Nytt år, nya löften
Jag är personligen alldeles för lat för att orka göra en rigorös sammanfattning med tillhörande bildkavalkad från varje månad under året som gått. Jag kommer ju knappt ihåg vad jag gjorde för tre dagar sedan, och stora delar av min vår var en dimma av Hönökaka och korvbröd pga graviditeten. Men - det är ju ändå på sin plats med någon form av årsbokslut, och så även i Matrepubliken.
Hej Charlotta och gott nytt år till mig själv! Har 2014 varit bra?
Tack! Jo, men det tycker jag absolut att det har varit. Kanske inte ett år som går till mathistorien direkt men några höjdpunkter har det varit.

Kul! Berätta! Vad var egentligen bäst med matåret 2014?
Vi hade en väldigt fin kväll på Vinegar Hill House i Brooklyn när vi firade Alex och Adams för-bröllopsdag. Inget extravagant alls egentligen men fint, stämningsfullt och väldigt speciellt för oss alla, av olika anledningar. En annan kväll jag kommer minnas länge var en helt vanlig lördag i april när jag och Calle satt på Familjens uteservering och drack Bloody Marys men ok, matmässigt måste jag nog ändå säga att besöket på E'nosteria i Rom var något av det bästa jag varit med om, någonsin. Faktiskt.
Hur har det varit med matlagningen hemma, då?
Mjo, eftersom vi i början av mars fick reda på att vi väntade barn känns de första vårmånaderna som en enda stor dimma av kolhydrater och Hönökaka men det ordnade upp sig till sommaren får man nog säga. Den här hösten har jag ju bakat en hel del vilket har varit ett bra tidsfördriv när jag har varit sjukskriven. Calle däremot har kört all-in när det kommer till långkok och jag har faktiskt återupptäckt finessen med en enkel (men ack så god!) pasta till middag.
Några lågvattenmärken?
Det finns det väl alltid? Billys vegetariska panpizza var min räddning i våras när i-n-g-e-t annat gick ner, till exempel. Inte speciellt matbloggsvänligt, om man säger så. Haha.
Några planer för nästa år, matmässigt?
Kanske att jag fortsätter bara och ha eget bröd i frysen så vi slipper köpa? Det är ju så mycket godare med hembakat bröd. Försöka hålla nere matkostnaderna, dessutom, och planera lite mer.

Och planerna för Matrepubliken, då?
Jag har ju tagit mig i kragen och gjort en facebooksida till Matrepubliken, vilket är lite av en bedrift med tanke på hur icke-aktiv jag är på facebook. Men, den här facebookvägraren måste ändå erkänna att det är väldigt kul att kunna se vilka som läser här, och ha en annan sorts kontakt på facebook än vad man har här på bloggen. Det är ett roligt komplement, helt enkelt.
Uanför Matrepubliken då, vad händer?
Livet numera handlar såklart väldigt mycket om LSH. Hon är snart en månad gammal och vi lär oss fortfarande mycket om varandra. Varje dag. Men, jag måste ändå säga att allt jag blivit matad med som gravid (livet kommer få en helt annan mening, livet innan kommer kännas så meningslöst) - jag känner inte alls så. Jo, livet ÄR annorlunda, fast faktiskt ändå precis samma. Bara med en ny femtio centimeter lång dimension. Livet innan är även livet nu, helt enkelt.
Några önskningar till 2015?
Jag har bara en, ödmjuk önskning och det är att alla ska få vara friska. Nu är ju tyvärr inte fallet så i vår familj, som ni vet, så jag får väl önska att ALS är en sjukdom vars gåta kommer lösas så småningom. På det lite mer ytliga planet hoppas jag att vi får en fin sommar, att vi kommer iväg till NYC/Pennsylvania som planerat, att det blir många, långa turer med båten och att vi kommer att träffa våra Malmövänner lite oftare nu när min kära exil-ålänning är tillbaka i södra Sverige igen.
I matväg, då?
Att jag ska få till Life Café-perfekta huevos rancheros hemma!
Ett traditionsenligt TACK till alla er som tittar in här och kommer med hejarop och fina hälsningar. Utan er hade Matrepubliken varit bra mycket tråkigare. Gott nytt år till er alla!
Getosttoast med citronsirap
De senaste veckorna har jag återupptäckt en gammal kompis, den klassiska getosttoasten som jag så ofta åt till middag back in the days. Det är ju faktiskt något av det bästa som finns, kombinationen av getost, något sött och nötter på toppen. Den här gången var jag lite wild n crazy och ringlade över en citronsirap istället för bara honung. Grymt gott! Receptet hittade jag hos Pernilla.

I originalreceptet ska man ha blandade nötter men vi hade bara pinjenötter hemma. Några valnötter hade varit fint till också, tror jag. Ju mer nötter desto bättre, som man brukar säga.
Getosttoast med citronsirap
2 portioner
2 st rostbröd
100 gr chevré
70 gr nötter (vi hade pinje hemma!)
1 citron
0,5-1 dl farinsocker
Pressa ur citronsaften i en kastrull. Finriv citronskalet och tillsätt det tillsammans med farinsockret. Rör tills sockret lösts upp. Låt sirapen koka upp. Skumma väl och låt sjuda sakta i ungefär 20 min tills den blir simmig. Låt sirapen svalna. Sätt ugnen på 225 grader. Skiva chevrén och lägg på mackorna. Strö över nötterna. Gratinera i mitten av ugnen ca 10 minuter. Ringla över sirapen precis innan servering.
God fortsättning!
Vi kom till Svanesund igår kväll och jag ligger as we speak i sängen och tittar ut över havet och jublar lite inombords eftersom det är strålande solsken ute. Och det är kallt (-8!!) så vi sladdade inom lägenheten i stan på väg upp för att hämta vinterjackor och varma inneskor. Hurra!


Jag hann ta hela två bilder på julafton innan jag glömde av kameran så någon bildkavalkad har jag knappast att bjuda på, men dagen avslutades på bästa sätt - ett enkelt julbord, Karl Bertil Jonsson, några få julklappar, en gin & tonic, popcorn och Notting Hill på tv. Precis en sådan lugn julafton som jag ville ha. Hoppas att ni alla får några riktigt sköna mellandagar! God fortsättning!
Goder afton!
Det här året firar vi jul hos mina föräldrar och eftersom mina syskon firar på annat håll har vi än så länge haft en väldigt, väldigt lugn julafton. Isbjörnen chillar i soffan, Clara uppför sig exemplariskt och vi vuxna ska snart dricka bubbel, äta mandelmusslor och kolla på Kalle Anka.

Imorgon åker vi vidare mot Calles familj som är i Svanesund och firar jul och efter det blir det några lugna dagar hemma innan nyår och allt vad det innebär tar vid. God jul till er alla!
Ungsrostad mjuk pepparkaka (med stark ost)
Dagarna går snabbt när man är hos mamma och pappa. Vi går upp sent, äter frukost länge och idag ska vi baka pepparkakor och dekorera pepparkakshuset som vi (det vill säga pappa...) monterade ihop typ halv elva igår kväll. Nåväl, bättre sent än aldrig, som man brukar säga.

Jag skrev ju om mammas mjuka pepparkaka för ett tag sedan men jag glömde alldeles skriva att vi (förutom att äta den till julfikat) även serverade den som tilltugg när vi drack glögg och väntade på att maten till vårt lilla minijulbord skulle bli klar. Tankspridd? Nädå. Aldrig (hälsar hon som måste göra listor till allt). Tipset på att rosta den mjuka pepparkakan i ugn fick jag av en i min mammagrupp - tack för det! Löjligt gott med söt pepparkaka och stark, lite salt brännvinsost.
Rostad pepparkaka med ost
Sätt ugnen på 200°. Skär pepparkakan i mindre bitar och rosta på galler i några minuter på varje sida. Lägg på ett fat, skär några bitar stark ost (vi använde brännvinsost men det går bra med vad som helst som är lite smakrikt) och lägg på. Till Sara, som inte äter hårdost, blandade jag en röra på philadelphiaost och färska lingon. Väldigt gott det med!
Mandelmusslor
Vi kom till Skåne tidigt i eftermiddags och jag måste ge mig och Calle en klapp på axeln (nåja, mest Calle) för att vi (han) lyckades baxa in typ tretusen väskor, ett gäng julklappar, en vagn, mammas och pappas kvarglömda saker och en baby i vår lilla bil. Nu är vi i alla fall här och vi har hunnit med en hel del redan. Jag och mamma har bland annat bakat saffranskakor med pinjenötter, och, bäst av allt - mandelmusslor.

När min mamma gjorde mandelmusslor förra året använde hon sig av sina gamla formar och när hon skulle knacka ut kakorna ur formarna fastnade allt och det hela slutade som... smulor. Efter det köptes det nya formar och idag gick det som smort (haha!) när vi skulle lossa musslorna. Hurra! Traditionsenligt äter vi mandelmussla till fikan på julafton och då serveras de små godbitarna med en klick grädde och lite sylt. Receptet kommer från den Hemertska julbibeln Hur man lyckas med julen.
Mandelmusslor
ca 36 st
300 g vetemjöl
1 dl strösocker
100 g sötmandel, skållad och mald
2 bittermandlar, skållade och malda
200 g smör
1 ägg, rumstempererat
ett gäng formar till mandelmusslor
Blanda mjöl, socker och mandel i en skål. Lägg i kylskåpskallt smör och finfördela det i mjölblandningen, först med kniv och sedan med fingertopparna tills du har en grynig massa. Tillsätt ett ägg och blanda i det i degen. Arbeta ihop degen såhär: dela degen i äggstora klickar - ta en klick i taget. Tryck ut degklicken i ett snabbt drag med "hälen" på handen. Samla ihop allt med en degskrapa. Arbeta igenom hela degen på samma sätt. Lägg degen i folie över natten. Sätt ugnen på 175°. Dela degen i tre bitar och rulla till längder. Dela längderna i 12 bitar. Lägg bitarna i smorda, veckade formar och tryck ut degen med mjölad tumme. Ställ formarna på plåtar och grädda i mitten av ugnen i ca 13 minuter. Låt kakorna svalna något innan de stjälps upp (vänd helt enkelt formen upp och ner så ramlar kakorna ut). Servera mandelmusslorna med lättvispad grädde och sylt av valfri sort.
Allt om julen (och lite till)
Det söks febrilt på allt från buckeyes till rödkålssallad till vegetarisk julmat till grönkålspaté här på bloggen och jag tänkte göra det lite lätt för er och sammanställa en liten jul-guide à la Matrepubliken. Here goes:

Vegetarisk mat på ett julbord? Vad bjuder man på då? Det finns ungefär hur mycket som helst, faktiskt. Kolla in här så har du en komplett lista på vad som kan passa. Mina favoriter? Brysselkålsgratängen (så god med en extralagrad cheddar på toppen), den griljerade rotsellerin och grönkålspajen med valnötter.

Om du vill ha något i sallads-väg kan det ju passa med - wait for it - KÅL! Ja, jag vet. Det ÄR mycket kål vid jul, men kål är gott och kål är nyttigt. True story. Finstrimla rödkål, blanda i lite valnötter, clementiner och häll på en vinaigrett. Det behöver ju inte vara mer komplicerat än så.

Julgodis då? Jag har några favoriter - buckeyes, bland annat. Jordnötssmör och kikärtor, rullade till bollar och doppade i mörk choklad. Annars är ju saffransfudge en riktig höjdare, för att inte tala om det enklaste julgodiset någonsin - peppermint bark.

Ska ni baka något finns det ju en hel uppsjö av goda kakor, bland annat de här små rackarna med saffran, havssalt och pinjenötter. Även mammas mjuka pepparkaka (som jag skrev om för ett litet tag sedan) är ett måste när min familj firar jul, och Calles mormors saffransbullar med apelsin går inte av för hackor, de heller.

Det finns naturligtvis en uppsjö med andra recept om ni kollar under fliken jul eller sötsaker & godis i menyn till höger, och om ni undrar något kan ni slänga iväg en kommentar här eller på facebook, ok? Trevlig helg!
Mammas mjuka pepparkaka
Julafton närmar sig och om några dagar åker vi till mamma och pappa i Skåne för några dagar med julfirande, långa promenader, mys med Isbjörnen (!!!) och eventuellt några besök hos gamla vänner, som sig bör i juletid. Efter Skånebesöket åker vi till Svanesund för att fira jul med Calles familj, sen är det några dagar av normalt liv innan nyårshelgen (och efter det skidresa, tjoho!) tar vid. Det går i ett, som man brukar säga.

Min absoluta favoritkaka i juletid är min mammas mjuka pepparkaka. Hon bakar alltid en laddning som jag får upp lagom till första advent så att vi har den bästa julfikan man kan tänka sig när vi har adventsmiddag tillsammans med våra vänner. Receptet kommer från en gammal, gammal kokbok som har tillhört min farmor Lisa.På första advent åt vi den med lite kristyr och färska lingon.
Mammas mjuka pepparkaka
1 rund kaka
2 ägg
1,5 dl strösocker
2 dl vetemjöl
1 dl gräddmjölk
4 msk smält smör
1,5 tsk bikarbonat
0,5 tsk mald kanel
0,5 tsk mald ingefära
1 tsk malda nejlikor
1 msk lingonsylt
ev grovt hackad mandel
Sätt ugnen på 200°. Smält smöret och låt det svalna. Vispa äggen tillsammans med sockret tills det är en fluffig smet. Tillsätt gräddmjölken och sedan mjölet blandat med bikarbonaten och de torra kryddorna. Blanda i smör, lingonsylt och grovt hackad mandel om du vill ha det i. Häll smeten i smörad och bröad form (min mamma använder alltid en såndär rund med hål i!) och grädda i mitten av ugnen i ungefär 45 minuter. Känn av med sticka! Stjälp upp på galler och låt svalna.
Hej, facebook!
Trots att jag skriver här på bloggen relativt ofta är jag helt värdelös på att hålla igång andra sidor på sociala medier. Som facebook, till exempel. Ungefär alla andra med matbloggar har en fin och prydlig sida kopplad till sin blogg - alla förutom jag då. Fram tills nu! Hurra!

Kolla in här för att se Matrepublikens alldeles egna facebooksida. Jag ska göra mitt bästa för att uppdatera någorlunda frekvent med inlägg, behind-the-scenes (om ni bara visste hur det kan se ut i vårt kök...) och kanske en och annan privat bild när andan faller på. In och gilla eller tryck på den blå lilla knappen till höger som jag, efter många om och med, lyckades installera alldeles själv!
Kaffekola med salt
KOLA. Vi brukar nästan alltid göra espressokola till jul, men det här året slog vi på stort och provade ett nytt recept på kaffekola med salt på toppen. I många recept ska det ju vara kokt kaffe i kolasmeten men jag tycker det blir godast med malda kaffebönor så vi (som enbart har Nespressomaskin hemma) öppnade en kapsel och hällde ner i smeten.

Det där med kaffe och salt får man nästan smaka av själv, jag föredrar när det är stark kaffesmak och hade nästan kunnat ha i lite till i smeten. Faktiskt. Prova er fram.
Kaffekola med salt
sisådär 40 bitar
2 dl vispgrädde
2 dl socker
1 dl ljus sirap
2 msk smör
0,5 tsk ekologiskt vaniljpulver
2 tsk kaffepulver (malda kaffebönor)
1 krm salt, eventuellt lite till
Blanda grädde, socker, sirap, smör, ekologiskt vaniljpulver, kaffepulver och salt i en kastrull. Koka upp och låt koka på medelvärme tills smeten är 120°, vilket borde ta ungefär 20 minuter. Häll smeten i en form klädd med bakplåtspapper (vi använde en som är 15*25). Låt svalna i kylen och skär sedan i bitar. Slå in i smörpapper och förvara i kylskåp.
Grundrecept på saftsås
GRÖT. Risgrynsgröt är, och har alltid varit, något av det bästa jag vet när det kommer till julmat. Jag är ju generellt inte sådär überförtjust i det mesta som serveras på julbord (detta kött- och fiskvansinne, hu!) så en enkel skål med risgrynsgröt och en skiva vörtbröd och lite stark ost till det makes Charlotta a happy julfirare, om man säger så.

Saftsås brukar jag göra genom att gräva fram saft från frysen och sedan koka upp den med lite vatten och potatismjöl. Jag har nämligen alltid en bunke med mammas och pappas jordgubbssaft i frysen att nalla lite från när andan faller på. Perfekt.
Grundrecept på saftsås
4 portioner
1 dl jordgubbssaft
2 dl vatten
1 msk potatismjöl (+lite vatten)
Blanda saft och vatten i en kastrull. Späd ut potatismjölet med lite vatten och rör ordentligt så att det inte finns kvar några klumpar. Blanda ner i saften och sätt igång värmen på spisen. Låt koka upp under omrörning. När såsen börjar bubbla är den klar. Plocka bort från plattan och kyl.
Toves dillpannacotta
Det här årets upplaga av för-nyår bjöd på löjligt många goda amuser - bland annat den här fina dillpannacottan som Tove hade gjort. Dill har alltid varit en av mina favoritkryddor all-time och i ett grått, regnigt och kallt väder är det fint att bli serverad något som ger en hopp om att det kommer en sommar igen.

Det gör den här fina lilla amusen, kan jag meddela. Helt klart något som jag överväger att bjuda på när vi firar in det "riktiga" (tror ni, ja...) nyåret om några veckor. Jag fick för övrigt en helt vegetarisk variant utan räkor och det funkade fint det med.
Toves dille på dill
6 små portioner
2 gelatinblad
2 dl babyspenat
3,5 dl gräddmjölk (hälften grädde, hälften mjölk)
ca 1 dl hackad dill
räkor, laxskivor eller annat att garnera med
Lägg gelatinbladen i kallt vatten i minst fem minuter. Fräs spenaten i smör och smaksätt med salt och peppar. Mixa samman gräddmjölk, spenat och dill. Häll i en kastrull och sjud upp. Krama ur gelatinbladen och rör ner dem hela i smeten tills gelatinet har smält. Häll pannacottan i portionsglas, låt svalna och ställ sedan in i kylen några timmar. Garnera precis innan servering. (Sötpotatischipsen som syns på bilden var väldigt goda till! Sätt ugnen på 120°. Tvätta och skala sötpotatisen. Skiva tunt och lägg ut på bakplåtspapper. Ringla över olivolja och valfri krydda, grädda tills de är knapriga - håll koll, det kan gå snabbt!)
Luciamorgon
LUCIA. Vi vaknade tidigt i morse, tittade på Luciakonserten och jag fick - precis som Karl Bertil Jonssons ömma moder - något religiöst i blicken när de tågade in i kyrkan och sjöng sådär vackert som bara Luciatåg kan. Mer julstämning kan man knappast få, tror jag.


Vår gran köpte vi redan förra helgen och i veckan klädde vi den med det lilla pynt vi har. Senaste tillskottet i pyntsamligen är den fina HC Andersen-siluetten som vi köpte på Royal Copenhagen när vi var i Köpenhamn i somras. Där hänger såklart också några polkagriskäppar, två hästar, några mini-muminmuggar och ett gäng tovade ullgrisar från Klippans Yllefabrik. Nu ska vi äta lunch och försöka komma ut på en promenad. Hoppas att ni alla har en fin helg!
Det stora pepparkaksbaket
PEPPARKAKSBAK. Igår var en såndär fin dag rakt igenom (som de flesta dagar är nu för tiden!) - vi bakade pepparkakor, åt hembakad pizza och tittade på en av mina (och min pappas) favoritfilmer, den gamla klassikern White Christmas från 1954. Älskar den.


I sedvanlig ordning använde vi oss av Calles mormors recept som vi, som tur var, fick ta del av innan hon gick bort. Ni hittar det här! Idag är det fredag och vi har inga planer alls. Eller jo, vi ska ut på promenad och ikväll är det ju På Spåret. Hurra! Trevlig helg!
Senap, ett bra grundrecept
JUL, SENAP & HEMMA. Vi chillar här hemma och har det allmänt bra. Klär granen, myser med LSH och idag ska vi baka pepparkakor och sätta ihop det där pepparkakshuset. Dessutom kommer mina föräldrar (och Isbjörnen!!!) upp från Skåne! Hurra! Som vi längtat.

Kan inte riktigt förstå varför inte vi gjort egen senap innan. Jag kommer i och för sig ihåg att vi försökte göra en grovkornig variant för några år sedan men den blev inte alls god och efter det har vi nöjt oss med att köpa. Fram tills förra veckan vill säga, för då köpte jag hem en burk senapspulver och blandade ihop en väldigt enkel och ack så god senap alldeles själv. Receptet hittade jag i Allt om Mat och senapen tar ungefär tio och en halv minut att röra ihop. Den går såklart att smaksätta med nästan vad som helst (whisky, honung, chili...) men vi gjorde en helt vanlig variant utan något speciellt i. Prova!
Senap, ett bra grundrecept
1 liten burk
1 krm salt
2 msk strösocker
1,25 dl kokande vatten
1 msk vispgrädde
0,5 dl vetemjöl
1 msk vitvinsvinäger
2 msk brun farin
0,5 dl Colman's senapspulver
Blanda senapspulver och vetemjöl i en skål. Häll på kokande vatten och vispa till en smet. Smaksätt med sakt, socker, brun farin och vinäger. Rör ner den ovispade grädden och rör tills senapen är slät. Smaka av - ta lite mer grädde om den är för stark! Häll upp i burk och förvara i kylskåpet.
Clara Margareta
I lördags natt kom den här lille kompisen till världen efter hela en timme och fyrtio minuters förlossning. Vad hände där egentligen? Efter den grandiosa entrén kallar vi henne LSH - Lilla Snabba Hesten.

Igår kom vi hem och BB i all ära, men att komma innanför dörren var en riktigt fin känsla, kan jag meddela. Som tur är kommer både jag och Calle vara hemma ett ganska bra tag tillsammans för de här små kompisarna kommer inte med manual och även om allt fungerar bra känner man sig helt klart lite, eh, grön på allt det här nya. Nåväl, jag ville bara meddela att vi har det bra alla tre - hej sålänge! Och tack för alla grattis-sms och fina hälsningar på Instagram, såklart!
En jättegulasch
Den här hösten har Calle gått all in när det kommer till att göra långkok. Han har gjort några lammgrytor, en texas chili och nu senast en gulaschsoppa som han blev väldigt nöjd med. Det är ju verkligen smidigt att ha färdiga matlådor i frysen, speciellt sådana som blir ännu bättre när de får stå till sig ett tag - som den här soppan, till exempel.

Jag brukar göra en vegetarisk variant utan kött men med extra paprika, och viktigast av allt tycker jag det är med mycket kummin!
Gulaschsoppa, en jätteladdning
4 portioner + typ 200 matlådor...
1,2 kg nötbitar
3 gula lökar
5 vitlöksklyftor
2 röda paprikor
3 msk paprikapulver
1 msk rökt paprikapulver
3,5 msk mejram
1,5 msk hel kummin
0,5 röd chili
2 burkar krossade tomater
8 dl vatten
0,5 grönsaksbuljongtärning
0,5 köttbuljongtärning
6 potatisar, tärnade
Hacka köttet i mindre bitar, ungefär 2*2 cm. Strö över salt och peppar och stek i omgångar så att köttet får färg. Flytta över till en stor gryta. Hacka och fräs löken, chilin och vitlöken på medelvärme tills det fått färg. Flytta över till grytan. Dela paprikan i mindre bitar och stek på medelvärme och flytta över till grytan. Mortla alla torra kryddor, stek i torr panna på låg värme i några minuter. Tillsätt 2 dl vatten och blanda ner allt i grytan. Tillsätt krossade tomater och resten av vattnet och buljongtärningarna. Koka så länge du har tid men minst 1,5 timme. (Efter det här momentet lät vi soppan svalna och ställde grytan i kylskåpet över natten. Dagen efter satte vi igång grytan två timmar innan gästerna kom). Skala och tärna potatisarna, tillsätt grytan och låt de koka med i ungefär 30-40 minuter tills de är mjuka. Servera soppan med en klick gräddfil och ett nybakat bröd.
Svampsoppa och rökt pumpa
AMUSE BOUCHE. December är här (hu, vad tiden har gått snabbt det här året!) och helt plötsligt är det bara en dag kvar tills vår lilla kompis beräknas komma. Att hon sedan kommer på utsatt datum, det är ju högst tveksamt. Och det gör inte så mycket, hon får komma när hon vill - under tiden bakar vi pepparkakor, pyntar i lägenheten och lyssnar på julmusik. Värre kan man ha det.

En av amuserna på för-nyår var Minnas fina kreation med rökt pumpa och en liten hutt med svampsoppa till det. Skog-igt så det förslår och ack så gott! Pumpan rökte hon för övrigt i en av de öppna spisarna i Lommarp där Mannes föräldrar har sin gård och där vi numera, enligt tradition, firar förnyår.
Minnas amuse - Lommarps lustar (en skiss!)
Stek trattkantareller i smör tillsammans med riven vitlök, salt och peppar. Häll på vispgrädde och några skivor lagrad prästost (och eventuellt en skvätt vit balsamvinäger). Låt det koka ihop och mixa sedan till en slät soppa. Grilla några bitar pumpa över glöd i en brasa (har man inte tillgång till en brasa går det säkert lika bra att sota i ugnen på hög värme) i några timmar, skala bort det yttersta som blivit bränt och mixa till en puré. Smaksätt med salt och en skvätt vinäger. Rosta bröd, skär i mindre bitar och toppa med pumpapuré, en smörstekt trattkantarell, lingon och finhackade valnötter. Häll upp soppan i ett snapsglas och servera direkt tillsammans med pumpatoasten.
Granris & julpynt
FREDAG. Det har varit en vecka av julpynt, granris och (nästan!) minusgrader. Äntligen börjar det bli lite kallt och det traditionsenliga regn-från-sidan-vädret som Göteborg brukar bjuda på så här års verkar vara ett minne blott. (uppdatering 13:41 HAHA, tji fick jag - regnet är tillbaka. Med besked...) Ikväll ska vi sätta pepparkaksdegen, för i helgen ska vi baka pepparkaksgrisar och, om vi orkar, sätta ihop och pynta vårt fina lilla pepparkakshus. (Eller så kanske vi föder barn. #ingenvetsäkert)

Om jag hinner har jag även tänkt göra några lussebullar, och såklart ett gäng av mina absoluta favoritjulkakor - de små godingarna med pinjenötter, saffran och havssalt. Har ni inte provat innan är det läge att göra det nu, på direkten, om man säger så. Trevlig helg!
Lingonsviss
Lingon är en sådan sak vi alltid har i frysen. Vi äter dom mest rårörda till raggmunkar men förra fredagen hade vi kompisar över på middag och jag slog på stort och gjorde en lingonsviss. Grymt gott! Marängen lämnade jag kvar i ugnen över natten med luckan öppen och de blev alldeles perfekta, om jag får säga det själv. Originalreceptet (som jag såklart har modifierat...) kommer från Allt om Mat.

Nästa gång ska jag prova att blanda i lite saffran i marängsmeten och göra en julvariant av det hela. Kan nog bli bra!
Lingonsviss
4 ganska små portioner
1 dl strösocker
3 äggvitor
en pytteskvätt ättika
1,5 dl vispgrädde
50 g rårörda lingon
0,5 dl hela lingon
Sätt ugnen på 100 grader. Vispa äggvitor, socker och ättika till en fast marängsmet. Klicka ut små runda marängtoppar (jag tog hjälp av en rund pepparkaksform) och tryck till med en sked så att de inte blir för toppiga. Grädda i nedre delen av ugnen i två timmar, stäng sedan av ugnen och lämna marängerna däri över natten med luckan öppen. Vispa grädden och blanda med rårörda lingon. Fördela på marängbottnarna och garnera med hela lingon.
Wienernougat & skurna pepparkakor
JULGODIS. När vi var hos min syster på kalas i lördags fick jag med mig en laddning wienernougat och skurna pepparkakor hem. Hurra! Perfekt, eftersom jag inte har hunnit julbaka ännu. Skurna pepparkakor har jag provat att göra en gång innan och även wienernougat men det var ju i runda slängar etthundra år sedan, om man säger så.

Perfekt glögg-fika! De gick åt snabbt, kan jag meddela (men jag sparade undan några och åt till frukost dagen efter, hoho).
Wienernougat
många!
250 g nougat
100 g flagad mandel
150 g mörk choklad
Smät nougat och choklad i vattenbad. Rosta mandeln i en torr stekpanna. Blanda allt och häll i en bakplåtspappersklädd form. Låt stelna och skär i bitar. Förvara kallt (eller ät alla på en gång).
Skurna pepparkakor
många!
2 dl sötmandel
200 g smör
1,5 dl strösocker
1 dl ljus sirap
2 tsk malen ingefära
2 tsk malen kanel
2 tsk malda kryddnejlikor
1 tsk bikarbonat
5,5 dl vetemjöl
Skålla mandeln och skala den. Hacka den fint. Rör smöret med socker och sirap. Blanda ner mandel och kryddor. Blanda bikarbonat med mjölet och rör ner det i degen. Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i 2 delar. Rulla ut varje del till rullar som är ca 25 cm. Linda in i plastfolie och lägg i kylskåpet så att de blir riktigt kalla. Sätt ugnen på 175ºC och skär rullarna i tunna skivor. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen i ungefär 8-10 minuter och låt kakorna svalna på galler innan du hugger in.
1,5 dl strösocker
1 dl ljus sirap
2 tsk malen ingefära
2 tsk malen kanel
2 tsk malda kryddnejlikor
1 tsk bikarbonat
5,5 dl vetemjöl
Skålla mandeln och skala den. Hacka den fint. Rör smöret med socker och sirap. Blanda ner mandel och kryddor. Blanda bikarbonat med mjölet och rör ner det i degen. Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i 2 delar. Rulla ut varje del till rullar som är ca 25 cm. Linda in i plastfolie och lägg i kylskåpet så att de blir riktigt kalla. Sätt ugnen på 175ºC och skär rullarna i tunna skivor. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen i ungefär 8-10 minuter och låt kakorna svalna på galler innan du hugger in.
Saffransbullar med philadelphiaost
JUL. Sist jag bakade saffransbullar hittade jag ett paket philadelphiaost i kylskåpet och istället för att fylla bullarna med bara apelsin och smör som jag brukar göra blandade jag i cream cheese som jag blandade med smör, apelsinsaft och apelsinskal. Oj, vad saftiga de blev!

Jag vet att vissa fyller sina saffransbullar med mandelmassa - kan ju också vara värt att prova om man nu gillar sådant. Bäst av alla lussebullar är såklart min mammas lussekatter som jag får leverans av till första advent varje år, men de här små rackarna kommer inte långt efter!
Saffransbullar med philadelphiaost
ungefär 50 st
50 g jäst
100 g smör
5 dl mjölk
250 g kesella 1%
2 påsar saffran (dvs 1 gram)
1 dl strösocker
0,5 tsk salt
16-17 dl vetemjöl special
1 paket philadelphiaost, den feta varianten
50 g smör, rumsvarmt
1 apelsin, rivet skal
1 msk pressad apelsin
1 dl socker
1 uppvispat ägg
pärlsocker
Smula jästen i en bunke. Smält smöret, tillsätt mjölken och värm till 37°. Häll degspadet över jästen och rör om tills jästen har löst upp sig. Tillsätt kesella, saffran, socker, salt och ganska mycket av mjölet. Arbeta tills degen är blank och släpper från bunkens kanter. Tillsätt mer mjöl om det behövs! Låt degen jäsa i 40 minuter. Arbeta sedan degen på ett mjölat bakbord. Dela den i två delar, kavla ut varje del till en fyrkantig platta (som bör vara ungefär 0,5 cm tunn). Blanda philadelphiaosten med smöret, apelsinskal, juice och socker. Bred ut fyllningen på plattorna och rulla ihop. Skär varje rulle i ungefär 25 bitar och lägg i muffinsformar som du ställer i en muffinsplåt. Låt bullarna jäsa i 30 minuter. Sätt ugnen på 250 grader, pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker. Grädda i mitten av ugnen i 5-7 minuter och låt bullarna svalna på galler.