Filodegspaj med färs
Badrumsrenoveringen går sin gilla gång och jag börjar så smått vänja mig vid att bo i en lägenhet som har ett tjockt lager byggdamm typ överallt trots hantverkarnas rigorösa försök att plasta in dörröppningen till badrummet som renoveras. Förutom byggdamm och obligatorisk "jahaaa, ni tänker att ni ska ha det sååå"-diskussion verkar det gå ganska bra och jag ser fram att komma hem från nästa veckas semester och ha ett färdigt badrum. Vi får väl se hur det går med det.

Trots byggdamm och det faktum att vi just nu delar lägenhet med ett gäng olika hantverkare som kommer och går om dagarna har jag hunnit med att laga lite mat, bland annat den här filodegspajen som vi bjöd på för några dagar sedan när vi hade vänner över på middag. Att göra pajdeg (och ännu värre, trycka ut den i pajformen, rrrrys) är det tråkigaste jag vet så det här med filodeg är min grej, om man säger så.
Filodegspaj med färs
4 portioner
250 g filodeg
400 g färs av valfri sort
1 gul lök, finhackad
2 vitlöksklyftor, rivna
4 msk tomatpuré
1 msk torkad oregano
salt, nymald svartpeppar
2 tomater, skivade
smält smör att pensla skalet med
Sätt ugnen på 200 grader. Smörj en ugnsfast form med olja och lägg filodegsark omlott i formen. Fräs lök och vitlök i en klick smör tills löken är mjuk, tillsätt färsen och bryn tillsammans med löken. Blanda i tomatpuré och oregano, smaka av med salt och nymald svartpeppar. Lägg färsen i formen, lägg på tomat och vik in filodegen. Pensla med smält smör och grädda i ugnen i ungefär 15 minuter. Servera direkt.
Skickat kärleksbrev till Matrepubliken? Frågor om ett recept? Håll ut, snart kommer det ett svar!
Postat av: Anonym
ÄLSKAR FILODEG!!!!
Postat av: Desiree
Just färspaj är min Calles favorit. Ska testa denna med filodeg som låter väldigt smidigt att använda. Penslar du med lite smör eller olj mellan arken också? Hur många ark kör du med ungefär?
Tack så mycket för grattishälsningen.
Svar:
Charlotta Ljungblad
Postat av: Mårtensson kök
Vågar vi ens erkänna att vi fortfarande inte provat filodeg? I alla fall inte att använda den själv, men det ligger en rulle på lager och väntar på att bli använd. Kanske det får bli en paj nästa vecka...
Kramar
Postat av: Kim
Pajdeg alltså, jag får liksom aldrig riktigt till det bra. Klet och kladd - då är filodeg finemang (om än lite pilligt ibland).
Hoppas du mår bra C! Kram kram
Trackback