Matbloggskompisar

Förra veckan hade vi en efterlängtad matbloggsträff hemma hos Russinet och jag gick därifrån lite mer fyrkantig, lite gladare och med en bit bröd som jag paxade efter första tuggan. De andra hade med sig alldeles ljuvliga kreationer men jag, jag hade med mig en flaska expresslemonad som jag gjorde trettio minuter innan jag skulle möta upp Pernilla vid spårvagnen. Så är det ibland. Den här veckan är inte heller fy skam - igår åt vi middag på Bhoga och njöt av La Cage aux Folles på Operan, och idag ska vi gå till Fond och fira Calles pappa som snart fyller 70 år. Känner mig oerhört bortskämd med fin mat just nu.
Charlotta-är-inte-hemma-räkor

Ni trodde aldrig att ni skulle få se en räka på den här bloggen, va? Nä, inte jag heller. Men det är så kul, för när jag är ute och reser med jobbet har Calle några traditioner, nämligen följande: Pizza på Cyrano, fisk eller skaldjur och massor med (konstiga) kött (-bitar). De numera välkända Charlotta-är-inte-hemma-räkorna gör man såhär:
Charlotta-är-inte-hemma-räkor
1 portion
300 g räkor
mjöl, vispat ägg, panko
majsolja till fritering
citron att droppa över
Skala räkorna. Häll mjöl, vispat ägg och panko i tre separata skålar. Doppa räkan i mjölet, sedan i det uppvispade ägget och sist i pankon. Fritera i gryta (oljan ska vara ca 160 grader). Låt räkorna droppa av på papper, lägg sedan på fat och droppa över citron. Ät med callioli.
Pasta med brysselkål

Förra söndagen handlade jag middag på tom mage och med noll inspiration. Inte det bästa upplägget för en söndagkväll, om man säger så men ekvationen Instagram + Smaskens + brysselkål + parmesanost = glad Charlotta och räddad söndagkväll.
Pasta med brysselkål
4 portioner
pasta, 4 portioner
1 gul lök, finhackad
1 klyfta vitlök, finhackad
400 g brysselkål
2 dl matlagningsgrädde
salt, nymald svartpeppar
parmesanost
Koka pastan. Koka brysselkålen hastligt i lite lättsaltat vatten och stek sedan i en stekpanna (dela brysselkålen på hälften först!) tillsammans med lök och vitlök. Tillsätt grädde och parmesanost och låt koka in i några minuter. Smaka av med salt och peppar, blanda i pastan och toppa med (extra mycket) parmesanost.
It's your birthday

Födelsedagsfrukost!
Idag fyller min alldeles egna Calle 33 år och vi har firat som sig bör. Sovmorgon, långfrukost och sen middag med Calles föräldrar. Kontentan av dagen? Jag har världens finaste man. Och det här med att ta tillvara på livet, det är inget att skoja om. Lev livet. Ha kul. Lev varje dag som om det vore den sista. Ok? Man vet aldrig när det tar slut.
Fylld aubergine, version 2435345


Aubergine är en sådan sak jag gillar väldigt, väldigt mycket fast jag egentligen inte vet riktigt varför. Den smakar ju inte sådär jättemycket om vi ska vara ärliga, men fylld med någonting blir den alldeles ljuvlig! Den här varianten på fylld aubergine hittade jag hos Hanna och i sedvanlig ordning har jag ändrat om lite i receptet.
Fylld aubergine
4 portioner
olivolja
4 vitlöksklyftor
1 msk tomatpuré
1 burk krossade tomater
2 dl röda linser
2 lagom stora auberginer
oregano efter tycke och smak
1,5 dl brödsmulor
1 förpackning mozarella
40 g riven parmesan
Värm ugnen till 200°. Dela auberginerna på hälften och skala bort det mesta av skalet (men spara en kant runt om så behåller den formen när den mjuknar). Ringla olja i en ungsfast form, lägg auberginehalvorna med snittytan neråt och ringla över mer olja. Lägg i tre av vitlöksklyftorna (skalade men hela) och oreganon. Salta och peppra, täck med folie. Baka tills de är mjuka, vilket borde ta runt 40 minuter. Gör under tiden tomatsåsen - stek en finriven vitlöksklyfta, blanda i tomatpuré, krossade tomater och röda linser. Låt småputtra i en kvart eller så tills den tjocknat. Smaka av med salt, peppar och en gnutta socker. Ta ut och vänd auberginerna i den ugnsfasta formen. Blanda brödsmulorna med lite olivolja och parmesan. Gröp ur auberginerna lite lätt, finhacka aubergineköttet och blanda med tomatsåsen. Fyll auberginhalvorna med tomatsås, toppa med mozarella, brödsmulor och riven parmesan. Ställ in i ugnen 25-30 minuter tills osten är bubblig och brödsmulorna krispiga. Servera med sallad och en bit bröd.
Hamburgerbröd

Vad bjuder man på när trettiofem kompisar kommer på fest? Det funderade vi på ett bra tag och gick vägen via plockmat med bestämde oss till slut för att slänga ihop några grytor pulled pork. Till det bakade Calle hamburgerbröd och det hela serverade vi med BBQ-sås, guacamole och syrad lök. Receptet hittade Calle i Texmex från grunden.
Hamburgerbröd
ca 8 bröd
2,5 dl ljummet vatten
3 msk ljummen mjölk
2 tsk torrjäst
2,5 msk strösocker
2 ägg
7,5 dl vetemjöl (ev mer)
2,5 msk smör
1,5 tsk salt
sesamfrön
1 tsk bikarbonat
Blanda vattnet och mjölken med jästen och sockret. Låt stå i tio minuter. Vispa ett ägg fluffigt, blanda sedan mjölet och smöret med händerna i en stor skål. Blanda i jästvätskan, saltet och det vispade fluffägget tills det blir en deg. Knåda i matberedare 8-10 minuter. (Degen kan vara kladdig men det är ok!) Forma till en boll och jäs under bakduk 1-2 timmar. Dela degen i 8 degar, forma till runda bollar. Lägg på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa under handduk ytterligare 1-2 timmar. Sätt ugnen på 200°, placera en form med vatten längst ner. Vispa upp det andra ägget med bikarbonat och en tesked vatten och pensla bullarna. Häll på sesamfrön och baka bröden i ca 15 minuter.
Frukost deluxe

Det kan vara så att jag, trots att jag drack typ en drink igår, är galet trött idag. Vi hade trettiofem kompisar över på inflyttningsfest igår och eftersom vi hade bett om bidrag till drinkbordet istället för inflyttningspresent möttes jag i morse av Hawaii deluxe på köksön. Allsköns spritsorter i en salig röra och shakers, drinkpinnar och matrester precis överallt. Det blev en lyckad fest, med andra ord.
Men hörni, den där pannkakan på bilden ovan - den skojar man inte om. Förra veckan hade vi några pannkakor över i kylen så på morgonen värmde vi upp en i stekpannan, kläckte i ett ägg, toppade med ost och vek ihop. Oh, the joy, säger jag bara. Crèpes deluxe sådär på morgonkvisten är precis vad som behövs ibland.
Göteborgstips - Burgersson
Den senaste grejen nu för tiden verkar ju vara det här med hamburgare. Sådär spännande tycker jag som inte är någon stor köttätare, men så var vi ute och promenerade för några veckor sedan och då råkade vi gå förbi Burgersson, det nyöppnade haket vid Skanstorget.

Jag har läst om det här stället i tidningen och storyn bakom är som sig bör - man åker till USA för att finna den perfekta burgaren, man hittar den och man åker hem till Sverige och startar ett hak där kön ringlar sig lång och gästerna hyllar. Jag med. Trots något illvillig inställning till hamburgare överlag. Det är nämligen såhär, att det här med vegetarisk burgare kan ju vara ungefär hur som helst. För det mesta är de skittråkiga, hårt friterade och serverade med klyftpotatis (snark) och det får i alla fall inte mig att gå igång. Men, så finns det sådana vegburgare som man får på Burgersson, och oj, säger jag bara. Vilken skillnad. Bra textur - både mjuk och inslag av hela bönor, löjligt god dressing (någon majonnäsvariant med salvia och senap) och till det: pommes frites från snabbmatshimlen. Frasiga, hårda och alldeles perfekta. Burgaren med kött i då? Ingen aning, men Calle grymtade ett par gånger att det var den bästa burgaren han har ätit, och DET, det är onekligen bra betyg från mannen som vanligtvis är snålare än snålast med att dela ut höga poäng.
Faluquorv
Att få en ugnsbakad faluquorv att se god ut är ju inte speciellt lätt, om man säger så. Det är verkligen spännande det där, hur viss mat kan se så tråkig ut på bild, trots att det smakar alldeles himmelskt. Sen är ju inte jag någon mästare på att piffa speciellt mycket heller, dels för att jag tar mina bilder två sekunder innan jag äter den och dels fö - nej förresten, det är nog precis det som är anledningen.

Man kan ju fylla en sånhär med nästan vad som helst, men i min finns det alltid senap, lök och bostongurka.
Ugnsbakad faluquorv
2 portioner
1 vegetarisk falukorv (middagskorv tror jag den kallas)
1 gul lök (ganska stor)
bostongurka
senap, en stark sådan
ströbröd
eventuellt riven ost av den starkare sorten
1 burk krossade tomater
salt, nymald svartpeppar
en gnutta socker
Sätt ugnen på 225°. Skär ett gäng skåror i quorven, ganska djupa så att man lätt kan pilla ner fyllningen. Lägg i en klick senap, lite bostongurka och en skiva lök. Dra på lite extra senap ovanpå quorven och häll över lite ströbröd blandat med ost. Stek lök i en klick smör tills bitarna har blivit mjuka, häll på krossade tomater och låt koka in i några minuter. Smaka av med salt, peppar och lite socker. Häll i formen runt quorven, lägg på överbliven lök om det finns sådan och grädda i mitten av ugnen i ca 20 minuter. Servera med potatismos och stora mängder senap.
Knäppelpaj

Bibbi var snäll och tog med sig äpplen hem från landet till oss så jag passade på att bjuda på äppelpaj förra veckan när mina kollegor var över på middag. Jag är inte alltid så förtjust i det där med varm frukt men när den är täckt i ett knaprigt täcke - då är det en helt annan grej...
Knäckig äppelpaj
4 portioner
3 st äpplen (jag anväde citronäpplen)
2 msk kanel
1,5 msk råsocker
100 g smör, rumstempererat
2 dl fiberhavregryn
0,5 dl dinkelmjöl, siktat
1,5 dl råsocker
1 tsk bakpulver
1,5 msk mörk sirap
Sätt ugnen på 175°. Skala, kärna ur och dela äpplena i mindre bitar. Blanda med kanel och socker. Rör ihop smör, fiberhavregryn, mjöl, socker och bakpulver till en smet. Lägg äpplena i en ugnsfast (och smord!) form, smula över degen och ringla över sirapen. Grädda i mitten av ugnen, 25-30 minuter. Receptet kommer från Arla.
Vaniljsmetana

Jag är ingen storkonsument av Smetana, men plötsligt händer det som man brukar säga. Den här löjligt enkla istället-för-vaniljsås-variant kan man ju ha till typ... allt. Äppelppaj till exempel, för precis det åt vi till efterrätt för några dagar sedan. Receptet kommer från Arla.
Vaniljsmetana
4 portioner
1 ask Smetana
1 tsk ekologiskt vaniljpulver
1 tsk socker (eller agavesirap)
Blanda alla ingredienser, ställ kallt i några minuter (gärna en timme) och plocka fram precis innan servering.
Woodstock, 69

Göteborg, New York - ingen vet säkert.
En finare dag än den igår kan man nog inte önska sig när det vankas bröllop för två fina vänner. Solsken, höstlöv, fina färger och utsikt över Älvsborgsbron och inloppet till Göteborg. Göteborgshybris, jag vet, men när man står vid St Birgittas kapell och tittar ut över vattnet får jag samma känsla som när vi för ett år sedan vigdes vid Manhattan Bridge i Brooklyn och tittade ut över hamninloppet i New York. Det känns som igår fast ändå inte alls. Jag kommer ihåg hur varmt och klibbigt det var. Hur vi kiknade av skratt när en gammal hippie tittade på oss och skrek "HEY, I looked just like you when I was at Woodstock back in '69!" och gjorde fredstecknet och pekade på mitt flätade hår. Hur vi struntade i att åka till stan och istället drog upp en stereo på taket i Bushwick och dansade under bar himmel tills vi stupade i säng framåt småtimmarna. Åh, vad kul allt det där var. Och igår, då var det fest på samma sätt fast ändå inte alls. Vissa i familjen slirade hemåt vid halv sex i morse och det sista jag såg av dansgolvet var några väldigt fina vänner som dansade som om det inte fanns någon morgondag. Nu ska jag ta tag i den här dagen och fixa frukost till zombien i sovrummet, ha en trevlig söndag!
Trädtoppar

Utsikten från vårt vardagsrum just nu är svårslagen. De stora, ståtliga träden som står på parad vid Heden börjar så smått att ändra färg och vi får sitta på första parkett. Inte illa alls. I helgen vankas bröllop, förberedelser inför vår inflyttningsfest som går av stapeln nästa lördag och såklart - ett avsnitt av Sopranos. Eller två... Trevlig helg!
Hannas ostkex deluxe

Jag är svag för det mesta som innehåller ost, som de flesta av er vet vid det här laget. Jag hade valt bort söta desserter för en bit ost vilken dag som helst, och hade jag kunnat hade jag tagit anställning som kvalitetssäkrande provsmakare för västerbottensost. Just därför är jag och de här små ostkakorna en match made in heaven. Receptet hittade jag hos Hanna.
Ostkex med chili
(Parmesan biscuits)
(Parmesan biscuits)
ca 25 st
100 g smör i kuber
100 g vetemjöl
salt, en nypa
cayennepeppar, en nypa
50 g lagrad ost (jag använde brännvinsost)
50 g parmesan
1 ägg, uppvispat
parmesan till topping
1 grön chili, skivad
Värm ugnen till 180°. Lägg smör och mjöl i en skål tillsammans med salt, cayennepeppar och den rivna osten. Blanda ihop ordentligt (gärna i matberedare) tills du har en ganska sammanhängande deg. Pressa samman till en degboll, klä i plastfolie och låt degen vila svalt i 30 minuter. Mjöla en bakyta och kavla ut degen tills den är 3-4 mm tjock. Ta ut kakor med ett mått, lägg på en plåt med bakplåtspapper. Pensla med ett uppvispat ägg och riv över lite parmesan. Toppa med en chiliskiva.
Ralph Cifarettos scrambled eggs

Jag och Calle har plöjt Sopranos de senaste månaderna och en av mina favoritkaraktärer (jo, faktiskt) är Ralph Cifaretto. I ett avsnitt ska han bjuda Tony Soprano på äggröra och då berättar han att han brukar ha sour cream i smeten för att få äggröran sådär extra bra. Det provade vi i helgen och jo, visst blev det annorlunda. Tillsammans med några småtomater och löjligt mycket tabasco vill jag fortfarande hävda att det här är något av det bästa man kan äta till frukost.
Grönkålschips
Trots att jag somnade (alldeles för) sent i natt vaknade jag för en timme sedan och var alldeles klarvaken. Det gör jag ofta, för övrigt - vaknar upp tidigt när jag väl har chans att sova ut. Och sova ut, det hade jag behövt för igår hade vi Calles släkt över på middag och som vanligt när vi träffas blev det en hejdundrande fest! Som jag önskar att Calles mormor hade varit med. Ibland glömmer jag alldeles av att hon inte längre finns, trots att det snart är ett år sedan hon gick bort. Jag tänker ofta på henne, på sättet hon muttrade farskons varje gång hon blev sur, eller hur vi bakade pepparkakor tillsammans. Sista gången vi hade julbak hemma hos henne tittade hon på mig och Calle som om vi var från en annan planet när vi bestämde oss för att fylla första plåten med grisar. "Men ni kan väl inte börja med grisen?" sa hon och tittade på oss. "Ni får ju börja med den runda formen!" Åh, som vi skrattade åt det. Hur som helst - från mormor till grönkålschips, för de här små rackarna bjöd vi på till bubblet igår. Enklast i världen att göra, och ack så nyttigt. Prova.

Jag kryddade mina med endast havssalt men lite chiliflakes hade nog varit gott på, tror jag. Det ska jag prova nästa gång!
Grönkålschips
massvis
en bunt färsk grönkål
olivolja, en bra variant
havssalt
Sätt ugnen på 150°. Skölj grönkålen och riv av lagom stora bitar (och släng den hårda mittenbiten!). Lägg grönkålen i en bunke, ringla över olivolja och massera in i grönkålsbladen. Lägg på en bakplåtspappersklädd plåt, strö över havssalt och grädda i mitten av ugnen i 15-20 minuter. Rör runt efter halva tiden så att de inte blir brända!
Basilikaterrin

Det är lite pill med den här terrinen men när den är klar är den ack så värt besväret. Tanken är nog att den ska serveras som förrätt men vi gjorde lite mindre bitar och hade den istället som tilltugg. Receptet kommer från min favoritkokbok all time - Aromatiska Blad.
Basilikaterrin med getost och äpple
4 portioner
4 äpplen
75 g smör
8 skivor vitt formbröd
1 kruka basilika
200 g getost, en mild variant
salt, nymald svartpeppar
4 skivor bresaola, kanske några till
Skala äpplena, klyfta och skär bort kärnhuset. Skär klyftorna i fyra delar och stek dem gyllenbruna i smör. Lägg i en skål. Skär bort kanterna på brödet och mixa med basilikabladen i en mixer tills brödet är grönt. Lägg brödet i skålen med äpplena, tillsätt getost (skuren i mindre bitar), salta, peppra och blanda. Bred ut plastfilm på en bänk och lägg bresaolaskivorna bredvid varandra. Fördela äppelblandningen som en sträng i mitten, tryck till och rulla ihop. Ställ i kylen och skär upp precis innan servering.
Vegetarisk variant
Jag provade att skiva gurka tunt på längden och fyllde sedan på samma sätt som ovan. Var lite svårt att få rullen att hålla ihop så sätt en tandpetare i så håller den sig.
Kolasnittar med lavendel


Som vanligt när jag ska baka ser inte mina kakor ut riktigt som de på bilden i receptet. Oh well, vad gör det när de smakar som en ljuv sommardag i mitten på juli? Inget alls! Originalreceptet kommer från Arla.
Kolasnittar med lavendel
massvis
2 tsk lavendelblommor
2,5 dl siktat dinkelmjöl
1 tsk bakpulver
1 dl råsocker
1 msk agavesirap
100 g smör
Sätt ugnen på 175°. Blanda mjöl, bakpulver, socker och de hackade blommorna i en bunke. Häll i sirap och det rumstempererade smöret. Arbeta ihop till en deg. Forma degen till tre längder (ca 20 minuter långa). Lägg den på en plåt med bakplåtspapper och platta till lite. Strö över några extra lavendelblommor och grädda i mitten av ugnen ungefär 15 minuter (men tänk på att det varierar från ugn till ugn).