Charlotta, 16 år

Om det är något jag har fått dille på den senaste tiden så är det mexikansk mat. Inte den svenska varianten av mexikansk mat och inte den amerikanska texmex-varianten utan riktig mexikansk mat. Sådan man hittar i Mexiko och New York City. Ja, jag vet - sist jag kollade var NYC inte en del av Mexiko, men 1. bortsett från vår resa på den amerikanska västkusten är detta så nära Mexiko jag har kommit just nu, och 2. enligt säkra källor går det att få tag på riktigt bra mexikansk mat i NYC.
 
Men, framför allt så har jag upptäckt storheten med huevos rancheros till frukost. (Och bloody marys, men det är en annan historia. Haha. Skämtar bara.) Jag har gjort lite reserach, och det verkar som att det finns lika många recept på huevos rancheros som det finns mexikaner i denna värld. Jag är dock övertygad om att den de serverar på 983 i Bushwick är den absolut bästa. Såklart. Sist vi var där tog jag en bild för att noggrant kunna studera innehållet och laga till likadana nu nu när jag är hemma. Inte helt enkelt, har jag konstaterat, eftersom jag inte har allt som behövs. Som de stora, hårda majstortillasen, till exempel. Eller quesa fresca, och jag är inte helt säker på vilken sorts salsa de använder. Men, bönor, ägg och ris ska jag nog kunna ordna. Och jag återkommer så fort jag har fått till något som liknar det där på bilden, ok?
 
 
Från äkta, mexikansk mat till raka motsatsen. Det här är nämligen en rätt som jag kom på när jag var typ 16 år, och min uppfattning om mexikansk mat då var... ingen alls. Det här är såklart inget recept för märkvärdighetsministeriet i bloggosfären men det är en av de standardrätter jag drar till med när inspirationen tryter och det är precis lika gott nu som det var när jag var en ung liten matrepublikan. (Det var tider, det!)
 
 
Enchiladas från förr
2 portioner + matlåda
 
1 påse wokgrönsaker, typ thai-varianten
1 ask crème fraiche, 34%
salt, nymald svartpeppar
paprikapulver, chilipeppar
tabasco eller annan stark sås
riven ost
 
Sätt ugnen på 200 grader. Stek grönsakerna och koka bort vattnet. Häll i crème fraiche, blanda runt och krydda ordentligt. Lägg lite röra på ett bröd, rulla ihop och lägg på en på en bakplåtspappersklädd plåt. Häll över ost och gratinera 5-7 minuter i ugnen. Servera med sallad och stark sås. Ju starkare desto bättre.

Skickat kärleksbrev till Matrepubliken? Frågor om ett recept? Håll ut, snart kommer det ett svar!
Postat av: Hanna

Hahaha, jag har ett liknande oauthentiskt enchiladarecept (dock med köttfärs)själv och himla gott är det! Så det så. :)

Kram

Svar: Haha, sant! Kram!
Charlotta Ljungblad

2014-02-05 @ 12:42:50
URL: http://matarkivet.wordpress.com
Postat av: Sara på Vardag.nu

Äh! Att vara autentisk är överskattat. Gott är #1!

Svar: Hear, hear!
Charlotta Ljungblad

2014-02-05 @ 15:11:21
URL: http://vardag.nu
Postat av: Mårtenssons kök

16 är ingen dum ålder inte, speciellt när den bjuder på gottigheter:)
Lycka till med bina och lotten,
kramar

Svar: Tack, kompisar! Kram!
Charlotta Ljungblad

2014-02-05 @ 21:39:29
URL: http://martenssonskok.blogspot.se/
Postat av: Desiree

Vad spännande att du intresserar dig för just äkta Mexikansk mat. De flesta känner ju inte ens till den. Så många tror att Mexmat är Texmex maten som serveras och sådant. Någon dag borde du resa till Mexico. Det finns så mycket fantastiskt god mat där och inte alls som vad som annars kallas för Mex mat vare sig i USA, Sverige eller Europa. Men å andra sidan kan jag tänka mig att man borde kunna hitta väldigt bra äkta upplevelser på Mex mat i NY som är the melting pot med kök från hela världen. Min mamma kommer från Mexico så vi har varit där ett flertal gånger. Jag kan säga att jag inte upplevt äkta Mexikansk mat utanför Mexico hittills.
Kram!

Svar: Jag funderar på att åka till Mexiko i sommar men vi får se hur det blir med det! Vart har du varit någonstans? Har du några ställen du kan rekommendera att åka till?
Charlotta Ljungblad

2014-02-05 @ 21:56:45
Postat av: Nina

Haha, ibland kan jag längta efter kokade färdigpås-wookgrönsaker med bearnaisesås och ris. Det åt jag som femtonårig vegetarian=)

Och du! Inte för att jag kan något om mexikansk mat men jag har blivit tipsad av hyfsat kunniga källor om det här stället i Malmö... Det ska tydligen vara något helt annat än andra ställen man hittar utanför Mexico och NYC. En dejt där nästa gång ni är nere kanske? Kram

http://barbacoa.se

Svar: Oooh, det där låter spännande! It's a date, ok? Hoppas verkligen att vi kan komma ner till Malmö snart, var alldeles för längesedan nu!
Charlotta Ljungblad

2014-02-05 @ 22:40:43
URL: http://denvassastekniven.se
Postat av: Lotta i Två små kök

Enchiladas är ju supergott, oavsett graden av "mexikanskt"... Jag har lusläst Jonas Crambys receptbok på temat och blev superinspirerad. Du ska nog lyckas med den där rätten du har fotat!

Grattis förresten till odlingslotten - ska bli spännande att se vad ni lyckas få upp ur jorden :-)

Kram!

2014-02-06 @ 20:56:13
URL: http://www.lottakruse.blogspot.se
Postat av: Lotta i Två små kök

Enchiladas är ju supergott, oavsett graden av "mexikanskt"... Jag har lusläst Jonas Crambys receptbok på temat och blev superinspirerad. Du ska nog lyckas med den där rätten du har fotat!

Grattis förresten till odlingslotten - ska bli spännande att se vad ni lyckas få upp ur jorden :-)

Kram!

2014-02-06 @ 20:56:15
URL: http://www.lottakruse.blogspot.se
Postat av: Lotta i Två små kök

Enchiladas är ju supergott, oavsett graden av "mexikanskt"... Jag har lusläst Jonas Crambys receptbok på temat och blev superinspirerad. Du ska nog lyckas med den där rätten du har fotat!

Grattis förresten till odlingslotten - ska bli spännande att se vad ni lyckas få upp ur jorden :-)

Kram!

2014-02-06 @ 20:56:16
URL: http://www.lottakruse.blogspot.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

Mailadress: (publiceras ej)

URL/bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0