istället för att göra bechamelsås. Det hela toppade jag såklart med - wait for it - västerbottensost. Svårt att räkna ut, jag vet.
Lasagne nr 325345345345
4 portioner + matlåda
600 g quorn- eller nötfärs
2 gula lökar
2 stora vitlöksklyftor
1 liten röd chili
2 dl rödvin
nästan 1 dl tomatpuré
1 burk cocktailtomater
1 burk krossade tomater
salt, nymald svartpeppar
grönsaks- eller kalvfond, någon matsked
tabasco, några skvätt
500 g keso
1 påse rucolasallad
1 påse bladspenat
1 vitlök
salt, nymald svartpeppar
lasagneplattor
riven västerbottensost
Gör såsen först - stek lök, vitlök, chili och färs. Häll på resten av ingredienserna och låt småkoka så länge du bara kan, gärna en timme eller så. I en annan panna - stek rucolasallad och bladspenat i lite smör, riv i en vitlöksklyfta och salta och peppra. Blanda i en skål med keso och ställ åt sidan. Sätt ugnen på 225° och plocka fram en stor form och smörj med lite olja. Lägg sås på nedersta lagret, lägg på lasagneplattor och lägg sedan på ett lager keso-rucola-spenat-blandning. Upprepa så många gånger det går innan formen är full. Toppa lasagnen med stora mängder riven västerbottensost, skjuts in i ugnen - ungefär 20 minuter. Lasagne är ju klart godast dagen efter så låt den svalna och ställ den i kylen över natten om du har tid med det. Annars - ät direkt, gärna med rivna morötter (med pressad citron på, såklart!) och en enkel sås på crème fraiche, riven parmesanost och riven vitlök.
Gulaschgryta
Första dagen i skidbacken är avklarad och det har gått riktigt bra, trots mina bråkiga knän. Det är kallt, men med rätt kläder och tjockt med fet kräm i ansiktet är det helt ok. After ski har vi (såklart) hunnit med hela bunten och jag har festat på säsongens första irish coffee.

Ikväll har vi ätit gulaschgryta som jag gjorde några dagar innan vi åkte. Perfekt att frysa in och ta med upp, för gulasch blir ju som bekant godare när den får stå och dra. Till de andra gjorde jag en klassisk variant på högrev och till mig själv gjorde jag med tärnad persiljerot och extra röd paprika. Och med kummin såklart.
Gulaschgryta à la Matgeek - tillagas i crockpot
4 portioner
350 g högrev
2 gula lökar
2 röda paprikor
0,5 röd chili
2 vitlöksklyftor
1 tsk hel kummin, mortlas
4 msk tomatpuré
5 dl vatten
4 msk kalvfond
1 krm cayennepeppar
1,5 tsk paprikapulver
Skär köttet i små tärningar. Hacka löken, vitlöken och chilin och tärna paprikan. Lägg grönsakerna i botten och köttet ovanpå i crockpoten. Salta och peppra lite. Häll på cayennepeppar och paprikapulver. Mortla kummin och blanda ner det tillsammans med tomatpurén. Häll på vatten och kalvfond. Lägg på locket, sätt igång crockpoten på låg värme och ställ timern på 4 timmar. När tiden är ute - smaka (ev) av med mer kryddor. Servera med bröd eller potatis (eller båda) och en klick gräddfil.
Vegetarisk gulasch med persiljerot
2 portioner
4 persiljerötter
1 stor gul lök
2 röda paprikor
0,5 röd chili
1 vitlöksklyfta
1 tsk hel kummin, mortlas
2 msk tomatpuré
3 dl vatten
2 msk grönsaksfond
1 krm cayennepeppar
1 tsk paprikapulver
Skär persiljerötterna i mindre bitar, finhacka lök, vitlök och chili. Lägg grönsakerna i en gryta med en klick smör och fräs i några minuter. Häll på kryddorna, tomatpurén, vatten och grönsaksfond och låt koka/småputtra tills grönsakerna är mjuka. Servera med en klick gräddfil.
Grahamsrutor med äpple
Dagen har spenderats i bilen och för några timmar sedan kom vi fram till Idre. Här är kallt, riktigt kallt, och jag ser (med skräckblandad förtjusning) fram emot att åka skidor imorgon. Så länge jag kan minnas har min familj åkt till Idre varje vinter men nu för tiden ser uppställningen såklart lite annorlunda ut. En hund har tillkommit, och sex barn. Och en Calle, såklart. Vi är lite som en kringresande cirkus, men kul har vi. Speciellt när de tre minsta barnen som alla är tre-årstrotsiga börjar gnälla, skrika och gråta samtidigt. Och det händer ju, eh, ibland.

Jag och Calle delar stuga med min syster och hennes familj och jag har bakat lite olika sorters bröd som vi ska äta till frukost. Det här långpannebrödet hittade jag hos Sofie och det är riktigt, riktigt gott!
Grahamsrutor med äpple
1 långpanna
50 g jäst
6 dl vatten, fingervarmt
250 g yoghurt
1 äpple, grovt rivet
1 dl krossat linfrö
2 tsk salt
6 dl grahamsmjöl
5 dl dinkelmjöl, siktat
Smula jästen i en bunke och tillsätt vattnet. Rör tills jästen har löst sig. Tillsätt yoghurt, äpple, linfrö, salt och mjöl. Rör ihop (jag använder min assistent) i minst 10 minuter. Låt jäsa under bakduk i 40 minuter. Smörj en långpanna och lägg i ett bakplåtspapper. Stjälp upp degen i långpannan, tryck ut över hela plåten och strö över lite mjöl. Skär i rutor och nagga med en gaffel. Jäs i 30 minuter och grädda sedan i mitten av ugnen, 225° i ca 20 minuter. Låt brödet svalna på galler.
Fredag
Jag älskar att läsa. Att alltid ha en bok bredvid sängen och läsa några sidor innan jag somnar. Igår avslutade jag Åsa Linderborgs fina Mig äger ingen och näst på tur står Bilbo. Jag plöjde Sagan om ringen-böckerna när jag var barn men Bilbo missade jag helt, konstigt nog. Nåväl, inte gör det något - den tar jag med till fjällen.
Just nu lovar hotar väderprognosen med -20 grader och sol lagom tills vi kommer till Idre. Hu. Det kommer bli kallt i backen. Jag har laddat med raggsockar, bra underställ och en pälsmössa som får mig att se ut som Boris Jelstin, ungefär. Calle har plockat fram sina snowjoggers från typ -92 (!!!!) och hävdar bestämt att det är den bästa vintersko man kan ha.


Senaste upptäckten? Franska tulpaner. Oj, vad fina de är! Långa och ståtliga. Rena drömmen för mig som är gravt beroende av att ha snittblommor hemma. Hela vintern har jag dessutom slagit rekord i ljusförbrukning, men det finns ju faktiskt inget bättre än tända ljus när det är mörkt och ruggigt ute. Och ruggigt är det ju, speciellt på den just nu inte-så-bästiga bästkusten som kan stoltsera med grå nyanser, regn från sidan och +5°. Med det sagt - trevlig helg till er alla!
Marinerad apelsinsallad
På söndag åker vi till Idre för en veckas skidåkning och idag har jag och Calle förberett mat som ska med upp - gulaschsoppa à la Matgeek, Texas chili och lasagne står på menyn och dessutom har jag bakat bröd som vi ska äta till frukost. Längtar redan.

Varje Någon kväll ska vi festa till det med dessert och då har jag tänkt göra den här godingen som Calles mamma bjöd på när vi firade lillejulafton på Orust. Receptet kommer från Coop.
Marinerad apelsinsallad
4 portioner
6 ekologiska apelsiner
2 färska fikon
1 granatäpple
1,5 dl ljus sirap
1,5 dl pressad apelsin
2 tsk mortlade kardemummakärnor
1 kanelstång
Koka upp alla ingredienserna till marinaden i en kastrull, låt sedan svalna i en stor skål. Ta ur kanelstången. Skär bort skalet från apelsinerna, både det gula och det vita. Skär ut en klyfta i taget. Lägg ner apelsinklyftorna i marinaden och blanda försiktigt. Lägg i granatäpplekärnorna och de klyftade fikonen och servera med lättvispad grädde eller vaniljglass.
Västerbottenkex
Idag har jag tagit mig igenom årets första träningspass och med tanke på förkylning i nästan hela december, julfriande, nyår, vin, snaps och en och annan påse chips känns det som en bedrift. När jag kom hem gjorde jag ännu en träskgrön juice i råsaftcentrifugen och den här gången blev det en riktig kylskåpsrensare med morot, ingefära, äpple och selleri. Och just det, en gammal citron en bortglöm blodapelsin slängde jag också ner! Den här maskinen är ju perfekt när det kommer till ett av mina mål - att slänga mindre mat.

Men, nu var det misslyckade, träskgröna (nåja, nästan i alla fall) västerbottenkex vi skulle prata om. De här små godingarna skulle jag slänga ihop lite snabbt och lätt dagarna innan nyår men istälet för att få en fin, fast deg fick jag en smulig, torr deg. Vet inte vad som hände där, men det kan ha något att göra med att jag kanske, eh, slarvade lite vid något av momenten. Ni får originalreceptet så får ni prova själva, för goda är de kan jag lova. Receptet kommer från Västerbottensostens alldeles egna hemsida.
Västerbottenkex med basilika
lite oklart hur många det blir...
4 dl riven Västerbottensost
2 dl basilikablad
100 g smör, rumsvarmt
3,5 dl vetemjöl
0,5 tsk bakpulver
Sätt ugnen på 200 grader. Mixa snabbt osten och basilikabladen till en grön massa. Tillsätt smöret, mjölet och bakpulvret och blanda snabbt ihop till en deg. Kavla ut på mjölad bakyta så att degen blir ungefär 1 cm tjock och stansa ut kakor med hjälp av valfri pepparkaksform. Grädda i mitten av ugnen i ca 10 minuter. Låt svalna på galler.
Herr Råsaftcentrifug
Trots att vi har en mindre maskinpark i vårt kök införskaffade jag en råsaftcentrifug idag. Hurra! Jag har velat ha en sådan i flera år men eftersom vårt kök i den förra lägenheten var i minsta laget har jag liksom aldrig tyckt att det har passat så bra. Förrän nu. Jag körde "men vi har ju ingen plats" -argumentet i huvudet när jag vägde för och nackdelar men ärligt, vi bor på över 100 kvadratmeter och vårt kök är stort. Klart vi får plats med en råsaftcentrifug...

Min första juice - träskjuice, kan vi kalla den.
Den jag köpte är inte speciellt stor men den känns stabil och den var inte speciellt besvärlig att rengöra. Det enda som grämer mig är att jag inte kan göra juice med avokado i för jag har gjort research och det verkar som att det bästa är att göra resten av juicen först och sedan mixa ner avokadon med en stavmixer. Sjukt besvärligt. Jag är inte speciellt förtjust i fruktiga juicer med apelsin och sådant utan tänker gå all in när det gäller grönsaksjuice. Grönkål, selleri, tomat, morot, rödbetor, ingefära och så vidare. Men hörni, kan inte ni komma med lite tips på goda varianter? Hur gör ni? Vilka kombinationer får jag inte missa? Har du provat att centrifugera avokado och i din fungerar det minsann? Jag vill veta allt.
Drinktips - Bloody Mary med pepparrot
Det finns ingen drink jag förknippar så mycket med Alex, Adam och Brooklyn som Bloody Mary. Det skulle väl vara mimosas i så fall men de faller båda inom kategorin förmiddagsdrinkar eftersom det är något vi alltid ofta dricker när vi äter brunch på helgerna. Är du i närheten av Bushwick (hållplats Morgan Ave på L-train) kan jag varmt rekommendera 983 (Life Café) där man kan beställa löjligt goda Bloody Marys.

Lika goda Bloody Marys serverades hemma hos oss förra helgen när våra vänner var över på hejdå-vi-ses-snart-brunch. Vi ska nämligen ut och resa på olika håll i nästan hela januari och då får man passa på att ses innan!
Bloody Mary, the Calle way
1 bringare till 4 drinkar och lite till
1,5 dl vodka
8 cl pressad citronjuice
4 dl tomatjuice
worchestershiresås, några stänk
svartpeppar, ganska mycket
1 selleristjälk
tabasco, några stänk
sellerisalt
isbitar
finriven pepparrot
Fyll en bringare med is. Tillsätt citronjuice, tomatjuice, tabasco, worchestershiresås, tabasco, salt och peppar. Tillsätt riven pepparrot tills det är lagom starkt. Servera i höga glas och garnera med selleristjälk.
Crostini med pepparrot
Så kom vardagen igen och jag försöker komma in i rätt fredagskänsla. Det går sådär. Med jul, nyår och allt annat blir det lite upp och ner med vardag, rutin och sådant som jag vanligtivs mår bäst av men med två jobbdagar i bagaget börjar det ordna upp sig igen. Skönt.

Av alla rötter i hela världen är pepparroten den bästa jag vet. Helst äter jag den riven på en rostad smörgås (måste provas!) eller så köper jag mjukostvarianten och äter med, erm, sked. True story. På nyår gjorde vi de här überenkla crostinisarna med pepparrotsröra som blev en smärre succé. Receptet kommer från Aromatiska Blad.
Crostinis med pepparrotsröra
4 portioner
1 kruka gräslök
pepparrot, riven (efter smak och tycke)
2 dl gräddfil
färdiga crostinis (sådana som finns på påse)
salt, nymald svartpeppar
Häll upp gräddfilen i kaffefilter och låt rinna av i några timmar. Blanda med salt, peppar, gräslök och riven pepparrot. Lägg en klick på crostinisarna precis innan servering.
När alla gått hem
Till skillnad från föregående år då nyårsdagen mest har varit en transportsträcka från Ivanhoe till pizza måste jag säga att den här dagen med långpromenad, god lunch (enchiladas!) och tända ljus helt klart är att föredra. Vi hade en riktigt fin kväll igår som var precis som en nyårsafton ska vara - god mat, chips, fina kläder, fyrverkerier, stora kramar från fina kompisar och förhoppningar om att det nya året ska vara ett riktigt bra sådant.

Jag hade en stark önskan om att det här året slippa den klassiska nyårsmaten och istället laga något helt annat så vi tog hjälp av några olika kokböcker och hittade till slut tio olika rätter som vi fastnade för. Tio rätter kanske låter rörigt och omständigt men med lite planering gick det hur bra som helst. Det var dessutom alldeles lagom med mat (ingen matkoma, med andra ord) och vissa av rätterna var riktigt, riktigt bra. Best in class? Den frusna mixsalladen. Lätt. Och vaniljglassen med rårörda hjortron som vi åt till efterrätt är såklart svårslagen.

Idag blir det såklart pizza till middag, en hemmagjord sådan med rårörd tomatsås, lök, ananas, kronärtskocka och ganska lite ost. Right up my alley. Hoppas att ni alla har haft en riktigt fin nyårsafton! God fortsättning!