Flygande Jakob

 
Den här veckan har jag och Calle #retrovecka eftersom jag har bläddrat i någon gammal kokbok från typ -95 där jag hittade en hel hög med gamla godingar. Först ut blev klassikern Flygande Jakob, som jag faktiskt aldrig har ätit innan. Jag gjorde en del ändringar men jag måste säga att det inte var så illa alls! Det enda jag är något tveksam till är de varma bananerna, men de kan man ju hoppa över.
 
Flygande Jakob, den vegetariska versionen
2 portioner + matlåda
 
6 quornfiléer, tinade
(soja, saft från 1 citron, lite agavesirap, svartpeppar)
1 banan
4 dl mellangrädde
2 dl chilisås
1 dl riven ost
1,5 dl torrostade jordnötter
nymald svartpeppar
 
Jag brukar marinera mina quornfiléer i lite soja, citronsaft, agavesirap och svartpeppar - vill du inte det går det säkert lika bra utan. Sätt ugnen på 225°. Lägg quornfiléerna i en smord ugnsfast form, blanda alla ingredienser till såsen och häll över quornfiléerna. Strö över den skivade banan och riven ost och ställ in i ugnen i ca 15-20 minuter. Ta ut och låt vila ett litet tag tills såsen satt sig. Häll på jordnötter och servera gratängen tillsammans med råris och sallad. 

Skickat kärleksbrev till Matrepubliken? Frågor om ett recept? Håll ut, snart kommer det ett svar!
Postat av: sofie mumsfillibaba

En sån mumsig klassiker!

Svar: Klassiker it is!
Charlotta Ljungblad

2013-09-11 @ 20:55:47
URL: http://www.mumsfillibaba.blogspot.com
Postat av: Desiree

Evigheter sedan jag åt den här rätten kommer jag just på. Kanske ändå inte en sådan där jättefavorit när allt kommer omkring.

Svar: Haha, nej, jag förstår dig. Jag tyckte det var gott, men det är nog inte så att vi kommer laga det varje vecka, direkt...!
Charlotta Ljungblad

2013-09-11 @ 21:22:05
Postat av: Catta

Hahahahaha!

Det här är rätten som jag alltid planerar att servera för att återuppliva gamla minnen. Men sen när jag väl ska handla ingredienserna ångrar jag mig alltid. Hur gott kan det EGENTLIGEN vara med varma bananer? Typ inte alls. :)

Svar: Ja, alltså, chilisås och grädde?! SÅ -88. Typ. Haha!
Charlotta Ljungblad

2013-09-11 @ 21:45:25
Postat av: Tess

Jag är en stor fan av varma bananer;) vi gör dock alltid såsen på curry istället för chilisås.... Göttans! Vi gjorde klassikern makaronipudding i måndags. Frågan är om det var bättre förr, Hahaha.

Svar: Haha! Det var inte riktigt så illa som jag tänkte att det skulle vara... Snackar vi gul curry då eller typ currypasta?
Charlotta Ljungblad

2013-09-11 @ 22:11:55
URL: http://www.drlikatesses.se
Postat av: Elin

Följer #retrovecka med spänning! Tänker mig en liten räkcocktail med rhode islanddressing? Hasselbackspotatis? Nej nu kommer jag inte på något mer :D

Svar: Retroveckan tog en tillfällig paus pga hektisk arbetsvecka och spontan utekväll igår haha. Återkommer snarast! :=)
Charlotta Ljungblad

2013-09-12 @ 06:14:00
URL: http://www.ragazze.se
Postat av: Sara på Vardag.nu

Fasen vad kul med retrovecka! Jag vill ha hela menyn :D

Svar: Lovar att återkomma snarast! :=)
Charlotta Ljungblad

2013-09-12 @ 10:43:16
URL: http://vardag.nu/
Postat av: Pernilla

jag brukar servera bananerna kalla vid sidan om, och med brukar menar jag att den enda gången jag gjort flygande jakob så gjorde jag så. varma bananer är nog ett av mina värsta matminnen då min äldsta bror alltid skulle ha det på hemgjorda familjepizzan. banan och curry. "det är ju bara att peta bort" sa mamma alltid. jo tjena. banan och currysmak går fan inte bara att peta bort! #traumatiseradförlivet

Svar: Nej, curry tar förbanne mig över typ ALLT i en maträtt! #döden
Charlotta Ljungblad

2013-09-12 @ 12:58:27
URL: http://chibichibimoon.blogg.se
Postat av: Hanna

Är också lite skeptisk mot just bananen men jag KAN äta den i Flygande Jakob, men det är enda gången det funkar med banan i mat (och bak). Kram

Svar: Ja, det är lite tricky det där med banan! Nästa gång (om det blir en sådan, haha) ska jag prova att lägga på bananen kall istället, som Pernilla föreslår nedan. Kanske passar Calle bättre också, vi får väl se :=) Kram!
Charlotta Ljungblad

2013-09-12 @ 18:42:51
URL: http://matarkivet.wordpress.com
Postat av: Emmy

Jag älskar verkligen Flygande Jakob, all of it. Men hos oss är det nästan bara jag som äter de varma bananerna, men de andra vill ändå ha dem i såsen för tydligen ger den ändå något positivt till smakerna.
Jag måste verkligen laga detta någon dag snart!

2013-09-13 @ 16:27:45
URL: http://remsansbistro.se
Postat av: Mårtenssons kök

Alltså är det en enda rätt som vi aldrig har eller kommer att laga till i köket så är det just denna. Det går bara inte med nötter och bananer i maten när man heter Anki... Men grapen, pizzan och pastan, där hänger vi absolut på:)

Kramar!

Svar: Hahahahaha, Flygande Jakob är verkligen en älska-eller-hata-rätt! :=)
Charlotta Ljungblad

2013-09-16 @ 13:39:16
URL: http://martenssonskok.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

Mailadress: (publiceras ej)

URL/bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0