Vegetarisk påskmat

Förra året inföll påsken i slutet av mars och jag kommer ihåg den väl. När jag tänker tillbaka på alla långfredagar vi har firat på landet gör jag ofta det ur ett visst väderperspektiv. Förra året var det alldeles för kallt för att sitta ute och dricka kaffe, året innan var det blåsigt, jag var sjuk och själv hemma och året innan det var det solsken och vårkänslor. Det här året utlovas ösregn, sol och +15° så det kan ju gå ungefär hur som helst. 
 
Jag tycker inte att traditionell påskmat är speciellt intressant eftersom det ofta innefattar sill, lamm och Janssons frestelse (alltid denna Jansson!) men under årens påskmiddagar i Svanesund har det dykt upp en hel del spännande vegetariska recept som passar bra på buffébordet.
 
 
Deviled eggs med extra mycket tabasco äter jag ganska ofta men till påsk passar de såklart alldeles ypperligt. Calle brukar göra egen majonnäs (lägg två äggulor i en skål, tillsätt lite dijonsenap och pressad citron - häll över rapsolja i en smal strimma och vispa kraftigt tills du har en lagom fast majonnäs. Smaka av med salt och nymald svartpeppar) och blanda i röran. Går hur snabbt som helst och blir ljusår godare än den köpta varianten. Jag lovar.
 
 
Rödbetor på alla sätt och viss äter vi ofta på landet och den här varianten med pinjenötter och rucolasmör är en av mina favoriter! Extra mycket citronzest och massor av pinjenötter är prickarna över rödbetan, som vi brukar säga.
 
 
Det har nog inte undgått någon frekvent läsare av den här bloggen att västerbottensost är något av det bästa jag vet. Den här förrätten står med andra ord högt i kurs - en västerbotten royal toppad med gräslök och vegetarisk kaviar. Perfekt att förbereda, dessutom.
 
 
Ännu mer rödbetor, såklart. Västerbottensost ligger alltså bra till, men det gör även pepparrot. Jag har pepparrot på nästan allt, men allra helst på en rostad macka. Eller som här, på en kokt rödbeta tillsammans med lite grädde. Ljuvligt.
 
 
Har ni fått tag på årets första sparris kan jag bara gratulera - och rekommendera er att göra den här varianten med ett täckte av parmesansmulor och rucola
 
 
Ingen buffé utan sallad, tycker jag. Den här varianten med jordärtskocka är riktigt fin! Har ni några torkade kantareller kvar passar de ju ypperligt i den här salladen, har ni inte det tycker jag ni ska steka på några skogschampinjoner och blanda i.
 
Nu ska jag börja packa för om några timmar åker vi mot Svanesund och möter upp Calles familj. Hoppas att ni alla får en riktigt fin påsk! 

Skickat kärleksbrev till Matrepubliken? Frågor om ett recept? Håll ut, snart kommer det ett svar!
Postat av: Lotta i Två små kök

Det finns verkligen massor av gott man kan äta till påsk utan att det blir tråkigt och typ samma som jul och midsommar. Jansson gillar jag iofs nästan jämt, och jag gör gärna en vegetarisk variant.

Låter som att det kan bli en härlig påskhelg ändå med väder som bara blir bättre och bättre. Ha en härlig påsk!

Kram

2014-04-17 @ 10:05:11
URL: http://www.lottakruse.blogspot.se
Postat av: Therése S

Sparris är så gott.
Glad Påsk.

Svar: Tack detsamma! Kram!
Charlotta Ljungblad

2014-04-17 @ 10:59:18
URL: http://blogg.thereses.se
Postat av: Emmy

Jag har inte riktigt bestämt vad jag ska bidra med ännu, men nu när jag såg dina små pajer med Västerbottenost så tror jag att jag gör dem. Något med sparris blir det också och även här lockar ditt recept. Rödbetorna jag hade hemma har jag glatt mumsat i mig idag, men jag ska komma ihåg dina finingar du bjuder på här till nästa gång!
Tack för inspirationen! Glad påsk! Stor kram <3

2014-04-18 @ 03:14:32
URL: http://remsansbistro.se
Postat av: Ann-Louise

Glad påsk!

Kan förstå att påskmaten inte känns så het för en veggie men jisses vilken fin buffé du har plockat ihop! Det blir nog ingen påskmat för mig i år utan istället så satsar vi på en massa utflykter i det härliga vädret. Kram!

2014-04-19 @ 08:26:18
URL: http://lillamatderiven.blogspot.com
Postat av: Lena i Wales

Vilka härliga ideer! Ska köra några av dem över helgen! Där jag nu befinner mej har vi så härliga grönsaker och fisk. Titeln visar idag inte var jag verkligen är,utan innehållet!

2014-04-19 @ 11:47:56
URL: http://lenaiwales.wordpress.com/
Postat av: Sara

Jag tycker inte att det finns någon riktig tradition kring mat vid påsk. Ägg, lamm och sill är väl vanligt, liksom massa lax i olika former. Men inget direkt att DET HÄR äter man på påsken. Vi grillade bara :) Äggen blev frukostmat, precis som de brukar vara. Deviled eggs blev jag sugen på nu, dock...

2014-04-21 @ 19:31:48
URL: http://vardag.nu
Postat av: Hanna

Jag håller med - påskmat är ingen favorit hos mig heller. Det enda jag tycker är gott är typ Jansson. Tycker dina vegetariska rätter är mycket mer spännande än sill och lamm. Var rätt skönt att slippa undan påskfirandet i år, faktiskt. Åt dragéägg, det var det enda. :)

Ha det gott! Kram

2014-05-01 @ 12:21:19
URL: http://matarkivet.wordpress.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

Mailadress: (publiceras ej)

URL/bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0