Refried beans

I den här familjen lagar vi väldigt mycket texmex, och det innebär för det mesta långkok på olika köttbitar tillsammans med tortillas och ett gäng goda tillbehör. För mig är det alltid en utmaning att hitta på något som jag kan äta istället för långkoken och för ett tag sedan provade jag en riktigt klassiker - refried beans. 
 
 
Det är lite som en bönröra med jalapenos, kan man säga. Jag gjorde min röra i slow cookern - en ganska stor sats - och frös in det som blev över. Perfekt att plocka fram vid behov.
 
Refried beans
massor
 
500 g torkade pintobönor, rensade
1 tsk salt
1 stor gul lök, skalad och grovt hackad
4 vitlöksklyftor, rivna
1 jalapeno, finhackad
1 msk vitvinsvinäger
 
Lägg bönorna i en stor gryta och täck med vatten. Låt det koka upp, lägg över ett lock och låt det koka i 15 minuter. Ta grytan från värmen och häll bönorna i ett durkslag. Lägg bönorna i slow cookern och täck dem med vatten. Snåla inte med vattnet, det gör inget om det är några centimeters marginal. Tillsätt salt, lök, vitlök och jalapeno. Lägg på locket och tillaga på hög i 4-6 timmar. När bönorna börjar bli mjuka (-re), ta ut 2 dl vatten från slow cookern och spara i en kopp. Häll över bönorna i ett durkslag och skaka lätt. Lägg sedan i en mixer eller i en matberedare tillsammans med vinäger (har du en liten mixer får du göra det här i omgångar!) och lite av vattnet du tog från slow cookern. Mixa tills du har en någorlunda jämn bönröra (jag tycker det är godast om det är lite bönbitar kvar!) och tillsätt mer vatten om det behövs. Smaka av med salt.

Skickat kärleksbrev till Matrepubliken? Frågor om ett recept? Håll ut, snart kommer det ett svar!
Postat av: Sara

Det är ju ingen snygg mat rent estetiskt, refried beans, men det låter gott!

Svar: Va? Vad menar du? Tycker du inte att den här bruna, bönklumpen är snygg?! :=D
Charlotta Ljungblad

2014-04-22 @ 21:24:11
URL: http://vardag.nu
Postat av: Kim

Refried bens är ju gott det. Pintobönor alltså? Det vet jag inte ens hur de ser ut, får googla. Arriba!

Svar: De är superfina! Tusen gånger finare när de är torkade, haha.
Charlotta Ljungblad

2014-04-22 @ 21:25:18
URL: http://tantrussinsbak.blogspot.com
Postat av: Desiree

Mmmmm så gott med refried beans. Brukar köra på svarta bönor men alla slags bönor går ju utmärkt och blir väldans gott. I år ska vi fira Cinco de Mayo med våra amerikanska vänner och då är det Mexikanskt som gäller så detta var väldigt bra med lite sådan här inspiration. Hoppas du har haft en skön påsk. Vi har precis återvänt till Basel efter en påsk med familjen i Stockholm och riktigt ljuvligt vårväder.
Kram!

Svar: Åh, vad kul! Kanske vi borde fira här med?!
Charlotta Ljungblad

2014-04-23 @ 21:28:38
Postat av: madelein - en hälsoblogg

Låter gott men ser mindre gott ut :P (färgmässigt i varje fall) :-)

Svar: Jag vet haha, det är lite bruna bönor-stuk över det :=)
Charlotta Ljungblad

2014-04-23 @ 22:29:26
URL: http://madelein.se/
Postat av: Mårtensson kök

Vi gjorde faktiskt refried beans senast igår, fast på lite annat sätt. Men holymoly så gott det blev. Men visst, snyggt är det inte.)

2014-04-27 @ 22:38:48
URL: http://martenssonskok.blogspot.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

Mailadress: (publiceras ej)

URL/bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0