Glutenfria våfflor

 
Jag frågade efter våffelrecept och Nina föreslog en glutenfri variant och Remsan kom med idén att ha västerbottensost i smeten (you had me at Västerbottensost...). Jag gjorde en kombination av de båda och fick såklart en win-win situation.
 
Våfflor med västerbottensost
2 portioner + lite till
 
2 ekologiska ägg
3 dl mjölk
2 msk smält smör
3,5 dl majsstärkelse (mjölet, INTE redningen)
2 tsk bakpulver
1 gnutta salt
 
Blanda majsstärkelse, bakpulver och salt. Vispa äggen med hälften av mjölken och smöret. Häll i äggblandningen i majsblandningen. Vispa ner resten av mjölken tills det blir en slät smet. Grädda (och vispa i smeten för mjölet sjunker till botten när smeten får stå ett tag!) i massor med smör och servera med gräddfil, rödlök och tångkaviar.

Rogan josh med blomkål

 
I helgen lagade vi indisk mat, vilket vi tyvärr gör väldigt sällan (bortsett från den här grytan som vi gör lite då och då). Som utgångspunkt hade vi ett recept från Jamie Oliver som jag sedan vegetarifierade - i originalreceptet ska det vara lamm men jag gjorde istället med blomkål. Funkade alldeles utmärkt, kan jag meddela. 
 
Rogan Josh med blomkål
2 portioner + 2 matlådor
 
1 stort blomkålshuvud
2 cm färsk ingefära, riven
4 vitlöksklyftor, ganska små, rivna
1 tsk gurkmeja
4 msk yoghurt
1 tsk svartpeppar, grovmalen 
3 rödlökar
2 röda paprikor
2 röda chilifrukter, ganska stora
0,5 msk grön kardemumma
0,5 msk hel nejlika
1 kanelstång
1 msk korianderfrö
2 små torkade, röda chilifrukter
2 tsk paprikapulver
500 g krossade tomater
0,5 tsk salt
1 burk kikärter
 
Dela blomkålshuvudet i mindre buketter. Blanda ingefära, vitlök, gurkmeja, yoghurt och svartpeppar och häll allt i en påse tillsammans med blomkålen. Blanda ordentligt så att all blomkål blir täckt. Sätt ugnen på 170°. Dela löken, paprika och chilifrukterna i mindre bitar och lägg i en mixer. Mixa ordentligt tills du har en såsliknande röra. Värm en stekpanna på medelvärme, lägg i kardemumma, nejlika, kanel och koriander. Rosta till de får en lite mörkare färg, häll sedan i en mortel tillsammans med de torkade chilifrukterna och stöt tills du har en mald kryddblandning. Häll lite olja i en stor gryta, tillsätt lök-paprika-och-chiliblandningen och tillsätt kryddblandningen och paprikapulver. Koka upp i ungefär tio minuter, tillsätt de krossade tomaterna, kikärter och blomkålsbuketterna. Tillsätt slutligen saltet när grytan börjar koka igen. Sätt på ett lock och låt koka på ganska svag värme i minst 3 timmar. När blomkålen är lite mjukare men ändå har tuggmotstånd och såsen har blivit sådär stark och söt (den kan vara ganska besk i början) så är den klar. Servera med ris, yoghurt och hackad koriander.

Picklad rödlök

 
Här kommer del 2 i Matrepublikens spänande följetång "Syrat - löken, myten, legenden". Något enklare än det förra receptet men ändå ack så gott. Det här, mina vänner, hade jag kunnat äta till precis allt! Pannkakor och syrad lök - check. Bakad potatis och syrad lök - jajemän. Prinsesstårta och syrad lök - inga problem! 
 
Picklad rödlök
4 portioner
 
2 st rödlökar, ganska stora
1 dl ättiksprit, kanske lite mer
1 dl agavesirap
0,5 dl strösocker
3 dl vatten
 
Skala löken och skiva den tunt. Koka upp vatten, ättiksprit, agavesirap och socker och rör runt ordentligt så att sockret löses upp. Dra av från plattan och låt svalna. Lägg löken i en skål, häll över lagen och låt det stå och dra i minst två timmar innan servering.

Vykort från Björknäs

 
Vi har det riktigt fint här i Stockholm! Vi tar långa promenader, äter frukost som varar till lunch, lagar god mat och dricker vin. Jag har upptäckt storheten med hjortronsylt på våfflor (genialiskt!) och måste, så fort vi är hemma, leta upp vårt våffeljärn. Sitter ni inne på några riktigt bra våffelrecept? Hemliga ingredienser? Vad har ni på? Berätta!  

Lökpaj med keso och oliver

 
Veckan har börjat lite, eh, ostadigt men imorgon är det tisdag och det betydet ny dag, nya tag. Helgen försvann i ett nafs och jag hann med att prova en hel del nya recept - bland annat det här på lökpaj med keso och oliver. Som en löksoppa fast i pajform. Nästan.
 
Lökpaj med keso
2 portioner + 2 matlådor
 
75 g smör
1 dl grahamsmjöl
1,5 dl siktat dinkelmjöl
1 dl kesella lätt
 
3 gula lökar (ganska stora)
3 ägg
3 dl keso
1 klick crème fraiche (ungefär 1 msk)
100 g lagrad ost
svarta oliver
salt, nymald svartpeppar
cayennepeppar
 
Blanda alla ingredienser till pajdegen och tryck ut i en pajform. Låt stå svalt ett litet tag. Sätt ugnen på 200°. Skala, skiva och fräs löken i olja och en klick smör på låg värme tills löken är alldeles mjuk och nästan helt genomskinlig. Blanda ihop ägg, keso och crème fraiche, salta och peppra ordentligt. Tillsätt en gnutta cayennepeppar. Förgrädda pajskalet i 10 minuter, fyll sedan med lök och äggröran. Strö över ost och lägg på oliver, grädda i mitten av ugnen ca 20 minuter och låt sedan pajen stå ett litet tag så den hinner sätta sig innan servering.

Momas tobagoquorn

Kycklingvarianten.
 
Momas tobagokyckling är en riktig klassiker i bloggosfären och förra helgen slog vi på stort och bjöd på det här när våra vänner kom över på middag. Calle gjorde en jätteladdning med kycklingvarianten till de andra och jag gjorde fyra portioner (matlådor, hurra!) quornifierad tobagogryta till mig själv. Hatten av för den här, Moma! 
 
Momas tobagokycklingquorn
4 portioner
 
1 lime, saften
1,5 msk ingefära, riven
2,5 msk curry
1,5 tsk timjan
3 vitlöksklyftor, rivna
0,5 gul lök, riven
1,5 msk bladpersilja, hackad
2 msk koriander, hackad
1,5 tsk salt
1,5 tsk nymald svartpeppar
2 tsk kinesisk soja
3 msk olivolja
 
1 stort paket quornfilé (alt 900 g kycklinglårfilé)
2 tomater, tärnade
resterande marinaden
0,5 gu lök, tunt skivad
1 burk kokosmjölk
1 tsk ättika
1 msk ketchup
 
Tina quornfiléerna och lägg i en plastpåse. Blanda alla ingredienser till marinaden och häll ner i påsen med quorn. Blanda runt ordentligt och låt sedan stå ett litet tag. Bryn quornfiléerna i olja och socker (ungefär 3-4 msk olja och 1 msk socker). Sockret ska bli mörkbrunt innan quornfiléerna läggs ner! Bryn tills filéerna har fått fin färg. Lägg i en stor gryta och häll på resten av marinaden, 1 dl vatten, tärnade tomater och den skivade löken. Koka ner tills ungefär hälften av såsen är kvar. Tillsätt kokosmjölk och ketchup och låt det hela småputtra i ca 20 minuter till. Smaka av med salt och peppar och tillsätt slutligen ättikan. Servera med ris.

Tre dagar

 
Efter en jobbvecka deluxe känns det nästan som julafton att få tre hela dagar ledigt. Precis vad jag behöver. Jag smygstartade ledigheten igår kväll när Calles pappa bjöd in till 70-årskalas och det är inte utan att jag känner mig lite, erm, trött idag. Som sig bör... Resten av helgen tänker jag promenera i trädgårdsföreningen, passa hund, laga någon god mat och äta (dill-) chips. Hoppas att ni får en fin helg!

Vit choklad och saffran

 
Vem spred osanningen om att saffran enbart hör julen till? Hen har uppenbarligen aldrig smakat den här enkla men ack så goda efterrätten som får mig att vilja äta saffran varje dag, året runt.
 
Vit choklad och saffran, sådär krämigt
4 portioner
 
150 g vit choklad
3 dl vispgrädde
2 ekologiska ägg
1 g saffran

Rör ner saffran i grädden och vispa det luftigt i en bunke och vispa äggen tills de blir ljust gula i en annan bunke. Smält chokladen i micron och vispa ner den i äggsmeten. Vänd ner grädden och häll upp i små formar. Ställ i kylen (gärna över natten!) innan servering. Receptet kommer från Helena på Bara en kaka till.

Wookie cookies

 
Leila Lindholm får ursäkta, men det bästa chocolate chip cookie-receptet jag någonsin har hittat kommer från (barn-) kokboken The Star Wars Cookbook (Wookie Cookies and other galactic recipes). Kakor jag bakar har en tendens till att flyta ut vid gräddning men inte de här, inte. Wookies kan man lite på.
 
 
Wookie cookies
1 plåt
 
2 (och 1/4) cups vetemjöl
1 tesked bakpulver
1 tesked salt
1 tesked mald kanel
1 cup osaltat smör
1 cup råsocker
2 ägg
1 tsk mald vaniljstång
1,5 cup hackad mörk choklad
havssalt att strö over
 
Värm ugnen till 200 grader. Blanda mjöl, bakpulver, salt och kanel i en skål och ställ åt sidan. Blanda socker och smör och vispa tills det är krämigt. Blanda i ägg och vanilj. Blanda i mjölblandningen och slutligen den grovt hackade chokladen. Rulla runda bollar och tryck till (mina var ungefär 1 cm tjocka) och lägg på en bakplåtspappersklädd plåt. Strö över havssalt. Grädda i mitten av ugnen ca 10 minuter eller tills kakorna fått fin färg. Låt svalna på ett galler.

Apelsin, pistage och yoghurt

 
Den senaste tiden har jag blivit väldigt förtjust i efterrätter med apelsin. Helst färska med något sött till, som den här till exempel. Igår hade vi några kompisar över på middag och då bjöd vi på den här varianten med turkisk yoghurt och pistagenötter efter inspiration från ett recept jag hittade i senaste numret av Buffé.
 
Apelsin, pistage och yoghurt
(Orange, pistachio and yogurt)
4 portioner
 
2 stora apelsiner
2 dl turkisk yoghurt
0,5 dl florsocker
1 dl pistagenötter
 
Skala apelsinen, skär bort det vita. Skiva i tunna bitar och lägg på tallrikar. Blanda ihop florsocker och turkisk yoghurt, rör tills det är en slät smet. Klicka yoghurten över apelsinen, strö över grovt hackade pistagenötter och dofta eventuellt över lite kanel.

Hej, hej fredag

Ekollonvas utan ekollon.
 
Jag har en ledig fredag vilket innebär långfrukost, träning och eventuellt kakbak. Sistnämnda tillhör inte direkt vanligheterna i det här hemmet men imorgon kommer Ben, 2, på besök och eventuella mutor kan ju alltid vara bra att ha till hands. Annars? Jag måste leta upp ett ekollon till min lilla ekollonvas, och ikväll ska vi på bio och titta på filmen om en av mina favoritartister - Monica Zetterlund. Spännande. Trevlig helg!

Chimichurrimarinerad tofu

 
Det var ju i somras jag och Plommonet träffades för att laga mat tillsammans, och inte förrän nu kommer jag mig för att skriva om den finfina chimichurrimarinerade tofun vi (bland annat) åt. Skämsminen på det. Receptet hittade vi hos Ann-Louise.
 
Chimichurrimarinerad tofu
4 portioner
 
ca 400 g ekologisk tofu (fast)
1,5 dl färsk koriander
1,5 dl färsk mynta
2,5 dl färsk bladpersilja
1 tsk röd chili
2 vitlöksklyftor
4 msk limejuice
4 msk olivolja
havssalt, nymald svartpeppar
 
Blanda ihop alla ingredienser och mixa med mixerstav. Torka av tofun med hushållspapper och pressa ur så mycket vatten som möjligt. Skiva tofun och häll över marinaden. Låt stå i minst 30 minuter. Stek tofun i grillpanna och servera med resten av marinaden.

Tack, Kersin Wiklund

Dunderglögg, år okänt.
 
Det här är första gången jag skriver om ett recept innan jag har testat det, men nu gäller det glögg och det är allvarliga grejer. Varje jul sedan vi träffades har vi gjort GP:s dunderglögg men förra året konstaterade vi att nej, nu får det vara nog. Trots att den är väldigt god är den också hiskeligt söt så efter en sockerspeedad glöggkväll bestämde vi oss för att prova ett annat recept nästa år. Det där nästa året är nu, och efter lite undersökningar har vi bestämt oss för att prova en vinbaserad glögg. Återkommer när den är klar med utlåtande och eventuella ändringar!
 
Kerstin Wiklunds glögg
recept från GP
 
2 g kardemummakärnor
10 g kanel
20 kryddnejlikor
1 bit ingefära
0,5 bit pomeransskal
10 cl renat
1 flaska rött vin
2 dl socker
2 tsk vaniljsocker
 
Krossa kardemummakärnorna och bryt sönder kanelen. Lägg i en väl rengjord glasburk tillsammans med kryddnejlokor, ingefära och pomeransskal. Häll över renat. Låt stå över natten så att kryddorna dras ut ordentligt. Sila bort kryddorna genom ett melittafilter. Häll rödvin i en kastrull, tillsätt strösocker och vaniljsocker. Sjud utan att koka. Tillsätt spritextraktet och blanda ordentligt. Färdig att dricka.

Grönsaker med teryiakisås

 
Vi är dåliga på att laga asiatisk mat här hemma men plötsligt händer det, som jag brukar säga. Förra veckan lagade vi en grytvariant med grönsaker och teryiakisås som blev himmelsk - speciellt såsen som man med fördel kan äta med sked.
 
Grönsaker med teryiakisås
2 portioner + 2 matlådor
 
2 morötter, ganska stora
1 broccolihuvud
1 röd paprika
1 grön paprika
1 gul lök
1 litet rödkålshuvud (eller 0,5 lite större)
 
1 dl japansk soja
4 msk vatten
2 msk strösocker
2 tsk vinäger
1 vitlöksklyfta
1 msk finhackad ingefära
 
sesamfrön till garnering
 
Blanda alla ingredienser till såsen i en kastrull. Låt koka upp och dra sedan av plattan. Låt svalna och sila. Skär grönsakerna i mindre bitar, stek hastigt på hög värme (godast är såklart om det är lite tuggmotstånd kvar). Häll över såsen och strö över sesamfrön. Servera med ris.

Skånehöst

 
Vi är i Skåne för att fira min mamma som har fyllt år. Trots att det (redan) är början av november är det milt, regnigt och höstväder deluxe.
 
 
Igår åt vi mat ungefär hela dagen (gryta, surkål och kokt potatis, hurra!) och dessutom slog vi till med årets första pepparkaka. Inte illa det. Idag bär det av till Göteborg igen. Hoppas att ni har haft en fin helg!

RSS 2.0