Stekt fiberhavregrynsgröt

För det första - tack för alla fina grattis-hälsningar i förra inlägget! Mycket uppskattat av oss båda, ska ni veta. Läget annars? Det är tisdag, jag och Calle spikar upp lister (ett år efter inflytt - ärligt - inte ok...) och funderar kring världsliga ting såsom vad ska vi äta imorgon när vi får gäster? Hade dinosaurier verkligen fjädrar? Och hur sned kan en vägg i en hall egentligen bli? (Vet ej, kanske, jättesned.)
 
Igår åt jag stekt fiberhavregrynsgröt till (sen) middag och efter att ha postat en bild på Instagram dök det upp en del frågor. Äter man sådant på riktigt? Måste man inte vara över 75 för att gilla det? Hotades barn förr i tiden med att de skulle få gröten stekt dagen efter om de inte åt upp den till frukost? Och vad smakar det egentligen? Låt mig sprida lite klarhet över det här fenomenet.
 
 
JA. Man äter sådant på riktigt. Skulle placera det i samma kategori som pannkakor, typ. NEJ. Det fungerar även att vara under 75 år för att tycka om det. VET EJ. Inte riktigt säker på det där med hotandet. FRASIGT. Det är vad gröten smakar. Typ. Frasig grötpannkaka.
 
När jag var liten gjorde min pappa stekt havregrynsgröt till mig lite då och då, mest när vi skulle festa till det lite och ha finfrukost. Min pappa är en hejare på att steka havregrynsgröt för han får den alldeles perfekt frasig och jag kommer ihåg att det var något av det bästa jag visste när jag var liten. Men, så är jag också uppväxt med fiberhavregrynsgröt till frukost nästan varje morgon, och är du inte det (och inte fattar grejen med gröt rent allmänt) tycker du nog inte att stekt gröt är så gott.
 
Stekt fiberhavregrynsgröt
Blanda mjölk och fiberhavregryn i en kastrull. Det ska vara en TJOCK gröt, så tjock att den går att klicka ut i en stekpanna så småningom. Koka upp gröten och ställ sedan åt sidan så den svalnar lite. Värm en stekpanna med en stor klick smör. Klicka ut små öar av gröten och platta till så du har en relativt tunn grötbiff (lite mindre än en cm eller så) och stek tills den har fått fin, gyllene färg på båda sidorna. Tillsätt mer smör när det behövs. Jag äter min stekta gröt med sirap, vilket definitivt inte är det nyttigaste alternativet. Men, vem bryr sig om sådant när man festar till det med stekt havregrynsgröt? Inte jag, i alla fall.

Skickat kärleksbrev till Matrepubliken? Frågor om ett recept? Håll ut, snart kommer det ett svar!
Postat av: Desiree

Jag kan tänka mig att vissa inte tycker det här är gott alls men jag gillar gröt och ser inte varför jag inte skulle gilla stekt gröt. Jo jag skulle absolut kunna tänka mig detta :-)
Lite sylt, äppelmos, eller bär till mums, why not.
Kramar!

Svar: Precis, sylt eller äpplemos kan nog vara en höjdare till tror jag! KRAM!
Charlotta Ljungblad

2014-08-05 @ 22:18:38
Postat av: Mårtensson kök

Fru M håller med du, stekt gröt är kanoners gott (även mannagrynsvarianten smakar fint att återanvända)! Herr M har aldrig smakat, bara sjungit om det stekta gröten. Det finns nämligen en snapsvisa här i Skåneland (kanske på andra ställen också?) om just "havragröd" och hur man kan äta den.
"nån vill ha den mjug och len, nån vill ha den hår som sten, havragröd havragröd, kog den - steg den - kog den - steg den. HAVRAGRÖD!

Se där, så blev det lite sångstund också:)

Kramar på er.

Svar: HAhaha, underbar sångstund - den tackar jag för! :=)
Charlotta Ljungblad

2014-08-06 @ 15:53:27
URL: http://martenssonskok.blogspot.se
Postat av: Kim

Har jag aldrig ätit - men älskar ju gröt. Gröt stekt i smör, vad kan gå fel?
Kram!

Svar: Men PRECIS! Gröt och smör - winwin-situation!
Charlotta Ljungblad

2014-08-06 @ 21:20:05
URL: http://tantrussinsbak.blogspot.com
Postat av: Sofie Mumsfillibaba

Älskar ju gröt och snart börjar grötsäsongen efter sommarens yoghurt/musli-säsong. Får väl koka lite extra och steka på när det är fest! :)

Svar: Haha, gör det! När man vill festa till det lite extra till frukost :=)
Charlotta Ljungblad

2014-08-06 @ 22:07:03
URL: http://www.mumsfillibaba.blogspot.com
Postat av: Åsa

Guuuud så gott! Från en fiberhavregrynsgrötätare till en annan - måste koka extra gröt till helgen och steka!

Svar: Jaaaaa! Hurra! Do it!
Charlotta Ljungblad

2014-08-07 @ 06:53:18
URL: http://missmeistersmat.blogspot.se
Postat av: Lotta i Två små kök

Kanske att steka gröten skulle vara min port till att tycka om gröt! Jag är verkligen inget fan av den varan annars... Men jag är fan av er som blivande föräldrar! Har ju anat detta mellan raderna här och var :-) Här kommer ett försenat men väldigt stort grattis! Helt rätt att utöka republiken med fler invånare - så spännande! Hoppas allt går bra hela vägen - ta hand om er!

Kram!

Svar: TACK, fina du! Hoppas att du har en superfin helg!
Charlotta Ljungblad

2014-08-07 @ 19:40:07
URL: http://www.lottakruse.blogspot.se
Postat av: Emmy

Jag tillhör väl fortfarande skeptikerna då... Jag som ändå brukar säga att jag äter allt. Men eftersom alla som verkar ha testat lovordar den stekta gröten lovar jag att prova. Om inte annat för att kanske få in ännu ett alternativ på mina barns skrala fruksotmeny.

Svar: Mina frukostvanor är också lite sisådär nu för tiden, men jag tröstar mig med att det i alla fall är fiberhavregryn och det mättar bra, tycker jag. Hoppas att kidsen gillar det! Och hoppas du har en lugn helg på jobbet! KRAM!
Charlotta Ljungblad

2014-08-09 @ 02:57:56
URL: http://remsansbistro.se
Postat av: Sara på Vardag.nu

Jag gillar! Jag brukar i och för sig ha i något ägg också, men det går ju bra utan. Funkar istället för raggmunk tycker jag, med fläsk och lingonsylt :D

2014-08-11 @ 15:35:00
URL: http://vardag.nu

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

Mailadress: (publiceras ej)

URL/bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0