Grönkålschips

Trots att jag somnade (alldeles för) sent i natt vaknade jag för en timme sedan och var alldeles klarvaken. Det gör jag ofta, för övrigt - vaknar upp tidigt när jag väl har chans att sova ut. Och sova ut, det hade jag behövt för igår hade vi Calles släkt över på middag och som vanligt när vi träffas blev det en hejdundrande fest! Som jag önskar att Calles mormor hade varit med. Ibland glömmer jag alldeles av att hon inte längre finns, trots att det snart är ett år sedan hon gick bort. Jag tänker ofta på henne, på sättet hon muttrade farskons varje gång hon blev sur, eller hur vi bakade pepparkakor tillsammans. Sista gången vi hade julbak hemma hos henne tittade hon på mig och Calle som om vi var från en annan planet när vi bestämde oss för att fylla första plåten med grisar. "Men ni kan väl inte börja med grisen?" sa hon och tittade på oss. "Ni får ju börja med den runda formen!" Åh, som vi skrattade åt det. Hur som helst - från mormor till grönkålschips, för de här små rackarna bjöd vi på till bubblet igår. Enklast i världen att göra, och ack så nyttigt. Prova.
 
 
Jag kryddade mina med endast havssalt men lite chiliflakes hade nog varit gott på, tror jag. Det ska jag prova nästa gång!
 
Grönkålschips
massvis
 
en bunt färsk grönkål
olivolja, en bra variant
havssalt
 
Sätt ugnen på 150°. Skölj grönkålen och riv av lagom stora bitar (och släng den hårda mittenbiten!). Lägg grönkålen i en bunke, ringla över olivolja och massera in i grönkålsbladen. Lägg på en bakplåtspappersklädd plåt, strö över havssalt och grädda i mitten av ugnen i 15-20 minuter. Rör runt efter halva tiden så att de inte blir brända!

Skickat kärleksbrev till Matrepubliken? Frågor om ett recept? Håll ut, snart kommer det ett svar!
Postat av: Ann-Louise

Finns det godare snacks än grönkålschips?! Jag har också bränt otaliga plåtar men börjar bli bättre på att passa dem, för man vill inte gå minste om en enda liten godbit. Ha en skön söndag!

Svar: Man får verkligen passa dom små rackarna :=) Kram!
Charlotta Ljungblad

2013-10-06 @ 09:51:09
URL: http://lillamatderiven.blogspot.com
Postat av: Åsa

Ursäkta en nybörjarfråga, men olivoljan - ska den ringlas över kålen på plåten eller ska den vara mer jämnfördelad över kålen? Måste nog testa detta!

Svar: Herreminje, den lilla petitessen glömde jag ju helt att skriva. Förlåt! Ringla över olivoljan och massera in med händerna så att kålbladen blir ordentligt täckta med olivolja!
Charlotta Ljungblad

2013-10-06 @ 11:46:14
Postat av: Katarina

Så gott!

Svar: Verkligen!
Charlotta Ljungblad

2013-10-06 @ 14:58:23
URL: http://hovkonditorn.blogspot.com
Postat av: Åsa

Tack för svaret om oljan! Nu ska väl även jag kunna klara av det bara jag hittar lite grönkål. :)

Svar: Lugnt! Hoppas du hittar grönkål!
Charlotta Ljungblad

2013-10-06 @ 17:03:27
Postat av: sofie mumsfillibaba

Fint det där! Både grönkålen och minnena av någon som inte finns längre. Och gamla människor är ju helt underbara i sitt tankesätt...:)

Svar: Men visst är de? Alldeles underbara!
Charlotta Ljungblad

2013-10-06 @ 21:54:10
URL: http://www.mumsfillibaba.blogspot.com
Postat av: Emmy

Det är ändå dessa fina minnen vi har som gör att de underbara människor vi saknar ändå på ett sätt lever vidare. Även om saknaden gör ont så ska man vårda minnena.
Grönkålschips är fantastiskt gott. Jag minns min skeptism första gången jag testade, men så övertygad jag var redan vi första chipset.

2013-10-06 @ 22:54:24
URL: http://remsansbistro.se
Postat av: Emmy

Stooor kram <3

Svar: Tack kompis! Det kan behövas, det är tungt nu :=( Kram till dig med, fina fina du!
Charlotta Ljungblad

2013-10-06 @ 23:01:06
URL: http://remsansbistro.se
Postat av: Sara på Vardag.nu

Det är lustigt hur det är de där små, små sakerna som man kanske när de skedde inte la så mycket märke till, som blir de tydligaste minnena sen...

Grönkålschips är gott, det gjorde jag förra julen. Snart är det jul igen...

Svar: Jag vet, tiden går så himla fort! Oh well, det finns en charm med julen med :=) Och oj, vad jag längtar efter lussebullar!
Charlotta Ljungblad

2013-10-07 @ 12:50:52
URL: http://vardag.nu
Postat av: catta

Det här tillhör en av de där sakerna som jag inte fattar varför det är så gott. Alltså, jag TYCKER det är så gott, men fattar inte varför. Det är ju liksom rostade blad.

Skriver hon som är uppfödd på diverse tillsatsmedel.

Svar: Tänkte PRECIS samma sak när jag rev av bladen från stammen. Kål. Grönkål. Really? Min främsta erfarenhet av grönkål är ju den läskiga sörjan som serveras på julafton (no offence pappa, jag älskar alla andra kålrätter du gör!) men de där chipsen, alltså. Riktigt goda!
Charlotta Ljungblad

2013-10-07 @ 22:13:04

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

Mailadress: (publiceras ej)

URL/bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0