Purjolöksplättar

God morgon! Jag kollar femmilen, planerar årets odling (återkommer i den frågan) och ligger just nu nerbäddad på soffan och njuter av en lugn och stilla söndagsmorgon. Den här stunden ska jag komma ihåg om några timmar när vi tittar på hockey hemma hos min storebror för både han och Calle har en tendens till att bli lite, eh, upprörda och nervösa när det vankas stora sportevenemang som det här. Men oj, vad spännande det ska bli! Heja, heja! 
 
 
Jag håller med Hanna, det finns inget bra namn att översätta fritters med så jag bestämmer att vi i Matrepubliken kallar de små godinarna för plättar. Ok? Håll nu inte på att gnälla om att ingredienslistan är "lång" för den gubben går jag inte på. Det mesta är kryddor och det hela går på ett kick att röra ihop.
 
Purjolöksplättar à la Ottolenghi och Hanna
2 portioner + matlåda
 
450 g trimmad purjolök
5 schalottenlökar, finhackade
1 röd chili, strimlad
25 g persilja (jag köper oftast den frysta varianten)
1 tsk mald koriander
1/4 tsk gurkmeja
1/4 tsk kanel
1 tsk socker
0,5 tsk salt
1 äggvita
 
120 g siktat dinkelmjöl
1 msk bakpulver
1 ägg
1,5 dl mjölk
 
olja och en klick smör att steka i
 
Skölj av purjolöken och strimla fint. Sautera med den finhackade scharlottenlöken i olja i ungefär tio minuter tills löken har blivit mjuk. Häll över i en stor bunke och tillsätt kryddor och finhackad chili. Vispa äggvitan till ett inte allt för hårt skum och vänd ner det i lökblandningen. Blanda mjöl, bakpulver, ägg och mjölk i en annan bunke och blanda ner smeten i lökblandningen. Värm olja i en stekpanna, fördela smeten så det blir lagom stora plättar. Stek i någon minut på varje sida tills de är gyllenbruna och krispiga. Håll varma i ugn medan du steker resten av plättarna. Servera med en stor sallad och tabasco.

Skickat kärleksbrev till Matrepubliken? Frågor om ett recept? Håll ut, snart kommer det ett svar!
Postat av: Moma

Haha,lång? Har du sett mina ingredienslistor? Samma där, bara kryddor (nästan)! :-)

2014-02-23 @ 11:23:11
URL: http://momaskitchen.se
Postat av: Sara på Vardag.nu

Ha! Den ingredienslistan är väl ingenting. Ingenting mot en kikärtsgryta jag har på lut... Har inte vågat publicera receptet än men jag ska, för grytan är go-od!

Svar: Oooh, ska kolla in! Såg dina fyllda paprikor, DE såg ju löjligt god ut de med!
Charlotta Ljungblad

2014-02-23 @ 18:34:39
URL: http://vardag.nu
Postat av: Mårtensson kök

Vilka häftiga plättar, känns som de skulle passa fint som en förrätt tillsammans med lite lax, crème fraiche och annat gott...
Till och med vi såg sista delen av hockeyn, fast så spännande var det ju inte:)

Kram på er!

Svar: Nä, hockeyn var verkligen så-himla-tråkig! Buhu!
Charlotta Ljungblad

2014-02-23 @ 21:03:37
URL: http://martenssonskok.blogspot.com
Postat av: Fröken Dill

Vilka goda! Min J är inte mycket för vanliga plättar och pannkakor, men dessa med lite mer attityd skulle han nog gilla.

Svar: Vad kul, de är verkligen supergoda!
Charlotta Ljungblad

2014-02-24 @ 10:42:29
URL: http://www.frkdill.blogspot.com
Postat av: Hanna

Nej, inte lätt med namnet. Jag kör på fritters på svenska också men det är nog mest för att plättar ger mig själv fel associationer. :)

Galet goda är de i alla fall!

Svar: Ja, plättar är inte helt hundra haha. Vi får hitta på ett eget ord!
Charlotta Ljungblad

2014-02-24 @ 12:02:30
URL: http://matarkivet.wordpress.com
Postat av: Lotta i Två små kök

Näe. Det är inte helt ok... Fritters låter ju så mycket godare än plättar :-) Fast plättar låter också gott så OK då! Detta ska testas - helt klart!

Ska bli spännande att se vad som kommer upp ur jorden så småningom :-)

Hockeyn nämner jag inte...

Kram!

Svar: Nä, fy fabian för hockeyn säger jag bara! Buhu!
Charlotta Ljungblad

2014-02-24 @ 15:09:31
URL: http://www.lottakruse.blogspot.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

Mailadress: (publiceras ej)

URL/bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0