Äpple- och avokadojuice

För några månader sedan köpte jag en råsaftscentrifug och det var fler än en som körde det gamla vanliga "vänta du bara"-kortet med förmaningar om att den skulle användas en gång och sedan förpassas till ett skåp. Till er vill jag bara meddela följande: HAHAHAHAHAHAHA. Den här råsaftcentrifugen står (fortfarande) framme och används till lite allt möjligt men mest av allt till frukostjuice, såklart.
 
 
Tyvärr kan man ju inte köra avokado i centrifugen så den här träskjuicen får man mixa också. Lite omständigt men väl värt det med tanke på hur gott det är att mixa ner avokado i juicen.
 
Träskjuice med avokado, äpple och ingefära
2 ganska små glas
 
4 vinteräpplen
1 avokado
1 cm ingefära
isbitar
 
Kör äpple och ingefära i råsaftcentrifugen. Mixa juicen med avokado (i mixer eller med stavmixer) och häll upp i glas.

Jordnötskakor

Förra helgen hade vi workshop med vår odlingsförening och jag är så exhalterad över att komma igång med odlingssäsongen! Det blir den allra första får vår lilla förening, för allt eftersom vädret blir bättre kommer vårt odlingsområde i Buråsparken snart att stå klart. Oj, vad jag längtar!
 
 
Jag och Calle hade fixat fika till workshopen och en av sakerna vi hade med oss var ett gäng jordnötskakor. Jag tycker de smakade ljuvligt men Calle hävdar att konsistensen är lite för speciell för hans smak (fast ändå tog han typ tre kakor så jag vet inte hur mycket jag litar på det där). Receptet hittade jag hos Green Kitchen Stories.
 
Jordnötskakor
sisådär 24 st
 
4,5 dl siktat dinkelmjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk havssalt
2,5 dl ekologiskt jordnötssmör
0,5 dl tahini
1 dl agavesirap
0,5 dl olivolja
1,5 tsk ekologiskt vaniljpulver
 
Sätt ugnen på 175°. Blanda de torra ingredienserna för sig och jordnötssmör, tahini, agavesirap, olivolja och vaniljpulver i en separat bunke. Blanda de torra ingredienserna med jordnötsröran och rör runt tills du har en relativt lös men ädå hanterbar smet. Häll i mer mjöl om den är för kladdig. Forma små bollar och tryck till med en gaffel. Grädda i mitten av ugnen i 5-7 minuter. Låt svalna på ett galler.

Morotssallad med pecannötter och feta

Vi hoppar över kallpratet om hockeyn, va? Mm. Tänkte väl det. Ska vi gå direkt på salladen? Vi gör det, va?
 
 
Jag vill gärna ha sallad (och tabasco) till det mesta jag äter. Ingen isbergssallad, utan helst en råkostig variant eller möjligtvis spenat. Den här salladen hittade jag hos Anne för ett ganska bra tag sedan och jag hade med en liten låda till vår senaste MBT. Salladen är ganska stark, så minska lite på harissan om ni inte gillar när det bränner lite.
 
Morotssallad med pecannötter och fetaost
4 portioner
 
4 ganska stora mötter
1 citron, juicen
1 tesked harissa
1 matsked olivolja
salt, nymald svartpeppar
en näve rostade pecannötter
2 msk finhackad persilja, slätbladig
50 g fetaost, smulad
 
Skiva morötterna i tunna skivor, marinera i olivolja, citronsaft, harissa, salt och peppar. Blanda i resten av ingredienserna precis innan servering.

Purjolöksplättar

God morgon! Jag kollar femmilen, planerar årets odling (återkommer i den frågan) och ligger just nu nerbäddad på soffan och njuter av en lugn och stilla söndagsmorgon. Den här stunden ska jag komma ihåg om några timmar när vi tittar på hockey hemma hos min storebror för både han och Calle har en tendens till att bli lite, eh, upprörda och nervösa när det vankas stora sportevenemang som det här. Men oj, vad spännande det ska bli! Heja, heja! 
 
 
Jag håller med Hanna, det finns inget bra namn att översätta fritters med så jag bestämmer att vi i Matrepubliken kallar de små godinarna för plättar. Ok? Håll nu inte på att gnälla om att ingredienslistan är "lång" för den gubben går jag inte på. Det mesta är kryddor och det hela går på ett kick att röra ihop.
 
Purjolöksplättar à la Ottolenghi och Hanna
2 portioner + matlåda
 
450 g trimmad purjolök
5 schalottenlökar, finhackade
1 röd chili, strimlad
25 g persilja (jag köper oftast den frysta varianten)
1 tsk mald koriander
1/4 tsk gurkmeja
1/4 tsk kanel
1 tsk socker
0,5 tsk salt
1 äggvita
 
120 g siktat dinkelmjöl
1 msk bakpulver
1 ägg
1,5 dl mjölk
 
olja och en klick smör att steka i
 
Skölj av purjolöken och strimla fint. Sautera med den finhackade scharlottenlöken i olja i ungefär tio minuter tills löken har blivit mjuk. Häll över i en stor bunke och tillsätt kryddor och finhackad chili. Vispa äggvitan till ett inte allt för hårt skum och vänd ner det i lökblandningen. Blanda mjöl, bakpulver, ägg och mjölk i en annan bunke och blanda ner smeten i lökblandningen. Värm olja i en stekpanna, fördela smeten så det blir lagom stora plättar. Stek i någon minut på varje sida tills de är gyllenbruna och krispiga. Håll varma i ugn medan du steker resten av plättarna. Servera med en stor sallad och tabasco.

Pizza och bio

Just idag känns livet exceptionellt bra. Det har varit en bra dag på jobbet, fåglarna har kvittrat och jag har varit och tränat. Förutom det har vi fått årets första inbjudning till sommarens bröllop och igår fick jag dessutom reda på att våra vänner i Brooklyn har förlovat sig och planerar bröllop på Hawaii i januari nästa år. PÅ HAWAII. Jag har redan börjat kolla biljetter, skriva packninglista (bikini, flipflops och ev klänning till vigsel, that's it) och planera in semester men, jag vet, jag ska lugna ner mig en smula. Livet kanske ser helt annorlunda ut om ett år.
 
Ingen fredag utan tända ljus.
 
Idag är det dessutom traditionsenlig pizzafredag som avslutas med American Hustle på bio. Resten av helgen? Träff med odlingsföreningen, middag hos Calles föräldrar och OS (såklart). Trevlig helg!

Daal med kokos

Ledig dag och uppstigning innan hantverkarna (nåja, i alla fall till hantverkarnas förmiddagsfika) betyder frukost framför OS. Älskar det. Nästan så att jag önskar att det vore OS året runt. (Nästan.)
 
 
Indisk mat har en alldeles speciell plats i mitt hjärta, kanske mest för att det kan vara det land som har de coolaste kryddblandningarna någonsin. Vi har mer och mer börjat laga indiskt hemma, och sist blev det en enkel linsgryta med kokosmjölks-inspiration från Amy. Den här grytan blir bara bättre av att stå till sig en dag och är med andra ord perfekt till matlådan.
 
Daal med kokos
2 portioner + matlåda
 
1 stor gul lök
1 klyfta vitlök
1 röd chili
1 msk riven ingefära
2 kanelstänger
1 tsk kardemummakärnor, mortlade
2 tsk gurkmeja
3 tsk mald koriander
2 burkar krossade tomater
1 burk ekologisk kokosmjölk
3 dl röda linser
(1 påse babyspenat)
 
Skala och finhacka lök och vitlök,skiva chili och riv ingefära. Stek i olja i en stor gryta tills det har mjuknat. Lägg i kanelstängerna och de övriga kryddorna och låt dem fräsa med i några minuter. Häll i krossade tomater, linser och kokosmjölk, låt småputtra under lock tills linserna är mjuka (10-15 minuter). Rör om då och då så linserna inte fastnar i botten. Tillsätt spenaten och låt sjuda ett par minuter till. Servera med basmatiris, picklade citroner och färsk koriander.

Kimchin som kom, såg och gick

(om du saknar en bild här, vänligen infoga valfritt fotografi på ett veckogammalt, läskigt, ihopskrumpnat kålhuvud.)
 
Eftersom många säger att vi som bloggar om mat är dåliga på att dela med oss av det som inte blir så bra tänkte jag kort redovisa för hur det gick till när jag bestämde mig för att göra kimchi förra veckan. Jag hade nämligen fått hem tidningen Buffé där de hade ett stort reportage om den trendiga, koreanska delikatessen och tja, jag har ju ätit det innan och tyckte om det så jag bestämde mig för att göra det själv. Hur svårt kan det vara, menar jag? Lite salladskål, kryddor, blanda-blanda, låt stå och klart! Mm. Säkert.
 
Första dygnet låg salladskålen i ett vattenbad, dagen efter blandade jag kryddor, täckte kålen och stoppade ner den i en påse. Så långt bra. Men, sedan kom den. Lukten. 
 
Sedan började det lukta lite mer.
Stinka, nästan.
Nä, inte nästan. Stinka.
 
Två plastpåsar och en burk med tätslutande lock senare stoppade vi in det hela i kylskåpet. 
 
Sedan började det lukta igen.
Den abominabla stanken.
 
Burken fick flytta ut i den lilla trappuppgången som vi inte använder och där stod den, relativt luktfri, fram tills igår när vi bestämde oss för att den borde vara klar. Redan när vi tog av locket kände jag att nja, det här ska jag nog inte smaka. Calle däremot, som vill prova typ allt i matväg började gräva fram salladskålen ur plastpåsarna och rynkade på näsan lite då och då. (Jag satt några meter bort och höll för näsan.) Efter en tugga åkte vårt kulinariska experiment i soptunnan och jag kan konstatera att nästa gång jag blir sugen på kimchi så köper jag en burk. 

Vietnamesisk nudelsallad

Idag har solen tittat fram, flera minuter i streck dessutom. Det var inte igår, om man säger så. Om jag fick akut längtan efter våren? Ja. Om jag fick akut längtan efter allt man gör på våren? Ja. Om jag fick akut längtan efter uteservering en tisdagkväll, rosévin och skor utan strumpor? OH, JA. Håll ut, kära ni, det är inte långt kvar nu.
 
 
Receptet på den här vietnamesiska nudelsalladen hittade jag hos Ann-Louise och förutom att byta ut räkor mot tofu har jag inte ändrat något alls. Rekord, så säg?
 
Vietnamesisk nudelsallad
2 portioner + matlåda
 
200 g risnudlar
0,5 gurka, i tunna skivor
2 morötter, i tunna skivor
2 dl edamamebönor 
400 g fast tofu (+ev soja och sesamfrön)
1/3 isbergsalladshuvud, grovt hackat
2 dl rostade cashewnötter, grovt hackade
3 salladslökar, tunt skivade
1 dl färsk koriander, grovt hackad

2 vitlöksklyftor, rivna
4 cm ingefära, riven
1 tsk sambal oelek
4 msk japansk soja
2 msk pressad lime
4 msk vatten
2 msk muscovadosocker
 
Rör ihop ingredienserna till dressingen och ställ åt sidan. Tillaga nudlarna efter anvisning på paketet. Hacka, skiva och riv grönsakerna. Blanda med nudlar, grönsaker och sås. Skär tofun i mindre bitar, häll på soja och rulla i sesamfrön. Stek tills tofun har fått yta. Toppa salladen med koriander, cashewnötter och tofubitarna. Servera direkt.

Rosendrömmar

Idag har vi firat Alla Hjärtans Dag med vårt MBT-gäng och tema var, såklart, kärlek. Som vanligt hade vi en uppsjö av bidrag och favoriten för den här gången var, tja, allt. Såser, röror, kakor, vegetarisk lasagne, ugnsrostad sötpotatis, rödbetssallad deluxe, lemonad, glutenfritt bröd och såklart ost och mormors plommonmarmelad - på riktigt!
 
 
Jag hade, för en gångs skull, bakat. Inte min starka sida men förra veckan köpte jag en flaska rosenvatten som jag ville använda så mitt bidrag blev drömmar med rosenvatten. Finfina småkakor! Receptet kommer från Allt om Mat.
 
Drömmar med rosenvatten
ca 40 st
 
100 g smör, rumsvarmt
1 dl olja med neutral smak (jag använde rapsolja)
2,5 dl strösocker
1 tsk ekologiskt vaniljpulver
2,5 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
1 tsk hjorthornsalt*
1-2 tsk rosenvatten
 
Sätt ugnen på 175 grader. Vispa smör, olja och socker med elvisp eller matberedare tills det är vitt och fluffigt. Blanda de torra ingredienserna och rör ner i smörblandningen. Smaka av med rosenvatten. Rulla degen till ca 40 st ganska små bollar och lägg dem (glest!) på en bakplåtspappersklädd plåt. Tryck till med en gaffel. Grädda 10-12 minuter i mitten av ugnen och låt svalna på galler.
 
*Har PÅ ALLVAR trott att det heter HJORT-RON-SALT. Fram tills igår, vill säga. Vilken upptäckt! Världen kommer aldrig bli densamma igen.

Att pochera ägg

Calle är bra på flera saker, bland annat det här: fickparkering, tekniska problem och dessutom kan han somna nästan var som helst. Men, något han är helt outstandig på är att pochera ägg. Gör ni det ofta? Aldrig? Ibland? Pocherat ägg har ersatt kokt ägg som en riktigt frukostfavorit i det här hemmet, och godast blir det såklart om man droppar över lite massor med tabasco och eventuellt lite svartpeppar.
 
 
Så pocherar du ägg - en guide à la Calle
Koka upp saltat vatten med en skvätt ättika i en stor kastrull. Knäck varje ägg i en kopp eller ett glas (endast ett ägg i varje glas). När vattnet börjar koka, sänk värmen så att det sjuder. Använd en visp och skapa en långsam virvel i vattnet. Häll försiktigt ner äggen efter varandra. Vänta 4-5 minuter (sätt klockan!) och ta sedan försiktigt upp äggen med en hålslev. Lägg äggen i en skål så att de får rinna av och servera sedan med valfritt tillbehör (men stark sås av något slag är ett måste).

Pegu club

I Calles telefon har vi en karta över NYC där vi sätter små röda prickar på platser och restauranger vi blivit tipsade om. Pegu Club fick en liten röd prick efter att vår vän Johan varit där för några år sedan och druckit makalöst goda drinkar och, ja, ni känner ju oss. Klart vi skulle gå dit. Men, först av allt - INNAN vi gick dit hade vi gått bananas i ostaffären på Bleecker St. Fram tills nu har vi kallat den för Bleecker Cheese men det namnet har vi tydligen hittat på för butiken heter Murray's. Gå dit. (Och om ni går till ett fancy drinkställe efteråt, se till att osten är väl inpackad så att det inte kommer lite märkliga dofter från påsen vid diverse, erm, olämpliga tillfällen.)
 
'
 
Pegu Club är väldigt elegant, ett sådant ställe man helst vill gå till när man har på sig kavaj, fina skor och en nätt liten väska. Vi kom dit efter en hel dag på stan och hade minst fem påsar var - varav en med stinkande ostar - i släptåg. Vi läste noggrant igenom drinkmenyn och beställde tre väldigt olika drinkar och min var godast. Faktiskt. En mint julep-variant som var väldigt, väldigt frisk och syrlig.
 
 
Orutinerat nog glömde vi att ta en bild på drinklistan (den var lång!) så det är nog bäst att vi går dit en gång till när vi kommer till NYC nästa gång så att jag berätta för er vilka skatter som finns där inne. Vill ni gå dit själva kan ni kolla adress och öppettider på deras hemsida.

Charlotta, 16 år

Om det är något jag har fått dille på den senaste tiden så är det mexikansk mat. Inte den svenska varianten av mexikansk mat och inte den amerikanska texmex-varianten utan riktig mexikansk mat. Sådan man hittar i Mexiko och New York City. Ja, jag vet - sist jag kollade var NYC inte en del av Mexiko, men 1. bortsett från vår resa på den amerikanska västkusten är detta så nära Mexiko jag har kommit just nu, och 2. enligt säkra källor går det att få tag på riktigt bra mexikansk mat i NYC.
 
Men, framför allt så har jag upptäckt storheten med huevos rancheros till frukost. (Och bloody marys, men det är en annan historia. Haha. Skämtar bara.) Jag har gjort lite reserach, och det verkar som att det finns lika många recept på huevos rancheros som det finns mexikaner i denna värld. Jag är dock övertygad om att den de serverar på 983 i Bushwick är den absolut bästa. Såklart. Sist vi var där tog jag en bild för att noggrant kunna studera innehållet och laga till likadana nu nu när jag är hemma. Inte helt enkelt, har jag konstaterat, eftersom jag inte har allt som behövs. Som de stora, hårda majstortillasen, till exempel. Eller quesa fresca, och jag är inte helt säker på vilken sorts salsa de använder. Men, bönor, ägg och ris ska jag nog kunna ordna. Och jag återkommer så fort jag har fått till något som liknar det där på bilden, ok?
 
 
Från äkta, mexikansk mat till raka motsatsen. Det här är nämligen en rätt som jag kom på när jag var typ 16 år, och min uppfattning om mexikansk mat då var... ingen alls. Det här är såklart inget recept för märkvärdighetsministeriet i bloggosfären men det är en av de standardrätter jag drar till med när inspirationen tryter och det är precis lika gott nu som det var när jag var en ung liten matrepublikan. (Det var tider, det!)
 
 
Enchiladas från förr
2 portioner + matlåda
 
1 påse wokgrönsaker, typ thai-varianten
1 ask crème fraiche, 34%
salt, nymald svartpeppar
paprikapulver, chilipeppar
tabasco eller annan stark sås
riven ost
 
Sätt ugnen på 200 grader. Stek grönsakerna och koka bort vattnet. Häll i crème fraiche, blanda runt och krydda ordentligt. Lägg lite röra på ett bröd, rulla ihop och lägg på en på en bakplåtspappersklädd plåt. Häll över ost och gratinera 5-7 minuter i ugnen. Servera med sallad och stark sås. Ju starkare desto bättre.

Stadsnära odling

Jag och Calle har blivit med odlingslott! Allt började för något år sedan när Calle kom hem med ett telefonnummer han rivit av från ett ÄR DU INTRESSERAD AV ATT ODLA-papper han hittat någonstans i Johanneberg. Nu har vi och ett gäng andra bildat Johannebergs Odlarförening och med hjälp av projektet stadsnära odling kommer vi gå bananas till våren när våra odlingslotter står klara i Buråsparken.
 
 
Min önskan är att vi ska odla bin i vår lilla förening, men om och när det blir möjligt återstår att se. För att förbereda oss läser jag och Calle den här våren en kurs i biodling via Studieförbundet Vuxenskolan och idag var första tillfället. Om jag är frälst? Eh, ja. Om Calle är frälst? OH, ja. Bi är så coola! Alldeles exhalterade gick vi därifrån och jag är så pepp på att läsa vår kursbok från pärm till pärm typ nu. På direkten. Återkommer i bi-frågan lite längre fram i vår! / MVH snelt bi

David Batras oheliga köttbullar

Helt plötsligt blev det söndag och den ack så efterlängtade vardagslunken är tillbaka. Älskar det. Filmjölk till frukost, middag framför The Wire och tulpan-frenzy i lägenheten. Resor, högtider och semester i all ära men det här vanliga, det är fint det.
 
 
För några veckor sedan bjöd min partner in crime oss på de här oheliga köttbullarna från David Batras kokbok David Batras inte så tråkiga indiska mat. Right up my alley, som man brukar säga! Extra goda om man äter med en stor klick mango chutney eller några picklade citroner.
 
David Batras oheliga köttbullar
4 portioner
 
3 msk ströbröd
0,5 dl mjölk
0,5 dl vispgrädde
1,5 tsk mald spiskummin
1 vitlöksklyfta, riven
0,5 msk färsk ingefära, riven
500 g nötfärs
1,5 tsk salt 
 
(de här vegetariska quornbullarna är finfina istället för köttbullarna)
 
1 dl vatten
2 dl grädde
1 kanelstång
1 krm cayennepeppar
0,5 tsk mald koriander
0,5 tsk gurkmeja
salt, nymald svartpeppar
1 kruka koriander
en näve mandelspån
 
Blanda ströbröd med mjölk, grädde och kryddor. Låt svälla ett tag. Blanda i nötfärsen, ägget och saltet. Rulla köttbullarna och stek i smör i några minuter. Häll i vatten, grädde, kanelstång, cayennepeppar, malen koriander och gurkmeja i stekpannan. Låt koka ihop i några minuter. Red såsen med lite maizena (utblandat i vatten) om den är för rinnig. Strö över en näve grovt hackad koriander och några mandelflagor. Servera med ris, en klick yoghurt och lite mango chutney.

RSS 2.0