Dagen F

Insta-rosé.
 
Hela den här veckan har jag längtat efter fredag. Idag får vi nämligen officiellt tillträde till vår nya lägenhet, och det innebär alltså startskottet för vår flyttkarusell. Den här gången blir det en utdragen sådan eftersom köket inte kommer vara klart förrän veckan efter midsommar så de närmsta veckorna blir helt klart... spännande. Golv ska slipas, kök ska rivas, möbler ska levereras, och mitt i allt ska vi flytta in. Spännande! Men - först ska vi fira fredag tillsammans med grannarna. Bubblet är på kylning och solen har lovat att skina länge ikväll. Trevlig helg!

Gul, gulare, curry

 
Jag har alltid varit lite tveksam till vanlig, gul curry. Jag vet egentligen inte vad man ska ha den till, och det enda jag har ätit i gul-curry-väg är den läskiga hönsgrytan som vi fick i skolan back in the days. Den var sådär. Men, så hittade jag ett recept på apelsin- och currygryta med quorn och äntligen fick burken komma fram från skamvrån i kryddhyllan. Och vet ni vad - det var inte illa alls! Receptet kommer från Ica.
 
Quorngryta med curry och apelsin
4 portioner
 
1 gul lök
2 tsk curry
1 påse frysta quornbitar
3 dl färskpressad apelsinjuice
1 msk vetemjöl
2 dl matyoghurt (8%)
1 broccolistånd
1 burk minimajs
1 paket sockerärtor
olja att steka i
salt, nymald svartpeppar
 
Skala och skiva löken. Dela broccolin i mindre bitar och fräs tillsammans med lök och curry i olja i några minuter. Tillsätt quornbitarna och låt steka med ett litet tag. Tillsätt apelsinjuice. Rör ut mjölet i yoghurten och blanda i grytan. Lägg ner resten av grönsakerna och låt grytan småkoka i några minuter tills quornbitarna är mjuka. Smaka av med salt, nymald svartpeppar och eventuellt lite mer curry. Ät med råris eller libabröd.

Mammadagen

Som ni förstår har jag såklart den bästa, snällaste och coolaste mamman man kan ha. En fin svärmor har jag det med, och för att fira alla mammor lite extra tycker jag att vi kör två favorit-mamma-recept:
 
'
 
Mammas vetebullar, bäst i världen. Avnjutes bäst med kall mjölk och en stor klick smör på den nybakta vetebullen.
 
 
Bibbis sparris med parmesancrumble. Ingen gör sparrisrätter så bra som hon! Min andra sparrisfavorit är den här varianten med grapesås.
 
Annars? Ny vecka på intåg. Calle kommer hem från sin veckolånga tjänsteresa i USA, solen ska skina (nästan hela tiden) och på fredag får vi officiellt nycklarna till vår nya lägenhet. Life's peachy.

Grapefunderingar

 
Jag har aldrig fattat grejen med grapefrukt. Det är så beskt att mina öron krullar sig, och ändå hävdar Calle bestämt att det (förutom ägg och bacon) är något av det bästa man kan äta till frukost. Nu har jag bestämt mig för att bli grape-omvänd. Hur ska jag göra? Vart börjar man? När börjar man? Ska vi säga att jag återkommer den 23 november för en uppföljning? Ok, it's a date. (Och ni som tror att jag kan applicera det här experimentet på exempelvis fisk och skaldjur - glöm det. Direkt.)

Ratatouille

 
Så var det onsdag igen och jag har legat på soffan ungefär hela kvällen. Jag kom hem, åt mat och insåg att det där med träningen inte var aktuellt. Istället blev det soffa, filt och en bra bok - precis vad jag behöver just nu. Men hörni, vi skulle ju diskutera det här med ratatouille som jag upptäckte för några dagar sedan. Så enkelt, och vilken matlåda det blev av det hela! Jag längtade efter lunchen redan innan jag kom till jobbet. Jag åt röran med en stor klick aioli och en bit bröd, men jag kan tänka mig att det är lika gott med typ ris eller pasta. Receptet kommer från Russinet, men är i sedvanlig ordning något modifierat.
 
Ugnsrostad ratatouille
2 portioner + matlåda
 
1 zucchini
1 aubergine
1 burk cocktailtomater
2 gula lökar, lite mindre
1 röd paprika
1 burk vita bönor
2 stora vitlöksklyftor
färsk timjan, några kvistar
1 burk krossade tomater 
salt, nymald svartpeppar
socker, en gnutta
olivolja
 
Sätt ugnen på 250°. Skär aubergine, zucchini och paprika och lök i mindre bitar. Lägg allt på en plåt med några kvistar timjan, riv över vitlöken och ringla över olivolja, havssalt och nymald svartpeppar. Baka ugnen tills grönsakerna blivit mjuka. Lägg grönsakerna i en gryta, häll på bönorna, cocktailtomaterna och de krossade tomaterna. Låt puttra tills det kokat in lite. Smaka av med lite socker.

Vegetariska Korven med stort K

 
Att hitta en bra vegetarisk korv är ett kapitel för sig. Jag har provat några stycken - vissa har varit ok, andra har åkt i soptunnan efter första tuggan. I fredags köpte jag med mig ett paket chörizo från Astrid och aporna hem, och ha-le-lu-ja säger jag bara - äntligen har jag hittat en vegetarisk korv med bra konsistens, god smak och lite untz i. Vad säger ni? Har ni några andra bra vegetariska korvar jag borde prova?

Chimichurri

 
Idén med att lägga chimichurri i korvbrödet kommer från Calles favoritställe nummer ett - Gourmetkorv. Det är, needless to say, galet gott. Eftersom jag i fredags hittade en übergod vegetarisk korv (ÄNTLIGEN!) ville jag såklart gå all in gällande korveriet och slog således på stora trumman när det gällde det där med tillbehören... Det finns säkert ett originalrecept på den här såsen någonstans i världen, men när jag gjort lite efterforskningar kunde jag konstatera att jag inte hittade ett enda recept som liknade det andra, så jag hittade på lite själv. Som jag brukar.
 
Chimichurri
4 portioner, till ungefär 8 korvbröd
 
1-1,5 dl olivloja av det finare slaget
2 st vitlöksklyftor, rivna
1 st liten röd chili (eller mindre, beroende på vad du gillar)
2 msk vitvinsvinäger
2 dl oreganoblad, färska och hackade
1 dl timjanblad, färska och hackade
1 dl basilikablad, färska och hackade
en gnutta socker
salt, nymald svartpeppar
 
Blanda alla ingredienserna till såsen och smaka av med socker, salt och nymald svartpeppar. Låt stå ett tag innan servering så smakerna gottar till sig. Förvara i en lufttät burk i kylskåpet i upp till en vecka om ni inte orkar äta upp allt (ja, precis som om det skulle hända...).

Den första grillkvällen

 
Vissa har trädgård och vissa har park. Vi tillhör den sista kategorin - innerstadsbor med noll altaner, gasolgrillar och liknande i sin omedelbara närhet. Igår spenderade vi kvällen på den stora, stora gräsmattan utanför Humanisten. Jag, Magnus och Calle hade laddat med korv, rosévin och popcorn (!) för att ordentligt fira in den första riktigt varma kvällen. Hett vintips, för övrigt: Domain de Collavery. Otroligt gott! När det gäller rosévin kör jag ofta efter principen ju ljusare desto bättre. Fungerar nästan alltid.
 
 
Flipflops! Öl! Filt i parken! Jag tror inte att det blir bättre än såhär. Hur som helst - idag är det lördag, Göteborgsvarvet går av stapeln och vi ska heja på ett gäng galningar kompisar som springer. Och ja, kanske blir det en öl eller två till det. Så man inte blir uttorkad, ni vet.

Fredag

 
Igår kom Calle inspringandes till sovrummet och tjoade "vi ska bli föräldrar, vi ska bli föräldrar". Eh, jasså, var min första tanke. Ska vi? Men, ingen anledning till panik - det är Chilì som har börjat utveckla en liten chilì-bebis. Hurra! Förra veckan planterade vi om djungeln i köket och sedan dess har det exploderat. Växterna ser glada ut och förhoppningsvis har vi snart även små tomater på gång.
 
Annars? Det är varmt, det är fredag och det är dags att gräva fram den här lille kompisen. Jag är ju inte sådär vansinnigt förtjust i att grilla men att sitta utomhus på en filt med något kallt i glaset - det är fint, det.
 
PS. Det finns en ny funktion på mitt publiceringsverktyg där man kan se de sökord som gjort att ni hamnat här. Jag måste säga att dansande tant ner för en trappa mot en bil måste vara den mest... eh, ovanliga sökningen jag stött på so far. Haha! Trevlig helg! DS.

Vit sparris

 
Tjock, tjock vit sparris med tjock, tjock hollandaisesås och lite havssalt. Oj, vad gott det är. Tack för påminnelsen Bibbi, och ni andra - gör det här.

Hirams glömda maräng

 
Jag tog tre bitar av den här marängtårtan. Tre lagom stora bitar med extra jordgubbar, och hade det inte varit för att jag var så mätt efter den goda middagen hade jag kanske tagit tre bitar till. Gör ni den här marängen nu på direkten har ni världens bästa marängtårta klar till middagen ikväll. Just sayin...
 
Hirams glömda maräng
Lagom med tårta till 6-8 personer, kanske
 
5 äggvitor
0,5 tsk bakpulver
3,5 dl strösocker
 
Sätt ugnen på 225°. Vispa äggvitorna hårt. Blanda bakpulvret i sockret och skär ner det i äggvitevispet. Fyll marängmassan i en smord form (Bibbi använvde en vanlig springform!) och gör med en sked en grop i mitten. Dra upp marängsmeten uppåt kanterna. Ställ in formen i ugnen, stäng av värmen helt och glöm marängen! Låt den stå över dagen eller natten tills den stelnat. Servera med vispad grädde och färska bär. 

Week-end

 
Vi har varit på snabbvisit på landet och spenderade nästan hela gårdagen ute i trädgården. I pallkragarna planterade vi isbergssallad, rucola, persilja och gräslök och har vi tur blir inget av det rådjursmat...
 
 
Nästa gång vi åker upp ska några av tomatplantorna (aka djungeln) med för att gå på grönbete. Tänk, vad snabbt de växer, de där små plantorna... Har ni planterat något? Berätta! Trevlig helg!

Insta-reality

 
Göteborg har fullkomligt blommat ut de senaste dagarna. Jag passar på att njuta av värmen och har (två dagar i rad!) haft lunchpicknick med hämtmat, solglasögon och bra musik i lurarna. Oh, the joy! Finns det något bättre med en sådan paus mitt på dagen? Jag tror inte det.
 
 
Annars? Flyttpackningen fortsätter. Vi vadar omkring mellan flyttlådor, högar och däremellan våra fina plantor som står i köket och ser ut som en liten djungel. Tur att den är veckan innehåller fyra dagars semester så vi kan få ordning på det här, för snart bär det av! 

Rödbetor med pepparrot

 
Jag har många laster i livet, och pepparrot är en av dem. Konstigt, kan tyckas, eftersom jag inte äter fisk men pepparrot passar till typ allt. Speciellt på en smörgås, eller som här - på rödbetor. Den här förrätten bjöd Bibbi oss på när vi var på landet sist och den var ljuvlig!
 
Rödbetor med riven pepparrot
OBS receptskiss - improvisaion krävs...
 
rödbetor för 4 portioner (kanske 800 g - 1 kg?)
smör
grädde
riven pepparrot
salt, nymald svartpeppar
 
Koka rödbetorna med skalet på tills de är mjuka (vilket borde ta ungefär 20-30 minuter). Spola i kallt vatten och gnugga av skalet. Skölj av rödbetorna. Skär i bitar och lägg på tallrikarna. Smält smöret, vispa i grädde och tillsätt pepparrot efter smak och tycke (ju mer desto bättre tänker jag...) Häll gräddsmörs-blandningen på rödbetorna, salta och peppra och strö över lite riven pepparrot precis innan servering.

4.5

Helgen är räddad.
 
Idag har det hänt två så fina saker att jag blir alldeles varm i kroppen. En pytteliten bebis är född, och två fina, fina vänner har sagt ja till varandra. Livet är bra fint, ibland. Annars? Jag ligger på soffan, lyssnar på något av det bästa jag vet och ska snart fortsätta flyttpacka. Trevlig helg!

Remouladsåsen

 
Justdeja, jag har ju glömt att berätta om den där remouladsåsen jag gjorde till mina f*skpinnar förra veckan. Det är lite skämsmin över det faktum att jag aldrig gjort egen remouladsås, även om jag ju inte äter fisk. För det här måste väl vara fisksåsen nummer ett? Eller? Upplys en fisk-novis som mig.
 
Remouladsås
4 portioner
 
1 dl majonnäs*, kanske lite till 
1 dl gräddfil
0,5 msk dijonsenap
1-2 msk hackad kapris
0,5 dl finhackad smörgåsgurka
salt & nymald svartpeppar
 
*hemmagjord, såklart - lägg två äggulor i en skål, tillsätt lite dijonsenap och pressad citron - häll över rapsolja i en smal strimma och vispa kraftigt tills du har en lagom fast majonnäs. Smaka av med salt och nymald svartpeppar.
 
Gör majonnäsen. Blanda med gräddfil och senap. Finhacka smörgåsgurka och kapris, blanda i såsen och smaka av med salt och nymald svartpeppar. Låt stå kallt en liten stund innan servering.

RSS 2.0